Startuplar İçin Marka ve Şirket İsmi Bulma Yöntemleri

5 Dakika Okuma Süresi

Startuplar İçin Marka ve Şirket İsmi Bulma Yöntemleri

"Marka ismi nasıl bulunur?", "Marka ismi neden önemlidir?", "Doğru marka ismi nasıl olmalıdır?" Bu soruların hepsinin cevabına bu yazımızda ulaşbileceksiniz. Ayrıca bu konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Mahmut Pullu ile çekmiş olduğumuz "Sattıran Marka İsmi Nasıl Bulunur?" adlı videomuza da aşağıdaki link üzerinden izleyebilirsiniz.

Marka İsmi Neden Önemli?

Her sesin, her kelimenin insan beyni üzerinde farklı bir etkisi vardır, insanlar kelimeleri deneyimleriyle yargılarlar. Bu yüzdendir ki "yavru köpek" ve "hamamböceği" kelimeleri ikisi de hayvan olmasına karşın beynimizde farklı hisler yaratır.

Marka isminiz müşterinizle markanızın ilk temas noktasıdır. Anlamı olan kulağa hoş gelen bir marka adı yaratmak müşterilerinizi etkileyebilir.

Şimdi en iyi startupların kullandığı isim bulma yöntemlerine bakalım. Ardından da markanıza isim verirken uymanız gereken bazı kurallara ve isimle ilgili kontrol etmeniz gerekenlere bakacağız.

Marka oluşturmakzorlu bir süreçtir, başarılı birkurumsal kimlikiçin, ajansla çalışmanızı tavsiye ederiz. Eğer ben kendim yapabilirim diyorsanız bu yazıyı okuduktan sonra5 adımda kurumsal kimlik oluşturmarehberimize göz atabilirsiniz!

Teknoloji Startupları İçin İsim Bulma Yöntemleri

TechCrunch 200.000$ ve üzeri yatırım alan startupların isimlerini nasıl bulduklarını incelemiş. Ortaya da bu 6 yöntem çıkmıştır.

1) AI

VC'ler son zamanlarda yapay zeka şirketlerini seviyor. AI kelimesi evrensel olarak da tanınan bir kısaltma. Bu nedenle, adlarında “AI” kullanan ve yatırım alan birçok girişim görüyoruz. Son iki yılda kurulan ve adlarında AI geçen, yatırım almış 23 şirket var.

Şimdiye kadar isminde AI geçen en büyük yatırımı alan girişim, Şubat ayında Ford'dan 1 milyar dolarlık bir yatırım alan otonom araç alanında çalışan Argo AI'dır. Diğer büyük yatırımlar ise, radyologlar için AI destekli tıbbi görüntüleme araçları sağlayıcısı Aidoc'a ve AI'yı müşteri deneyimi yazılımına dahil eden Rulai'ye aittir.

2) Robotics

Yakın zamanda yatırım alan şirketlere baktığımızda isimlerde robotics eğilimini açıkça görüyoruz. Crunchbase kayıtları, geçtiğimiz iki yıl içinde isimlerinde “robotik” veya “robot” ile kurulan ve yatırım alan en az 10 şirketi göstermektedir.

3) İnsan İsmi

Şirkete insan adı vermek, startuplar için hiç de anormal değildir. Değeri $700M ulaşan bir sağlık sigortası şirketinin, ismi Oscar'dır. 2 yıl önce $ 1.5B satılan şirketin adı da Lynda.com'dur. Sizde şirketinize Albert, Lucy, Ollie, Penny gibi isimler vermeyi düşünebilirsiniz.

4) Yemek İsimleri

Apple bu stratejiyle başarılı oldu. Şimdi başkaları da bunu uyguluyor. Dijital kişisel asistan olan Butter.ai ve 19 milyon dolara yakın yatırım alan çevrimiçi finans haber ağı olan Cheddar var. Çevrimiçi bir tasarruf aracı olan Plum, akıllı bir mezura geliştiricisi olan Bagel Labs ve otomobil meraklılarını hedef alan Donut Media'da bu yöntemi kullanan şirketler arasında yer almaktadır.

5) Yazım Hataları

Hayalinizdeki alan adı alınmış mı? Telaşa gerek yok. Sadece “i” harfini silin ve “y” ile değiştirin, “c” yi “k” olarak değiştirin veya farklı bir sesli harf deneyin. Bunlar yaratıcı popüler tekniklerdir.  “i” yerine “y” harfi bulunan isimler arasında Mylestone ve Shyft Technologies sayılabilir. “c” ve “k” içinse, Kustomer ve Kard vardır. Sizde sessiz harfler yerine sesli harf koyarak marka isminizi yaratabilirsiniz.

6) İki Harfli Heceler

Biz bu yöntemi kullanarakEdvidoismini yarattık. "Advertisement-We-Do"yu, "Ad-We-Do" yaptık ardından Türkçeleştirdik sonuç olarak "Ed-Vi-Do" ismi ortaya çıktı.

Eğer isim bulmakta hala zorlanıyorsanız, marka ismi bulma araçlarından da faydalanabilirsiniz.

Marka ajanslarından teklif al

Monroe Creative Banner
Monroe Creative Studio
Kreatif Ajans
Marka Oluşturma
Grafik Tasarım
Reklam Filmi

Projelerimizle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen websitemizi ziyaret edin. www.monroe.works

Craff Brand Agency Banner
Craff Brand Agency
Kreatif Ajans
Marka Oluşturma
Reklam Filmi
Grafik Tasarım

Craff, çalışmalarıyla ve fikirleriyle öne çıkan bir marka ve strateji ajansıdır.

fabrika 360 ajans
Fabrika 360
Reklam Ajansı
Marka Oluşturma
Reklam Filmi
Grafik Tasarım

2008 yılında kurulan FABRİKA 360; ATL, BTL ve markalaştırma alanlarında uzman bağımsız bir reklam ajansıdır.

Marka ve Firma İsmi Yaratma Araçları

Oberlo

Bir arama çubuğuna işletmenizle ilgili anahtar kelimeleri giriyorsunuz. Örneğin, “futbol topu“ ya da "büyük beden kıyafetler” gibi bir şey olabilir. Bu anahtar kelimeleri girdikten sonra Oberlo size kullanabileceğiniz yaratıcı marka isimleri sunacakatır. Ayrıca Oberlo'yu kullanmak da oldukça basittir.

oberlo marka ismi yaratma aracı

Shopify

Harika bir şirket adı üreteci arıyorsanız, Shopify tam size göre. Shopify sizin isteklerinize uygun yüzlerce marka ismi tavsiye edebiliyor.

shpify marka ismi bulma aracı

Marka İsmi Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Telaffuzu ve yazımı kolay olmalı.
  • Akılda kalıcı olmalı.
  • Rakiplerin isimlerine benzememeli.
  • Kısa olmalı.
  • Hiç bir dilde kötü anlam içermemeli.
  • www tescili için müsait olmalı. (Alan adı boş olmalı). www.isimtescil.com adresinden kontrol edebilirsiniz.

Markanıza İsim Arayışınızda Size İlham Verecek Şirket İsim Hikayeleri

Nike

Nike, antik yunanda zafer tanrısının adıdır.

nike firma ismi bulma hikayesi

Fanta

İsmin arkasındaki hikaye çok ilginç. Die Presse, Fanta'nın Almanca olan Fantastisch kelimesinden geldiğini ve fantastik anlamına geldiğini yazmıştır.

fanta firma ismi bulma hikayesi

Nintendo

Nintendo ismi, “cennete şans bırakma” olarak çevriliyor.

isim bulma örnek

Samsung

Korece'de Sam "üç" anlamına geliyor. Sung ise "yıldız".

samsung firma ismi bulma hikayesi

Hyundai

Hyundai Korece'de "modern" anlamına geliyor.

hyundai firma ismi bulma hikayesi

Nivea

Nivea Latince'den geliyor ve kar beyazı anlamını taşıyor.

nivea firma ismi bulma hikayesi

Cadillac

Cadillac ismini, Detroit'in Fransız kaşifi Cadillac'tan alıyor.

cadillac firma ismi bulma hikayesi

Reebok

Reebok'a şirket ismini kurucusunun torunu vermiştir. Kurucunun küçük torunu, sözlüğü karıştırırken bu kelimeye rastlamış ve markaya ismini vermiştir. Ayrıca Reebok bir antilop türüdür.

reebok firma ismi bulma hikayesi

Durex

DurableReliableExellence

durex firma ismi bulma hikayesi

Starbucks

Starbucks ismini, ünlü roman Moby Dick'teki kaptanın isminden almıştır.

starbucks firma ismi bulma hikayesi

eBay.com

ebay.com'un kurucusu Pierre Omidyar aslında şirketin ismini EchoBay.com olarak düşünmüştü ancak bu şirket isminin bir maden şirketi tarafından kullanıldığını öğrenince şirketin ismini ebay.com olarak değiştirmiştir.

ebay firma ismi bulma hikayesi

Mitsubishi

Mitsubishi ismi "mitsu" ve "bishi" kelimeleri birleştirilerek yaratılmış. Mitsu "üç", bishi ise "elmas" anlamına geliyor. Şirket ismi logoya mükemmel derecede yansıtılmış.

mitsubishi marka ismi bulma hikayesi

IBM

IBM şirketinin ismi kurucusu Tom Watson tarafından yaratılmış. IBM ismi, "Internation, Business, Machines" kelimelerinin baş harfleri kullanılarak yaratılmıştır.

IBM firma ismimleri

Twitter (X)

Kurucusu Jack Dorsey isim araştırmaları için sözlüğü karıştırırken Twitter sözcüğüyle karşılaşıyor, önemsiz bilgilerin patlaması anlamına gelen Twitter, Jack Dorsey'in tam da aradığı isim... Ancak Twitter 25 Nisan 2022'de Elon Musk tarafından satın alındı ve adı X olarak değiştirilmiştir.

twitter firma ismi bulma hikayesi

Banabi

Nevzat Aydın'ın aktardığına göre Banabi ismi reklam ajansı tarafından oluşturulmuş, henüz hikayesi hakkında tam olarak bilgi sahibi değiliz.

banabi marka ismi bulma hikayesi

Amazon.com

Amazon.com ismi de diğer pek çok şirket ismi gibi sözlükten bulunmuştur.

amazon şirket ismi bulma hikayesi

Skype

Skype ismi gerçekten çok yaratıcı ve havalı duruyor. "Sky-peer-to-peer" kelimeleri harmanlanarak yaratılmıştır.

skype firma ismi bulma hikayesi

Intel

Herkesin çok iyi bildiği Intel markasının ismi ürettiği teknoloji kadar derin değil. Integrated Electronic kelimelerinin ilk harfleri birleştirilerek yaratılmış.

Lego

Lego şirketinin ismi de kelime birleştirme yöntemiyle yaratılmıştır. Danimarka dilinde "iyi oyna" anlamına gelen "leg godt" kelimeleri kullanarak yaratılmıştır.

Marka ajanslarından teklif al

Monroe Creative Banner
Monroe Creative Studio
Kreatif Ajans
Marka Oluşturma
Grafik Tasarım
Reklam Filmi

Projelerimizle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen websitemizi ziyaret edin. www.monroe.works

Craff Brand Agency Banner
Craff Brand Agency
Kreatif Ajans
Marka Oluşturma
Reklam Filmi
Grafik Tasarım

Craff, çalışmalarıyla ve fikirleriyle öne çıkan bir marka ve strateji ajansıdır.

fabrika 360 ajans
Fabrika 360
Reklam Ajansı
Marka Oluşturma
Reklam Filmi
Grafik Tasarım

2008 yılında kurulan FABRİKA 360; ATL, BTL ve markalaştırma alanlarında uzman bağımsız bir reklam ajansıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Edvido'da Marka Ajanslarından Teklif Almak Ücretli Mi?

Hayır, Edvioda’daki en büyük marka ajanslarından teklif almak kullanıcılarımız için tamamen ücretsizdir. Bu sektörün en önde gelen marka ajansları arasından markanızın hedeflerine ve bütçesine uygun olanı seçebilmek için web sitemizde bulunan formu doldurarak bu ajanslardan ücretsiz bir şekilde teklif alabilirsiniz.

Edvido'da Markama En Uygun Marka Ajanslarını Bulabilir Miyim?

Evet, marka ajansları arasından markanıza en uygun olanlarını Edvido sayesinde kolay bir şekilde görüntüleyip en kaliteli marka ajanslarından web sitemizde bulunan ücretsiz formu doldurarak teklif alabilirsiniz.

Edvido'da Marka Ajansı Fiyatları Ortalama Ne Kadar?

Marka ajansı fiyatları her ajansa göre farklılık gösterse de bu alanda hizmet veren ajanslar genellikle yapılan iş üzerinden ücret hesaplaması yaparak bir fiyatlandırma oluşturur. Tüm ajansların sunduğu hizmet ve teklif detayları için Edvido'yu kullanabilir, istediğiniz ajanslardan size özel ücretsiz teklif detayı alabilirsiniz. En doğru ve sağlıklı marka ajansı fiyatlarına doğrudan ajans ile iletişime geçerek ulaşabilir ve ajanslar arasında kıyaslama yapabilirsiniz. Marka ajansları için yine de ortalama bir fiyat söyleyecek olursak 15.000 - 100.000 TL diyebiliriz.

Edvido'da Marka Ajanslarından Nasıl Teklif Alabilirim?

Web sitemizdeki formu doldurarak amacınıza ve bütçenize en uygun marka ajanslarından ücretsiz bir şekilde teklif alabilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al