Pazarlama Nedir? Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

4 Dakika Okuma Süresi

Pazarlama stratejisi oluşturma rehberi: Hedef kitle, rekabet analizi ve etkili kanallar.

Pazarlama Nedir? Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Günümüzün yüksek tempolu ve yoğun rekabet içeren pazarında bir işletmenin ayakta kalabilmesi için iyi ürün ve hizmetin dışında ihtiyacı olan şeyler de vardır. Onlardan biri de pazarlamadır. Kalabalığın arasında görünür olmak ve hedef kitlenize ulaşabilmek için güçlü bir pazarlama stratejisi, en çok ihtiyacınız olan şeydir.

Kulağa tek bir kelime olarak gelse de pazarlama, reklam ve satıştan çok daha fazlasıdır. Pazarlama için, doğru zamanda doğru yerde ve doğru müşteriyi doğru fiyatla buluşturmaktır desek, abartmış olmayız. Tüm bu bileşenleri uygun yerlere koyabilmek için ise doğru pazarlama stratejisinin şart olduğunu belirtmeliyiz. Ancak başarılı bir pazarlama stratejisi, ürün ve hizmetlerinizin potansiyelini tam olarak gerçekleştirmenizi sağlayabilir.

Bu yazıda “pazarlama nedir, pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?” gibi konuları ele alacağız. Pazarlama dünyasının temel terimleri üzerine heyecan verici bir keşfe çıkmaya hazır olun!

Pazarlama Nedir?

Pazarlama, ürün ve hizmetlerin nihai tüketicinin eline ulaşıncaya kadar geçirdiği süreçte gerçekleşen faaliyetleri kapsar. Bununla birlikte farklı tanımlarla ifade bulmaktadır. Pazarlamanın geniş ve dar kapsamlı tanımları, kat ettiği yolla birlikte güncellenebilmektedir. Bu açıklamadan sonra pazarlamanın yaygın anlamda geçerli olan bir tanımına bakabiliriz.

Amerikan Pazarlama Derneği'nin (AMA) yapmış olduğu yaygın bir tanıma göre: Pazarlama; müşteriler, alıcılar, ortaklar ve genel olarak toplum için değer taşıyan tekliflerin yaratılması, iletilmesi, sunulması ve paylaşılması için yapılan faaliyet, kurumlar dizisi ve süreçlerdir. 

Her türlü işletmenin başarısı için büyük önem taşıyan pazarlama belli bir amaç ya da amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilir. Yazının devamında, pazarlamanın amacına değineceğiz.

Yaratıcı dijital pazarlama ve SEO başarısını temsil eden roketli laptop görseli

Pazarlamanın Tarihi

Yazının bu bölümünde pazarlamanın geçmişine kısaca göz atalım. Çoğu kişi pazarlamanın tarihini ticaret kadar eski olduğunu düşünse de, pazarlama çok daha sonraları ortaya çıkmıştır. Pazarlamanın ürün ve hizmetlerin satışı için ne kadar önemli olduğunu fark edip, tanıtma yoluna gitmeleri, matbaaya ve ilk dergilere bağlanabilir. Böylece reklam panoları ve diğer basılı reklam türleriyle markaların ürünlerini duyurması ortaya çıkar.

Teknolojiyle birlikte pazarlama da gelişim gösterir. En basitinden televizyonlar evlerde yaygınlaştıkça reklamlar da çoğalır. Günümüzde teknolojinin geldiği noktada, bunun pazarlamaya olan yansımalarını görebiliyoruz. Artık bilgisayarlar, e-posta, arama motorları ve sosyal medyanın bir sonucu olarak dijital pazarlama denen bir kavram yaygın olarak pazarlama türleri içinde yer alıyor.

Dijital pazarlama stratejileri ve iletişimini vurgulayan hoparlör ve laptop

Pazarlamanın Amacı Nedir?

Pazarlama, bir işletmenin ürün geliştirme, reklam, satış ve dağıtım yöntemleri gibi farklı yönlerini içerir. Pazarlamanın temel amacı, insanların bir şirketin ürün veya hizmetlerine ilgi duymasını sağlamaktır. Bu da pazar analizi, araştırma ve işletmenin hedef kitlesi için eğitici ve yararlı olabilecek mesajlar aracılığıyla onları çekerek gerçekleşir. Böylece işletmeler daha fazla sayıda potansiyel müşteriyi, gerçek müşteriye dönüştürebilecektir.

Çevrimiçi içerik pazarlaması ve sesli duyuruları simgeleyen megafonlu laptop

Pazarlamanın Türleri Nelerdir?

Pazarlama basit gibi görünen ancak, karmaşık bir disiplindir. Bununla birlikte farklı pazarlama türleri vardır. Günümüzde teknolojinin ve sosyal medyanın gösterdiği gelişimle bağlantılı olarak en yaygın pazarlama türlerine göz atalım:

  • Geleneksel Pazarlama: Reklam panosu, el ilanı, radyo duyuruları, televizyon, gazete gibi, çevrimdışı kanallar aracılığıyla gerçekleştirilen, geleneksel medya kanallarını kullanır.
  • Dijital Pazarlama: Geleneksel pazarlamanın aksine, çevrimiçi olarak gerçekleşen tüm pazarlama çabalarını içerir.
  • İnternet Pazarlamacılığı: İnternet üzerinden gerçekleştirilen pazarlama türüdür.
  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Arama motoru optimizasyonuyla, aramanın içeriğine göre, arama motoru sonuçlarında yer almak, potansiyel müşterinin dikkatini çekmektir.
  • Sosyal Medya Pazarlamacılığı: Sosyal medya kanalları aracılığıyla hedef kitleye ulaşmayı amaçlar.
  • İçerik Pazarlama: Markaların blog veya içerik sayfaları aracılığıyla hedef kitlenin dikkatini çekmesi üzerine gerçekleştirilir.
  • E-posta Pazarlaması: E-Posta adreserine gönderilen mailler aracılığıyla gerçek müşteri kazanmayı hedefler.
  • Basılı Pazarlama: Gazete, dergi gibi basılı yayın organlarının abonelerine yönelik reklam ve tanıtım çabalarıdır.
  • Arama Motoru Pazarlamacılığı: Daha önce bahsettiğimiz arama motoru optizasyonundan farklıdır. Arama motoru pazarlamacılığında işletmeler bir arama motoruna, indeksine hedef kitlesinin dikkatini çekecek yönlendirme ve bağlantıları sayfasına yerleştirmesi için ödeme yapar.
  • Video Pazarlama: Pazarlamacılar değişen ve gelişen piyasa koşullarında artık reklamın dışında, müşterileri eğiten ve eğlendiren videolar yapıyorlar.

Pazarlamanın Yararları Nelerdir?

Pazarlama her türlü işletme için önemlidir. Başarılı bir pazarlama kampanyası yürütmek aşağıda sayacağımız gibi pek çok yarar sağlayabilir.

  • Hedef Kitleyi Tanıma: Pazarlama bir şirketin ürün ve hizmetlerine en çok ilgi duyacak grubu yani hedef kitlesini anlamasını sağlar.
  • Satışları Arttırma: Doğru zamanda doğru hedef kitleye ürün ve hizmetlerinizi sunmak, büyük olasılıkla satışlarınızın artmasını sağlayacaktır.
  • Marka Farkındalığı Oluşturma: Markanızı reklam yoluyla insanların önüne çıkarmak, satın alma zamanı geldiğinde şirketinizin akıllarda kalmasına yardımcı olabilir.
  • Rekabet Avantajı Sağlar: Başarılı bir pazarlama planı, ürün ve hizmetlerinizin öne çıkarak rakiplerinizden farklılaşmanızı, dolayısıyla pazarda daha büyük bir pay elde etmenize yarar.
  • Müşteri Eğitimi: Pazarlamayı bir eğitim aracı olarak kullanmak, müşterilerin ürününüzden nasıl fayda sağlayacağı hakkında bilgi edinmesini sağlar.
  • Büyüme İçin Alan: İyi bir pazarlama yönetimi, markanızın görünür olmasını ve daha fazla müşteriyle büyümenizi sağlar. Böylece küçük bir işletmeden daha büyük bir işletmeye geçiş yapabilirsiniz.
Dijital pazarlamada çok kanallı strateji ve gelir simgesi

Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Pazarlama stratejisi bir şirketin markasını hedef kitleye tanıtmaya yönelik genel yaklaşımını kapsar. Pazarlama stratejisi bir işletmenin genel pazarlama çabalarına öncü olur. Bir marka için hedef belirleme, pazar ve rakip araştırmasının yanı sıra konumlandırmayı da içerir. Güçlü bir pazarlama stratejisini belirleyen bir takım bileşenler vardır. Bunlar; Pazarlamanın 4P'si olarak da bilinen pazarlama karması; ürün(product), yer(place), fiyat(price), tanıtım (promotion); hedefle, bütçe, rekabet analizi, hedefleme ve konumlandırmadır.

Günümüzde pazarlama, sürekli gelişen bir dünyada hedef pazarlara ulaşmak istemenin yanı sıra onlarla etkileşime geçmek için de doğru stratejilere ihtiyaç duyar. Pazarlama uzmanları, kişiselleştirilmiş pazarlama, küreselleşme, teknolojik değişimler, yeni tüketici eğilimleri ve fiyatlandırma stratejileri konularında güçlü bilgi ve pratik deneyime sahip farklı türde pazarlama stratejileri geliştirir. Yazının bu bölümünde 7 adımda iyi bir pazarlama stratejisi oluşturmak için yapmanız gerekenleri bulacaksınız.

Pazarlama analizleri ve raporlarını gösteren çalışma masası düzeni

7 Adımda Pazarlama Stratejisi

1.Pazar Araştırması: Pazarlama stratejisine başlamadan önce bilinçli kararlar vermek için yararlı verilere ihtiyacınız olacaktır. Hedef pazarınızı anlayıp, kaynaklardan yararlanmak için pazar araştırması en iyi yardımcınız olacaktır.

2.Hedefleri Tanımlayın: Marka bilinirliği arttırmak, satışları yükseltmek ya da müşteri tabanını genişletmek olsun, iyi tanımlanmış hedeflerle, güçlü bir strateji takip edebilirsiniz. Açık hedeflerin tanımlanması yön ve netlik sağlayarak, pazarlama çabalarınızın istediğiniz şekilde sonuçlanmasına yardımcı olur.

3.Hedef Kitle: Başarılı bir pazarlama stratejisi için en önemli şeylerden biri hedef kitleyi belirlemektir. Hedef kitlenin kim olduğunu belirledikten sonra, ne istediklerini de anlamalısınız.

4.Rekabet Analizi: Hedef kitleyi belirleyip, müşterilerinizin kim olduğunu anladıktan sonra, kimlerle rekabet ettiğinizi öğrenmelisiniz. En güçlü rakiplerinizin reklam kampanyalarını, web sitelerini, fiyatlarını inceleyin. Böylece hem markanızı farklılaştırma şansını hem de büyüme fırsatını yakalayabilirsiniz.

5.Temel Mesajlar: Bu adımda ürün ve hizmetinizin faydalarını gösteren, hedef kitlenizde ses getirecek önemli mesajlar oluşturun. Şimdiye kadar yaptığınız araştırma ve çalışmaları ortaya koyma zamanı da diyebiliriz.

6.Pazarlama Kanalları: Pazarlama stratejisinin bu aşamasındaki temel hedef, kanal seçimlerinizi hedef kitlenizin medya tüketim alışkanlıklarıyla uyumlandırmak olmalı. Mevcut medya kanallarınızla harekete geçin. Sonrasında; sosyal medya, tv, e-posta pazarlaması, podcast reklamları, SEO, güçlü işbirlikçileriyle elinizi güçlendirin.

7.Performans Ölçümü: Pazarlama stratejinizin işe yarayıp yaramadığını anlamak için performans ölçümü yapmanız gerekecektir. Ekibinizin verileri toplayıp ölçmesi için bir sistem belirleyin. Stratejinizin performansını analiz etmek, belirlediğiniz pazarlama stratejisini gözden geçirip, geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Pazarlama stratejisi oluşturmak her işletmenin başarısı için önemlidir. Pazarlama dinamik bir alandır ve sürekli değişime uğrar. Bu nedenle mevcut pazarlama stratejinizi belirli aralıklarla gözden geçirmeniz ve geliştirmeniz gerekebilir. Doğru yapılmış bir pazarlama stratejisiyle, işletmenizin büyümesi ve gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Bu konuda profesyonel bir yardım almak isterseniz, Edvido’da yer alan pazarlama ajanslarından kolayca teklif alabilirsiniz. Edvido’nun hızlı teklif özelliği sayesinde, kısa sürede bir çok pazarlama ajansından teklif alabilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al