Mobil Uygulama Tasarımında Kullanıcı Deneyimi: İpuçları ve Püf Noktaları

4 Dakika Okuma Süresi

Mobil uygulama tasarımında dikkat edilmesi gerekenler. Kullanıcı arayüzü tasarımı nasıl yapılır? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mobil Uygulama Tasarımında Kullanıcı Deneyimi: İpuçları ve Püf Noktaları

 

Web siteleri ve mobil uygulamalar, kullanıcıların hayatını kolaylaştırarak daha iyi bir deneyim sunmak için son derece önemlidir. Bu nedenle teknolojinin gelişimi ile kullanıcıların alışkanlıkları da bu gelişmeleri etkilemektedir. Genel olarak kullanıcılar, görsel güzelliği ön planda olan hizmetlerin yanı sıra daha kullanışlı olan, daha iyi deneyim sağlayan ürün ve hizmetleri tercih etmektedir. Bu noktada ise kullanıcı deneyimi son derece önemli bir konuma sahiptir.

Kullanıcı deneyimi tasarımının en önemli kriterlerinde biri ise içerik oluşturma ile ilişkilidir. Genellikle kullanıcıların web site veya mobil uygulamalardan beklentileri ve süreçte hangi kanallar üzerinden bilgi edindikleri gibi konular iş süreçlerinizde fayda sağlayabilecek şekilde yapılandırma imkânı sunar.  Böylece projelerinizde kullanıcı deneyimini artırmanız mümkün hale gelir. Bu noktada ise mobil kullanıcı deneyimi (UX) merak edilen konular arasında yer alır. Edvido olarak bu yazımızda sizler için mobil kullanıcı deneyimi nedir, kullanıcı arayüzü ve kullanıcı geri bildirimi gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Mobil Kullanıcı Deneyimi (UX) Nedir?

Kullanıcı Deneyimi (User Experience – UX), herhangi bir kullanıcının bir ürün, hizmet ya da sistemden belirli faydalar elde etmek amacı ile belirli hedeflere erişme sürecinde tecrübeleri olarak ifade edilir. Bununla birlikte kullanıcı deneyimi, söz konusu kullanıcının, ürün hizmet ya da sistemi kullanmasından önce ve sonra sahip olduğu deneyimlerin tümünü kapsar

Kullanıcı deneyimi, gündelik yaşamımızın önemli bir parçasıdır. Bunun yanı sıra çoğu kişi tarafından yanlış anlaşılan bir kavram olarak karşımıza çıkar. Genel olarak “önce insan” yaklaşımıyla kullanıcıların ürünlerle girdiği etkileşimleri baştan sona kadar desteklemesidir.

mobil_uygulama_tasarımı

Kullanıcı Araştırması ve Hedef Kitle Analizi

Kullanıcı deneyimi için en önemli kriterlerden biri de kullanıcı araştırması ve hedef kitle analizine dayanır. Hedef kitle analizi ile markanız ile ilgilenen kullanıcıları öğrenebilir ve buna yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Hedef kitle analizi yapmadan önce iş planınızı oluşturamazsınız. Bu yüzden de pazarlama, reklam ve satış stratejilerinizi geliştirerek ürünlerinizin tanıtımını yapamazsınız. Marka konumlandırmasında önemli bir konuma sahip olan hedef kitle analizi, e-ticaret firmalarının özellikle üzerinde durmaları gereken konular arasında yer alır. Bu noktada ise hedef kitle analizi için bilmeniz gereken bazı etkenler vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

  1. Mevcut müşteri kitlenizi değerlendirin

Belli bir süredir sosyal medya platformları üzerinden satış yapıyorsanız mevcut bir hedef kitleye ulaşmışsınız demektir. Bu mevcut hedef kitleyi inceleyerek süreçlerinize başlayabilirsiniz.

  1. İdeal hedef kitlenizi değerlendirin

Araştırma sürecine başlamadan önce ulaşmak istediğiniz ve markanız için ideal hedef kitlenizi tanımlamalısınız. Bu süreçte özellikle üzerinde durmanız gereken başlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Yaşadıkları konum
  • İlgi alanları
  • İnternetten alışveriş alışkanlıkları
  • Gelir durumları
  • Hangi sosyal ağlarda aktif oldukları

Bu başlıkları inceledikten sonra ürünlerinizle ilgili müşteri profili oluşturmak için detaylı analizlere başlamanız mümkündür.

  1. Hedef kitlenizi bölün

Hedef kitleniz birçok farklı kitleden oluşabilir. Bu kitleleri daha detaylı hale getirmek için alt bölümlerinizi oluşturmanız son derece önemlidir. Bunun nedeni ise bu bölümlere göre farklı pazarlama ve reklam çalışmaları uygulayarak dikkat çekiciliği artırmaktır. Hedef kitlenizi bölerken göz önünde bulundurmanız gereken kriterler aşağıdaki gibidir:

  • Demografik yapı
  • Coğrafi konum
  • İlgi alanları ve ihtiyaçları
  • İnternetten satın alma alışkanlıkları
  1. Mümkün olduğunca fazla veri elde etmek

Hedef kitleniz hakkında analizler yaparak onları daha iyi tanımak için mümkün olduğunca veri toplamanız gerekir. Bunun için internet üzerindeki rapor ve araştırmaları inceleyerek sosyal medya platformları üzerinden anketler uygulayabilirsiniz. Ayrıca e-posta ile müşterilerinizle görüşerek, onlar hakkında bilgi edinmeniz mümkündür.

  1. Ürün ve hizmetlerinizin sunduğu avantajları ele almak

Hedef kitle analizi için ürünlerinizin, müşterilerinizin hangi sorunlarını çözdüğünü belirlemeniz son derece önemlidir. Bu sayede ideal müşteri kitlesine ulaşmak için ürünlerinizden yola çıkmanız mümkündür.

  1. Rekabet analizinin önemi

Hedef kitle analizi yaparken, rakiplerinizi ele almanız da son derece etkili bir yöntemdir. Doğrudan sizinle rakip olan firmaların hedef kitlelerini analiz ederek reklam, pazarlama ve fiyatlandırma politikalarını ele almanız, onların hedef kitleleri hakkında da bilgi edinmenize olanak tanır.

  1. Pazarlama kanallarını belirlemek

Hedef kitle analizi boyunca tüketicilere nasıl ve nerede ulaşacağınızı belirlemeniz son derece önemlidir. Bunun için ise ideal kitlenizin hangi sosyal medya platformlarında aktif olduğunu belirlemeniz gerekir. Sosyal medya reklamları, Google Adwords kampanyaları, influencer pazarlama gibi farklı stratejiler üzerinde analizler ile hedef kitlenize en iyi şekilde nasıl ulaşabileceğinizi de planlamanız son derece önemlidir.

Mobil Uygulama Tasarımında Navigasyon ve Yapılandırma

Mobil uygulama tasarımında temel amaç kolay kullanım olduğu için kullanıcıyı zorlayacak ve zaman kaybı yaşatacak durumlardan uzak durmanız gerekir. Bunun yanı sıra menü tasarımı mobil uygulamaların ana şablonunu ele almaktadır. Kısacası kullanıcı, uygulamanızın içinde kolay gezinebilmek, direkt olarak ürün ve hizmetlere ulaşmak ve kolay yoldan bilgiye ulaşmak ister. Bu nedenle bilgiye erişimi mantıklı, akıcı ve basit olarak kurgulamanız son derece önemlidir. Kullanıcı kolay bir şekilde istediği bilgiye ulaşabilmelidir. Bu noktada menü ve navigasyon tasarımı büyük öneme sahiptir.

Kullanıcı Arayüzü (UI) Tasarımı ve Görsel Tasarım

Kullanıcı arayüzü olarak bilinen UI (user interface), kullanıcı tercihlerini tahmin eder ve bu tercihleri yerine getiren bir arayüz oluşturmayı kapsar. Arayüz, kullanıcıların kullandıkları web sitesiyle etkileşime girdiği ilk adımdır. İlgi çekici bir web sitesi oluşturmanın ana parça olması açısından da kullanıcı arayüzü son derece büyük öneme sahiptir.

Arayüz, çeşitli amaçlar için kullanılır. Hızlı bilgi almak için, karmaşık görevi yerine getirmek için ya da zaman geçirmek için bir oyun oynamak gibi nedenle ile arayüzle etkileşime girilmesi mümkündür. Bu noktada ise kullanıcı arayüzü, sadece estetiğe odaklanmakla kalmaz aynı zamanda bir web sitesinin kullanıcıya yanıt vermesini de sağlar. Böylece verimliliğini ve erişilebilirliğini de en üst düzeye çıkarır. UI tasarımı yalnızca web arayüz tasarımı olarak değil mobil uygulama tasarımının da çok önemli bir parçası olarak görülmektedir. Bununla birlikte UI tasarımı, web sitenizdeki dönüşüm oranını artırmaya da olanak tanır.

Mobil Uygulama Testleri ve Kullanıcı Geri Bildirimi

Uygulamanız temel kuralların dışında bir tasarıma sahipse bu durumu çözümlemenin yolu mümkün olduğunca farklı cihaz ve görünümlerde test etmektir. Yaptığınız tasarımın standart olması, ürünün geleceği açısından son derece önemlidir. Ayrıca test süreçlerindeki farklılıkları detaylı olarak raporlayarak, adım adım tüm analizlerin üzerinden geçmek ve tüm farklı cihazlarda olabildiğince benzer sonuçlar almak son derece önemlidir. Genel olarak mobil uygulama testleri yapmak ve kullanıcıların geri bildirimlerini değerlendirmek kullanıcı deneyimini artırmak açısından önemlidir.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için mobil uygulama geliştirme sürecinde kullanıcı deneyiminin önemi ve kullanıcı deneyimini olumlu etkileyecek temel etkenler gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Yazılım mimarisi, yazılım firmaları ve çok bu gibi çok daha fazla bilgi ve içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al