Mail Order Nedir?

4 Dakika Okuma Süresi

Günümüzde nadiren de olsa hala kullanılan mail order, internetin henüz bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda, alışverişi kolaylaştıran bir yöntem olarak hayatımıza girdi.

Mail Order Nedir?

 

Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla alışveriş alışkanlıklarımızda köklü değişimler yaşandı. Artık evden çıkmadan, tek bir tıkla istenilen her şeye ulaşabilmek mümkün. Bu durumu sağlayan pek çok ödeme yöntemi var: Havale, eft, kredi kartı, dijital bankacılık, mobil ödeme ve mail order. Tüm bu saydığımız yöntemlerin içinde, köklü geçmişiyle kolaylık sağlayan alışveriş yöntemi ise: Mail order. Günümüzde nadiren de olsa hala kullanılan mail order, internetin henüz bu kadar yaygın olmadığı zamanlarda, alışverişi kolaylaştıran bir yöntem olarak hayatımıza girdi. Dünyanın farklı ülkelerinde mail order, ''postayla sipariş/telefonla sipariş (MOTO) olarak da yaygın bir şekilde kullanıldı.

Bu yazıda ''mail order nedir?'' ve nasıl kullanılır konusunu aydınlatmaya çalışacağız.

 

Mail order, ödeme bilgilerinin satıcıya e-posta veya telefon aracılığıyla iletildiği bir alışveriş ödemesidir. Bu tür ödemeler genellikle telefon, bilgisayar ağı veya ödeme ayrıntılarının verildiği bir e-posta aracılığıyla gerçekleştirilir. Mail order özellikle kullanıldığı dönemde sağladığı kolaylık nedeniyle tercih edilse de kart bilgilerinin güvenliği açısından halen sorgulanmaktadır. Mail order kullanmanın avantajları ve dezavantajlarına aşağıda daha ayrıntılı yer vereceğiz.

Mail Order Kullanmak Ne Kadar Güvenlidir?

 

mail order güvenli mi

 

Mail order kullanıma girdiğinden beri en çok sorulan soruların başında, mail order'ın güvenli olup olmadığı geliyor. Mail order yöntemiyle alışveriş yapmanın dezavantajlı olduğunu savunanlara göre mail order kullanımında, kredi kartı bilgilerinin tamamen karşı tarafın (satıcı) elinde olması sakıncalı. Üstelik mail order yönteminde kart sahibinin bilgilerinin kötü niyetli kişilerce çalınabilmesi de mümkün.

Günümüzde mail order yönteminin rafa kalkmasının en büyük sebebi bu. Mail order ile alışveriş yapmanı azalmasında bir diğer etken de havale, eft gibi banka ödemelerinin internet ve cep telefonu bankacılığıyla kolayca gerçekleşmesi olarak açıklanabilir. Teknolojinin sağladığı büyük kolaylıklar arasında eft, havale ödemelerinin mobil bankacılıkla ve internet üzerinden çabucak halledilmesi de yer alıyor.

Mail Order Yönteminin Yararları Nelerdir?

Bir dönem son derece popüler bir uygulama olan mail order azalmış olsa da halen kullanılan bir alışveriş yöntemi. Mail order ile alışveriş yapmanın bir akım yararları da bulunuyor. İşte mail order yönteminin sağladığı yararlar:

  • Mail order yöntemi ile alışveriş yapan müşteriler, kredi kartları yanlarında olmadan da ödemeyi gerçekleştirebiliyorlar.
  • Mağaza ve işyerleri mail order yöntemini kullanarak pek çok müşteriye alışveriş yapma imkanı sağlayabiliyor.

Mail order ödeme yönteminin halen geçerli olmasında yukarıda yer verdiğimiz unsurların etkisi vardır.

Mail Order Yönteminin Zararları Nelerdir?

Mail order yöntemiyle ödeme yapmanın sağladığı yararlar olsa da halen tartışılan olası zararları da bulunuyor. İşte satıcı ve müşterilerin mail order'ı tercih etmeme nedenleri:

  • Mail order yüzde yüz güvenli bir yöntem değildir.
  • Herhangi bir alışveriş sırasında hem satıcı hem de alıcı risk altında kalır.
  • Mail order yöntemini kullanmak için belli başlı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir.
  • Mail order yöntemini kullanan satıcılar kendilerini güven altına almak için bazı garanti unsurlarını devreye sokmak ister. Bunlar karşı tarafın kimlik fotokopisi ya da ıslak imzalı dilekçesi gibi şeyler olabilir. Bazen de alışveriş sonrası, ödeme sırasında sesli onay istenebilir.
  • Yukarıdaki maddede saydığımız şeylerin yerine getirilmesi belli bir süreç alacağı için, mail order ile alışveriş yapmak her iki tarafın da zamanını alacaktır. Bu nedenle alıcı da satıcı da bu yöntemden uzaklaşabilir.
  • Mail order yönteminin beraberinde getirdiği riskler, karşılıklı olarak iki tarafın da memnuniyetsizliğine dolayısıyla da satış ve ciro kaybına neden olur.

Tüm bu saydığımız olası sakıncalı durumlar günümüzde az da olsa kullanılan mail order yöntemini, deyim yerindeyse kara listede göstermektedir. Bu nedenle de kişiler diğer teknolojik ödeme yollarına yönelmektedir.

Mail Order Ödemesi Nasıl Gerçekleştirilir?

Mail order ödeme yöntemi hakkında en çok merak edilen şeylerden biri de; mail order ödemesi nasıl gerçekleştirilir, sorusudur. Yazının bu bölümünde bu sorunun yanıtına odaklanacağız. İşte mail order ile ödeme gerçekleştirme işlemi:

  • Alışverişte mail order ile ödeme yapmak durumunda olan müşteriler kredi kartı bilgilerini satıcı ile paylaşarak, bu işlemi gerçekleştirirler. Müşteriden; kredi kartının numarası, kredi kartının son kullanım tarihi ve son olarak kredi kartı üzerindeki cvv kodunu vermesi istenir.
  • Tüm bu bilgiler fiziksel pos cihazına girilir.
  • Girilen bilgiler banka kayıtları ile uyumluysa, alışveriş işlemi gerçekleşir.
  • Mail order ödemelerinde fiziksel pos cihazından bir adet slip çıkar. Diğer ödemelerde ise iki adet slip çıktısı olur. Bunların biri alıcıya verilir diğeri ise işletme sahibinde kalır. Mail order da bir adet slip çıkar. Mail order ile yapılan ödemelerde fiziksel pos cihazından yalnızca bir adet slip çıkmaktadır.

Mail Order Ödemelerinin Zamanı Nedir?

Mail order kullanımıyla ilgili olarak en çok merak edilen sorulardan biri de, mail order ödemelerinin satıcıya ne zaman yansıyacağıdır. Çoğu kişinin düşündüğünün aksine, mail order ödemelerinin satıcının hesabına yansıması da 1-3 iş günü arasında gerçekleşmektedir. Mail order kullanan satıcı firma, hangi bankayla anlaştıysa o banka tarafından hesabına yatırılır.

Mail Order ve Kredi Kartı Kullanımı

Mail order yöntemiyle ödeme, kredi kartından tahsil edilir. Bu nedenle kart sahibi mail order işleminde, kredi kartının limiti kadar kullanım yapabilir. Bir başka deyişle mail order için kredi kartı içinde ayrı bir limit yoktur.

Mail Order Dışındaki Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

 

ödeme yöntemleri

 

Mail order ödeme yöntemini güvenli bulmayanlar ya da farklı ödeme yöntemi ile alışveriş yapmak isteyenler için diğer ödeme yöntemleri şunlardır:

  • Banka hesap kartı
  • Havale, EFT
  • Mobil bankacılık
  • Mobil Cüzdan

Edvido ile projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın. Akıllı eşleştirme algoritması sayesinde, Edvido'nun güvenilir hizmet sağlayıcılarından işinizle ilgili ücretsiz fiyat tekliflerini görüntüleyin. Edvido'nun hızlı teklif özelliğiyle ihtiyacınız olan ne varsa, kolayca teklif alabilirsiniz. Firmaların portfolyolarını ve müşteri yorumlarını inceleyin. Dilediğiniz iletişim kanalı ile detaylar üzerinde anlaşıp, başlayın.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al