Firmalar İçin Artırılmış Gerçeklik: Nedir? Nasıl Kullanılabilir?

4 Dakika Okuma Süresi

Artırılmış gerçeklik projesi hayata geçirmek mi istiyorsunuz? Bu rehberimizde tüm sorularınıza cevap bulacaksınız.

Firmalar İçin Artırılmış Gerçeklik: Nedir? Nasıl Kullanılabilir?

 

İçindekiler:

1- Artırılmış Gerçeklik Nedir?

2- Artırılmış Gerçeklik Hani Alanlarda Kullanılıyor?

3- En İyi AR Firmaları ve Proje Örnekleri

Artırılmış gerçeklik teknolojisi temelde kamerayı ve bilgisayarı tek bir etkileşimli sisteme bağlayan özel bir yazılmdır.

Sistemin temel görevi, kamera ile çekilen resminden gerçek boyutta üç boyutlu konumunu belirlemektir. Tanıma süreci aşamalar halinde gerçekleşir. Önce kameradan resim çekilir. Ardından program, belirli bir model arayarak videonun her karesindeki noktaları tanır. Bu 2D noktalar sayesinde gerçeklik oluşturulur ve 3D görüntüye dönüşür.

Ortaya çıkış tarihi 1960'lardır. Amerikalı bilim adamı Ivan Sutherland, artırılmış gerçeklik cihazları için prototip görevi gören bir sistem geliştirdi. Sistem kafaya takılabilen cihaza bağlıydı, ancak ağırlığından dolayı tavana sabitlendi ve özel lensler aracılığıyla 3 boyutlu dijital objeler görüntülendi.

Firmanızın hayata geçirmek istediği AR temelli bir proje varsa Türkiye'deki en iyi AR firmalarından Edvido ile teklif alabilirsiniz.

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış gerçeklik 1960’larda düşünülse de, terimin Boeing araştırmacısı Tom Caudell tarafından 1990 yılında icat edildiği ileri sürülür.

Artırılmış gerçekliğin doğru tanımını araştırmacı Ronald Azuma, 1997'de yapmıştır ve şu özelliklere sahip bir sistem olarak tanımlamıştır.

  • Sanal ile gerçeği birleştirir;
  • Gerçek zamanlı olarak etkileşime girer;
  • 3 boyutlu olarak çalışır.

Artırılmış gerçeklikte fiziksel dünya, bilgisayarlar tarafından oluşturulmuş, sanal objelerle birleştirilir. Bu unsurlar daha sonrasında, birleştirilir ve gerçekte, insanların görüş alanı içindeki fiziksel yüzeylere yansıtma yoluyla gönderilir. Artırılmış gerçeklikte kullanılan; akıllı telefon ekranı, kulaklık ve cihaz yardımıyla, gerçek dünyaya içerikler eklenir ya da yerleştirilir.

Artırılmış Gerçeklik Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Artırılmış gerçeklik, eğlence alanında interaktif oyunlar olarak, turizmde fotoğraf ve video çekimi sırasında nesneler hakkında görsel bilgiler içeren rehber olarak şuan aktif şekilde kullanılıyor.

Giyilebilir cihazlar ile gözlük, lens (Google Glass, HoloLens) tıpta, ofis işlerinde, üretimde, inşaatta, arabalarda, uçaklarda, e-ticarette, pazarlamada ve daha birçok alanda kullanılıyor. En çok kullanılan alanlar:

E-Ticaret

Artırılmış gerçeklik teknolojisi günümüzde e-ticaret ve pazarlamada yaygın olarak kullanılıyor. Markalar pazarlamada AR teknolojisini etkinliklerinin içinde kullanırken, e-ticarette ise kullanıcıların ürün deneme ve uygunluk ölçümlerinde kullanımı ön plana çıkıyor.

Sağlık

Sağlık sektöründe bir devrim yaratması beklenen artırılmış gerçeklik; tıp dünyasındaki birçok karmaşık ameliyatı, herhangi bir ekipmanı çalıştırmadan yapmaya, tıp eğitimin etkinliğini artırabilecek potansiyeldedir. Anatomi dersinde 3D formatıyla insan vücudunun ayrıntılarını, bir artırılmış gerçeklik kulaklığı ile öğrenmek, üst düzey bir deneyimdir.

Diğer yandan hastalar, artırılmış gerçekliği kullanarak, semptomlarını daha iyi tanımlayabilme olanağına kavuşur. Hastaların semptomlarını doktora anlatırken zorlanmaları, bu sayede çözülür. Aynı zamanda doktorlar, belli bir rahatsızlığı olan hastaları, kullanacakları simülasyonla, çok daha rahat görebilir. Sağlık çalışanlarından olan hemşireler, kullanacakları gerçeklik uygulamaları sayesinde, hastaların damarlarını daha kolay bulurken; ilaç firmaları da ilaçlar konusundaki en yenilikçi bilgileri kullanabilir ve hastalar, 3D formatıyla hazırlanmış şişe etiketlerini rahatlıkla analiz edebilirler.

Emlak

Sürekli gelişme gösteren artırılmış gerçeklik, emlak alanında da kendini gösterir. Birçok ajans, teknolojiyi günlük uygulamalarına dahil ederek hem yerinde hem de telefonda müşterilerle etkileşim sağlanmaya başladı. Aynı zamanda teknolojiyi, müşterilerin karar vermesinde etkili ve benzersiz bir yol oldu.

 

Çoğu zaman anlaşılması zor açıklama metinleri, fotoğraflar yerine, kullanılan teknoloji, tek bir düğmeye basarak, birçok detayı müşterilere göstermede etkilidir. Böylece alıcılar; almak istedikleri evi, emlakçıya gitmeden daha detaylı şekilde inceleme şansı bulur. Aynı zamanda teknoloji; müşterilerin farklı kategorileri de inceleyerek, siteler arasında karşılaştırma yapmalarına ve bilinçli şekilde karar vermelerine de olanak tanır.

Artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde;

  • Emlak acenteleri etkileşimli katalog ve reklam verebilirler.
  • Müşterilerin yapıyı görüntülemesi için, yeni yollar uygulayabilir.
  • Teknoloji sayesinde müşteriler, evlerinden hiç çıkmadan, istedikleri mülkü kendi başlarına ziyaret etme olanağı bulur.

Geleceğin bu benzersiz teknolojisinde, pratik kullanımlarda sınır bulunmaz. Aynı zamanda teknoloji sayesinde emlakçılar zamandan kazanırken, müşterilerin daha sağlıklı karar vermesini de sağlamış olur.

Modelleme

İç tasarımdan mimariye, inşaat sektörüne kadar birçok profesyonelin kullanmaya başladığı artırılmış gerçeklik; tasarım ve modelleme yapma sırasında, ürünlerin görsellerinin oluşturulmasına yardımcı olur. AR kullanımı; mimarların, mühendislerin ve profesyonel tasarımcıların, tasarımlarının nasıl görünebileceğini analiz etmeleri, binalar üzerinde direkt olarak istedikleri değişiklikleri yapmaları için, fırsat verir. Özellikle şehir planlamacıları, gerçeklik teknolojisini kullanarak, tüm şehrin düzenlemesini, modellemesini rahatlıkla yapabilir. Teknoloji sayesinde, mekânsal içeriklerde herhangi bir tasarım ya da modelleme işi, benzersiz bir kullanım deneyimi sunar.

Turizm

Artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan sektörlerden bir tanesi de turizm sektörüdür. Turizm sektöründe en önemli inceleme sitelerinden biri olan Trip Advisor ya da Loney Planet gibi bilgi içerikli siteler, sektörün daha başarılı hale gelmesi için, teknolojiyi kullanmaya başladı. Aynı zamanda teknoloji; seyahat acenteleri için, potansiyel müşterilere, seyahate çıkmadan önce, benzersiz bir deneyim yaşamalarını sağlar. Oteller, pazarlama ve reklam için kullandığı teknoloji sayesinde; otellerin oda durumu, nasıl göründükleri, nasıl bir ortamda olacaklarını gözlemleme deneyimini yaşar.

Eğitim

Artırılmış gerçeklik, fiziksel çevre bağlamında ilgili dijital bilgileri sunmanın oldukça görsel, etkileşimli bir yöntemidir. Bu teknoloji öğrencilerle bağlantı kurar ve eğitim sonuçlarını iyileştirir.

Artırılmış gerçeklik, dijital içeriği gerçek bir çalışma ortamı üzerine yerleştirerek çalışma kılavuzları oluşturmak ve sunmak için daha optimal bir yöntem sunar. Şuan kullanılan başarılı eğitim uygulamaları;

  • Basit ve karmaşık cebirsel yüzeylerin görselleştirilmesi; küreler, elipsoidler, silindirler, piramitler. Bu tür nesneleri yalnızca 3B olarak görebilmek değil, aynı zamanda parametreleri etkileşimli olarak değiştirmek, değişiklikleri hemen görselleştirmek, karmaşık hesaplamalar yapmak ve nasıl çalıştığını açıkça göstermek de önemlidir.
  • Fiziksel denklemlerin görselleştirilmesi; Matematiksel fizikte artırılmış gerçeklik, çözümü sadece formül biçiminde değil, fiziksel bir süreç biçiminde de göstermeyi mümkün kılar. Parametreleri değiştirerek sonucu etkileyebilir ve hemen görsel olarak değerlendirebilirsiniz. Bu teknoloji aynı zamanda karmaşık fiziksel süreçlerin izotermal, izokorik, politropik vb. kullanabilirsiniz.
  • Moleküllerin yapısının görselleştirilmesi ve kimyada atomik orbitallerin gösterilmesi; İnsan gözü molekülün yapısını gerçekte göremez, sadece fotoğraflarda veya parça yapım modellerde çizilmiştir. AR sayesinde, karmaşık kimyasal bağları bile görselleştirir ve bunların nasıl oluştuğunu daha iyi anlar ve anlatırsınız.

Oyun & Eğlence

Oyun ve eğlence sektöründe artırılmış gerçeklik, başlı başına bir eğlence anlamına gelir. Teknolojinin en yaygın uygulaması, sanal nesnelerin cihaz kamerasındaki görüntü üzerinde görünen bir mobil uygulamasıdır. Son zamanlarda giderek daha da geliştirilen gerçeklik uygulamaları, özel donanım gerektiren bazı ürünleri de beraberinde getirir. Özellikle bir artırılmış gerçeklik kulaklığı ile, kameralara bakmaktan ziyade daha farklı ve benzersiz bir deneyim yaşanır.

Tüm dünyada çılgınlık yaratan oyun Temple Treasure Hunt’ın yanı sıra, Real Strike, Zombie Go gibi oyunlar da piyasaya sürüldü. Oyunlarda genel olarak; gerçek dünyadaki sanal nesneler, coğrafi konum ya da QR kodlar, özel işaretçiler tarafından gösterilen karakterle gerçeğe dönüşür. Bazı oyunlarda ise oyuncular; kendi görevlerini oluştururken, ekip oluşturabilir, işe gidebilir, grup kurabilir. Müzik dünyasında da favori parçaların dinlenmesi, çalma listelerinin bir araya getirilmesi önemlidir. Bir parça dinlendiğinde birçok bilgi de görülmek istenir.

Artırılmış gerçeklik sayesinde;

  • Oyuncuların biyografileri
  • Şarkı sözleri
  • Kayıt ve müzik video yapımı gibi bilgiler alınabilir.

Aynı zamanda canlı müzik şovlarında kullanılan gerçeklik efektleri, ziyaretçilere benzersiz bir deneyim yaşatır.

Artırılmış Gerçeklik Firmaları ve Örnekleri

Artırılmış gerçeklik teknolojisi; işyerlerinde ve birçok sektörde kullanım alanı bulur. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok firma var. Son yıllarda giderek birçok işletmede, markada ve pazarlama ajansında, ürün ve hizmetlerin tanıtımı için kullanılan teknoloji, birçok firmanın yazılım ve uygulamalarıyla sunulur.

Türkiye’de en çok tercih edilen artırılmış gerçeklik firmaları:

HoloNext ar firması logo

HoloNext, Artırılmış Gerçeklik (AR) alanlarında ürün ve yazılımlar geliştiren bir teknoloji firmasıdır. Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) tabanlı oyunlardan online alışveriş uygulamalarına ve AR eğitim içeriklerinden Endüstri 4.0 çözümlerine kadar markalara yönelik proje ve çözümler sunuyoruz.

Konum
İstanbul
AMAZOI Bilişim Sistemleri ar firması logo

AMAZOI Bilişim Sistemleri

AMAZOI Bilişim 8 yıl Odtü Teknokent , Bilkent Cyberpark ve Hacettepe Teknokentte çalışan yazılım mühendisleri tarafından Tübitak 1512 Desteği ile kurulan faaliyetlerine Hacettepe Teknokentte devam eden bir Ar-Ge firmasıdır. AR ( Artırılmış Gerçeklik ) , VR ( Sanal Gerçeklik ) , Hareket Algılayıcı Sensör Uygulamaları ( Kinect & Leap Motion ) , Dokunmatik Ekran , Animasyon , PC oyunu vb interaktif simülasyonları Sağlık , İş Güvenliği , Eğitim , Teknik Eğitim , Müze alanlarında geliştirmektedir.

Konum
İstanbul
Nsocial ar firması logo

Litvanya ve Turkiye merkezli Nsocial Sanal Gerceklik Ajansı ve Artirilmis Gerceklik Ajansi Nsocial sizlere merhaba diyor! 360 derece video çekimi , sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, sanal tur, google artırılmış gerçeklik arama sonuçları, webAR ve 3D animasyonlar ile zenginlestirilmis deneyimler sunan, Sanal Gerceklik / Virtual Reality (VR) ve Artirilmis Gerceklik (AR/Augmented Reality) ajansiyiz. Pazarlama, Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları departmanlari tarafından tercih edilen servislere sahibiz.

Konum
İstanbul
Letsup ar firması logo

Letsup

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik alanlarının sınırsız imkanlarını teknoloji severler ile buluşturan muhteşem bir ekiptir. VR & AR'yi "yeni ve havalı bir teknolojiden“ zengin bir deneyim platformuna dönüştürüyoruz. Bu insanları olayın merkezine yerleştirir. Tecrübeli ekibimizle, sadece şaşırtmayacak, aynı zamanda insanları içine alan, baştan aşağıya gerçekten sürükleyici bir deneyime dönüştüren harika yazılımlar üretiriz.

Konum
İstanbul

Dünyadaen çok tercih edilen artırılmış gerçeklik firmaları:

  • Apple
  • Microsoft
  • Niantic
  • Zappar
  • Lucyd
  • Magic Leap
  • Warby Parker
  • VisionX
  • Carlings
  • İllumix
  • Techsee
  • VironlT
  • OTR
  • Groove Jones

Bu firmalar; gerçeklik teknolojisi geliştirmede başarılı olmuşfirmalar olmasının yanında, en çok tercih edilen firmalardır.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al