Yapay Zeka ile Nasıl SEO Çalışmalarına Uygun İçerik Yazılır?

4 Dakika Okuma Süresi

Yapay zekanın SEO çalışmalarına katkısı nedir? Etkili bir SEO çalışması için yapay zekanın kullanımı. Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yapay Zeka ile Nasıl SEO Çalışmalarına Uygun İçerik Yazılır?

 

Gelişen teknolojilerle birlikte farklı farklı kavramlar ortaya çıkmış, robot, makine, öğrenen makine ve benzeri gibi pek çok farklı kavramda beraberinde ortaya çıkmaya başlamıştır. Birbirlerinden farklı görünen ancak birbirleriyle ilişkileri bulunan bu kavramlar aracılığıyla zeka günümüzde makine ve robotlara da aktarılmaya başlanmıştır. Yapay zeka, pek çok iş alanı bulunan, yaygın olarak kullanılan ve bu alanların genişlemesine imkan sağlayan çalışmalara devam etmektedir. Yapay zekanın geliştirilmesinin temel amacı düşünüldüğü üzere insanların iş alanlarını elinden almak değildir. Temel amaç, var olan iş alanlarını geliştirerek yeni iş kolları da oluşturmaktır.

Yapay zekanın kısaltmasının AI olarak anılmasının sebebi Artifical Intelligence’den geliyor olmasıdır. Yapay zeka, belirli iş ve görevlerin gerçekleştirilebilmesi için insan zekasının taklit ederek bünyesinde topladığı bilgileri geliştiren sistem ve makineler olarak tanımlanmaktadır. Makineler, robot ya da kullanılan diğer teknolojik aygıtların içerisine yerleştirilen bir çip ile insanların zekasına benzer şekilde bir zeka oluşturulur. Özellikle yüksek risk oranına ya da insanların yapmakta zorlandığı işlerde yapay zeka teknolojisi sıklıkla tercih edilmektedir.

Edvido olarak bu yazımızda sizlere yapay zekanın SEO çalışmaları üzerindeki etkisini anlatmaya çalışacağız. İçerik analizi, anahtar kelime araştırması, içerik oluşturma, SEO izleme gibi konuları ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz.

Yapay Zekanın SEO Çalışmalarına Etkisi

Google makine öğrenimiyle günlük işlerin çoğunluğunu yapay zekaya devrederek arama motoru pazarında liderliğini sağlamlaştırmaya devam etmiştir. Google’ın SEO ve diğer konularda algoritmaları ile işlemler yaparken arama sorgularında kullanıcılara en iyi sonuçları gösterebilmek, kötü kullanımı engellemek, spamlara yer vermemek ve benzeri gibi konularda yapay zekadan yararlanılmaktadır. Sorgularda konum, web sitelerin kullanım geçmişi, arama geçmişi ve belirli kullanıcı bilgileri ve verilere bağlı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu sonuçlar, Google algoritmasının yapay zeka kullanımına örnektir.

Google dışındaki diğer arama motorlarında 5 ile 10 tane arama yapılan süre içerisinde Google’da 80 ile 90 arasında bir arama gerçekleştirilmektedir. Diğer arama motorları yalnızca kendi sitelerindeki arama sorgularını analiz edebilirken Google Chrome, Android telefonlar, televizyonlar, Gmail ve benzeri gibi pek çok kanaldan büyük veriler toplamaktadır. Bu sayede, yapay zeka bu verileri topladıkça daha çok öğrenmektedir.

SEO açısından bakıldığında, Google algoritmalarına uyum sağlayarak siteleri optimize etmek oldukça önemlidir. Yapay zeka iyileştirmeleri ile sıralama faktörleri ise aranan sorgunun tipine göre değişiklik göstermektedir. Bunun sebebi, algoritma kullanıcıların nasıl sorgu yaptıklarını ve sorgular için hangi sitelerden yararlandıklarını, ulaştıkları arama sonucunu ve aramalar ile ilgili faktörleri belirler. Bu sayede de sayfaların sıralamaları oluşturulur.

Yapay Zeka Destekli İçerik Analizi

Yapay zeka tekrar eden ve çerçevesi belli işler dışında yaratıcılık gerektiren işlerde de kullanılmaya başladığından itibaren pek çok sektörde devrimsel bir dönüşüm başlamıştır. Yapay zeka teknolojisinin sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde istenen konu hakkında metin üretebilen hizmetler ortaya çıkmıştır.

Sadece konu başlığı ile anahtar kelimeler girildiği takdirde dakikalar içerisinde orijinal makale yazabilen bu yapay zeka hizmetleri her gün daha da başarılı sonuçlar vermektedir. Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin profesyonel olan editörler tarafından düzenlenmesi gerekmesine karşın yakın gelecekte müdahalelere de gerek kalmayacağı öngörülmektedir. Otomatik metin üretimleri için yapay zeka teknolojisinin dallarından biri olan Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing - NLP) kullanılmaktadır. NLP, metnin anlamlandırılmasına ve dil bilgisi denetimine imkan sunan sistemlerden oluşmaktadır.

Yapay zeka destekli içerik üretim hizmetleri oldukça basit arayüzlere sahip oldukları için ortalama bir internet kullanıcısı dahil herkesin kolay bir şekilde kullanabileceği teknolojilerdir. Yani bu hizmetler basit bir web sitesinden büyük çaplı dijital pazarlama ajanslarına kadar oldukça geniş bir hedef kitleye sahiptirler. Bu sayede, ihtiyaç duyulan içerikler hızlı bir şekilde oluşturulabilmektedir.

yapay_zeka

Yapay Zeka Destekli Anahtar Kelime Araştırması

Yapay zekaya uyum sağlayabilmek ile ilgili en önemli faktör içeriktir. Bir içeriğin SEO’ya uyumlu olması kadar arama sorgularına uygun olması da gerekmektedir. Örneğin; “yapay zeka nedir” gibi bir sorgu ile içerik oluşturmak için bir makale yerine bilgi verici ancak anahtar kelimesin sıklıkla kullanıldığı ve görsel içeriklere sahip bir içerik oluşturmak etkileşim için daha etkili bir yöntemdir. Bunun sebebi, arama motorlarının yapay zeka kullanımıyla arama sorgusunu yapan kullanıcının ne görmek istediğini algılamaktadır.

İçerik oluştururken konu ile ilgili kullanıcının ne beklediğine dikkat edilmelidir. Bu sayede, web sitenin yapay zeka ile uyumlu olması kolaylaştırmaktadır.

Yapay Zeka Destekli İçerik Oluşturma

İçerik oluşturma süreçleri dört temel aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar aşağıdaki gibidir;

  • İçerik Üretimi: İlgili olan konu başlığı ve anahtar kelimeler kullanılarak yapay zeka ile metin oluşturulur. Article Forge, INK For All, Copy Shark, Jasper gibi araçlar en popüler olanlar arasındadır.

  • İçerik Düzenleme ve Optimize Etme: Yapay zeka desteği, mevcut olan makalelerin de başka sözcükler ile ifade edilerek özetlenmesine yardım etmektedir. Bu araçlar gramer hatalarını düzeltirken aynı zamanda kopya olan içeriklerden de kaçınmak için kullanılmaktadır. Grammarly ve WordAI gibi araçlar en çok bilinen optimizasyon araçları arasında yer almaktadır.

  • İçerikleri Kişiselleştirme: Firmalar elde ettikleri müşteri bilgilerinin bulunduğu veri tabanını bir yapay zeka aracına aktararak müşterilerin demografik özelliklerine özel kişiselleştirilmiş mesajları hızlı bir şekilde hazırlayabilmektedir. Concured, H2O ve benzeri araçlar kullanılabilmektedir.

  • Metin Madenciliği: Bu araçlar ile bir firmaya ait ürün ya da hizmetler ile ilgili internette gerçekleştirilen aramalarda en çok hangi konunun merak edildiği tespit edilebilir. Bu tespitler, içeriklerin optimize edilmesi için kullanılır. Semrush ve Monkey Learn gibi araçlar en başarılı araçlar arasında kabul edilmektedir.

Yapay Zeka Destekli SEO İzleme

Etkili bir şekilde anahtar kelime seçimi ve arama motoru optimizasyonunu doğru bir şekilde yapmak için olmazsa olmaz temel etkenlerden birisi SEO’dur. Doğru anahtar kelime seçimi sayesinde arama motoru sonuç sıralamasında yükselebilir, bu sayede arama motorlarında ön plana çıkan web sitelerden olabilirsiniz.

Doğru anahtar kelime seçiminin yanı sıra daha hızlı bir şekilde anahtar kelime seçimi yapmak için de SEO oldukça önemlidir. Bu bağlamda SEO uzmanları, yapay zeka temeline dayanan anahtar kelime araçlarını da kullanmaktadır. Yapay zeka temeline sahip olan bu araçlar, anahtar doğru ve hızlı bir şekilde anahtar kelime seçimi yapılmasını sağlarken aynı zamanda anahtar kelimede web sitenin sıralamasını analiz ederek web sitesinin güçlü ve zayıf yönlerinin görülmesini sağlar. Bu sayede, web sitenin zayıf yönleriyle ilgili iyileştirme ve optimize etme işlemleri başlatılmaktadır. Web sitesine SEO ile ilgili iyileştirme ve optimizasyonlar yapmak, daha fazla trafik ve etkileşim sağlamaktadır.

Son olarak, yapay zeka temeli bulunan araçlar ile hangi anahtar kelimenin daha fazla rekabet oranına sahip olduğunu görüntülenebilir. Bu analiz sayesinde doğru anahtar kelime seçimi yapmak çok daha kolaydır.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için yapay zeka, SEO çalışmalarına etkisi, içerik analizi, anahtar kelime araştırması, içerik oluşturma, SEO izleme gibi konular hakkında bilgi vermeye çalıştık. Yapay zeka ve yapay zekanın SEO ile kullanımı gibi çok daha fazla içerik ile ilgili web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al