Halkla İlişkiler (PR) Ajansı Nedir?

4 Dakika Okuma Süresi

PR ajansı nedir ve hangi hizmetleri verir? PR ajansıyla çalışmanın faydaları nelerdir? Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Halkla İlişkiler (PR) Ajansı Nedir?

PR ajansı nedir?

Bu soru basit gibi görülmekle birlikte aslında bence sektördeki en kritik soru. Çünkü gördüğüm kadarıyla sektörde çalışan arkadaşlarımızın çoğu ailelerine anlatırken bile tam olarak ne iş yaptıklarını anlatamıyor. Sokağa baktığımızda ise bilinirliği en düşük sektörlerin başında geliyoruz. Yıllardır dizilerde restoranlarda girişte misafirleri karşılayan kişiye halkla ilişkiler dendiği için daha çok mesleğimiz bu şekilde anlaşılıyor. Bence işi itibar yönetmek olsa da kendi itibarını en kötü yöneten meslek grubu olduğumuzu söyleyebilirim.

PR ya da halkla ilişkiler en basit tanımıyla bir markanın, kurumun ya da kişinin hikayesini yazıp, bu hikayenin kitlelerce duyulmasını sağlayan meslek grubu. PR ajansı da bu hikayenin etkileyici bir şekilde yazılmasından hedef kitlesine ulaşmasındaki tüm süreci yönetir.

PR ajansı hangi hizmetleri verir?

Biraz önce yaptığımız tanımdaki süreç o kadar da kısa geçebileceğimiz, kolay bir süreç değildir. Bu süreçte halkla ilişkiler çatısı altında Medya İletişimi, İtibar Yönetimi, Pazarlama İletişimi, Sosyal Sorumluluk, Sponsorluk, Etkinlik Yönetimi, İç İletişim, Kriz Yönetimi, Lobicilik gibi birçok alan yer alır. Bunların her biri hakkını vererek yaptığınızda başlı başına bir meslek gibidir.

Ancak Halkla İlişkilere Türkiye’deki bakış, Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında daha çok medya iletişimi ile sınırlı kalır. Markaların öncelikli amacı medya görünürlüğünün yüksekliği olunca birçok ajans da tüm konsantrasyonunu buraya verir. Burada temel öncelik birlikte çalışmaya başlamadan önce beklentilerin ve stratejilerin doğru belirlenmesi olmalıdır.

PR ajansıyla nasıl çalışılır?

Bu da en kritik konulardan biri. Birçok firma PR ajanslarından ne beklemesi gerektiğini tam olarak bilmiyor. Kimi beklemesi gerekenler konusunda eksik kalırken, kimi de yaptığı çalışmaların hepsinin PR ajansının işi olduğunu sanıyor. Bu şekilde olunca da anlamsız işlere ayrılan vakit asıl önemli konularda verimli çalışmalara imza atılmasının önünü kesebiliyor. Bu konu bile bana göre PR ajanslarının bir araya gelip, markalara mesleklerinin detaylarını öğretmesi ve farkındalık yaratması gereken konulardan biri.

PR ajansının verdiği hizmetler çok kapsamlıdır. Anlaşma yapılmadan önce markanın bu alanlardan hangilerine ne kadar ihtiyacı olduğu, yıl içinde nasıl bir hedef belirledikleri net bir şekilde masaya yatırılmalı ve buna uygun bir ekip oluşturulmalıdır.

Beklentiler ve ihtiyaçlar doğru analiz edilmeden bir birliktelik başlarsa süresi de kısa olur. Burada bir de en önemli konuların başında marka veya kurum tarafındaki kişinin PR dinamiklerini, medya iletişiminin süreçlerini bilen biri olması geliyor. Beklentiler ile gerçekler de örtüşmeyince hem memnuniyetsizlik doğuyor hem de marka tarafı ajansından doğru noktada fayda sağlayamıyor.

PR ajanslarından teklif al

g medya
G Medya PR Ajansı
PR
Dijital PR

G Medya, basın bülteni, basın odası ve raporlama hizmetleri ile markaların görünürlüklerini artıran çözümler sunar.

omg medya logo
omg!medya PR Ajansı
PR
Sosyal Medya

omg!medya olarak biz, harika şeyler yaratmayı seven multidisipliner bir iletişim ajansıyız. "Oh my God!" demek ister misiniz?

feveran logo ajans
Feveran iletişim PR Ajansı
PR
Dijital PR

Yunan Filozof Protagoras’ın dediği gibi, «İnsan her şeyin ölçüsüdür» den yola çıkarak; «İletişim markaların ölçüsüdür» diyoruz.

medya 9 ajans logo
Medya 9 iletişim PR Ajansı
PR
Medya Planlama

Bir markanın ihtiyacı olan tüm iletişim hizmetleri; marka, itibar yönetimi, pazarlama ve lider iletişimi, medya iletişimi.

ajans logo xx
AKare İletişim PR Ajansı
PR
Dijital PR

AKare İletişim Yönetimi, ulusal ve çok uluslu kurum, kuruluş, özel organizasyonlar ve bireylere iletişim danışmanlığı yapmaktadır.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al