Video Animasyon Oluşturma Adımları

4 Dakika Okuma Süresi

Video animasyon oluşturma adımları nelerdir? Animasyon videosu için görsel ve stil seçimi nasıl belirlenir? Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Video Animasyon Oluşturma Adımları

Bir dizi resim ile oluşturulan hareket simülasyonuna animasyon adı verilir. Video animasyonun nasıl işlediği ise biraz daha karmaşık bir konudur. Animasyon, bir dizi aksiyon halindeki nesne veya kişinin yanılsaması oluşturmak için art arda çizimler ve modeller fotoğraflama sanatıdır. Bu durumda ise video animasyon oluşturma adımlar merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Animasyon; çizimleri hareket ettirme sanatı değil, hareket çizim sanatı olarak ifade edilir. Görüntünün sürekliliğine bağlı olan video animasyon, tüm filmler gibi hareket dizisinin bir yanılsaması olarak görülmektedir. Genel olarak oldukça hızlı hareket eden bir dizi statik çizim, saniyede oluşturulan yirmi dört kareye hareket görünümü sunar. Kısacası video animasyon, hikâye dünyasını açan ve bugün sevdiğimiz animasyon filmlerini yönlendiren, sanat ve teknolojinin birleşimidir.

Video animasyon, hareketli görüntülerle cansız nesnelere hayat verme ve canlandırma olarak bilinir. Ayrıca video animasyon oluşturma sürecinde planlama ve tasarım oldukça merak edilmektedir. Edvido olarak bu yazımızda sizler için video animasyon oluşturma sürecinde planlama, tasarım ve yapım süreci gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Hedef ve Mesaj Belirleme

Video animasyon senaryosu hazırlanmadan önce hedef kitlenin belirlenmesi son derece önemlidir. Bunun temel nedeni ise hedef kitle senaryonun inşa edileceği temel kriterdir. Bu durumda hedef kitleye göre konu, karakter, mekân ve anlatım yöntemi belirlenir. Hedef kitle genel olarak 3-12 yaş olarak çeşitlenen farklı yaş gruplarından oluşmaktadır. Hem 4 yaşındaki çocuğa hitap eden hem de 9 yaşa hitap eden bir senaryo yazmak mümkün değildir. Aynı şekilde 3 yaş için yazılan bir senaryo 9 yaş için çok basit gelir. Bu tür bir durumda ise kitlenin ilgisini çekmeniz mümkün değildir. Bu nedenle hedef kitleyi belirlemek, mesaj belirleme ve senaryo oluşturma sürecinde size yol gösterici olur. Ayrıca bu durum, teknik açıdan da senaryoyu etkiler.

video_animasyon

Senaryo ve Storyboard Hazırlama

Video animasyon hazırlama sürecinde senaryo ve storyboard hazırlama son derece önemlidir. Storyboard hikâye panosu olarak dilimize geçmiştir. Bir diğer ismi ise hikâye tahtası olarak bilinir. Kısacası storyboard, yönetmenin ve yapımcının filme başlamadan önce tüm sahneleri düzen içerisinde kâğıda çizmesidir.

Kâğıda çizilen sahnelerin sırası ile incelenmesi ve eklenmesi gerekir. Bunun yanı sıra çıkarılması gereken sahneler de belirlenmelidir. Ayrıca yönetmenin aklındaki filmi tüm sete ve oyunculara tam anlamıyla aktarması için de oldukça etkilidir. Bu durumda, tamamen çekim sırasında zaman kaybetmeden her detayın hazır olması son derece önemlidir.

Storyboard filmin hazırlık aşamasında oluşturulur. Set daha kurulmadan senaryo onaylandıktan ve oyuncular kararlaştırıldıktan sonra hazırlanır. Amaç ise tam anlamıyla set çalışanlarının, yönetmenin hayal ettiği senaryoyu anlayabilmesi ve ona göre bir yol izlenmesidir. Bunun yanı sıra yönetmenin ne demek istediği tam olarak izleyiciye geçmelidir. Sonuç olarak senaryo bir film yapımcısının dokunuşuyla canlanacaktır. Genel olarak senaryo oluşturma sürecinde başarılı olmak için bazı ipuçları mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • İyi olduğunuz alanlara odaklanmak yerine, üzerinde çalıştığınız hikâyeye odaklanın.

  • Filminizin uzunluğunu düşünün ve senaryonuzu kısa tutun.

  • Beklenmedik öğeler ekleyin ve kitlenizi şaşırtın.

  • Hedef kitlenizin dikkatini çekmek için iletişim kurun.

  • Duygusal bağ oluşturun.

Görsel Tasarım ve Stil Seçimi

Görsel tasarım, farklı medya ve izleyiciler için etkili ve ilgi çekici görsel mesajlar yaratma sanatıdır. Görsel iletişimin içeriğini ve işlevini şekillendirmek için çeşitli ilke ve tasarım öğelerinin uygulanmasını kapsar. Video animasyonda ise görsel tasarım planlaması son derece önemlidir. Tasarım sayesinde bir mesajı iletmek veya bir hikâyeyi anlatmak daha kolaydır. Bunun yanı sıra hareketli görüntüleri ve sesleri kullanan görsel iletişim biçimleri de görsel stil seçimi açısından son derece önemli bir konuma sahiptir. Video animasyon, eylemin kaydedilmesi veya yayınlanmasını kapsar. Bunun yanı sıra görseller, metin veya simgeler gibi animasyon öğelerinin video animasyon haline dönüşmesidir Ayrıca video animasyonlar, eğitim, eğlence, pazarlama veya sosyal medya gibi çeşitli amaçlar için tercih edildiğinden buna yönelik tasarım ve stil seçimi önemli kabul edilir.

Ses Tasarımı ve Müzik Seçimi

Ses tasarımı, tasarımcısının elindeki materyali anlaması ve onu en uygun sesle yansıtması ile ilgilidir. Bu tasarımı yapmak karmaşık ve detaylı bir işlem olarak kabul edilir. Her işlem içinde farklı dinamikleri ve tasarım ilkelerini kapsar. Bunun yanı sıra test tasarımı öncelikle proje için kullanılacak olan ses türünün tespit edilmesiyle başlamaktadır. Formatın tespit edilmesinden sonra ihtiyaca yönelik ses veya müzik kayıtları düzenlenir. Bu kayıtlar ise farklı ses biçimleri bir araya getirilerek ihtiyaç duyulan ses dosyalarına çevrilir. Böylece hedefe yönelik, ihtiyaca en kapsamlı şekilde cevap verebilecek ses tasarımı işlemi mümkün hale gelir. Daha sonraki adımda ise müzik seçimi oldukça önemlidir.

Video animasyonda müzik, gerçeklik etkisinin dışına çıkarak metaforik anlamsal işlevler katar. Ayrıca başarılı müzik seçimi ile video animasyon sahnesindeki duygusal tonu vurgulamak mümkündür. Kısacası, animasyonlarda müzik seçimi genel anlamda ses tasarımı ile doğru orantılıdır ve duygu ile düşünceyi sağlama kapsamında da oldukça önemlidir.

video_animasyon_2

Animasyon ve Montaj Süreci

Bir video animasyon montajı, bir hikâye anlatmak için bir araya getirilmiş kısa video klip olarak ifade edilir. Genel olarak bu animasyon filmin başlangıcındaki sahneyi ayarlamak için bir montaj kullanabilirken, bir drama montajı kullanılır. Bununla birlikte montaj, izleyicilere hikâyenin zaman içindeki ilerleyişine dair genel bir fikir sunar. Bir montajla, aslında tüm zamanı almadan zamanın akışını göstermeniz mümkün hale gelir. Bu tekniği en sevdiğiniz filmlerin çoğunda görebileceğiniz dahi görmeniz mümkündür. Ayıca bir sahne ayarını veya tarihini değiştirerek izleyicilerinizi yeni sahneye yönlendirmeniz de yine montaj ile mümkündür. İster bir şehir manzarası ister çiçek açmış bahar yaprakları olsun montaj izleyicileri kendi dünyanıza çekmenin ve geleneksel bir geçişten daha fazlasını aktarmanın en etkili bir yöntemidir. Bir montaj aynı zamanda harika bir video girişi içinde oldukça etkilidir.

Video editörleri sadece sanatçılar değil, problem çözücüler olarak da nitelendirilir. Amaç ise çalışmalarınızı düzenlemek, incelemektir. Genel anlamda başarılı bir animasyon oluşturmak için hayati olan hemen her detayı yerine getirirler. Video animasyon sürecindeki son aşama montaj sürecidir. Bu süreç artık animasyon filminin tamamen hazırlanmış olduğu bir süreci kapsar.

Sonuç olarak video animasyon tasarlama süreci, süreç boyunca çalışan farklı sanatçılar arasında bir koordinasyon gerektirir. Bu sebeple bu zorlu sürece ilişkin genel bakışın, her zaman sevdiğiniz filmler ve zanaatın kendisi için yepyeni bir takdir kazanmanıza olanak sağlayacaktır.

Edvido ekibi olarak bu yazımızda sizler için yazılım testleri nedir, neden önemlidir, video animasyon oluşturma sürecinde planlama, tasarım ve yapım süreci gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Video animasyon oluşturma sürecinde planlama ve yapım süreci gibi çok daha fazla bilgi ve içerik için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al