Prodüksiyon Nedir?

4 Dakika Okuma Süresi

Prodüksiyon şirketleri ne iş yapar? Prodüksiyon aşamaları nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Prodüksiyon Nedir?

Günümüzde sinema ve reklam filmleri, fotoğraf çekimleri gibi medya organlarının tüm faaliyetleri “prodüksiyon” olarak adlandırılıyor. Peki prodüksiyon tam olarak nedir, hangi anlamda kullanılır? İngilizceden dilimize geçen prodüksiyon (production) kelimesinin Türkçe anlamı, “üretim-üretme”olarak karşılık bulur. Prodüksiyon denilince ilk aklımıza gelen sinema filmi, tv yapımları ya da gösteri programlarıdır. Prodüksiyon tam olarak, saymış olduğumuz bu sanatsal faaliyetlerin yapım sürecini, başka bir deyişle “planlanması-yönetimi-uygulanması” süreçlerini kapsar. Günümüzde prodüksiyon yerine yapım kelimesi de ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.

Prodüksiyon süreci boyunca birbirinden farklı aşamalar bulunur. Bir prodüksiyon; pre-prodüksiyon (yapım öncesi), prodüksiyon (yapım) ve post prodüksiyon (yapım sonrası) olarak üç aşamadan meydana gelir. Aşağıda prodüksiyonun aşamalarına kısaca değindik.

Prodüksiyonun Aşamaları Nelerdir?

Prodüksiyon sürecinin üç farklı aşamadan oluştuğunu belirtmiştik. Şimdi bu aşamaların neler olduğuna bakalım:

Pre-Prodüksiyon

Bir projenin çekimlerine başlamadan önceki ilk aşama pre-prodüksiyon aşamasıdır. Pre-Prodüksiyonda hedef kitle ve sektör analizi çalışmaları gerçekleştirilir. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda markanın hedef kitlesine ve sektöre uygun bir konsept seçilir. Sonrasında konsept geliştirilerek, metin yazımı ve senaryolaştırma süreci başlar. Metine uygun seslendirme ve diyaloglar düzenlenerek, pre-prodüksiyon aşaması tamamlanır.

Prodüksiyon

Pre-Prodüksiyondan sonraki aşama olan prodüksiyon aşaması, aynı zamanda asıl prodüksiyon sürecinin gerçekleştiği aşamadır. Pre-Prodüksiyon sürecinde belirlenen ve geliştirilen konsept, bu aşamada hayata geçirilir. Belirlenen konsept doğrultusunda çekim ya da görsel tasarım aşamaları gerçekleştirilir.

Post Prodüksiyon

Yapım sonrası anlamına gelen post prodüksiyon aşaması, prodüksiyonun son aşamasıdır. Önceki aşamalarda konsept doğrultusunda yapılan çalışmalar, bu aşamada düzenlenir. Kurgu, montaj, ses ve müzik çalışmalarının tamamlanmasıyla, prodüksiyon sürecinin aşamaları tamamlanmış olur.

Başarılı bir prodüksiyon çalışması ortaya koymak için titiz bir süreç izlenmesi gerekir. Bu noktada, Edvido profesyonel bir prodüksiyon ajansı olarak yanınızda. Edvido, ajans ve firmaları bir araya getiren bir dijitalleşme platformudur. Edvido ile aklınızdaki prodüksiyona uygun bir ilan yayınlayarak, onlarca ajanstan fiyat teklifi alabilirsiniz.

produksiyon-1

Prodüksiyon Neden Önemlidir?

Bir projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi, iyi bir prodüksiyon sürecine bağlıdır. İyi bir prodüksiyon süreci ise, zamanın ve bütçenin dışına çıkmadan gerçekleşir. Prodüksiyon süreci, projenin kalitesini belirleyebilir ve hedef kitleye ulaşmasını sağlar. Her anlamda önemli olan prodüksiyonun öne çıkan yönlerine daha yakından bakacak olursak:

Kaliteli İçerik Üretimi: Prodüksiyon çalışmaları profesyonel bir ürünün ya da eserin ortaya çıkmasını sağlar. Böylece izleyicinin dikkatini çeken, kaliteli ve güçlü yapımlar gerçekleşmiş olur.

Planlama: Bir prodüksiyonda planlama aşaması projenin ilk oluşum aşamasıdır. Proje oluşturulurken, hedefler tespit edilir, bütçe ve kaynak belirlenir. Böylece başarılı bir proje süreci gerçekleşir.

Yönetim: Prodüksiyon sürecinin önemini ortaya koyan şeylerden biri de yönetim aşamasıdır. Yönetim aşamasında proje ekibi yönetilir, kaynakların ve projenin ilerlemesi takip edilir.

Pazarlama ve Dağıtım: Bir ürün ortaya konduktan sonra doğru pazarlama ve dağıtım kanallarına ihtiyaç duyulur. Prodüksiyon şirketleri, üretim sonrasındaki bu süreci yönlendirirler.

İş Birliği ve Takım Çalışması: Bir prodüksiyon sürecinin her aşaması, konusunda uzman kişileri bir araya getirir. Böylece farklı bakış açılarının ortaya konduğu başarılı işler gerçekleşir.

Profesyonel Hizmet: Prodüksiyon şirketleri, yapımların profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlarlar. Kaliteli içerikler aynı zamanda memnun izleyiciler demektir.

A'dan Z'ye başarılı bir prodüksiyon süreci Edvido ile mümkün. Edvido sizi ihtiyacınız olan profesyonel prodüksiyon firmalarıyla buluşturur. 

produksiyon-2

Prodüksiyon Şirketleri Ne İş Yapar?

Profesyonel anlamda bir prodüksiyon ortaya koymak, bu işte uzman kişilerin bir araya gelmesiyle gerçekleşir. Sinema, televizyon, yeni medya, reklam gibi alanlarda çalışmalar yapan şirketlere prodüksiyon şirketleri denir. Prodüksiyon şirketlerinin çalışma şekli yıllık, dönemlik ya da proje bazlı anlaşmalarla gerçekleşir. Bir prodüksiyon şirketi kendisine başvuran firmaya, tanıtım, pazarlama veya reklam konularında hizmet sunar. Prodüksiyon şirketinin sunduğu hizmetler; fotoğraf çekimi hizmetleri, imaj ve metin, tanıtım filmi, müzik gibi konuları kapsar.

produksiyon-3

Prodüksiyon Şirketlerinin Tarihçesi

İlk prodüksiyon şirketleri, sinema sektörünün gelişmesine bağlı olarak ortaya çıkar. 1892'de A.B.D West Orange'da bir sinema yapım stüdyosu inşa edilir. Sessiz filmlerden sesli filmlere geçiş ve sinema sektörünün gösterdiği hızlı gelişimle birlikte, prodüksiyon alanında yeni filmlerin akışını sağlayacak stüdyolara ihtiyaç duyulur. 1912 Yılında Thomas Edison “Edison Manufacturing Company” adında bir prodüksiyon şirketi kurar. Edison'u daha sonraları Hollywood için üretim yapan prodüksiyon şirketleri takip eder. Sinemanın ardından, radyo, televizyon ve günümüzdeki medya araçlarının hızlı değişimi, prodüksiyon kavramının kapsamını da değiştirmeye devam ediyor.

produksiyon-4

Prodüksiyon Şirketi Nasıl Kurulur?

Teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte prodüksiyon kavramının kapsamının da geliştiğini belirttik. Medya kanallarının çeşitliliğine bağlı olarak, prodüksiyon firmaları da çeşitlilik gösteriyor. Günümüzde farklı amaçlar için pek çok prodüksiyon şirketi bulunuyor. Film prodüksiyon şirketlerinin yanı sıra, müzik, video ve post prodüksiyon şirketleri de sektörde faaliyet gösteriyor. Üstelik bilişim teknolojilerinin baş döndürücü bir hızla geliştiği ve ulaşılabilir olduğu günümüzde, kendi stüdyo ortamını kurmak çok da zor değil. Dolayısıyla bilgisayara, video ve ses cihazlarına hakim olan herkesin, kendi prodüksiyon şirketini kurmaması için bir neden yok.

Öncelikle bir prodüksiyon şirketi kurmak için sektör hakkında gerekli bilgiye sahip olmak gerekiyor. Sektör hakkında gerekli bilgi yoksa, deneyim sahibi olan birinden destek alınmalı. İyi bir prodüksiyon şirketi, sahip olduğu kaliteli ekipmanla da adını duyurur. Stüdyo için, bilgisayar, kamera, fotoğraf makinesi vb. teknolojik ekipmana yatırım yapılmalı. Tabi iyi bir yatırım yeterli sermaye ile olur. Sermaye ise hedeflenen projelerin ölçeğine bağlı olarak değişecektir.

Prodüksiyon şirketinin harekete geçiş noktası iş planıyla başlar. İş planı prodüksiyon şirketinin kısa ve uzun vadeli hedeflerinin belirlenmesine yardım eder. Prodüksiyon şirketlerinin en önemli unsurlarından biri yetenekli bir ekibe sahip olmaktır. Yetenekli ekip arkadaşları, sektördeki acımasız rekabette öne geçmek için olmazsa olmazlardandır.

Sektörü oluşturan diğer kişilerle iletişimde olmak, film yapım sektörü, oyuncular, şarkıcılar ve medya kanallarıyla iletişim sağlamak, yeni projelere ulaşmak açısından önem taşır. Prodüksiyon şirketlerinin de tanıtıma ihtiyacı vardır. Şirketi tanıtımını yapmak ve müşteri bulmak için pazarlamaya gereken bütçeyi ayırmak gerekir.

Prodüksiyon şirketini kurduktan ve gerekli koşulları sağladıktan sonra sırada, hangi pazarlama kanalının kullanılacağı var. Günümüz şartlarında online yayın yapan mecralar üzerinden milyonlarca insana ulaşıp, yapımları paylaşmak mümkün.

produksiyon-5

Prodüksiyon Şirketleri İle Medya İlişkisi

Prodüksiyon şirketleri ile medya organları arasında sıkı bir ilişki vardır. Prodüksiyon şirketleri, medya organları olan yeni medya, sinema, tv, radyo, web sitesi, video oyunları gibi alanların üretimlerinde faaliyet gösterirler. Sözgelimi sinema sektörü için faaliyet gösteren bir prodüksiyon şirketi ,film projesinin hemen her alanında yer alır. Senaryo yazım aşamasında senaristten, yönetmen ve oyuncuya, set ve sahne tasarımından, ulaşıma kadar pek çok aşamada prodüksiyon ekibi bulunur. Prodüksiyon şirketleri, medya organlarının bu ihtiyaçlarını karşılar.

Bu yazımızda günümüzün vazgeçilmez iş alanlarından biri olan prodüksiyon nedir, neden önemlidir ve prodüksiyon şirketi nasıl kurulur, konularına değindik. Medya alanında proje üretmek ve profesyonel bir prodüksiyon hizmeti almak için Edvido'dan destek alabilirsiniz.

produksiyon-6

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al