Dijital Reklamcılıkta Etkili Metin Yazımı: Başlıklar, Açıklamalar ve Dikkat Çekici Kelimeler

4 Dakika Okuma Süresi

Dijital reklamcılık metinleri yazarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dijital Reklamcılıkta Etkili Metin Yazımı: Başlıklar, Açıklamalar ve Dikkat Çekici Kelimeler

 

Reklam metinleri, reklam veren firmayla ilgili bilgiler içeren metinlerdir. Bu noktada ise dijital reklamcılık metinleri, reklam vermek isteyen markanın reklamını destekleyici etkenlerdendir. Reklam metinlerinde temel amaç ise markanın ismini ve logosunu akılda kalıcı bir sloganla iletmektir. 

Reklam metinlerinin başarılı şekilde potansiyel müşterilere ulaşması için bu metinlerin spesifik, ilgi çekici ve hedef kitleyi harekete geçirici olması son derece önemlidir. Bunun yanı sıra reklam metinlerinizin tıklanma oranı da oldukça önemlidir. Ayrıca reklam metinleri, dijital reklam kampanyalarının performans ve başarı değerlendirilmesinde belirleyici bir etkendir. Genel olarak reklamınızda yüksek tıklama oranına sahip reklam metinlerine benzer reklam metinleri yazarak kampanyanızın performansının artırmanız mümkündür.

Günümüzde, insanlar dijital mecraya yönelmiş durumda olduğu için yoğun veri alışverişi nedeni ile reklamlara odaklanmamaktadır. Reklam planlaması, müşterinin ilgileneceği şekilde tasarlanmalıdır. Bu durumda ise reklam metninin rolü büyüktür. Ayrıca dijital reklamcılıkta etkili metin yazımı, dikkat çekici reklamlar için son derece önemlidir. Bu nedenle reklam metni temelleri, başlık oluşturma ipuçları, hedef kitle, reklam optimizasyonu ve daha pek çok konu merak edilmektedir. Edvido ekibi olarak bu yazımızda sizler için dijital reklamcılıkta etkili metin yazımı için gerekli kriterleri ve reklam optimizasyonları gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Reklam Metni Temelleri

Reklam metninin temelleri genel olarak birkaç farklı kategoriye ayrılır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Gereksiz cümleleri metninize dahil etmemek

Müşteriler hem çok hızlı bir şekilde içerikleri tüketmekte hem de gün içerisinde birçok reklam metni ile karşılaştığından hangilerinin ilgilerini çektiğini bilmemektedir. Bu nedenle ise gereksiz cümleler ve kalıplar kullanarak reklam metnini fazla uzun yazmak, tüketicilerin dikkatinin dağılmasına sebep olabilir. Genel olarak reklamla doğrudan ilgisi olmayan ve gereksiz görünen cümle kalıplarını metinlerinizden çıkarmanızı tavsiye ederiz.

  • Klişe pazarlama cümlelerini kullanmamak

Bilindik ve klişe hale gelen pazarlama cümlelerini kullanmak eksi puan olarak görülür. Ayrıca sıradan kalıpları da reklam metinleri hazırlarken kullanmamanız önemlidir. Müşteriler bu tür cümlelerden etkilenmedikleri gibi bunları itici de bulabilmektedir.

  • Müşterilere bir neden sunmak

Reklam bir geri dönüşüm bekliyorsanız müşterilere bir neden sunmanız gerekir. Nedenleri olmayan müşteriler, reklamlarınız ile herhangi bir eyleme geçmez. Bu nedenle onlara bir ihtiyaç durumu sunmanızı tavsiye ederiz.

dijital_reklamcılık

Başlık Oluşturma İpuçları

Reklam metinlerinde başlık son derece önemlidir. Bunun nedeni ise reklam metni başlığının metni daha ilgi çekici hale getirmesidir. Böylece metnin okunma oranının artması ile müşteriyi etkileme oranı da artar. Bir reklam metninin başlık oluşturma sürecinde bilinmesi gereken bazı adımlar vardır. Bu adımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Reklam metni başlığı kısa ve basit olmalıdır.
  • Bir reklam metni başlığı olumlu ifadeler içermelidir.
  • Bir reklam metni başlığı reklamın diğer ögeleri ile uyumlu olmalıdır.

Başlık, reklam ögeleri arasında en çok okunan bölümdür. Genel olarak haber içeren başlıklar ve belirli bir hedef kitleye hitap eden başlıklar, okuyucular üzerinde daha etkili olur. Bunun yanı sıra etkili başlık türleri ise genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Doğrudan vaat içeren başlıklar

  • Haber başlıkları

  • Merak uyandıran başlıklar

  • Hedef kitleye seslenen başlıklar

  • Emir kipi içeren başlıklar

  • Soru soran başlıklar

  • Öğüt veren nitelikteki başlıklar

Açıklama Yazma Stratejileri

Reklam metni yazarken, spesifik ve ilgi çekici şekilde müşterilerinizin aradıkları doğru mesajı vermeniz son derece önemlidir. Ayrıca her kelimeyi büyük harfle yazmanız kullanıcının dikkatini daha çok çeker. Müşterilerinizi harekete geçirici ifadeler kullanmanızı tavsiye ederiz. Bununla birlikte metinlerinizde satın alın, arayın, kaydolun, abone olun gibi teşvik edici mesajlar vermeniz de son derece önemlidir. Fiyatlarınızı, uyguladığınız promosyon ve indirimleri vurgulamanız da merak uyandıracak başka bir seçenektir. Ayrıca sizi rakiplerinizden ayıran yönlerinizi de ön plana çıkarmalısınız.

Genel olarak müşterilerinizin, websitenizden beklentilerini karşılayacak şekilde sayfalarınızı düzenlemeniz gerekir. Açılış sayfasında yer alan anahtar kelimeleri reklam metninde geçirerek kalite puanına etken olan açılış sayfası deneyimini de artırırsınız. Ayrıca reklam metni açıklaması yazarken dikkat edilecek bir başka kriter ise Google’ın reklam politikasıdır. Reklamlarda uygun olmayan içeriklere yer verilmemesi bu noktada son derece önemlidir. Bununla birlikte açıklamanın fazladan boşluklar ya da belirsiz URL’ler içermemesi de başka bir önemli detaydır. Temel olarak bu tarz reklam verme stratejilerini uygulamak, reklam kalitenizi artırarak maliyetlerinizi azaltmanıza yardımcı olur. Yüksek tıklama oranına sahip reklam metinleri yazmak kampanyanızın başarısının temeli haline gelir.

Hedef Kitleyi Tanıma

Hedef kitle, pazarlamanın temellerinden biridir. Bu nedenle potansiyel müşteri kitlesi olmaya aday olan ve tespiti için istatistiki verilerin kullanıldığı hedef kitleye rakiplerinizden önce ulaşmanız son derece önemlidir. Hedef kitlenizi doğru belirlemeniz ve demografik bilgilerini analiz etmeniz, pazarlama bütçenizi optimize etmek açısından son derece önemlidir.

Kitlenizi iyi tanımak, alışkanlıklarını da anlamanıza olanak tanır. Bunun yanı sıra pazarlama için tercih ettiğiniz platform, hedef kitlenin de daha çok zaman geçirdiği bir sosyal medya platformu olmalıdır.

Markanız adına hedef kitle oluşturmak için müşterilerinizi tanımanız gerekli bir kriterdir. Sunduğunuz ürün ve hizmetler ile neden ilgilenmeleri gerektiğini iyi anlamalı ve onların hangi ihtiyaçlarına çözüm sunduğunuzu kavramaları alışveriş yapma yönelimi için oldukça önemlidir. Hedef kitlenizi iyi tanımak, onlara nasıl sesleneceğinizi öğrenmeniz açısından da önemlidir.

Duygusal İtici Güç

Hedef kitlenizi harekete geçirmek için bir diğer önemli kriterde duygusal bağlam olarak görülmektedir. Bu sayede hedef kitlenizi hangi duygularla harekete geçirebileceğinizi tespit etmeniz de mümkün hale gelir. Satın almayı tetikleyen duygular ise sevgi, gurur duyma ve aile değerleri olarak ele alınmaktadır. İnsanlar sevdiklerini mutlu etmek için satın alma süreçlerinde sevdikleri kişiyi mutlu etme güdüsü ile hareket ederler. Genel olarak hediye almak da vermek de güzel ve teşvik edici bir duygu olarak görülür. Bu sebeple de duygusal bağlam değerlerinin reklam metinlerinde kullanılması, alıcıyı harekete geçirmesi açısından önemli role sahiptir.

Güçlü ve Etkileyici Kelimeler

Reklam metinlerinden güçlü ve etkileyici kelimelerin kullanımı, hedef kitlenizi ikna etmeniz açısından oldukça önemlidir. Bununla birlikte merak uyandırarak ve ihtiyaç yaratarak bir ürüne dikkat çekmenin temeli bu kelimelere dayanmaktadır.

Reklam metinlerinde kullanılan etkileyici kelimeler insan psikolojisine hitap eder. Bu durum ise istediğiniz bir ürün veya hizmeti elde etmeye yönelik doğal eğilimimizi yönlendirir. Ayrıca bu kelimeleri kullanırken amaç yönlendirmektir. Hedef kitleniz, bir karara zorlamaya çalışmasında markanızı tercih etmeyecektir.

Acil bir durum oluşturan ve insanlara bir teklifte sınırlı süre veya sınırlı stok olabileceğini bildiren kelimeler kullanmak iyi bir strateji olarak görülmektedir. Bu sayede hedef kitlenizi harekete geçirerek satın alma kararlarını değiştirebilirsiniz.

A/B Testleri ve Optimizasyon

Reklam içeriklerinden biri olan reklam metinlerinin düzenli optimizasyonu son derece önemlidir. Bununla birlikte A/B testi optimizasyon için fayda sağladığı gibi dijital pazarlamada da etkin bir yön belirleyici olarak görülür. Pazarlama kampanyaları içerikleri bu test sonucunda elde edilen verilere göre güncellenir. Müşteri odaklı satış teknikleri açısından da yol gösterici veriler elde etmek mümkündür. Ayrıca A/B testleri ve optimizasyon süreci ile düzenli olarak reklamlarınızı güncellemeniz hangi reklam metinlerinin hedef kitlenizi harekete geçirdiğini analiz etmenize de olanak tanır.

dijital_reklamcılık_2

Kısaltmalar ve Sloganlar

Reklamlarda kullanılan sloganlar ve kısaltmalar, reklam metinlerinin daha ilgi çekici ve daha özgün olmasını sağlar. Bununla birlikte reklam sloganları üzerinde çalışırken hedef kitlenin hangi sorunlarını çözdüğünüzü de vurgulamanız gerekir. Gün içinde çok fazla reklam gördüğümüz için reklamlara karşı bir önyargımız oluşabilir. Bu nedenle de reklam metninde, hedef kitlenin hangi problemlerini çözüme ulaştıracağınızı vurgulamanız oldukça önemlidir.

Genel olarak reklam sloganları hazırlarken, her bir kampanya için tek bir konuya odaklamak gerekir. Ayrıca aynı ürün için birden fazla kampanya hazırlasanız da her kampanyada tek bir dil ve konu üzerine odaklanmak önemli bir durumdur. Genel olarak kullanıcılara ürünün farklı özelliklerini veya faydalarını anlatmanız da reklam metninizde tek bir konuya odaklanmanıza ve olumlu sonuç almanıza yardımcı olur. Reklam metin alanının kısa olması ile çok fazla bilgi paylaşamazsınız.

Çağrıya Davet (Call-to-Action)

Call to Action (CTA), dilimizde çağrıya davet olarak kullanılan ve belli bir amaç için hedef kitleyi uyaran mesajlardır. Bu mesajlar; “Sepete ekle”, “Hemen Al”, “Abone Ol”, “Üye Ol” gibi kısa mesajlardır. Birçok websitede ve neredeyse her dijital platformda, bir buton ya da bir form olarak CTA’lar ile karşılaşırız. CTA’lar genel anlamda alıcıyı harekete geçirmek için etkili bir çözüm sunmaktadır. Ayrıca direkt eylemi gerçekleştirmeye yönelik bir üslup ile çağrıya davet mesajı oluşturmanızı sağlar. Bunun yanı sıra hedef kitle, harekete geçtiğinde sonucu da bilmelidir. Genel olarak etkili bir CTA, yalnızca doğru metin ile ilgili değildir. Etkili bir çağrıya davet mesajı, doğru renklere ve tasarıma da sahip olmalıdır.

Trendler ve Yenilikler

Reklam trendleri ve yenilikler özellikle dijital reklamcılık süreçlerinin gelişmesi ile son derece popülerleşti. Bu sebeple de reklam trendleri merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaya başladı. Genel olarak reklam trendleri ise aşağıdaki gibidir:

  • İçeriğe dayalı reklam

İçeriği temel alarak hedefleme yapmak, hedef kitleye ulaşmanın en etkili yöntemidir. Bu yöntemi kullanmak, herhangi bir websitedeki bir kategoriyi ziyaret eden davranışsal hedeflemeden daha farklıdır. İçeriğe dayalı kampanyalar ise satışları artırmak için değildir. Aynı zamanda etkinliklerin tanıtımında, sosyal medya etkileşiminin ya da marka bilinirliğinin artırılması için de tercih edilir.

  • Mobil reklamcılık

Pazarlama kampanyalarınızın başarılı olması için hedef kitlenizin zamanını geçirdiği sosyal medya platformlarında bulunmanız gerekir. Bu nedenle pazarlama kampanyalarınızı planlarken mobil öncelikli bir stratejiye sahip olmanız son derece önemlidir.

  • Marka güvenilirliği

Reklamlarınızın, potansiyel alıcılar tarafından görülme olasılığının yüksek olduğu platformlarda yer alması gerekir. Bunun yanı sıra reklamlarınızın görüntülendiği mecraların içeriğini de kontrol etmeniz önemli bir kriterdir.

  • Video reklam

Video reklamlar, dijital reklamcılıkta önemli bir konuma sahiptir. Website ziyaretçileri video reklamlarla diğer reklam formatlarına göre çok daha fazla etkileşim kurabilir. Ayrıca video banner’lerın tıklanma oranı standart bannerlara göre daha fazladır.  Kısacası video reklamlar sayesinde markanız hakkında daha fazla bilgi sunarak daha etkili iletişim kurabilirsiniz.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için dijital reklamcılık kriterleri ve önemi gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Dijital reklamcılık ile bu gibi çok daha fazla bilgi ve içerik için websitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al