Gemini AI Nedir Nasıl Kullanılır?

4 Dakika Okuma Süresi

Gemini AI'ın uzmanlık alanları neler? Gemini AI kaç versiyona sahip? Detaylı bilgi için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Gemini AI Nedir Nasıl Kullanılır?

Yapay zekanın teknolojide yarattığı çığır açıcı etkinin ardından, birbiri ardına çıkan yapay zeka modelleri gündeme gelmeye başladı. Son zamanlarda en çok konuşulan yapay zeka modellerinden biri de Google'ın piyasaya sürdüğü ''Gemini AI'' oldu. Google, Gemini AI ile yapay zeka alanında büyük bir hamle gerçekleştirdi. Bu yazıda Gemini AI hakkında bilgi edineceğiz. Gemini AI nedir, nasıl kullanılır, versiyonları nelerdir? Bu ve bunun gibi, Gemini AI hakkında merak edilen pek çok şeyi aydınlatmaya çalışacağız.

Gemini AI Nedir?

Gemini AI, Google'ın görselleri, metni, video ve sesleri de algılayabilen, en yeni ve güçlü yapay zeka modelidir. Çok dilli (Massive Multitask Language Understanding-MMLU) olma özelliğiyle tanıtılan Gemini, bu konuda insanları geride bırakan ilk yapay zeka modeli olarak öne çıkıyor. Gemini AI, matematik, fizik gibi karmaşık alanların yanı sıra çeşitli programlama dillerinde yüksek kaliteli kodları anlama ve oluşturma becerisine sahip olmasıyla da tanınıyor. Google, Gemini'yi Google'ın veri merkezlerinden mobil cihazlara kadar her şeyde çalışabilen esnek bir model olarak tanımlıyor.

gemini-ai-1

Gemini AI Kim Tarafından Yaratıldı?

Gemini AI, Google'ın ana şirketi Alphabet tarafından oluşturuldu. Uygulama Alphabet'in bugüne kadar piyasaya sürülmüş olan en gelişmiş yapay zeka modeli olarak biliniyor.

gemini-ai-2

Gemini AI'ın Uzmanlık Alanları Neler?

Yapay zeka alanındaki en gelişmiş teknolojilerden biri olarak öne çıkan Gemini AI'ın, gelecekte de pek çok farklı alanda rol oynayacağı tahmin ediliyor. Gemini'nin uzmanlık alanları ise şunları içeriyor:

  • Bilgisayarlı görme (nesne algılama, sahne anlama)
  • Jeo-uzamsal bilim (çok kaynaklı veri birleştirme, planlama ve istihbarat ve sürekli izleme)
  • İnsan sağlığı (kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri, biyosensör entegrasyonu ve koruyucu hekimlik)
  • Entegre teknolojiler (alan bilgisi aktarımı, veri birleştirme, gelişmiş karar verme)
gemini-ai-3

Gemini AI Kaç Versiyona Sahip?

Gemini AI kullanıcıların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere üç farklı versiyondan oluşturulmuş. Gemini üç boyutta piyasaya sürülmüş, bunlar: Gemini Nano, Gemini Pro ve Gemini Ultra'dır. Şimdi bu versiyonları tanıyalım:

  • Gemini Nano

Gemini Nano'nun boyutu, Gemini AI'ın akıllı telefonlarda çalışması üzerine tasarlanmış. Gemini Nano versiyonu, harici sunuculara gerek kalmadan, verimli AI işleme gerektiren cihaz içi görevleri gerçekleştirebiliyor. Örneğin metni özetlemek ya da sohbet uygulamaları içinde yanıt önermek gibi.

  • Gemini Pro

Google'ın veri merkezlerinde çalışan Gemini Pro, şirketin yapay zeka sohbet robotu Bard'ın en son sürümünü desteklemek üzere tasarlanmış. Gemini Pro'nun özellikleri arasında, hızlı yanıt süreleriyle yanıtlama ve karmaşık sorguları anlama bulunuyor.

  • Gemini Ultra

Google tarafından en yetenekli model olarak tanımlanan Gemini ultra, son derece karmaşık görevler için tasarlanmış. Google henüz test aşamasında olan Gemini Ultra'yı, test aşamasını tamamladıktan sonra kullanıma sunmayı planlıyor.

gemini-ai-4

Gemini AI'a Erişim Ücretli Mi?

Google Gemini'yi zaman içinde arama, reklamlar, Chrome ve diğer hizmetlerine entegre etmeyi planlasa da Gemini bazı Google ürünlerinde mevcut. Gemini'nin şu anda Pixel 8 telefon ve Bard chatbot gibi Nano ve Pro boyutlarında kullanımı mevcut.

Gemini'nin Gemini Pro versiyonu, ilk olarak İngilizce kullanıcılar için ücretsiz Bard hizmetinde devreye girecek. Google bu model ile Bard'ı, matematik ve dil anlama başta olmak üzere sekiz kriterin altısında ChatGPT'yi yenecek duruma getirdi.

Gemini Nano, Pixel 8Pro ile kullanım gösteriyor. Gemini'nin en güçlü modeli Gemini Ultra'nın ise, Open AI'ın ücretli ChatGPT Plus hizmeti için kullanılan, en yeni GPT-4 modelinden daha iyi performans gösterebileceği belirtiliyor. Google'ın Gemini Ultra ile kullanıcılara sunacağı son teknolojiye sahip yapay zeka uygulamasının, ücretli olup olmayacağı ise henüz netleşmiş değil.

gemini-ai-5

Gemini AI'ın Bard Entegrasyonu

Gemini AI'ın Bard entegrasyonu, Bard'ın kullanıcının amacını daha iyi anlaması, kullanıcıya daha doğru ve yüksek kaliteli yanıtlar oluşturmasını sağlayan önemli bir gelişmeylekendini gösteriyor. Gemini'nin çok modlu (MMLU) özelliği, Bard'ın görseller, ses ve video gibi her türlü medyayı sorunsuz bir şekilde yönetmesine olanak tanıyor. Böylece kullanıcı deneyimini iyileştiriyor.

gemini-ai-6

Gemini AI Bard'da Nasıl Kullanılır?

Gemini Pro ile entegre olan Bard'ı kullanmak için:

  • Bard'nin web sitesini ziyaret etmeniz,
  • Kişisel Google hesabınızla giriş yapmanız ve oturum açmanız yeterli.
  • Oturum açtıktan sonra, Bard'a herhangi bir şey sorarak veya söyleyerek Bard sohbet robotu içindeki Gemini Pro'nun gelişmiş özelliklerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Bard'ın piyasaya çıktığı ilk zamanlar, ChatGPT'nin yetenekleri karşısındaki durumu pek de parlak görünmüyordu. Ancak bu durum Gemini'nin piyasaya sürülmesi ve Bard'la entegre olmasıyla tersi doğrultuda değişiklik gösterdi. Bard, Gemini ile daha gelişmiş bir şekilde akıl yürütmeye ve anlayış sunmaya başladı.

Google yetkilileri Bard'ın şu anda, Gemini'nin yeteneklerinin yalnızca küçük bir kısmını kullandığının altını çiziyor.Görüntüleri, sesleri ve videoları kabul eden ve oluşturan multimodal işlev, önümüzdeki yıl Bard'ın ''Bard Advanced'' adı verilen daha yeni bir sürümüyle piyasaya çıkacak.Bard Advanced ise, Gemini'nin en güçlü ve yetenekli versiyonu olan Gemini Ultra'yı kullanacak.

gemini-ai-7

Gemini AI Pixel 8 Pro'da Nasıl Kullanılır?

Gemini AI üç versiyon olarak planlanmış bir uygulama. Gemini Pro'nun Bard ile entegre olduğunu belirtmiştik. Gemini Nano ise, Google'ın akıllı telefonu Pixel 8 Pro'yu destekliyor. Gemini Nano, Pixel 8 Pro ile internet bağlantısına gerek duymadan, çevrimdışı çalışabiliyor. Gemini Nano, Pixel 8 Pro'nun iki özelliğini geliştirdi. Bu özellikler, akıllı yanıt ve kaydedici.

Akıllı yanıt, mesajlaşma esnasında söylenebilecek bir sonraki şeyi öneriyor. Gemini Nano entegrasyonuyla, eskiye göre çok daha alakalı ve doğal yanıtlar alınabiliyor. Akıllı yanıt özelliği şu anda WhatsApp uygulamasında kullanılabilen, ABD İngilizcesi için sınırlı bir ön izlemede geçerli.Ancak desteğin daha fazla uygulamaya ve bölgeye genişletilmesi planlanıyor.

Pixel 8 Pro'nun kaydedici uygulaması ise, kaydın ana ve öne çıkan noktalarına, hızlı bir genel bakış sunuyor. Bu sayede tek bir tıklamayla özetler oluşturuluyor.

gemini-ai-8

Gemini AI'ın Diğer Yapay Zeka Modellerinden Farkı Nedir?

Kullanıcıların Gemini AI'ın ücrete tabi olup olmadığı sorusundan sonra en çok merak ettiği konuların başında, Gemini AI'ın diğer yapay zeka modellerinden farkı geliyor. Her ne kadar Google'ın ürünü Gemini AI'ın diğer yapay zeka modellerinden çok daha fazla gelişmiş olduğu belirtilse de son söz Gemini Ultra'nın piyasaya sürülmesiyle söylenecek.

Yine de şu bir gerçek, GPT-4 gibi modeller çok modlu olmak için eklentilere ve entegrasyonlara ihtiyaç duyuyor. Oysa bir karşılaştırma yapıldığında Gemini AI, yerel çok modlu özelliği ile öne çıkıyor.

gemini-ai-9

Gemini AI'ın Bard'daki Sınırlamaları Nelerdir?

Bard'ı destekleyen Gemini Pro, henüz tam olarak kullanılabilir değil. Gemini Pro'nun Bard'da bazı sınırlamaları var:

  • Gemini Pro'nun, Bard'la olan entegrasyonu sınırlı.
  • Yalnızca İngilizce olan etkileşimler, global ölçekte erişilebilirliği engelliyor.
  • Avrupa Kıtası için entegrasyon henüz uygulanmadığından, coğrafi olarak kısıtlamalar bulunuyor.
  • Bard'dan Gemini Pro'nun sadece metin tabanlı sürümüne erişim bulunuyor.

Son olarak şunu belirtmek gerekir, Google, Gemini AI'ın yeteneklerini ve erişilebilirliğini halen iyileştirme ve genişletme aşamasında. Gemini'nin henüz başlangıç aşamasında olması, çok modlu etkileşimler için sabırsızlananları şimdilik biraz daha bekletecek gibi duruyor. Ancak yine de Gemini AI, beklemeye değecek uygulamalarla kullanıcıları mutlu edecek.

Gemini AI ile projeler geliştirmek ve işinizi bir sonraki noktaya taşımak isterseniz Edvido’da listelenen yazılım ajanslarından fiyat teklifi alabilir, Gemini AI ile proje geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al