Pazarlamacılar İçin Tiktok Nedir? Markalar Nasıl Kullanıyor?

4 Dakika Okuma Süresi

TikTok nedir ve nasıl kullanılır? Markalar TikTok'u nasıl kullanmalı? Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Pazarlamacılar İçin Tiktok Nedir? Markalar Nasıl Kullanıyor?

İçindekiler:

1. Tiktok nedir?

2. Markalar neden Tiktok'u kullanmalı?

3. Tiktok nasıl etkili kullanılabilir?

4. Global şirketler Tiktok'u nasıl kullanıyor?

Akıllı telefonların hayatımıza entegre olmasıyla birlikte sosyal medya platformları günlük yaşantımızda aksi iddia edilemeyecek bir biçimde sağlam bir yer edindi.

Bu durum reklamcılığa yeni bir bakış açısı getirdi. Artık markalar ürünlerini pazarlayabilmek için sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanır oldular.

Bugün son zamanlarda hızla yükselen bir sosyal medya platformunu inceleyeceğiz:Tiktok

Haydi başlayalım!

Tiktok nedir?

TikTok Çinli şirket ByteDance tarafından üretilen bir online video yükleme platformudur. Bu platformda herhangi bir konuda 15 saniye, tercihen 60 saniye de olabilir, uzunluğunda videolar yükleyebilir ve diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Pazarda yeni olmasına rağmen TikTok son bir yılda inanılmaz bir ivme kazandı ve özellikle 4 büyük sosyal medya platformunu ( Instagram, Facebook, Twitter, Linkedin) zorlar hale geldi.

tiktok indirilme istatistikleri

Yukarıdaki grafik2018yılında hangi uygulamanın ne kadar indirildiğini göstermektedir. Grafikten de görüldüğü gibi TikTok 4.sırada yer almakta ve bu onun ne kadar popüler bir uygulama olduğunun bir göstergesidir.

Peki TikTok toplumun hangi kesimine hitap ediyor?

TikTok daha çok Z jenerasyonu dediğimiz milenyum zamanında doğan kesime başka bir deyişle ergenlik zamanındaki kullanıcılara hitap etmektedir.

tiktok kullanıcıları demografik istatistikleri

Yukardaki grafik2019 yılında Amerika’da TikTok kullanıcılarınınyaş aralığını gösteriyor.

Fark edilebileceği gibi 18-24 yaş arası kullanıcılar %25’ten fazla bir oranla TikTok’u en çok kullanan kitle konumunda.

Markalar neden Tiktok'u kullanmalı?

TikTok’un bu hızlı yükselişi ve kullanıcı kitlesinin tüketime meyilli olması markaların dikkatini çekmiş olacak ki artık şirketler sosyal medya pazarlamacılığında TikTok’u bir hayli fazla kullanır oldular. Peki neden TikTok?

Kısa ve ilgi çekici içerikler:

Günümüz dünyasında insanların her şeyi çok hızlı deneyim eder oldu. Hız artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası.

Hayatımızdaki bu hızlanmadan dolayı insanların sabrı ve ilgili kalma süresi de zamanla değişti.

Çok sayıda takipçisi olan bir youtuber bir videosunda en fazla izlenen kısmın ilk 15 saniyede olduğunu söylemişti.

Bu demek oluyor ki artık yeni nesil reklamcılık kısa ve o kısacık zaman içinde sağlam iz bırakabilmelisiniz.

TikTok da sahip olduğu özellikler sayesinde bu durumu kolaylaştırabilecek bir platform konumda yer ediniyor.

Günümüzün ve geleceğin kullanıcılarına ulaşma fırsatı:

Hemen aşağıdaki tabloda görebileceğimiz üzere TikTok en çok 18-24 ve 25-34 yaş aralığında kullanıcılara sahip.

tiktok genç kullanıcılar tarafından kullanılıyor

Yeni ve ilgi çekici bir yöntem:

Teknolojini gelişmesiyle birlikte internet ve telefonlar çok farklı şekillerde kullanılabiliyor.

Bunun bir örneği de göz önünde bulunmasını istemediğimiz reklamları ortadan kaldırabilmek. Milenyum nesli sosyal medya platformlarında hayatlarını sürdürürken markaların reklam ilanlarıyla veya cookies dediğimiz uzantılarla rahatsız edilmek istemiyor. Bu yüzden yeni nesil kullanıcılar ‘ad-blockers’ dediğimiz uygulamalar yardımıyla sosyal medya platformlarda önlerine gelen reklamları ortadan kaldırmayı tercih ediyorlar.

Bu bize gösteriyor ki sosyal medya çok da eski bir olgu olmamasına rağmen onun içindeki reklamcılık stratejileri yavaş yavaş eskiyip engellenebilmekte.

Yeni bir yaklaşım olarak TikTok markaları bu sorundan kurtarabilir. Kısa ve eğlenceli içeriklerle markalar müşterilerinin ilgilerin, kendinde toplayabilirler.

Kullanıcılarla iç içe olabilme fırsatı:

Pazarlamacılıkta kullanıcıların kendilerini markalara yakın hissedebilmesi can alıcı noktalardan biridir. Kendini markaya yakın hisseden tüketici kısmı daha güvenle ve belirli bir zamandan sonra arkasını sorgulamaya gerek duymadan alışveriş yapmaktadır.

Bu yakınlığı sağlayabilmek için TikTok ideal bir ortam denilebilir. Burada markalar yorumlar, challenge videoları ve benzeri şeylerle kullanıcılarla sürekli iletişim halinde olup ve bir nevi kendilerini unutturmayarak onların hayatlarında bir yer edinmekteler.

TikTok’un markalara faydalarını ve markaların bu platformları neden kullanması gerektiğini açıklamaya çalıştık.

Neden sorusuna cevap verdiğimize göre diğer en önemli soruya geliyor sıra:Nasıl?

Bu aşamadan sonra bu platforma giriş yapan markaların ne gibi yöntemler kullanması gerektiğini ve nelere dikkat etmesi gerektiğini inceleyeceğiz.

Tiktok nasıl etkili kullanılabilir?

Videolarınızda sizi rakiplerinizden farklı kılacak özellikleri sergileyin:

Bu platform halihazırda kısa süreli (15 saniye) videolar sunduğu için markalar bu kısa süreyi olabildiğince verimli kullanmaları gerekir.

Gereksiz söz ve cümle israfından kaçının. Hatta gerekirse cümle israfından kaçının. TikTok bir video yükleme platformu olduğu için bazı noktalarda sözcüklere çok da gerek kalmamaktadır.

tiktok içerik örneği

Bunun yerine bu 15 saniye içine sizi diğer markalardan farklı kılan özellikleriniz koymaya çalışın. Yani bir TikTok kullanıcısı videonuzu izlediğinde ‘Neden burası?’ sorusuna o 15 saniye içinde cevap bulabilmelidir.

Markanızın görünmeyen yüzlerini gösterin:

Perdenin arkasında neler olduğunu göstermek (günlük işleyiş, iş arkadaşları, şirket ortamı vb.) son dönemlerde markaların sıkça başvurduğu bir yöntem.

TikTok’u pazarlama alanı olarak kullanan şirketleri incelediğimizde göreceğiz ki şirketler artık ürünün arka kısmını göstermeye yönelmiş bulunmakta.

pazarlamada tiktok nasıl kullanılır?

Örneğin şirketinizdeki insanların eğlenirken, dans ederken, şakalaşırkenki videolarını TikTok’a yüklemek kullanıcılara markanız ve bünyesindeki insanların onlar gibi rahat ve eğlenceli olduğu izlenimini verecektir.

Bu kullanıcılar ve markalar arasında zamanla güçlü bir bağ kuracaktır. Kullanıcılar kendilerini bu markaya yakın hissedecek ve o güvenirlik duygusu onları oradan alışveriş yapmaya teşvik edecektir.

Yeni şeyler denemekten korkmayın:

TikTok hem yeni yeni popüler olması hem de çıkış noktasının eğlence teması olmasından dolayı diğer 4 büyük sosyal medya platformundan ayrı bir yere sahip.

Facebook, Linkedin ve İnstagrama kıyasla TikTok biraz daha rahat ve uyulması gereken soyut kuralların olmadığı bir ortam. Örneğin Linkedin iş dünyasının aktif olduğu bir ortam. Burada TikTok’ta olduğu gibi rahat bir tavır takınmak markaların aleyhine olacaktır. Keza Facebook’ta da genel olarak iş dünyasıyla ilgili gruplar olduğu için orda da bu durum geçerli olmakta. Fakat TikTok’ta böyle bir durum yok. Bu platformda markalar her sınıftan insanla arada bir engel olmadan iletişim halinde kalabilirler. Ayrıca önceden söylediğimiz gibi bu eğlence amaçlı bir uygulama. Bu sefer ciddi bir tavır takınmak markaların aleyhine olacaktır.

Bütün bu özellikler markalara şu ilhamı aşılamalı: Yeni şeyler denemekten korkmayın. Kaybedecek ve markanızın itibarını düşürecek bir durum yok. Zaten bu platformda herkes eğlence bulabilme peşinde.

Bu yüzden eğer aklınızda eğlenceli olduğunu düşündüğünüz bir konsept varsa bunu uygulamaktan çekinmeyin. Eğer bu adım popüler olursa yıllarca uğraşıp da kazanamayacağınız ünü 15 saniye içinde kazanabilirsiniz.

Sık sık içerik üretin:

Eğer markanızın kullanıcıların hayatında yer etmesini istiyorsanız kendinizi çok sık şekilde hatırlatmanız gerekmektedir.

Bu özellikle TikTok’taki ilk zamanlarınızda zorlayıcı olabilir çünkü platformda çok fazla hesap var ve zaman geçtikçe uygulama gelişmeye ve kullanıcı bulmaya devam ediyor.

Bu gibi zorlu ortamlarda kendinizi belli etmek için sık sık kendinizi hatırlatmanız gerekmektedir. Bu yüzden olabildiğince sık bir şekilde farklı ve ilgi çekici içerikler paylaşın.

Kullanıcı ile iletişiminizi koparmamanız markanızın yararına olacaktır. Kullanıcı zamanla markanızı hayatınızın bir parçası hissedecek ve hep sizi görmek isteyecektir. Bu da kullanıcının hesabınızı ziyaret etmenize yol açıp belki de alışveriş yapmasını sağlayacaktır.

Bundan dolayı sıklıkla içerik üretmeye ve paylaşmaya özen gösterin.

Challenges:

Challenge, yani Türkçe anlamıyla meydan okuma TikTok platformunda çok fazla rağbet gören bir etkinlik. Challenge etkinliği kısaca şöyle özetlenebilir:

Belirli bir konu belirlenip o konuyla ilgili bir video atıldıktan sonra video kullanıcıların ilgisini çekerse kullanıcılar o videoyu taklit edip kendi kanallarında yayınlamaya başlarlar. Bu süreç kar topu tanesinin kısa sürede çığ yaratması gibi kısa sürede milyonlara ulaşır ve video ve içerik popüler olur.

nike tiktok'u pazarlamada nasıl kullanıyor?

En bilindik challengelardan bazıları#inmydenimchallengeve#bootlecapchallengeolarak gösterilebilir. Bu challengelar kısa sürede çok fazla etkileşim aldı ve TikTok harici diğer platformlara da yayıldı.

Hızlı bir şekilde büyük bir kitleye ulaşabilmesi ve aynı zamanda başka platformlara da ulaşabilmesi challenge konseptini pazarlama ve reklamcılıkta kullanabilecek en etkili yöntemlerden biri yapmakta.

Bundan dolayı içerek üreten markalar eğer böyle bir girişimde bulunurlarsa kısa süre içinde çok fazla kullanıcıya ulaşabilirler.

TikTok’un şirketler için önemi ve şirketlerin izlemesi gerektiği yolları açıkladıktan sonra TikTok’u etkin bir biçimde kullanan birkaç markayı incelemek markalarımız için iyi bir yol gösterici olur kanaatindeyim.

Global şirketler Tiktok'u nasıl kullanıyor?

TikTok’un bu ani yükselişi ve popülerliği özellikle ABD’de şirketleri bu alana yöneltmeyi başardı.

Şimdi birkaç şirket ve onların TikTok üzerindeki hareketlerini inceleyeceğiz.

IFAD (ULUSLARARASI TARIMSAL KALKINMA FONU):

IFAD’ ı öncelikli olarak incelememin sebebi kendini bu platforma uygun olmadığını düşünen marka sahipleri ve insanlara aslında böyle olmadığını göstermek.

IFAD uluslararası bir tarım fonu ve amacı insanları doğaya karşı bilinçlendirip çevreye karşı duyarı arttırmak.

Bu cümleleri ilk defa gören bir kişi böyle bir kurumun bu tarz bir platformda ne aradığını sorgulayabilir. Ama IFAD TikTok bünyesinde bir hayli fazla takipçiye ve etkileşime sahip.

Bu kurum TikTok’ ta tarım ve işleyişi ile ilgili bilgilendirici videolar paylaşıyor. Böylece kullanıcılar tarımın nasıl yapıldığını, ne olduğunu yakından inceleme fırsatı bulup tarımla ilgili gelişmelere açık hale gelip daha duyarlı oluyor.

IFAD ayrıca TikTok’ ta #danceforchange adı altında bir challenge başlattı. Bu da tabi ki onun ününe katkı sağlayan en önemli yollardan biri.

IFAD aslında herhangi bir alandaki markanın nasıl izleyici kitlesi kazanabileceğinin en önemli örneklerinden biri. Her ne kadar TikTok platformuna uymayacağını düşündüğünüz bir iş içinde olsanız bile birkaç doğru strateji uygulayarak markanızın popülerliğini artırabilirsiniz.

WASHİNGTON POST:

Bir diğer markamız bir gazete şirketi olan Washington Post.

Toplum gözünde bu denli ciddi ve gergin bir işle uğraşan bir markanın popüler olmasının sebebi kendi içindeki sıcak havayı kullanıcılara aktarabilmesi.

Washington Post kanalı hesabında çalışanlarının sahne arkasındaki eğlenceli ve mutlu hallerini paylaşmakta.

Bu videoları izleyen kullanıcıların gazeteye ve bünyesindekilere bakış açısı değişmektedir. Her akşam siyaset, savaş, ölüm gibi toplumu gerebilen konuları işleyen insanların sahne arkasında sıradan insanlar gibi mutluluk arayan insanlar olduğunu gören kullanıcılar kendilerini bu kanala yakın hissetmekte.

Bu strateji özellikle genç bir nüfusa hitap eden bir platformda bir hayli işe yarayabilir. Genç kitle kendisi gibi eğlenebilen insanları görünce kendini ona yakın hissedecek ve bu marka özelinde eğer bir gün haber okumak veya gazete almak ihtiyacına düşerse büyük bir olasılıkla Washington Post’a yönelecektir.

NBA

5,1 milyon gibi inanılmaz bir takipçi sayısına sahip bu hesap diğer platformdaki hesaplarından farklı bir strateji izlemekte.

NBA bir basketbol markası ve dünya genelinde bir numaralı basketbol ligi olarak değerlendirilse de şirket TikTok’ ta Instagramdaki hesabının aksine daha az basketbol maçlarına yer vermekte.

Bu platformda NBA daha çok maç öncesi ısınma anlarını, sporcuların birbiriyle diyaloglarını, maç öncesi ve sonrasında yaşanan eğlenceli anları ve maskotların komik anlarını paylaşmakta.

Bu strateji hem maçların ardında yaşanan olayları merak eden kullanıcılar için bilgilendirici olurken hem de komik ve eğlenceli içeriklerle onları bu kanala daha çok çekmekte.

NBA örneği bize her bir platformun farklı dinamiklere sahip olduğunu gösteriyor. Bir platformda uygulayacağınız yaklaşımlar diğer bir sosyal medya platformunda etkisiz kalıp hatta ve hatta ters bir etki yaratabilir.

Bundan dolayı TikTok’ta yer edinmek isteyen markalar TikTok’un dinamiklerini iyi kavrayıp hamlelerini ona göre yapmalıdır.

CHİPOTLE

Chipotle Amerika merkezli bir hızlı yemek zinciridir. Genel olarak Meksika mutfağından ürünler üreten bu şirket TikTok’ ta yemek zincirlerine kıyasla iyi bir takipçi sayısına sahiptir.

Şirket genel olarak videolarında yemeklerini gösterirken güzel görsel efektler, muzik, ve TikTok’un sunduğu diğer video düzenleme araçlarını kullanmakta. Bu da videolarının görselliğine katkıda bulunup insanların ilgisini daha çok çekmekte.

Chipotle aynı zamanda challengeleri de kullanan bir şirket. Yaptıkları #GuacDance challenge yayınlandıktan bir hafta sonra en çok etkileşim alan challengelardan biri oldu.

Chipotle ve diğer birçok markanın yaptığı bu uygulamalar insanların ilgisini çekiyor. Markanın ismini ilk defa duyan bir kullanıcı içindeki merak duygusunu yenemeyip markanın kanalını inceleyip takip ediyor ve daha sonra çevresindekilere bundan bahsediyor.

Genel bir perspektiften baktığımızda TikTok’ un markalar için iyi bir pazarlama alanı olacağı söylenebilir.

Bu platformun popülerliği gitgide artmakta ve hitap ettiği kullanıcı kitlesi bugünün ve geleceğin tüketici kitlesini oluşturduğu için TikTok’tan bir pay almak her markanın hedeflerinden biri olmalıdır.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al