En Çok Kullanılan Arama Motorları

4 Dakika Okuma Süresi

İnternet, aradığımız tüm bilgilere ulaşabileceğimiz, sınırları olmayan bir dünyadır. Ancak bu kocaman bilgi dünyasının içinde her aradığımızı bulmak bazen de zorlayıcı oluyor

En Çok Kullanılan Arama Motorları

İnternet, aradığımız tüm bilgilere ulaşabileceğimiz, sınırları olmayan bir dünyadır. Ancak bu kocaman bilgi dünyasının içinde her aradığımızı bulmak bazen de zorlayıcı oluyor. İşte tam bu noktada yardımımıza arama motorları yetişiyor. İnternette bilgiyi bulmayı kolaylaştıran bir yazılım sistemi olan arama motorları sayesinde, istediğimiz bilgiye kolayca ulaşabiliriz. Birçok arama motoru var. Peki, bunlardan hangileri en çok tercih ediliyor ve öne çıkıyor? Bu yazıda, 2024'ün en popüler arama motorlarına ve öne çıkan özelliklerine göz atacağız.

Arama Motoru Türleri Nelerdir?

 

 

Arama motorları işlevlerine göre birkaç kategoriye ayrılır. Bunlar:

  • Genel arama motorları
  • Görsel ve video arama motorları
  • Sosyal Medya arama motorları
  • Sesli arama motorları

Genel Arama Motorları

google macbook view

   İnternet dünyasında bir şeyi ararken en çok başvurduğumuz, genel arama motorlarını sıralayarak başlayalım:

  • Google
  • Bing
  • Yahoo!
  • Yandex
  • DuckDuckGo
  • Baidu
  • Ask.com
  • Naver
  • Ecosia
  • Aol

   Yukarıda saydıklarımız, dünya genelinde en çok başvurulan arama motorlarıdır. Google bu listenin başında yer alsa da arama motorlarına her geçen gün yenisinin eklendiğini ve rekabetin arttığını da söyleyebiliriz.

   Google

   Google arama motoru, internette bilgi bulmayı kolaylaştıran ve dünyanın en çok kullanılan arama motorudur. Kullanıcılar, Google'ın arama çubuğuna anahtar kelimeler veya sorular girerek, web siteleri, görseller, haberler, videolar ve daha fazlasını içeren sonuçların listesine ulaşabilirler. Google 1998'de Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde kuruldu. Larry Page ve Sergey Brin tarafından kurulan Google, günlük ortalama 12 milyon ziyaretçi sayısına sahip. Bu da demek oluyor ki internet üzerindeki aramaların %92'si Google kullanıcıları tarafından gerçekleştiriliyor.

   Bing

   Google'ın en yakın takipçisi Bing. Microsoft tarafından 2019'da kurulan Bing, arama sayfaları, kategoriler ve beyaz arka planıyla da arama devi Google'a yakın bir görünüm çiziyor. Bing daha önceleri, Live Search, Windows Live ve MSN Search gibi isimlerle tanınıyordu. C Sharp dili ile yazılmış olan Bing, yapay zekanın tırmanışa geçmesiyle beraber, Bing Chat yapay zeka ile de kullanıcılara sunuldu.

   Yahoo!

   Yahoo, 1994 yılında Jerry Yang ve David Filo tarafından kurulan ve dünyanın ilk web dizinlerinden biri olan bir arama motorudur. Günümüzde arama motorunun yanında, haber, e-posta, finans, hava durumu ve spor gibi farklı alanlarda hizmetler sunan bir portal haline gelmiştir. Yahoo, 2015 yılına kadar Bing tarafından destekleniyordu. Aylık toplam 600 milyon civarındaki kullanıcısı ile artık Google tarafından desteklenen bir arama motoru olarak popülerliğini koruyor.

   Yandex

   1997'de Rusya'da kurulan Yandex'in merkezi de Moskova'dır. Rus arama motorunun kurucuları, İlya Segaloviç, Arkadi Voloj ve Elena Kolmanovskaya'dır. Ülkemizde de popüler olan Yandex kullanıcılara; web verileri, görsel, video, harita, mail ve saat gibi sonuçlar sunabiliyor.

   DuckDuckGo

   DuckDuckGo, 2008'de Gabriel Weinberg tarafından geliştirilir. DuckDuckGo'nun öne çıkan özelliği, hedefli reklamlar ve arama verilerinin kaydedilmiyor olmasıdır. Kendisini ''Sizi İzlemeyen Arama Motoru'' olarak tanıtan DuckDuckGo, kişisel gizliliği sağlayan bir arama motorudur. İnternette gezinirken kişisel gizliliğini korumaya önem veren arama motoru, kullanışlı arayüzüyle de tercih sebebi.

   Baidu

Çin'in en büyük arama motoru olan Baidu, Çin'de %40'lık bir kullanma oranına sahiptir. 2000 Yılında Pekin'de geliştirilen Baidu, Robin Li ve Eric XU tarafından geliştirilmiştir. Çin'le beraber Asya ülkelerinde yoğun olarak kullanılan Baidu, Çince bir arama motorudur.

   Ask.com

   İlk çıkışı Ask Jeeves olarak bilinen Ask.com, soruları yanıtlamak üzere kurulmuş bir arama motorudur. Ask.com ''meraklı insanların ihtiyaç duyduğu bilgiyi sağlamak'' sloganını benimsiyor. Ara yüzü Yahoo'ya benzeyen ve Bing tarafından desteklenen Ask.com, bağımsız bir arama motorudur. Ask.com'un kullanıcılarının büyük bölümü Amerika Birleşik Devletlerinde yer alıyor.

   Naver

   Güney Kore çıkışlı Naver, ülkenin en popüler arama motorudur. Naver'in ara yüzü tamamen Korece'dir ve İngilizce versiyonu yoktur. Nawer'in kullanıcıları, haber içeriği, arama önerileri ve daha fazlasını sorgulayabiliyor.

   Ecosia

   Ecosia, arama motorları içinde en çevreci olanıdır. 2004 yılında Tim Samuel ve Christian Thiel tarafından Almanya'da kurulan Ekosia, her arama ile ağaç dikme misyonunu üstlenmiştir. Bugüne değin 170 milyon ağacı finanse eden arama motorunun kullanıcı sayısı da giderek artıyor. Ecosia, Bing tarafından destekleniyor.

   AOL

İlk kurulduğunda America Online olarak bilinen AOL, iki özelliğiyle öne çıkıyor. AOL hem çevrimiçi bir medya şirketi, hem de arama motorudur. Web sitesinin ara yüzü arama çubuğunun yanı sıra ulusal ve yerel haberler ve hava durumu bilgilerini veriyor.

Görsel Arama Motorları

Görsel arama motorları kullanıcıya görsel içerikleri keşfetmesi yönünde hazırlanmıştır. Genel arama motorlarının aksine kullanıcıya sadece görüntü tabanlı sonuçlar verir. Görsel arama motorları bir görselin URL'sini kopyalayarak ya da yine bir anahtar kelime aracılığı ile tarama yapar. Aynı zamanda bir ürün görseli yükleyerek de bu ürünün benzerlerini keşfetmeye olanak verir.

Kullanıcıların en çok tercih ettiği görsel arama motorları şunlardır:

  • Google Görseller
  • Pinterest
  • Flickr
  • TinEye
  • Shutter Stock

Google Görseller

Google'ın geliştirdiği Google Görseller, dünyada en çok kullanıcısı olan görsel arama motorudur. Google Görseller ile yapılan aramalarda, fotoğraf, resim, karikatür, illüstrasyon ve hatta logoya kadar arama sonucu almak mümkün.

Pinterest

Görüntğ tabanlı bir platform olan Pinterest aynı zamanda bir sosyal medya uygulaması olarak da kullanılıyor. Kullanıcılar Pinterest'te hesap açıp, paylaşımlarda bulunabiliyor. Pinterest kullanıcıların oluşturduğu pinler sayesinde oldukça geniş bir görsel veri tabanına sahiptir. Bu nedenle Pinterest üzerinde anahtar kelimeleri kullanarak görsel aramalar yapılabilir.

Flickr

Flickr, amatör ve profesyonel fotoğrafçıların gönderi havuzundaki görselleri kullanan bir görsel arama motorudur. Kullanıcılar Flickr'de fotoğrafların yanı sıra videolarını da paylaşabiliyorlar. Özellikle fotoğraf tutkunları için popüler bir görsel arama motorudur.

TinEye

2008 Kanada çıkışlı TinEye, görselleri kaynaklamanıza ve görsellerin web'de nerede göründüklerini bulmanıza yardımcı olan, bir ters görsel arama motorudur. Yani TinEye ile bir görsel yükleyerek arama yapabilirsiniz.

ShutterStock

ShutterStock, telifsiz ve ucuz stok fotoğraflar için önde gelen bir görsel arama motorudur. ShutterStock, geniş resim kütüphaneleri ve arama filtreleriyle öne çıkar.

  • Video Arama Motorları

Video arama motorları, internette bulunan videoları indeksleyerek, arama sonuçlarına göre kullanıcılara sunar. Video arama motorlarında sadece videolar yer alır.

Youtube

Kullanıcıların Google'dan sonra en çok tercih ettiği arama motoru Youtube'dur. Youtube video arama motoru olarak, milyonlarca abonesi olan ve para kazandıran bir uygulamadır.

Vimeo

Youtube'un yakın takipçisi olan Vimeo, uzun metrajlı videoların ve filmlerin yer aldığı, popüler bir uygulamadır.

Dailymotion

Dailymotion birçok dilde hizmet veren, popüler bir video arama motorudur. Dailymotion kullanıcıları tıpkı Youtube gibi, video arayıp, paylaşım yapabilirler.

  • Sosyal Medya Arama Motorları

Sosyal arama, sosyal medya kanallarında belirli bilgileri, paylaşımları ya da profillerin aramasını yapmaktır. Gönderi ve paylaşım aramaları arama çubuğuna anahtar kelime, hashtag, veya kullanıcı adı girilerek aranır. Sosyal medya arama motorları, kullanıcıların kişi ya da grup profili, görsel içerik, video ve iletilere ulaşmalarını sağlar. Neredeyse herkesin en az bir sosyal medya hesabına sahip olduğu bu dönemde, en yaygın sosyal medya arama motorları şunlardır:

Instagram

Instagram için, günümüzde dünyanın en popüler sosyal medya platformu diyebiliriz. Instagram, fotoğraf ve video paylaşımına odaklanan bir sosyal medya platformudur. Ayrıca canlı yayın, 24 saat kalan hikayeler ve direkt mesajlaşma özellikleriyle daha uzun süre liderliği sürdürecek gibi duruyor. Instagram sadece kişisel hesapların değil, ürün ve markaların aranmasına da olanak tanıyor. Bu nedenle aynı zaman da para kazanmaya da olanak tanıyan bir sosyal medya platformudur.

Facebook

Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, insanların birbiriyle bağlantı kurmasını amaçlayan bir sosyal medya ağıdır. Facebook profil oluşturma, paylaşım yapma, arkadaş ekleme, sesli, görüntülü konuşma ve mesajlaşma gibi özelliklere sahiptir.

Twitter - X

Geçtiğimiz yıl itibariyle ''X'' adını alan Twitter, kullanıcıların kısa mesajlar (tweetler) yoluyla bilgi ve fikir paylaşmalarına imkan tanıyan bir sosyal medya platformu. X, sadece bir fikir paylaşımından öte, markaların potansiyel müşterilerine ulaşmalarını da sağlar.

LinkedIn

Yukarıda sıraladığımız sosyal medya platformlarından biraz daha farklı olan LinkedIn, daha çok bir özgeçmiş ya da iş bulma platformu olarak çalışıyor. LinkedIn markaların hedef kitlesini anlamasına, rakiplerini takip etmesine ve sektör sohbetlerine katılmasına yardımcı olur. 

  • Sesli Arama Motorları

Günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olan telefon, tablet ve bilgisayarların üzerinden kullanım sağlayan sesli arama motorları, sesli komutlarla çalışır. Metin tabanlı arama motorlarından farklı olarak, sesli arama motorları yapay zeka teknolojisini kullanarak sesi algılar ve en uygun sonuçları sunar. Edvido ile En iyi Yapay Zekâ Seslendirme Araçlarına hakkında bilgi edinin. İşte popüler sesli arama motorları:

Apple Siri

Siri, Apple'ın geliştirdiği bir sanal asistan ve akıllı kişisel asistandır. Siri, yapay zeka ve ses tanıma teknolojilerini kullanarak sesli komutları ve soruları anlar, ardından bilgi sağlar ve görevleri yerine getirir. Siri sesli arama motorları içinde en popüler olanıdır.

Amazon Alexa

Sesli arama motorlarının ilki olan Alexa, Amazon tarafından geliştirilmiştir.

Google Asistant

Google Asistan, Google tarafından geliştirilen bir sesli asistan ve yapay zeka uygulamasıdır. Android ve iOS cihazlarda bulunan Google Asistan, sesli komutlar veya yazılı metinlerle istekleri yerine getirir ve sorulara yanıt verir.

Microsoft Cortana

Microsoft'un geliştirdiği Cortana da diğerleri gibi yapay zeka destekli bir sesli asistandır. Android ve iOS cihazlarda kullanılabilir olduğu için geniş bir kullanım alanına sahiptir. Cortana, tıpkı diğer popüler sesli asistanlar gibi sesli komutlar veya yazılı metinlerle istekleri yerine getirir.

Yapay zekâ uygulamaları hakkında daha fazla bilgi için Edvido'yu ziyaret edebilirsiniz. Edvido son teknoloji çözümlerle işinize yön çizebilmeniz için, sizi özenle seçilmiş güvenilir ajanslara yönlendirir. Ayrıca yapay zekâ alanında öncü olan, Gemini AI Nedir, Nasıl Kullanılır? yazısına da göz atabilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al