Influencer Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

5 Dakika Okuma Süresi

Influencer türleri nelerdir? Influencer mesleği nedir? Detaylı bilgi için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Influencer Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte pek çok yeni kavram duymaya başladık. Son zamanların popüler kelimelerinden biri olan ve sıkça karşımıza çıkan ''influencer'' da onlardan biri. Influencerın gündeme gelmesi 2010 yılında kullanıma sunulan sosyal medya uygulaması ''Instagram'' ile gerçekleşti. O zamandan sonra Influencer terimi, başta sosyal medya kullanıcıları olmak üzere, tüketim alışkanlıklarını etkileyen, yön veren bir kavram olarak önem kazandı. Yazının devamında influencer kavramına, önemine ve marketingdeki yerine daha yakından bakacağız.

Influencer Nedir?

Kelime olarak ''etkileyen - etkileyici'' demek olan influencer, sosyal medyadaki önemiyle birlikte daha geniş bir anlamı ifade etmeye başladı. Giderek bir meslek haline gelen Influencer kavramının bugün içerdiği anlam ise şöyle: Influencer, kendi sosyal medya kanalı ya da dijital platform aracılığıyla takipçileriyle, bir ürün veya hizmet hakkındaki deneyimlerini paylaşan, tavsiye eden, takipçilerini yönlendiren ve böylece onların satın alma kararlarını etkileyen kişidir. Detayı bilgiye influencer nedir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

influencer-1

Influencer Ne Yapar?

Influencer'lar sevdiğimiz ve sosyal medyada yakından takip ettiğimiz bir ünlü ya da adını hiç duymadığımız yeni biri olarak karşımıza çıkabiliyor. Çoğu kişi ilgi alanı doğrultusunda bir oyuncu, model ve sporcuyu ya da moda, yemek, güzellik, sağlık gibi konular hakkında üretim yapan influencer'ları takip ediyor. Influencer'lar tanınmış kişi ya da markaların tanıtımını yapıyor. Bu şekilde o kişiden ya da üründen aldıkları hizmeti ve deneyimi değerlendirerek, sosyal medya takipçilerine aktarıyorlar.

influencer-2

Influencer Mesleği Nedir?

Influencer mesleği kişinin eğitimini aldığı veya becerisinin yüksek olduğu bir konuda, sosyal medya takipçilerini yönlendirmesi olarak tanımlanıyor. Influencerlar tüketicilerin satın alma kararlarını yönlendiren bir etki yaratarak, ''influencer marketing'' yani ''etkileyici pazarlama'' gerçekleştirmiş oluyor. Influencer olma, giderek daha fazla kişi tarafından tercih edilen bir meslek olarak yer almaya başladı. Marka ve hizmetlerle tüketiciler arasında köprü görevi gören Influencerlar, kendi deneyimlerini takipçileriyle paylaşırken, ücretli ortaklık ve reklam da yapıyor. Özellikle Instagram influencerları, paylaştıkları hikayeler ve reels videoları sayesinde, marka ve alış veriş siteleriyle işbirliği gerçekleştirerek para kazanıyor.

influencer-3

En Çok Tercih Edilen Influencer Alanları

Sosyal medya kullanıcılarının takip ettiği ve ilham aldığı pek çok influencer var. Kullanıcıların özellikle takip ettiği influencer alanları arasında günlük yaşamı, ev dekorunu, yaptığı yemeği, giyimini paylaşanlar var. Sosyal medya modadan, yemeğe, spordan, sağlıklı beslenme ve seyahate kadar içerik üreten ve pazarlama yapan binlerce influencer tarafından kullanılıyor. Kullanıcılar da kendi ilgi alanları doğrultusundaki influencerları takip ediyor ve izliyor. Influencer mesleğinden elde edilen kazanç, takipçi ve beğeni sayısına göre değişiyor. Bunun yanı sıra reklam paylaşımlarından da gönderi başına ücret alıyorlar.

influencer-4

Influencer Türleri Nelerdir?

Sosyal medyada bazı influencerların çeşitli demografik özelliklere sahip geniş takipçi kitleleri vardır. Bazıları ise daha küçük ama hedefe yönelik takipçi kitleleriyle, sosyal medyada yer alırlar. Farklı özellikleriyle öne çıkan influencerları daha yakından tanıyalım:

Mega Influencerlar

Mega influencerlar daha çok ünlü oyuncular, film yıldızları, şarkıcı ve sporculardan oluşur. Bu influencerların 1 milyonun üzerinde takipçileri vardır. Mega influencerlar sahip oldukları ün nedeniyle farklı kitleleri cezbedebilirler. Bu nedenle büyük ölçekli kampanyalar için ideal işbirlikçileridirler. Tarkan ya da Cristiano Ronaldo bu gruba giren mega influencerlardandır. Büyük kurumsal şirketler, lüks ve ayrıcalıklı hissettirmeyi hedefleyen markalar ya da büyük kitleleri hedef alan markalar, mega influencerlara yönelir.

Makro Influencerlar

Makro influencerlar 100 bin ile 1 milyon arasında takipçiye sahiptirler. Zaman içinde tutarlı içerik oluşturan ve etkileşimle güven sağlamış kişilerdir. Makro influencerlar, mega influencerlara kıyasla daha hedefe yönelik bir yaklaşım sunarlar. Belirli bir kitleyi hedefleyen seyahat firmaları, oteller ya da fon yaratmak isteyen,kar amacı gütmeyen kuruluşlar, makro influencerlarla çalışır.

Mikro Influencerlar

10 Bin ile 100 bin takipçisi sayısıyla mikro influencerlar, influencer marketingin yükselen yıldızlarıdır. Pazarlama dünyasında mikro influencerlar, yaratıcı içerikleri ve gerçek etkileşimleriyle, sadık bir takipçi kitlesi yarattıkları için tercih edilirler.

Nano Influencerlar

Nano Influencerlar, 10 binden az takipçi sayısına sahiptir. Ancak kişisel içerikleri ve özgün katılımları sayesinde, hedef kitleleriyle güçlü bağlar kurarlar. Belirli toplulukları ve demografik özellikleri hedeflemek isteyen işletmeler için mükemmel işbirlikçilerdir.

influencer-5

Influencer Marketing Nedir?

Influencer Marketing, influencerların onaylarını ve ürün sözlerini kullanan bir sosyal medya pazarlama biçimidir. Influcer Marketing, sosyal etkileyicilerin sosyal medya takipçileriyle oluşturduğu yüksek güven nedeniyle işe yarar. Influencer Marketingde, bir işletme markasını sosyal platformlarda tanıtmak için influencerlarla işbirliği yapma yoluna gider. Günümüzde pek çok işletme dijital pazarlama planının bir parçası olarak, Influencer Marketing kullanmaya yönelmektedir.

Influencer Marketing bir ürün ya da hizmetin onaylanarak, içerik odaklı bir pazarlama kampanyası yürütülmesini sağlar. Markalar sosyal medyanın ve etkileyici içeriğin gücünden yararlanmanın farkındadır. Bu durumda birçok marka ürünlerini tanıtmak için influencer'larla işbirliğine ve onların sadık hayran kitlesinden faydalanma yoluna gider. Influencerlardan gelen öneriler, markanın potansiyel müşterileri için bir tür kanıt görevi görür.

influencer-6

Influencer Marketing'in Yararları Nelerdir?

Influencer Marketing, markaların hedef kitlelerin dikkatini çekmesinin en önemli yollarından biridir. Influencer Marketing'in marka bilinirliliğinin ve satışların artmasının dışında da pek çok yararı bulunur. Şimdi Influencer Marketingin sağladığı yararlara daha yakından bakalım:

Influencer Marketing ile;

  • Marka bilinirliği arttırılır
  • Yeni pazarlara ulaşılır
  • Ürün hakkında geri bildirim sağlanır
  • Marka güveni sağlanır
  • Satış artışı istikrarı sağlanabilir
  • Hedef kitleye yeni içerik sunulur
  • Mikro etkileyiciler kullanılarak, maliyetler düşürülebilir
  • Çerezler olmadan hedef kitleye ulaşmaya yardımcı olabilir
  • Niş kitlelere ulaşmaya yardımcıdır
  • SEO sıralamasını yükseltebilir
  • Z kuşağının ilgisini çekmeyi sağlar
  • Her türlü işletme, influencer marketinden yararlanabilir
  • Influencer Marketing sayesinde araştırma fırsatlarına erişim sağlanır
  • Uzmanlarla beyin fırtınası yapılabilir
influencer-7

Influencer Marketing Nasıl Yapılır?

Influencer Marketing, bir markanın sosyal medyadaki erişimini genişletmenin kesin yoludur. Influencer Marketing, doğru bir planlama ve araştırmayla her işletme ve kuruluş için uygulanabilir. Bunun farklı yolları olsa da en genel haliyle Influencer Marketing nasıl yapılır, sorusunun yanıtı aşağıda yer almaktadır:

1.Hedefleri Belirlemek: Başarılı bir Influencer Marketing gerçekleştirmenin ilk adımı hedefleri belirlemektir. Hedefler, belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir ve zamana uygun olmalıdır.

2.Hedef Kitleyi Netleştirmek: İyi bir Influencer Marketing, doğru hedef kitleye yönelik olduğunda etkilidir. Tek bir kampanyayla, etkileşimi yüksek olacak hedef kitleye odaklanmalıdır.

3.Bütçeyi Belirlemek: Influencer Marketing için bütçe belirlemedeki en önemli kıstas, kaç tane influencer ile çalışılacağıdır. Ayrıca hangi sosyal platformda influencer marketing yürütüleceği de bütçe planı yapmada etkilidir.

4.Kampanyaya Karar Vermek: Hedefleri ve hedefleri belirlemek kadar, uygulanacak kampanyaya karar vermek de önemlidir. Kampanya ne için kullanılacak? Yeni hedef kitleler için mi yoksa yeni bir ürünün lansmanı için mi? Kampanyanın verdiği mesajlar, hedeflerle uyumlu olmalı. İstenilenin açıkça iletildiği bir kampanya oluşturmaya çalışılmalıdır.

5.Markanın Influencerlarını Belirlemek: Kampanya hedeflerine bağlı olarak hangi influencerla çalışılacağı da önemlidir. Mega, makro, mikro ya da nano? Tüm bu influencer türleri, farklı stratejilerle çalışmak için önem önem kazanır. Yoksa influencer için doğru ya da yanlış yaklaşım yoktur.

6.Kampanyanın Performansını Takip Etmek: Kampanyanın performansını takip etmek için farklı yollar kullanılabilir. Örneğin ''hashtag'' kullanılabilir. Böylece kampanya etkinliği izlenebilir ve çok daha kolay etkileşime geçilebilir. Kampanyanın performansı hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olunursa gelecekteki işbirlikleri hakkında da o kadar bilinçli kararlar verilebilir.

Markanız veya ürünleriniz için Influencer etkisi yaratmak ister misiniz? Edvido’da markalar için Influencer Pazarlama hizmeti veren ajansları bulabilir ve kolayca fiyat teklifi isteyebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al