Küçük İşletmeler İçin Web Sitesi Gerekli Midir ?

4 Dakika Okuma Süresi

Küçük işletme web sitesi alan adı nasıl belirlenmelidir? Küçük işletmeler için web sitesi gerekli midir? Web sitesi oluşturmadan önce mutlaka inceleyin.

Küçük İşletmeler İçin Web Sitesi Gerekli Midir ?

2020'de dünya çapında 2 milyardan fazla insan internet üzerinden alışveriş yaptı. Bu, bir web sitesine sahip olmanın ve çevrimiçi satış yapmanın küçük bir işletmenin büyümesine yardımcı olabileceğini açıkça ortaya koyan en çarpıcı istatistik.

Bir web sitesine sahip olmanın faydalarından bazıları ise genişletilmiş bir müşteri tabanı, artan gelirler, iyileştirilmiş bir iş akışı ve daha onlarcası. Bugün, çevrimiçi varlığını arttırmak ve işini global ölçekte geliştirmek isteyen herkes - küçük işletmeler, profesyonel eğitmenler, e-ticaret siteleri- bir web sitesine sahip.

Bunun  yanı sıra, bir web sitesinden yararlanabilecek yalnızca yukarıda saydığımız gruplar değil. Bu yazıda, diğer işletme türlerinin de çevrimiçi bir varlık oluşturmaktan nasıl yararlanabileceğini tartışacak ve sadece 10 adımda küçük işletme sahipleri için bir web sitesinin neden gerekli olduğunu anlatacağız.

Ne Tür İşletmeler Web Sitesine İhtiyaç Duyar?

Çoğu çevrimiçi işletme, markayla ilgili tüm bilgileri paylaşabilecekleri bir platform olduğu için bir web sitesine sahip olmak isteyebilir. Küçük çevrimiçi işletmelerin ana türleri şunlardır:

Çevrimiçi mağazalar: Çoğu e-ticaret mağazası, envanter göstermek ve ürün ve hizmet satmak için web sitelerini kullanır. Ayrıca, bir web sitesine sahip olmak müşterilerin iletişim kurmasına yardımcı olur.

Portfolyo: Eğitmenlerden web geliştiricilerine, yaşam koçlarından grafik tasarımcılara kadar her türden profesyonel, önceki müşterilerini veya projelerini sergilemek için bir web sitesine ihtiyaç duyabilir. Örneğin, tasarımcılar etkileyici bir tasarıma sahip bir web sitesi ile becerilerini gösterebilir, çevrimiçi varlığını arttırabilir ve yeni müşterilere ulaşabilirler.

Ajanslar: Bir dijital pazarlama ajansı veya başka bir ajans olsun, bir web sitesi müşterileri bulmanıza ve onlarla iletişim kurmanıza yardımcı olur.

Bir web sitesi, özellikle konaklama endüstrisindekiler olmak üzere, fiziksel bir konuma sahip işletmeler için de faydalı olabilir. Web sitelerine ihtiyaç duyan bazı çevrimdışı işletme örnekleri şu şekilde örnek gösterilebilir:

Oteller: Bir web sitesi, bir oda ayırtmayı ve yorum bırakmayı kolaylaştırarak müşterilerin güvenini kazanmaya yardımcı olur.

Restaurant ve kafeler: Bir web sitesinde bir menü ve rezervasyon formu görüntülemek, bir işletmeye daha fazla müşteri çekecektir.

Spor salonları: Fiyatlandırma, indirimler, etkinlikler ve zamanlama bilgilerini paylaşmak için web sitelerini kullanabilirler.

  1. Bir Web Sitesi Profesyonel Görünmenizi Sağlar

Günümüzde, tüketicilerin %84'ü, bir web sitesine sahip işletmenin yalnızca sosyal medya kanallarında görünür olan işletmelerden daha güvenilir olduğunu düşünüyor. Ek olarak, bir web sitesi, işletmenizin sahip olduğu profesyonel sertifikaları veya ödülleri sergilemek için de mükemmel bir alandır.

Bunun ötesinde, kendi web sitenize sahip olmak, özellikle şimdiye kadar iş yapmak için kişisel bir e-posta adresi kullandıysanız, tüm yazışmalarınıza bir profesyonellik düzeyi ekleyen markalı bir e-posta adresi (ör: info@siteniz.com) oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca, bazı e-posta pazarlama araçları artık kullanıcıların kişisel adreslerinden e-posta göndermesine izin vermemektedir. Bu, e-posta pazarlamasının gücünden yararlanmak istiyorsanız bir iş e-posta hesabına ihtiyacınız olacağı anlamına gelir.

  1. Web Siteniz Google Üzerinden Yeni Müşteriler Çekebilir

İşletmenizin mevcut büyüklüğünden ve satışlarından memnun da olsanız, her işletmenin bu başarıyı sürdürmek ve kendini geliştirmek için yeni müşterilere ihtiyacı olur. Bu yüzden de başarıyı teşvik etmek için yeni müşteriler çekmeniz gerekir ve bunu yapmanın en iyi yollarından biri, kendinizi Google'da daha görünür kılmaktır. Sosyal medya platformları Google'da dizine eklenir ve sosyal medya gönderileri arama motoruyla bulunabilir, ancak bir web sitesi bu platformlara göre Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) için daha birçok araç ve stratejiye erişmenizi sağlar. SEO, işletmenizin Google'ın ön sayfasında görünmesini sağlamanın anahtarıdır.

"Arama motoru optimizasyonu" ifadesi göz korkutucu olabilir, ancak pratikte oldukça basittir. İşletmenizle ilgili kelimeleri ve kelime öbeklerini bir anahtar kelime araştırma aracına girersiniz, Google'da hangilerinin en çok trafik aldığını tespit eder ve ardından içeriğinizi bu ifadeler etrafında oluşturursunuz. Kural olarak, her içerik parçası farklı bir anahtar kelimeye odaklanmalıdır, böylece içerik listeniz büyüdükçe siteniz daha fazla anahtar kelime için sıralanabilir. WordPress için bunu yapmayı kolaylaştıran bazı mükemmel SEO eklentileri vardır, önceden eğitim gerekmez.

  1. Ürünlerinizi ve Hizmetlerinizi Tanıtabilir ve Satabilirsiniz

Web sitenize yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ekleyerek potansiyel müşterilere sizinle çalıştıklarında ne elde edeceklerini gösterebilirsiniz.

Yapabileceğiniz başka bir şey de, doğru müşterileri çektiğinizden emin olmak için ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında önemli bilgileri web sitenizde yayınlamaktır. Örneğin, bir restoran işletiyorsanız, çölyak hastalığı olan veya gluten intoleransı olan kişilerin işletmenizde yiyebilecekleri şeyleri bilmeleri için menünüzde glütensiz olan herhangi bir öğeyi işaretleyebilir ve onları yönlendirebilirsiniz.

Kısacası, web siteniz, doğrudan satış aracının yanı sıra tekliflerinizle ilgili güncel bilgileri paylaşan dijital bir broşür işlevi elde eder.

Örneğin, birçok müşteri, onlarla iş yapmayı seçmeden önce (özellikle pahalı veya ayrıntılı projeler için) bir işletme hakkında toplayabildiği kadar çok bilgi toplamak ister.

Bu yüzden, web sitenize, geçmiş projelerinizin incelemelerini ve fotoğraflarını içeren bir portfolyo ekleyerek, müşterilerin ihtiyaç duydukları bilgileri almalarına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, bir inşaat şirketi, büyük veya kapsamlı projelerinden birinin öncesi ve sonrası çekimlerinin bazı video adımlarını eklemek için bir web sitesini kullanabilir.

  1. İncelemelerinizi ve Referanslarınızı Web Sitenizde Görüntüleyebilirsiniz.

En iyi incelemelerinizi ve/veya referanslarınızı web sitenizde belirgin bir şekilde sergilemek, sosyal kanıt oluşturmanın harika bir yoludur. Bu,  *Edvido’nun web sitesindeki bu inceleme gibi kişisel müşteri referansları şeklinde olabilir:

İşletmeniz gazetelerdeki veya popüler yerel bloglardaki makalelerde yer aldıysa, bunları da web sitenizde paylaşmak, sosyal kanıt oluşturmanın bir diğer yoludur.

En iyi incelemelerinizi web sitenizde yayınlamak, kalıcı bir arşiv oluşturmanın ikincil amacına da hizmet eder. Bu, üçüncü taraf inceleme siteleri gelecekte kapansa bile, sizin hala incelemelerinize erişmeye devam edebileceğiniz anlamına gelir.

  1. Bir Web Sitesi Müşterileri Sizinle İletişim Kurmaya Teşvik Edebilir

Bir web sitesi, iletişim bilgilerinizi potansiyel müşterilere kolayca ulaştırmak için harika bir yerdir. Hatta her sayfada görünmesi için iletişim bilgilerinizi bir üst bilgi veya alt bilgi olarak yayınlamak, görünürlüğü ve etkileşimi arttırmak açısından daha da iyi olabilir.  Bu, Edvido’nun web sitesindeki  “en doğru ajanslardan teklif al” butonlarını sayfada gezindikçe farklı konumlara yerleştirmek şeklinde olabilir:

Ayrıca, web sitesi oluşturmak için kullanılan modern araçların bazıları iş e-postanızı spamdan koruyabilen bir iletişim formu oluşturmayı da kolaylaştırır.

  1. İnsanların Sizi Daha Kolay Bulabilmesi İçin Web Sitenizi Google Haritalar ile Entegre Edebilirsiniz

Bir web sitesi, haritaları doğrudan içeriğinize yerleştirmenize olanak tanır. Bazı işletmeler, doğrudan ana sayfalarına yerleştirilmiş bir haritaya sahiptir ve bu müşterileri için büyük bir kullanım kolaylığı sağlar ve aynı zamanda işletmeler için tercih edilirliği arttırır.

Yerleşik bir harita, bölgenizde çok fazla vakit geçirmeyen ve o bölgeye yabancı kişilerin işletmenizi bulmasını kolaylaştırır. Bu, özellikle etkinliklere ev sahipliği yapıyorsanız harikadır, çünkü işletmenizin o bölgede olmaması halinde orada vakit geçirmeyecek insanları, o bölgeye yönlendirebilir ve müşteri kazanabilirsiniz.

  1. Web Siteniz Sektörünüzdeki Konumunuzu Belirler

2022 itibariyle, küçük işletmelerin %71’i bir web sitesine sahip ve tüketicilerin %81'i satın alacağı ürünü önce internetten araştırıp sonra satın alıyor. Başka bir deyişle, rakipleriniz çevrimiçiyse ve siz değilseniz, rakipleriniz müşterilerle ilk etkileşimi elde etmiş olurlar.

Bir web sitesi oluşturmak, işletmenizin hangi alanla ilgili olduğunu paylaşmanız, sektördeki rolünüzü belirlemeniz ve size ihtiyacı olan müşterilerle bağlantı kurmanız için bir alan sağlar.

  1. Bir Web Sitesi Oluşturmak ve Yönetmek Artık Çok Kolay

Squarespace ve Wix gibi web sitesi oluşturucular, herhangi bir kod bilgisi olmadan çekici, mobil uyumlu bir site oluşturmanızı kolaylaştırır. Bir web sitesi yapmanın en popüler yolu olan WordPress bile bir blok düzenleyiciye geçti!

WordPress blok düzenleyici, küçük işletmeniz için bir web sitesi oluşturmayı kolaylaştırır

Başka bir deyişle, işlevsel, estetik açıdan hoş bir web sitesi oluşturmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

  1. Bir Web Sitesi İşletmenize Uzun Vadede Başarı Getirir

Ocak 2021 itibariyle yaklaşık 4,66 milyar insan (küresel nüfusun %59,5'i) aktif olarak interneti kullanıyor ve birçok ülkede bu sayı çok daha yüksek. (Örneğin ABD'de insanların %90'ından fazlası aktif birer internet kullanıcısı.)

Bu yüzden de bir web sitesine sahip olmadan, işletmenizin bu insanlara ulaşabilmesi mümkün değil. Dünya, dijital çağda ilerlemeye devam ettikçe, bir web sitesine yatırım yapmadığınız sürece işletmeniz sadece çok küçük bir topluluk içinde görünür olacaktır.

Bu nedenle, giderek dijitalleşen bu dünyada rekabetçi kalabilmek için işletmenizin çevrimiçi olması gerekir.

  1. Bir Web Sitesi Geleneksel Pazarlama Yöntemlerinden Daha Hesaplıdır

Bir web sitesine sahip olmayan birçok küçük işletme, adlarını duyurmak için hala geleneksel pazarlama metodlarını kullanıyor. Ancak, özellikle işletme maliyetlerini düşürmeye çalışıyorsanız, sürekli küçülen ve giderek pahalılaşan bu geleneksel pazarlama metodlarına başvurmak, işletmenizin görünürlüğünü arttırmak için en iyi seçenek mi? Bugün, bir web sitesi oluşturmanın ve yönetmenin maliyeti, geçmişte olduğundan çok daha düşüktür ve size geleneksel reklamlardan çok daha geniş bir erişim sağlar.

Peki, küçük işletmem için bir web sitesine ihtiyacım var mı?

Umarım, artık sorunun “Küçük işletmem için bir web sitesine ihtiyacım var mı” değil, “dijital çağda bir web sitesine sahip olmamayı göze alabilir miyim” olduğunu fark etmişsinizdir. Bu yüzden de eğer işletmenizin uzun vadede başarılı olmasını istiyorsanız, cevabımız belli: hayır! Bugün, çoğu küçük işletme için bir web sitesi olmadan ayakta kalmak neredeyse imkansız hale geldi. Potansiyel müşterilerinizin ve rakiplerinizin aktif birer internet kullanıcısı olduğu gerçeğini göz önüne alırsak, sizin müdahale etmek için online bir görünürlüğe, bir web sitesine sahip olmamanız, rakiplerinizin sizin yerinize müşterileriniz ile bağlantı kurmasına ve işletmenizi zor durumda bırakmasına neden olacaktır.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al