E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler

4 Dakika Okuma Süresi

Başarılı bir e-ticaret sitesi kurmak için gerekenler nelerdir? E-ticaret sitesi kurmak hakkında bilgi almak için blog yazımızı inceleyin.

E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler

 

2024 senesinde bir e-ticaret sitesi kurmak, işletmesini büyütmek ve geliştirmek isteyen ve satışlarını artırmayı hedefleyen her bir girişimcinin atması gereken bir adım. Bugün, teknolojik gelişmelerin büyük bir ivme kazanmasıyla beraber ticaret akışı geleneksel kanallardan hızlı bir şekilde internet ortamına geçiş yapmaya başladı ve hatta tüketicilerin birçoğu istediği bir ürünü internetten satın almayı o ürünün satıldığı fiziksel bir mağazaya gidip satın almaktan daha cazip ve ulaşılabilir buldukları gibi fiziksel bir mağazada alışveriş yaparken dahi e-ticaret sitelerine girerek ürünlerin fiyatlarını mağazadaki fiyatlar ile kıyaslıyorlar

Bu da demek oluyor ki, işletmesini güvence altına almak ve büyütmek isteyen her bir girişimcinin mutlaka bir e- ticaret sitesine sahip olması lazım.

Merak etmeyin, bu makalemizde “e-ticaret sitesi nasıl kurulur?”, “e-ticaretin avantajları nedir?” gibi sorulara cevap verecek ve başarılı bir e-ticaret sitesi kurmak için bilmeniz gereken her şeyi açıklamaya çalışacağız.

Pazar Araştırması Yapın ve Rakiplerinizi Belirleyin

Öncelikle bazı önemli pazarlar ve rakip firmalar hakkında araştırma yapmak, rakiplerinizin ne yaptığını, onlar için neyin işe yaradığını ve neyin yaramadığını anlamanıza yardımcı olacağı ve ileride ne tür zorluklarla karşılaşacağınızı bilmeniz açısından işletmenizin kuruluş aşamalarında oldukça önemlidir. Eğer ki, rakipleriniz iyi gidiyorsa, bunun nedenlerini araştırın. Bu, web sitesi kullanıcı deneyimi, ürün fiyatlandırma stratejisi, müşterilerine hangi ürün tekliflerini sundukları ve hangi nakliye yöntemlerini kullandıkları gibi birçok farklı soruyu içerebilir. E- ticaret sitenizi geliştirmek için zayıf noktalarınızı ve artı noktalarınızı anlamalısınız.

Bu yüzden, hedef kitlenizi iyi analiz etmek ve en az 6-7 rakibinizi ve onların stratejilerini analiz ederek buna göre bir iş planı stratejisi geliştirmek 2024 senesinde e- ticaret sitesi kurmak isteyen girişimcilerin izlemesi gereken ilk adım!

Domain ve Hosting Edinin

Domain, yani alan adı, e-ticaret sitenizin sahip olacağı isimdir. Kısacası kendi markanızı barındıracak bu ad, insanların e-ticaret sitenize gitmek için kullanacakları URL olacaktır.

Kısacası, domain yani alan adı kavramını, e-ticaret sitenizin internetteki adresi ve ismi olarak açıklayabiliriz. E-Ticaret siteniz üzerinden satmak istediğiniz ürünleri belirleyip gerekli pazar araştırmasını yaptıktan sonra, web siteniz için akılda kalıcı ve satmak istediğiniz ürü ile ilgili alan adını bulun. E-Ticaret siteniz pazardaki varlığınızdır ve bu nedenle güvenilir ve hatırlaması kolay bir alan adı seçmelisiniz. Ayrıca hedef kitlenize hitap eden ve marka kimliğinizi yansıtan bir alan adı seçmek, işletmenizin başarısı için daha iyi olacaktır.

Hosting ise e-ticaret sitenizin internette barınması, sayfalarınıza ait dosyaların saklanması ve erişime açık olmasını sağlayan hizmete verilen isimdir.

İşletmeniz için En İyi e-Ticaret Platformunu Seçin

E-Ticaret Altyapıları

Piyasada seçebileceğiniz birçok farklı e-ticaret altyapısı bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • ikas: Kullanıma hazır, yeni nesil, yerli e-ticaret altyapısı.
  • Shopify: Kullanıma hazır, Kanada menşeili e-ticaret altyapısı.
  • WooCommerce: WordPress tabanlı, açık kaynak kodlu e-ticaret altyapısı.
  • Magento: Açık kaynak kodlu, yazılım bilgisi gerektiren e-ticaret altyapısı.

Bir sonraki adım ise ihtiyaçlarınıza uygun en iyi e-ticaret platformunu seçmektir. E-ticaret sitenizi geliştirmek için size en uygun dijital platformu seçmelisiniz. Piyasada Ticimax, ikas, Wix, Woocommerce, Shopify vb. gibi birçok platform mevcut olduğundan, seçeceğiniz platformun uygun maliyetli ve kullanımı kolay olması işletmeniz için daha iyi olacaktır.

Bu yüzden, işletmeniz için bir e-ticaret platformu seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz:

• Platformların ücreti

• Özel tasarımlar ve özellikler yürütme esnekliği

• Üçüncü parti sistem ve uygulamalar ile entegrasyon oranı ve memnuniyeti

• Mobil uyumluluk

• Dahili pazarlama özelliklerinin bulunması

• Sipariş ve envanter yönetimi kolaylığı

• SEO dostu

• Güvenlik

Küçük bir envanterle başlıyorsanız ve çok fazla özel işlevselliğe ihtiyacınız yoksa, herhangi bir yerel ya da uygun fiyatlı bir e -ticaret platformunun hemen hemen tüm standart çevrimiçi mağazaların ihtiyaç duyduğu tüm işlevselliklere sahip olduğunu göz önünde bulundurursak, uygun fiyatlı bir platform seçmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Bu yüzden, bütçenize ve uygunluğunuza göre bir seçim yapmalısınız.

E-Ticaret Sitenizi Tasarlayın

Basit bir e-ticaret sitesi tasarlamak zor değildir ancak tamamen işlevsel bir web sitesi oluşturmak, markanızın görünen yüzü olduğu için oldukça uğraş gerektirebilir. Öncelikle, siteniz güvenilir ve kolay yönetilebilir olmalıdır. Unutmayın, ana görev, işletmeniz için maksimum dönüşüm sağlamaktır. Bu dönüşümü elde etmek için de kullanıcı deneyimi iyi olmalı ve müşteriniz web sitesinde kolayca gezinebilmelidir. Bu nedenle, bir eticaret sitesi oluşturmak, ürün tabanlı herhangi bir şirket için en önemli görevdir. Örneğin, ürün ve hizmet bilgilerinin açık ve kısa bir şekilde görüntülenmesi gibi faktörler çevrimiçi mağazanızın kullanılabilirliği artırılabilir.

Ürün Kategorilerine Karar Verin

E-ticaret sitenizde ürün sınıflandırması ne kadar güvenilir olursa, müşterilerinizin ihtiyaç duydukları belirli ürünleri belirlemesi o kadar kolay olur.

Çevrimiçi mağazanızda ne tür ürünler satıyor olursanız olun, güvenilir ve iyi organize edilmiş bir ürün kategori yapısı geliştirmeniz, e-ticaret web sitenizin başarısı için esastır. 

Kategori/alt kategori yapısı sadece web sitenizdeki kullanıcı deneyimini iyileştirmenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda e-ticaret sitenizin belirli anahtar kelimeler için arama motorlarında üst sıralarda yer almasına da yardımcı olacaktır.

Ürün Resimleri ve Videoları Hazırlayın

Bildiğiniz gibi, iyi bir resim bin kelime konuşur. Kullanıcılar e-ticaret sitenizin mağazasını ziyaret ettiğinde, dikkatleri ilk olarak kullandığınız görsellere yönelir ve websitenizde ne kadar kaldıkları gördüklerini ne kadar beğendikleri ile doğru orantılıdır. E-ticaret sitenizdeki kaliteli ürün resimleri, daha fazla ziyaretçiyi alıcıya dönüştürmenize yardımcı olacaktır. Bu yüzden, bir e-ticaret sitesi oluşturduğunuzda, görsellerinizin netliği ve güzelliği büyük önem taşımaktadır.

Bu konu hakkında yapılan son araştırmalardan biri, kullanıcıların yaklaşık %71'inin videolar ve görsellerin ürünü daha iyi açıkladığını düşündüklerini ortaya çıkarttı. Yani mağazanızdaki ürünler için kullanacağınız açıklayıcı videolar, potansiyel alıcılarınızın ürünlerinizi anlamasını kolaylaştıracak ve alınabilirliğini arttıracaktır. Ayrıca kullanıcıların da bugünlerde kısa ve açıklayıcı videoları uzun metinlere tercih ettikleri gerçeği de inkar edilemez.

Ürün Açıklamaları Yazın

Ürünlerinizi açıklama görevini sadece videolara ve görsellere bırakarak ürün açıklamalarının önemini de unutmamak lazım. Kaliteli ürün resimleri veya ürün açıklama videoları kullanmanıza rağmen, ürünleriniz hakkında detaylı ürün açıklamaları yazarak video veya görsellerin sınırlı anlatabildiği ürünü detaylandırarak müşterilerinize çok yönlü bir ürün sunabilirsiniz. Benzersiz ve kullanıcı dostu ürün açıklamaları, ürün anahtar kelimelerinizin arama motoru sıralamasını da yükseltmesine yardımcı olacaktır.

Ödeme Yöntemlerinizi Ayarlayın

Ödeme seçenekleri, bir e-ticaret sitesinin ödeme sürecinin göz ardı edilemez bir parçasıdır. Müşterilerinize doğru ve kolay ödeme seçenekleri sunmanız, e-ticaret işinizin başarılı olması için en önemli adımlardan biridir.

Müşterinize PayPal, İyzico, kredi ve banka kartı ile ödeme ya da doğrudan banka havalesi gibi tüm ana ödeme seçeneklerini sunmanız hem işletmenizin güvenilirliğini arttıracak hem de müşterilerinize kolay ve sorunsuz bir deneyim sağlayacaktır.

Nakliye Seçeneklerinizi Yapılandırın

Müşterilerinize sunduğunuz nakliye seçenekleri ve teslimat ücretleri en az ödeme yöntemlerinin erişilebilirliği kadar önemlidir. Araştırmalar, alışveriş yapanların %45'inin ücretsiz kargo seçeneği bulamayınca alışverişten vazgeçtiğini söylüyor. Bu nedenle, müşterilerinize çevrimiçi mağazanızda daha hızlı ve daha ucuz teslimat seçenekleri sunmak için sitenize nakliye yöntemlerini entegre ederek satışlarınızı kaybetmemek ve alınabilirliği arttırmanız, şirketinizin başarısı için büyük önem taşır. Canlı sipariş takibi özelliği ile sipariş teslim tarihlerini belirtmek, müşterilerin güvenini arttırarak olumlu bir teslimat deneyimi sunmanızı sağlayacak ve müşterileri tekrar alışveriş yapmaya teşvik edecektir.

Sitenize Düzenli Bakım Yapın

E-Ticaret sitenizi geliştirmeniz ve online mağazanızın tasarımına yönelik adımlarınızın bitmesi işinizin bittiği anlamına gelmez. Olası sorunlar için şirketin düzenli olarak takip edilmesi ve bakımının yapılması esastır.

Site geliştirilirken, bitirmek ve zamanında yayına almak için gereken temel hususları genellikle gözden kaçırırız. Bu nedenle, son kullanıcıların çevrimiçi mağazanızla nasıl etkileşime girdiğini izlemek için bazı canlı ziyaretçi izleme araçlarını kullanmak, sitenizi ilgi çekici kılarak işletmenizi sürekli bir üst seviyeye taşımanızı sağlayacaktır.

E-Ticaret Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Düşük İşletme Maliyetleri

Bir e-ticaret işletmesi, fiziksel bir vitrini sürdürmek ve işletmesini müşteriler için çekici kılmak ve kira gibi ödemeler yapmak zorunda değildir. İşleri kendi başınıza idare edebilir, işletmenizi belli bir boyuta ulaştırana kadar siparişleri kendiniz hazırlayabilirsiniz. Böylelikle çalışan maaşı ödemelerinden de kurtulmuş olursunuz.

Daha Fazla Potansiyel Müşteri

Teknoloji çağının sunduğu hızlı internet erişimi fırsatları ve SEO gibi görünürlük arttırıcı ekipmanlar sayesinde işletmenizin tanınırlığı artar ve potansiyel müşterilerinize erişim çok daha hızlı ve kolay hale gelir. Arama motoru sıralamalarında ön planda olmanız, işletmenizin yeni müşterilerin karşısına çıkmasını sağlayarak diğer işletmeler karşısında sizi avantajlı duruma getirir.

Müşteri Bilgisi

E-ticaret, müşteri verilerine erişerek müşterilerinizi ve müşterilerinizin ihtiyaçlarını tanımanıza yardımcı olur. Böylelikle, ürünlerinizi daha iyi pazarlamanız için müşteri satın alma alışkanlıklarını ve tercihleri öğrenir bir ürüne olan talebin ne zaman daha yüksek veya daha düşük olacağını tahmin edebilirsiniz. Bu da bir ürünün fazla veya eksik stoklanması riskini azaltır.

Gelir Potansiyeli

E-ticaretin bir başka avantajı da, çevrimiçi mağazaların her zaman iş için açık olabiliyor olmasıdır. Facebook, Instagram gibi sitelere verdiğiniz reklamlarla, saat gece yarısı olsa bile mağazanıza müşteri çekebilirsiniz. Buna karşılık, çoğu fiziksel mağaza sabah 9'dan akşam 9'a kadar çalışırken sizin saat fark etmeksizin müşteriler ile buluşabilmeniz size rekabette avantaj sağlar. Her saat ulaşılabilir kalmak, normal çalışma saatleri olmayan veya bir şey satın almak için bir dükkana giremeyecek kadar meşgul olan kitleyi de potansiyel müşterileriniz arasına katmanıza olanak sağlar.

Uluslararası Satış İmkanı

E-ticaret avantajları listesinde bir sonraki sırada, dünya çapında müşterilere kolayca ulaşma imkanı var. Bir sonraki müşteriniz Birleşik Krallık'ta, Güney Amerika'da veya Amerika’da olabilir. AliExpress'ten dropshipping yapmayı seçerek, uygun fiyatlı ePacket kargo veya ücretsiz kargo fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Böylelikle, ürünlerinizi dünya çapındaki bir kitleye rekabetçi bir şekilde fiyatlandırabilir ve gönderebilirsiniz. Dünya çapında satış yapmak, markanızı çok daha hızlı oluşturmanıza, pazarınızın katlanarak genişlemesine ve yerel rakiplerinizden çok daha önce kâr görmenize olanak sağlar.

Çok Sayıda Siparişi İşleyebilme İmkanı

E-ticaret sayesinde çok sayıda siparişi birden işleyebilirsiniz. İşletmeniz büyümeye devam ederken, sipariş işlemeye yardımcı olması için çalışanları işe alabilir, stoksuz satış sayesinde ürünü bir müşteriye satmak için fiziksel olarak elinizde bulundurma yükünden kurtulabilirsiniz. Böylelikle, fiziksel mağazaların yapması gerektiği gibi stok kontrolünden de endişe etmenize gerek kalmaz. Perakende mağazalarındaki uzun kuyruklar insanları alışverişten caydırabilir. E-ticaret ile bekleme süresi yoktur. Bir müşteri, gecikme olmaksızın istediği an sipariş verebilir, bu da çok sayıda siparişi kabul etmenize olanak tanır.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al