Anahtar Kelime Nedir?

4 Dakika Okuma Süresi

Anahtar kelime nedir ve anahtar kelime araştırması nasıl yapılır; doğru anahtar kelimeleri nasıl seçeceğinizi ve kullanacağınızı bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Anahtar Kelime Nedir?

İnternet günümüzde bilgiyi edinmenin ve paylaşmanın en etkin yolu. Bu bilgi denizinde doğru bilgiye ulaşmak ise her zaman kolay olmayabiliyor. Tam bu noktada aradığımız şeye ulaşmak için kılavuzluk eden ''anahtar kelime'' devreye giriyor. İnternet kullanıcıları doğru anahtar kelimeleri kullanarak, tam olarak aradıklarıyla ilgili web sitesine ulaşabiliyorlar.

Bu blog yazısında; anahtar kelimelerin ne olduğunu, nasıl seçileceğini ve SEO'da (Arama Motoru Optimizasyonu) nasıl kullanıldığını detaylı bir şekilde incelemeye çalışacağız. Ayrıca, anahtar kelime araştırması yapmanın ve anahtar kelimeleri etkili bir şekilde kullanmanın ipuçlarını da paylaşacağız.

Anahtar Kelime Ne Anlama Gelir?

Anahtar kelime, bir metnin ya da web sayfasının içeriğini özetleyen, arama motorlarında aranmasını kolaylaştıran kelimelerdir. Anahtar kelimeler ''odak anahtar kelime'' olarak da karşımıza çıkar ve sayfadaki içeriği en iyi tanımlayan kelimelerdir. Bir başka deyişle anahtar kelimeler, bir sayfadaki sıralamaya girilen arama terimleridir. Bu sayede internet kullanıcıları, arama motorlarında ilgili anahtar kelimeyi kullanarak aranan web sitesine ulaşır.

Anahtar kelimenin ne olduğunu basit bir örnek üzerinden açıklamaya devam edelim. Örneğin konser ve etkinlik için bilet satan bir web siteniz var. Aynı zamanda konser ve etkinliklere dair bir blog sayfası da yazıyorsunuz. Satışını yaptığınız klasik müzik konser bileti için blog üzerinden yönlendirme oluşturmak istiyorsunuz. Şu soruları sorarak hareket edebilirsiniz:

  • Ne tür bir arama teriminin bulunmasını istiyorsunuz?
  • İnternet kullanıcıları arama motorunda sizi bulmak için hangi kelimeleri kullanacaktır?
  • Arama sorgusu nasıl görünmeli?

Kullanacağınız öncelikli anahtar kelime ''klasik müzik'' olmalı. Anahtar kelime genellikle birden fazla kelimeden oluşur. Dolayısıyla anahtar kelimelerden bahsederken çoğu zaman tek bir kelime yerine bir cümle de kastedilir.

Büyüteçli ve yıldız derecelendirmeli arama motoru sonuç sayfası

Anahtar Kelimeler Neden Önemlidir?

Anahtar kelimeler önemlidir çünkü anahtar kelimeler aracılığıyla kullanıcıların ne aradığını anlamanıza yardımcı olurlar. Seçtiğiniz anahtar kelimeler içerik stratejinizi ve web sitenize hangi konuları dahil edeceğinizi tanımlamanıza yarar. Bu nedenle web sitesi trafiğini arttırmak için içeriğe en ilgili anahtar kelimeleri dahil etmeniz gerekir.

Arama motorları web sayfalarını tarar ve dizine ekleyerek çalışır. Bir arama motoru bir sayfayı sıralarken, ilk olarak o sayfanın içeriğine bakar. Bir anlamda sayfadaki kelimeleri dikkate alır. Web sitenizde kullandığınız kelimelerin ne sıklıkta ve hangi bağlamda kullanıldığını analiz eder.

Anahtar kelimeler web sitenizin içeriği kadar, hedef kitlenizle de ilgilidir. Sunduğunuz şeyi kullanıcının onu nasıl aradığından farklı bir şekilde oluşturmak, bir takım boşluklara neden olur. Bu içerik boşlukları trafik kaçırmanıza yol açar. Organik olarak iyi sıralanan ve sitenize ziyaretçi çeken içerik oluşturmak için, hedef kitlenin ihtiyaçlarını, kullandığı dili, aradığı içerik türünü doğru anlamanız gerekir.

Anahtar kelimeler pek çok anlamda yardımcı olur:

  • Etkili bir anahtar kelime araştırmasıyla, mevcut pazarlama trendlerini öğrenebilirsiniz. Böylece hedef kitlenizin ihtiyacını doğru tespit etmiş olursunuz.
  • Paylaştığınız içerikte ne kadar doğru anahtar kelime kullanırsanız, web siteniz için o kadar trafik sağlarsınız.
  • Uygun anahtar kelimelerle hedef kitlenin farkındalık aşamasından, satın alma aşamasına kadar yönlendirme yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda iyi bir pazarlama stratejisi yürütmenizi de destekler.
Kara tahta üzerinde trafik yazılı arama butonu çizimi

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

SEO için en önemli adımlardan biri, anahtar kelime analizidir. Doğru anahtar kelimeleri seçerek ve onları doğru şekilde kullanarak, web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını dolayısıyla daha fazla ziyaretçi çekmesini sağlayabilirsiniz. Anahtar kelime analizi yaparken dikkate almanız gereken bir takım noktalar bulunmaktadır:

  • Hedef Kitle: Web sitenizin hedef kitlesini belirleyin ve arama motorunda hangi kelimeleri kullandığını anlamaya çalışın.
  • Anahtar Kelime Fikirleri: Hedef kitleyi netleştirdikten sonra, web sitesiyle ilgili anahtar kelime fikirleri oluşturun. Anahtar kelime fikirlerini oluştururken: Beyin fırtınası yapabilirsiniz. Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri analiz edebilirsiniz. Anahtar kelime arama araçlarından yararlanabilirsiniz.
  • Aranma Hacmi: Aranma hacmi, bir anahtar kelimenin ne kadar sık kullanıldığını gösterir. Rekabet seviyesiyle, anahtar kelime için ne kadar çok web sitesi sıralandığını görebilirsiniz.
  • Anahtar Kelime Seçin: Web siteniz için kullanacağınız anahtar kelimeleri seçin.
  • Anahtar Kelimeleri Kullanın: Anahtar kelimeleri web sitenin başlığında, meta açıklamasında, metin içeriği ve görsel etiketlemelerde kullanın.
Bilgisayar klavyesinde büyüteç simgesi olan yeşil tuş

Anahtar Kelime Türleri Nelerdir?

Anahtar kelimeler çeşitli kriterlere göre farklı türlerde olabilir. En yaygın olarak kullanılan anahtar kelime türleri şunlardır:

  • Bilgilendirici Anahtar Kelimeler: Bilgilendirici anahtar kelimeler, ürün ya da hizmet bulmak için değil, bir konu hakkında detaylı bilgi edinmek içindir.
  • Gezinme Anahtar Kelimeleri: Arama konusuyla ilgili belirli bir web sitesini, hizmeti, kuruluşu veya ürünü bulmak içindir.
  • Ticari Anahtar Kelimeler: Ürün veya hizmet sunan işletmeleri bulmak içindir. Bu anahtar kelime türü, birinin ne tür ürün ya da hizmeti aradığına göre ne yapması gerektiği hakkındadır.
  • İşlemsel Anahtar Kelimeler: Daha çok çevrimiçi alışveriş için kullanılır. Bu anahtar kelimeler daha çok sarı sayfalarda ve ilanlarda bulunur.
  • Uzunluğuna Göre Anahtar Kelimeler: Uzunluğuna göre anahtar kelimeler; kısa kuruklu ve uzun kuyruklu olarak ikiye ayrılır. Kısa kuyruklu anahtar kelimeler, bir - iki kelimeliktir. Kısa ve açıklayıcıdır. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, üç veya daha fazla kelimeden oluşur.
  • Evergreen Anahtar Kelime: Evergreen anahtar kelimeler, sürekli olarak arama hacmi alan ve popülerliğini koruyan anahtar kelimelerdir. Kullanıcıların her zaman başvurduğu evergreen anahtar kelimeler arasında: Nasıl yapılır rehberleri, ürün incelemeleri, sağlık, yatırım, ilişkiler gibi konular yer alır.
Büyüteç altında çeşitli kaynaklardan arama kelimesi ile ilişkilendirilmiş terimler

Anahtar Kelime Araştırma Araçları

Anahtar kelime araştırması yaparken yardım alabileceğiniz çok çeşitli anahtar kelime araştırma aracı vardır. Bu araçlarla, yeni anahtar kelime fikirleri bulabilir, rekabet seviyesini analiz edebilirsiniz. Bazı popüler anahtar kelime bulma araçları şunlardır:

  • Google Keyword Planner

    Google'ın sunduğu ücretsiz bir araçtır. Google keyword planner'ı kullanmak için öncelikle hesap oluşturmanız gerekir. Anahtar kelimelerin hacmini ve rekabet seviyesini analiz etmenize yardımcı olur.

  • Google Trends

    Google'ın bir diğer anahtar kelime bulma aracı Google Trends'tir. Birden fazla anahtar kelime girmenize, arama geçmişi ve kategoriye göre filtrelemenize yardımcı olur. Google Trends statik anahtar kelime hacminin yanı sıra, üzerinde oynayıp, indirebileceğiniz etkileşimli grafikler de sağlar.

  • Keyword Tool.io

    Bu ücretsiz araç için hesap oluşturmanıza bile gerek yoktur. Aklınızdaki anahtar kelimeyle ilgili, uzun kuyruklu anahtar kelime önerilerinin listesini arıyorsanız, io tam size göre.

  • Term Explorer

    Term Explorer, ücretli bir anahtar kelime araştırma aracıdır. Derinlemesine anahtar kelime araştırma raporu sağlar. Tek bir başlangıç teriminden, binlerce anahtar kelime varyasyonu elde edebilirsiniz. Term Explorer, sonuçların bağlantı gücü ve anahtar kelime zorluğu da olmak üzere SERP'lerin ilk sayfasındaki tüm sonuçlara veri sağlar.

  • Moz's Keyword Difficulty Tool

    En kullanışlı ücretli anahtar kelime bulma araçlarından biridir. Herhangi bir anahtar kelimenin rekabet gücünü analiz etmek için eşsizdir. Moz's Keyword'e bir anahtar kelime girdiğinizde, kelimeye ait en iyi 10 sıralamayı ortaya çıkarır. Ardından söz konusu anahtar kelimeye bir zorluk puanı verir. Moz's bunun dışında, hedeflenen anahtar kelimeniz için başka kimlerin sırada olduğunun bilgisini verir.

  • SEMrush

    Ücretli anahtar kelime bulma araçlarının başında gelen SEMrush, rakiplerin anahtar kelimelerini takip ederek, onları arama motorlarından üst sıralara çıkarmanıza yardımcı olur.

Anahtar kelimeler SEO'nun temelini oluşturur. Web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması için doğru anahtar kelimeleri kullanmak son derece önemlidir. Edvido web siteniz için anahtar kelime ve diğer konularda, profesyonel çözümleriyle yanınızda. Edvido'nun hızlı teklif özelliğiyle ihtiyacınız olan ne varsa, kolayca teklif alabilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al