Reklam Ajansı Nedir? Ne İş Yapar?

4 Dakika Okuma Süresi

Markaların yükselişinin arkasındaki gücü yakından tanıyın. Reklam ajansı nedir ve ne iş yapar konusunu Edvido Blog’da inceleyin.

Reklam Ajansı Nedir? Ne İş Yapar?

Reklam, bir ürünün, imajın ya da hizmetin tanıtımı için kullanılan pazarlama araçlarından biridir. Müşteriler reklam aracılığıyla ürün ya da hizmetten haberdar olur. Böylece reklamı yapılan ürünün satışını artar. Öteden beri bir ürün ya da hizmeti tanıtmak, hızlı rekabet ortamında rakiplerinden bir adım önde olacak şekilde müşteriyi haberdar etmek, reklam faaliyetleri olmadan imkansızdır. Bir markanın tanıtım faaliyetlerinin tümünün düzenlenmesi, reklam ajansları tarafından gerçekleştirilir. Reklam ajansı, müşterilerin reklam faaliyetlerini planlayan, oluşturma ve yönetme sorumluluğunu alan kuruluşa verilen addır. Reklam kampanyalarının oluşturulmasıyla ilgili hizmetler sağlayan ve aynı zamanda müşterileri için diğer tanıtım ve pazarlama biçimlerini de üstlenebilen reklam ajansları, yaratıcı ajans olarak da bilinir.

Reklam ajanslarının çalışmaları kreatif, tasarım, yazılım, içerik, sosyal medya ve SEO gibi farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Markalar ilk olarak televizyon, radyo reklamları ve gazete-dergi, reklam panolarındaki basılı tanıtımlar için reklam ajanslarıyla çalışırdı. Günümüzde ise reklam ajansları,pazarlama teknolojilerini kullanarak çevrimiçi kampanyalar yürütüyor. Bu reklam ajansları interaktif, medya veya dijital ajans olarak biliniyor.

Reklam ajanslarının tarihi ve önemi konularına değinmeden önce, sizi Edvido ile tanıştırmak isteriz. Edvido, firmaları ajanslarla bir araya getiren bir dijitalleşme platformudur. Markanızın tanıtımında profesyonel bir reklam ajansından yararlanmak için, firmaları ajanslarla buluşturan Edvido yanınızda. Edvido ile markanızın ihtiyacı olan doğru ajansa ulaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ihtiyaçlarınızı içeren bir ilan yayınlamak. Onlarca farklı ajans içinden size uygun olanı seçerek markanızın tanıtımına katkı sağlayacaksınız.

Reklam Ajanslarının Tarihçesi

Markalar, reklamcılığın ilk zamanlarında bir reklam alanına, ücret karşılığında bu reklam alanını kiralayan ya da satan temsilciler aracılığıyla ulaşırdı. Başka bir deyişle bu temsilciler reklam ajanslarının ilk oluşumlarıydı. Zaman içinde bunlar planlama, yazma, tasarlama ve koordinasyon gibi hizmetleri de üstlenmeye başladılar. Resmi olarak ilk reklam ajansı 1840 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde, Volney B. Palmer tarafından kurulur.

Volney B. Palmer, gazetelerden uygun fiyatlarla satın aldığı alanları, daha yüksek fiyatlarla reklam verenlere satar. Reklam metninin üretimi, tasarımı ve çizimi ise müşteri tarafından gerçekleştirilir. Bu durumda Palmer yaratıcılık kısmında etkisi az olan bir komisyoncu olarak kalır. Palmer'dan yola çıkan bazı acenteler yalnızca alıp satmakla kalmaz. Bunlar müşterilerine eksiksiz kampanyaların planlanması, oluşturulması ve yürütülmesi de dahil olmak üzere eksiksiz bir hizmet sunmaya başlar. Böylece ilk reklam ajansları ortaya çıkmış olur.

reklam-ajansi-1

Reklam Ajansları Tarih İçinde Nasıl Değişti?

İlk reklam ajansları reklam verenler için dolaylı olarak gazeteler adına hareket ediyorlardı. Bu ajanslar alıp satan ve yüklü komisyon alan aracılar olarak çalıştılar. 1800'lerde pek de yaratıcı olmayan bu süreç 1950'lere gelindiğinde, reklamcılık çok uzun bir yol kat etmişti. Yeni pazarlama seçeneklerinin ortaya çıkmasıyla reklam ajansları da yeni roller kazanarak çeşitlendiler. Marka için strateji geliştirmek, kampanya fikirleri tasarlamak,prodüksiyon ve medya sürecini yürütmek, bir reklam ajansının görevi haline geldi. Markalar zamanla hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olabilecek uzman ajanslardan yararlanmayı başardılar.

reklam-ajansi-2

İnternetin Reklam Ajanslarına Olan Etkisi Nedir?

Uzun bir zaman boyunca tüm çevrimdışı reklam hizmetleri, reklam ajanslarının aracılığıyla gerçekleşir. Ancak internetin ve çevrimiçi reklam teknolojilerinin yükselişe geçmesiyle, markaların reklam ajanslarına yönelik beklentileri de artar. Pek çok marka için reklam ajansları hala geleneksel terimlerle ifade bulsa da, uzman ajanslar bu noktada devreye girer. Sosyal medya, görüntülü reklamlar ve içerik kişiselleştirmenin yarattığı fırsatlar, uzman ajanslar sayesinde markaların kullanımına sunulur. Markalar günümüzün rekabetçi koşullarında, reklam ajanslarının sağladığı çevrimiçi izleme ve veri toplama teknikleriyle, gündemde kalabilmeyi başarmaktadır.

Edvido'nun “Teklif Al” sayfasında markanızın hedef kitlesi, pazarlama stratejisi, bütçesi ve diğer ihtiyaçları doğrultusunda bilgi paylaşabilirsiniz. Böylece markanızın ihtiyacı doğrultusunda profesyonel bir reklam ajansıyla çalışma şansı elde edersiniz. Reklam ajanslarının sağladığı kolaylıklara ve hizmetlere daha yakından göz atalım.

reklam-ajansi-3

Reklam Ajansı Çeşitleri Nelerdir?

Uzmanlık konusuna göre birbirinden farklı reklam ajansları bulunur. Reklam ajansı çeşitlerine daha yakından bakalım:

  • Tam Hizmet Veren Reklam Ajansları: Geleneksel ve dijital seçeneklerle hizmet veren reklam ajanslarıdır. Markaları için birden fazla reklam seçeneği tercih eden müşteriler, bu ajanslarla çalışır. Tam hizmet veren bir reklam ajansı müşterilerine: Televizyon reklamları, reklam kampanyaları, içerik yaratımı,SEO(arama motoru optimizasyonu), radyo reklamları gibi konularda hizmet verir.
  • Dijital Reklam Ajansları: İnternet üzerinden reklam hizmeti sunan ajanslardır. Müşteriler somut yerine sadece dijital reklam yaptırmak istediklerinde, dijital reklam ajanslarına yönelir. Dijital reklam ajansı müşterilerine sunduğu hizmetler arasında: SEO, e-posta pazarlama, sosyal medya pazarlamacılığı,web sitesi tasarımıve pazarlama, içerik pazarlama vb. vardır.
  • Geleneksel Reklam Ajansları: Klasik reklam tarzı sunan ajanslardır. Genellikle markaların yerel bölgedeki reklam çalışmaları için tercih edilir. Geleneksel reklam ajansları müşterilerine: Billboard reklamları, televizyon ticari reklamları, gazete ilanları, radyo ve dergi reklamları konularında hizmet sağlar.
  • Sosyal Medya Reklam Ajansları: Sosyal medya odaklı reklamlar için tercih edilir. Sosyal medya etkileşimlerinde bir artış veyasosyal medyahesapları aracılığıyla web sitelerine giden trafiğin artmasını isteyen müşteriler bu ajanslara yönelir. Bu ajanslar müşterilerine: Sosyal medya reklam optimizasyonu, tasarım profili, blog yazıları, içerik oluşturma ve video üretme gibi konularda destek verir.
  • Halkla İlişkiler Reklam Ajansları: Müşterilerin kamusal imajlarını koruma ve geliştirmeleri konusunda destek sağlayan reklam ajanslarıdır. Kamuoyunda imaj ya da kamuoyu farkındalığı yaratmak için tercih edilirler.
  • Marka Reklam Ajansları: Müşterilerinemarkalaşmakonusunda hizmet veren reklam ajanslarıdır. Bir şirketi piyasadaki benzerlerinden ayıran isim, logo, renkler ve genel tasarımıdır. Marka, tüketicinin zihninde yer eder ve onu unutulmaz kılar. Yeni bir işe başlayan ya da markasını değiştirmek isteyen müşteriler, marka reklam ajanslarıyla çalışır. Marka reklam ajansları:Logo tasarımları,tabela, marka adı geliştirme, renk paletleri gibi konularda müşterilerine hizmet verir.
  • Kurum İçi Reklam Ajansları: Bir şirketin bünyesinde faaliyet gösteren ajanslardır. Kurum içi reklam ajanslarıyla firmalar daha çok dış kaynak kullanımından tasarruf etmeyi amaçlar. Bir firmanın içinde yer alan kurum içi reklam ajansı, iletişimin kolay yürümesi açısından önem taşır.
  • İnteraktif Reklam Ajansları: İnteraktif reklam ajansları, dijital reklam ajansları gibi çalışır. Dijital reklam ajanslarından farkı ise, tüketicinin reklamla çevrimiçi etkileşime girmesini sağlar. İnteraktif reklam ajansına yönelen müşteri, çevrimiçi etkileşimi arttırmayı ve tüketicileri, kendi sitesine yönlenen reklamları tıklamasını teşvik etmesi amacını taşır. Bu amaçla müşterinin telefonunaweb sitesibağlantısı içeren mesajlar gelir.
reklam-ajansi-4

Reklam Ajanslarının Sağladığı Hizmetler Nelerdir?

Bir reklam ajansı müşterilerine uzmanlık alanı doğrultusunda pek çok hizmet sunar. Reklam ajansının genel görevleri; basılı veya dijital reklam planları oluşturmayı, projenin nasıl yürütüleceğini planlamayı, bir kampanyanın yönlendirilmesi ve onaylanması için müşteriyle iletişim kurmayı içerebilir. 

Reklam ajansı ilgili müşterinin standartları doğrultusunda bir kampanya hazırlar ve bunu müşterisine sunar. Ürünün son halini dijital dosya veya somut basılı haliyle müşteriye teslim eder. Ajans ayrıca kampanyanın izlediği performansı ve sonuçları müşteriyle paylaşmaktan da sorumludur. Bu şekilde sonrası için müşteri ve tüketiciler üzerinde nelerin etkili bir şekilde işe yaradığına dair izlenim oluşturulur.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al