Konuşma Pazarlama: Nasıl Etkili Bir Şekilde Kullanılır?

4 Dakika Okuma Süresi

Konuşma pazarlama nedir? Konuşma Pazarlaması nasıl etkili kullanılır? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Konuşma Pazarlama: Nasıl Etkili Bir Şekilde Kullanılır?

 

Teknolojideki gelişmeler ile dijital pazarlama alanında yeni yaklaşımlar da gelişmektedir. Bunlardan birisi de sohbet pazarlaması olarak da bilinen konuşma pazarlamasıdır. Bu pazarlama yöntemi ile hedef kitleyi ikna edici konuşma esastır. Bununla birlikte konuşma pazarlaması, var olan pazarlama yaklaşımları ile entegre edilebilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Müşteriler sorularının hızlıca cevaplanmasını bekler. Bu beklenti ise sonunda pazarlamaya da yansımıştır. Günümüzde bu pazarlama yöntemi birçok şirket için müşteri memnuniyetini ve gelirleri artıran itici bir güç olarak değerlendirilir. Edvido olarak bu yazımızda, ikna edici konuşma alanında önemli bir yöntem olan konuşma pazarlaması ve önemi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Konuşma Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

Sohbet pazarlaması olarak da bilinen konuşma pazarlaması, potansiyel ve mevcut müşteriler ile çok kanallı olarak birebir iletişim kurmak anlamına gelmektedir. Bu yöntemde amaç, müşteriler ile istedikleri zaman, istedikleri yerde, istedikleri şekilde iletişime geçerek onların ihtiyaçlarına cevap vermek ve işletme kazançlarının artmasını sağlamaktır. Konuşma pazarlaması birçok açıdan önemlidir. Bunlar temel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Sohbetin zamanını müşteri belirleyebilir

Konuşma pazarlaması aracılığıyla gerçekleşen sohbetler, genellikle sizin uygun gördüğünüz zamanlarda değil, müşteri ne zaman isterse o zaman yapılmaktadır. Bu noktada ikna edici konuşma süreci; iş saatleri içerisinde, sonrasında ya da gece yarısında yapılabilir.

Sohbetlerin müşterilerin istediği zaman sonlandırılması da önemlidir. Bunun nedeni ise tüm görüşmenin tek bir oturumda tamamlanamayabilir olmasıdır.

  • Sohbetleriniz bağlamsal olabilir

Sohbetleri belirli bir bağlam içerisinde gerçekleştirdiğinizde ve müşteri hakkında bilgi edindiğinizde daha işlevsel ve detaylı hale getirdiğinizden emin olma olanağınız da artar. İnsanlar, sorularına olabildiğince hızlı cevap almak ister. Her iletişime geçtiklerinde ise aynı sıkıcı soruları cevaplamak zorunda kalmak istemezler.

  • Sohbetleriniz ölçeklenebilir olmalı

Her müşteri, sorularının cevaplarını ya da problemlerinin çözümlerini bir an önce öğrenmek ister. Bu nedenle, işletmenizin ikna edici konuşma pazarlaması uyumlu olması gerekir.

  • Müşterileriniz ile platformlar üzerinden buluşun

Bu pazarlama türünde başarının sırrı, mevcut ve potansiyel müşterilerinizle onların tercih ettiği platform üzerinden görüşmektir. Bu şekilde size ulaşabilen müşteriler işletmeniz ile iletişim içindeyken daha rahat ve güvende hissedebilir.

Konuşma Pazarlama ve Kişisel Marka: Etkili İletişim ve Kendinizi Tanıtma

Kişisel marka, deneyim ve değerlerinizi profesyonel olarak sunduğunuz benzersiz bir değer önermesinde bulunmak olarak ifade edilir. Hedef kitlenizin zihninde elde ettiğiniz ayrıcalıklı konumu korumaya yönelik iletişim süreçlerinde bulunmaya da kişisel markalaşma denir. Kişisel markanızın geleceği için etkili iletişim ve kendinizi tanıtmak önemlidir. Bu nedenle ikna edici konuşmak, markanızın büyümesine ve güven kazanmasını sağlar.

Marka olmanın yukarıda değindiğimiz klasik getirilerinin yanı sıra kişisel bir marka olmak için yeni bağlantılar kurmanız gerekir. Bununla birlikte mevcut bağlantılarınızın güçlenmesi de iş yerinizde çalışma arkadaşlarınız tarafından daha saygıdeğer görülmenize ve en önemlisi alanınızda fikir önderi olarak kabul edilmenize olanak sağlar.

Konuşma Pazarlama ve Motivasyon: İnsanları Harekete Geçirme ve İş birliği

İkna edici konuşmaya dayalı pazarlama, web sitesi ziyaretçileriyle etkileşim kurmanın ve diyalog odaklı etkinlikler aracılığıyla potansiyel müşterileri dönüştürmenin etkili bir yöntemidir. Etkileşim temelli olan söz konusu pazarlama, tüketici ile etkileşime odaklanır.  Bu pazarlama, konuşmalar yoluyla güven oluşturarak ve satın alma deneyimini olabildiğince sorunsuz ve kolay hale getirerek tüketiciyle ilişkiler kurmayı hedefler.

Konuşma Pazarlaması, faaliyetlerinizi ideal olarak tek bir platform üzerinden doğrudan satış ekibiyle ilişkilendirmeniz üzerinedir. Bu sayede kullanıcının dönüşüm hunisinde sorunsuz bir yolculuk geçirmesi sağlanmış olur. Bununla birlikte konuşma pazarlaması insanları harekete geçirme bakımından da önemlidir. Müşteriler için karşılıklı geri bildirim, kuruluştan bir çalışanla sohbet etmek gibi görülebilir.

Konuşma pazarlaması, tüketici için ürünü satın aldıktan sonra yaşayacağı deneyimi bilmek açısından da gerekli görülür. Bu konuda satıcı olarak ürünü övmek yerine ürünü kullandığınızı ve kullanım sırasında yaşadığınız ayrıcalıkları ifade etmeniz son derece önemlidir. Bunu yaparken doğru bir üslup tercih etmeniz gerekir.

Bir satıcının ürünü denemiş ve gerçek anlamda deneyimini karşı tarafa aktarabilmiş olmasının sonuçları değerlidir. Siz de bu yöntemle satışlarınızı artırabilirsiniz. Ayrıca influencerlar ile iş birliği içerisinde olmak da markanızın büyümesine etki eden stratejilerden birisidir. Bu noktada markanızı daha önce kullanmış olan insanlar markanız hakkındaki yorumlarını sunarak hedef kitlenizde güven oluşturabilirsiniz. Böylece potansiyel müşterilerinizi dahi müşteri kitlenize dönüştürmeniz söz konusu olabilir.

konusma-pazarlama-2

Konuşma Pazarlamasında Kullanılan Yazılımlar Nelerdir?

Konuşma pazarlamasında kullanılan yazılımları bilmek son derece önemlidir. Genel olarak mesajlaşma programları konuşma pazarlaması sistemi için son derece önemlidir. Bu programlar ile potansiyel müşterilere özel teklifler hazırlamak ya da ürün önerileri sunmak mümkündür. Pek çok marka sosyal medya üzerinden bu sistemi kullanmaktadır. Bu yazılımlar ile müşterilerin sorularını cevaplayabilirler. Ayrıca gerekli durumlarda müşteriyi, müşteri temsilcilerine aktarabilirler. Farklı yazılımlar ile entegre olarak kullanılabilen bu yazılım çözümlerinin bazıları ise otomasyonun ve insan müdahalesinin bir arada kullanılmasını gerektirmektedir. Bunun yanı sıra bu sistemin işletmelere pek çok faydası söz konusudur. Bunlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  • Çok kanallı yapısı kullanıcı dostu bir arayüz sunar.
  • Davranış odaklı hedefleme ile hedef kitlenize daha iyi hizmet sunmanıza olanak tanır.
  • Müşteri sorunları hızlı bir şekilde tespit edilebilir ve kusursuz çözümler üretmenize yardımcı olur.
  • Müşterileriniz ile etkili ilişkiler kurabilir ve gelecekteki pazarlama faaliyetlerinde kullanılabilecek değerli verilere sahip olabilirsiniz.

Konuşma Pazarlaması Hangi Kanallar Üzerinden Yapılır?

Konuşma pazarlaması stratejilerini uygulayabileceğiniz pek çok kanal ya da platform vardır. Bu sayede dilediğiniz konuşma pazarlaması kanalını ya da platformunu kullanmanız mümkündür. Bu pazarlama alanında mutlaka birden fazla kanalınız olması gerekir. Bunun nedeni ise her müşterinin her kanalı ya da platformu kullanmamasıdır. Konuşma pazarlaması alanında kullanabileceğiniz kanal ve platformlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Telefon görüşmesi
  • Facebook Messenger
  • WhatsApp hattı
  • Instagram DM veya yorumlar
  • SMS
  • E-posta
  • Web sitenizde yer alan ChatBot (Canlı sohbet robotu)

Yukarıda da bahsedildiği gibi iletişim kanalları çeşitlilik göstermektedir. Hedef kitleniz her kanalı kullanmayabilir ya da tercih etmeyebilir. Bununla birlikte telefon görüşmesinden hoşlanmayan bir müşteri e-posta ile iletişim kurmak isteyebilir. İnternet kullanımını tercih etmeyen biri ise telefon görüşmesini tercih edebilir. Bu sebeple siz de birden fazla konuşma pazarlaması kanalı kullanmayı tercih etmelisiniz. Kısacası, hedef kitlenizin ihtiyaçlarına göre birkaç konuşma pazarlaması kanalından yararlanmanız hem marka bilinirliğinizi artırmanız hem de müşteri taleplerini takip etmeniz açısından son derece önemlidir.

Edvido olarak bu yazımızda, ikna edici konuşma pazarlaması ve bu yöntemin önemli etkenleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al