Efsane Kasım Kampanyası Nasıl Hazırlanır?

5 Dakika Okuma Süresi

Efsane Kasım Kampanyasına hazırlık sürecinde yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgi için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Efsane Kasım Kampanyası Nasıl Hazırlanır?

Efsane Kasım Kampanyası, her yıl tüketiciler tarafından merakla beklenen bir dönemdir. Ülkemizde her yıl Kasım ayında düzenlenen bu alışveriş etkinliği, Amerika'da “Black Friday” olarak bilinir. Efsane Kasım Kampanyası nedir? Neden alış veriş çılgınlığı olarak tanımlanmaktadır? Efsanevi Kasım Kampanyası nasıl hazırlanır? Tüm bu soruların yanıtlarına bu yazıda cevap arayacağız.

Efsane Kasım Kampanyası Nedir?

Tüm dünyada Kasım ayının özdeşleştiği bir dönem olan Efsane Kasım, Kasım ayı boyunca mağazaların ürün fiyatlarında uyguladığı indirim dönemine verilen addır. Son yıllarda ülkemizde de çok popüler olan Efsane Kasım, neredeyse Kasım ayı boyunca devam etmektedir. Tüketicilerin ilgisi dahilinde binlerce üründe indirim gerçekleşir ve “Efsane Kasım” adı altında alışveriş kampanyaları düzenlenir.

black-friday-1

Efsane Kasım'ın Tarihçesi

Dünya çapında milyonlarca insanın mağazalara yığılmasına sebep olan Efsane Kasım ya da Kara Cuma, aslında Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıkıp, oradan tüm dünyaya yayılmıştır. Kara Cuma, ABD'de Şükran Günü tatilinin ertesi günü anlamına gelir. Şükran Günü'nden sonraki ilk Cuma olarak belirlenen Kara Cuma, 23 ile 29 Kasım tarihleri ​​arasında ABD'de yılın en önemli alışveriş günlerinden biridir. Bizde Efsane Kasım olarak bilinen ve özel indirim kampanyaları uygulanan bu özel dönemin tarihçesine bakalım.

Efsane Kasım olarak bildiğimiz bu dönem, ilk olarak A.B.D'nin Philadelphia şehrinde ortaya çıktı. 1960'lı yılların başında Philadelphia polisi, Ordu-Donanma futbol maçına giden sürücüler ve yayalarla dolu kalabalık sokaklardan şikayetçi oldu. Philadelphia Polisi, yoğun kalabalığın, trafik sıkışıklığı, hırsızlık gibi sorunların ortaya çıktığı ve çalışma süresinin uzadığı bu günü “Kara Cuma” (Black Friday) olarak adlandırdı.

Kara Cuma'nın Şükran Günü ile bağlantısına gelince; Şükran Günü'nden sonraki ilk Cuma günü, hareketli bir tatil ve yaklaşan Noel için alışveriş sezonunun başlangıcı olarak biliniyor. Bir diğer düşünceye göre ise efsane indirimlerin yaşandığı bu güne “Kara” denmesinin sebebi muhasebe ile ilgilidir. Muhasebe kayıtlarının elle tutulduğu dönemlerde, mağazaların kar-zarar durumu siyah ve kırmızı renklerle ifade edilir. İşletmelerin muhasebe kayıtlarında yer alan bu iki renk, mağazaları ifade eder. Muhasebe hesabına göre olarak kırmızı mürekkep zararı, siyah ise kârı gösteriyordu. İşte pek çok firmanın uyguladığı indirimlerle kara geçtiği düşünülerek, alışverişin yoğunlaştığı Şükran Günü'nün ertesi ilk Cuma günü “Kara Cuma” olarak anılmaya başlanır.

black-friday-2

Efsanevi Kasım Kampanyasının Önemi Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri'nde Kara Cuma Şükran Günü ile ilişkilendirilirken, aralarında Birleşik Krallık, İtalya, İsveç ve Meksika'nın da bulunduğu 20'den fazla ülke bu şekilde satışlarla, ekonomisini hareketlendiriyor. Dünya çapında pek çok ülkede Kara Cuma alışveriş etkinlikleri aynı gün gerçekleşiyor. Örneğin Kanada'daki perakendeciler, ABD'de Ekim ayının ikinci Pazartesi gününü Şükran Günü tatili olarak kabul ediyor. Kara Cuma satışlarını da ABD'dekiyle aynı günde uyguluyor.

Bizde ise durum biraz daha farklı. Ülkemizde Kara Cuma uygulaması “Efsanevi Kasım Kampanyası” ya da “Şahane Cuma” adı altında gerçekleşiyor. Birçok firma ve marka bu süreçte çeşitli indirim oranları uygulayarak satış grafiğini yükseltmeye çalışıyor. Perakendeciler ürünlerini mağazalarından ya da web sitelerinden “Efsane Kasım Kampanyası” olarak satışa sunuyor. Alışveriş merkezlerinde ve çevrimiçi uygulamalardaki özel kampanyalar, tüketicilere günler veya haftalar öncesinden başlayarak e-posta ve sms yoluyla duyuruluyor. En çok alışveriş yapılan ürünlerin başında ise ev eşyaları ve elektronik ürünler yer alıyor. Ülkemizde de klasikleşen Efsane Kasım ya da Şahane Cuma bu yıl 24 Kasım 2023 tarihine denk geliyor.

black-friday-3

Efsane Kasım Kampanyasının Avantajları ve Dezavantajları

Efsane Kasım Kampanyaları sunduğu çok çeşitli indirimler ve teklifler nedeniyle, dünya çapında talep gören ve beklenen alışveriş dönemlerinden biri haline geldi. Türkiye'de en çok tercih edilen ve uygulanan pazarlama yöntemlerinden olan Efsane Kasım Kampanyalarından birçok insan yararlanıyor. Efsane Kasım Kampanyaları tüketicilere mevcut en iyi alışveriş fırsatını bulma şansı veriyor. Tüketiciler hem alışveriş merkezlerinden hem de online üzerinden ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Efsane Kasım Kampanyalarının avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunuyor.

Efsane Kasım Kampanyaları döneminde mağazalarda ya da web sitelerinde büyük yoğunluk ve karmaşa yaşanıyor. Genellikle yoğun kalabalıkların olduğu mağazalarda kasa önlerinde uzun kuyruklar oluşabilir. Online alışverişlerde ise yaşanan yoğunluktan ötürü web siteleri ağırlaşabiliyor. Ayrıca Efsane Kasım Kampanyaları sunduğu indirim avantajları nedeniyle insanları aşırı harcama yapmaya itebiliyor.

black-friday-4

Efsane Kasım Kampanyası İçin Ön Hazırlık

Müşterilerin alışveriş yapmak için iple çektiği Efsane Kasım Kampanyası dönemi için ön hazırlık sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Mevcut müşterileri korumak ve yeni müşterileri kazanmak için ön hazırlık sürecinde dikkate alınması gereken noktaları sıraladık:

  • Erken Davranın! Müşteriler Ekim ayından yaklaşan Efsane Kasım Kampanyalarını araştırmaya başlar. Bu nedenle iş takviminizde kendinize bir hatırlatma zamanı oluşturun.
  • Web sitenizi kontrol edin. Web sitenizin yavaş çalışması müşterilerin sabrını zorlar. Araştırmalara göre alışveriş yapanların yarıya yakın bir oranı, yavaş çalışan bir web sitesine asla geri dönmeyeceklerini bildiriyor.
  • Çarpıcı sloganlarla tüketicileri kendinizden haberdar ettirin. “Hızla Tükeniyor!”, “Sınırlı Süre İçin” gibi sloganlarla aciliyet yaratın.
  • Bir önceki yıl Efsane Kasım Kampanyası döneminin satışlarını gözden geçirin. Bu size içinde bulunduğunuz yıl için program yapma olanağı verir.
  • Efsane Kasım kampanyası sürecinde müşteriler en az yüzde 20 oranında indirim arar. Doğru uygulanmış indirimlerle çekicilik yaratın.
  • Çapraz Satış önerisi sunun. Müşterilerin sadece istediği şeyi satın alıp sitenizden ayrılmalarını beklemeyin, onları tamamlayıcı ürünlere de yönlendirin. Örneğin; yoga matı alanı, yoga çorabı için yönlendirebilirsiniz.
black-friday-5

Efsane Kasım Kampanyası Hazırlık Süreci

Efsane Kasım Kampanyası süreci, firmaların marka ve mağaza satışlarını arttırması için atlamaması gereken dönemlerden biri. Yoğun rekabetin yaşandığı bu dönemde e-ticaret ya da alışveriş mağazası fark etmez, sağlam bir stratejiyle satış artışı gerçekleştirmek ve rakiplerden sıyrılmak mümkün. İşte Efsane Kasım Kampanyasına nasıl hazırlanmalı, sorusu için yanıtlar:

1.Sosyal Medyayı Kullanın: Sosyal medya hesaplarınızdan markanız ya da işletmeniz için Efsane Kasım Kampanyanızı duyurun. Özel fırsatlar sunarak ya da ilgi çekici içeriklerle, Efsane Kasım için beklenti oluşturup, trafik çekin.

2.E-Posta Pazarlama Kampanyası Yapın: Abonelerinize yönelik teklifler oluşturarak, haftalar öncesinden kampanya mailleri iletebilirsiniz. Tüketiciler indirimlerden haberdar olmayı sever.

3. Web Sitesini Optimize Edin: Google'ın ön sayfası Efsane Kasım Kampanyalarıyla yer almak isteyen e-ticaret siteleriyle dolu. Web sitenizi Google için optimize edin. Biraz anahtar kelime araştırması yapıp, bunları kullanarak sitenize trafik çekin. Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

4. Chatbot Yükleyin: Web sitenize yükleyeceğiniz chatbot ile müşteri destek hizmetlerini kolaylaştırıp, otomatik hale getirin. Chatbot, kolay SSS'lerin üstesinden gelebilir ve bir müşteri destek temsilcisine ihtiyaç duyulduğunda devreye girip konuşmayı devralabilir. Böylece zaman kazanmış olursunuz.

5. Sohbet Robotu Edinin: Müşteri sorunlarına olabildiğince kısa sürede cevap vermek ve iletişim sağlamak mümkün. Özellikle Shopify gibi e-ticaret sitesi kullananlar için Shopify sohbet robotları, yoğun Efsane Kasım sürecinde işinizi kolaylaştırır. Ayrıca Shopify sohbet robotları mağaza envanterinin kontrol edilmesi, iadelerin gerçekleştirilmesi ve satışların teşvik edilmesi gibi verilerde de yardımcı olur.

6. Özel Teklifler Oluşturun: Efsane Kasım Kampanyaları sadık ve uzun süreli müşterilerinize verdiğiniz değeri gösterme şansı verir. Bu müşteriler için özel fırsatlar ve indirimler sunabilirsiniz. Böylece Efsane Kasım Kampanyaları dönemi dışında da tekrar gelmelerini sağlamış olursunuz.

7.Doğrudan Sosyal Medya Satışına Yönelin: Sosyal medya platformlarında doğrudan satış yaparak ürünlerinizi hedef kitle ile buluşturun. Özellikle Instagram gibi sosyal medya platformlarında ürünleri doğrudan uygulama üzerinden satarak, küresel bir kitleye ulaşabilirsiniz.

8. Hashtag Kullanın: Hashtagler indirim fırsatlarıyla ilgilenen kişilerle bağlantı kurmanızı ve onların ürün ve hizmetlerinizi bulmalarına yardımcı olabilir. Özellikle ''Efsane Kasım'' hashtagleri tüketicilerin dikkatini çekmenizi sağlayacaktır.

9. Minimum Harcama Ödülleri Koyun: Belirli tutarlarda alışveriş yapan müşterilere harcama ödülleri sunun. Bunlar belli tutar ve üzeri için ekstra indirim ya da yine belli tutar ve üzeri için ücretsiz kargo gibi ödüller olabilir.

10. Sosyal Medya Aracılığıyla Güven Yaratın: Sosyal medya platformu üzerinden düzenleyeceğiniz bir yarışma; web sitenize veya mağazanıza trafik çekebilir, potansiyel müşteriler oluşturabilir ve marka bilinirliğini artırabilir. Hedef kitlenize bir ödül sunun ve onları yarışmaya katılmaya teşvik edin. İnsanların arkadaşlarıyla ve takipçileriyle paylaştığı markalar güven yaratır.

Black Friday kampanyalarınız için profesyonel reklam ajanslarından destek almak ister misiniz? Edvido ile profesyonel reklam ajanslarına kolayca ulaşabilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz. Kampanyanızı bir adım öteye taşımak için Edvido’yu ziyaret edin.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al