Etkili Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Nasıl Yapılır?

4 Dakika Okuma Süresi

Dönüşüm oranı optimizasyonu web siteniz için neden önemlidir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Etkili Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Nasıl Yapılır?

 

Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) kavramını tanımlamadan önce, dönüşüm ve optimizasyon terimlerini anlamak ve anlamlandırmak gerekmektedir. Dönüşüm, müşterilerin ya da ziyaretçilerin gerçekleştirmesini istediğiniz eylemi gerçekleştirme durumuna verilen isimdir. Diğer bir ifadeyle, müşteri ya da kullanıcılara sunulan pazarlama mesajı, eyleme geçirecek olan (call to action) mesaja cevap vermeleri durumudur.

Optimizasyon ise belli kısıtlamaları elde edebilmek için sonuçları en üst seviyeye çıkarmak ve istenmeyen sonuçları ise en aza indirmek anlamındadır. Yani, düşük maliyetlerle yüksek performans ve gelir elde etmek için çözümü bulma imkânı sağlar.

Dönüşüm oranı optimizasyonu, web site ya da mobil uygulama üzerinden gelen ziyaretçilere istenilen eylemi yaptırma oranını; yani ziyaretçileri müşteri, kullanıcı ya da üyeye dönüştürme oranını artırmak için yapılan sistematik faaliyetlerdir. Dönüşüm oranı ise toplam dönüşüm sayısının, toplam ziyaretçi sayısına bölünmesi ile elde edilen orandır.

Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), temel anlamıyla bir web sitesinden ya da mobil uygulamadan dönüşüm yüzdesini artırma işlemidir. Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), genel olarak sitede ya da uygulamada geliştirilebilecek öğeler için fikir üretmeyi ve sonra bu fikirleri de A / B testi gibi çok değişkenli testler yoluyla doğrulamayı içermektedir.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için dönüşüm oranı optimizasyonu, neden önemli olduğu, diğer metrikler ile ilişkileri ve benzeri gibi konular hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Nedir ve Neden Önemlidir?

Dönüşüm oranı optimizasyonu ya da conversion optimization olarak bilinen kavram son zamanlarda sıklıkla duyulan ve kullanılan bir kavramdır. Değişen, gelişen ve dijitalleşen dünya düzeni ve teknolojik gelişmeler dönüşüm oranı optimizasyonu gibi kavramların günlük hayatta da büyük bir öneme sahip olmasını sağladı.

Dönüşüm oranı optimizasyonu en temel tanımı ile site trafiğini ve yapılan pazarlama harcamalarını artırmadan gerçekleşecek olan dönüşümleri arttırmaktır. Detaylı olarak dönüşüm oranı optimizasyonu, dijital dokümanların ve kullanıcı verilerinin incelenmesi ve analiz edilmesi sonucunda meydana gelen fikir, test ve analizlerin uygulanması ve firmanın hedeflerini gerçekleştirebilme oranlarının arttırılması için yapılan çalışmaların tümüdür. Bu bağlamda, dönüşüm oranı optimizasyonu geliştirmek, firmanın büyük kazançlar elde etmesini sağlayabilmektedir.

Markanız için SEO çalışmaları yapıyor, e-ticaret ile ilgileniyorsanız arama motorlarında üst sıralarda yer almak için site trafiği artırmak gerekmektedir. Site trafiğini hem organik hem de para harcayacak bir şekilde artırabilirsiniz. Yani, dijital dokümanlar kullanılarak doğru hedef kitleye ulaşmak için hem zaman hem de para harcamak gerekmektedir. Bu bağlamda, sitede oluşan trafiğin ve trafikten gelen ziyaretçilerin doğru bir şekilde analiz edilmesi, bu sayede de istenen aksiyonun alınması sağlanmalıdır. Bunun için ise dönüşüm oranı optimizasyonu gerekmektedir. Dönüşüm oranı optimizasyonu, pazarlama çalışmaları için harcanan maliyetin düşürülmesine imkân sunar. Bu sayede, yüksek bir kâr elde edilebilir.

Hedef Kitle Analizi ve Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)

Firmalar dönüşüm oranlarını her zaman iyileştirmek için çabalamalıdır. Ancak her sorun, ölçümleme ve çözümleme konusunda aynı dengeye sahip değildir. Örneğin; zaman zaman sorunsuz işleyen bir e-ticaret sitesinde gerçekleşen küçük bir hata dönüşüm olmasını engelleyerek dönüşüm oranlarında düşüşe sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ya da e-ticaret sitesinin büyüme hızını artırmayı hedeflerseniz dönüşüm optimizasyonu devreye girecektir.

Dönüşüm oranı optimizasyonu, kullanıcıların nelerin harekete geçirdiğini, durdurduğunu, teşvik ettiğini ya da ikna ettiğini anlamaya odaklanma sürecinin bütünüdür. Hedef kitleyi doğru tanımlamak, hedef kitlenin ihtiyaç ve beklentisine karşılık vermek ve doğal olarak dönüşüm sağlamak anlamına gelmektedir. Eğer iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmak asıl amaçsa hareket etmek dönüşüm başarı oranlarını da artıran bir gelişme olur.

Firmanın işleri büyüdükçe hedef kitlenin boyutu ölçeklenmeyebilir bu noktada, dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) var olan ve potansiyel müşterileri elde tutmak için fırsatlar sunar. Dönüşümleri arttırmak için yapılacak çalışmalar ile sürdürülebilir bir iş ve geleceğe yatırım şansını artırır. Bunun sebebi, elde edilen her yeni müşteri işin büyümesine ve pazardaki kalıcılığın artmasına katkı sunacak olmasıdır.

etkili-donusum-orani-2

Web Sitesi Tasarımında Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) İpuçları ve Örnekleri

Web site tasarımı tamamen markanın kimliği, beklentileri ve kullanıcıların sitede geçirecekleri deneyimlerle ilgilidir. Bu deneyimleri ölçümleyebileceğiniz pek çok yazılım bulunmaktadır. Clicky, Gauges, Kissmetrics gibi uygulamalar ile web sitede tıklanan alanları görebilme; kullanıcıların satın alma yolculuğunu gerçek zamanlı olarak gözlemleme imkânı sağlar. Hotjar gibi yazılımlar sayesinde ise ulaşılabilecek sıcaklık haritası, kullanıcıların ilgisini çeken alanları bulmak konusunda yardımcı olmaktadır. Elde edilen bu veriler ile doğru ya da yanlış adamları görme, geliştirilmesi gereken web site alanlarını bulma imkânı sağlanır.

Google’nin elde ettiği verilere doğrultusunda, kullanıcıların satın alma davranışlarını etkileyen yüzlerce ağırlıklandırma söz konusudur. Fakat bu etkenlerin arasında en çok dikkat çeken başlıklar ise aşağıdaki gibidir;

  • Kategori bulgulayıcı
  • Şimdinin gücü
  • Sosyal kanıt
  • Az bulunurluk ağırlıklandırması
  • Yetkili ağırlıklandırması
  • Bedavanın gücü

Yukarıda bulunan maddeler, pazarlama stratejileriyle ilgili olduğu gibi pek çoğu web site tasarımını da kapsamaktadır. Web site tasarımının kullanıcı ilgisini çekecek ve ihtiyaçlarını giderecek düzeyde tasarlanması oldukça önemlidir. Satın almayı etkileyen ürün açıklamaları, basit ama etkili alanlarda kullanılmalıdır. Bu bağlamda kullanıcı yorumlarının incelenmesine imkân sağlayan bölümlerin oluşturulması gereklidir. Bu durum, hem güvenilir bir tasarıma sahip olmasına imkân sağlar hem de potansiyel müşterilerin satın alma niyetinin pekişmesine imkân sağlar. Bunun yanı sıra web site tasarımında; indirimli, avantajlı ya da promosyon ürünlerin ön plana çıkarılması için belli alanlara da ihtiyaç duyulur. Bu web sitesindeki tıklamaların ve sonuç olarak da dönüşüm oranlarının artmasına imkân sağlar.

A/B Testleri ile Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Nasıl Yapılır?

A/B testi yapmak son derece basit bir işlemdir. Tek yapılması gereken adım, bir site unsurunun iki farklı halini oluşturmak ve hangi halinin daha iyi performans gösterdiğini görmek için test etmektir. Bu unsur farklı tarz ve türe sahip bir sipariş düğmesi olabileceği gibi video içeren ya da içermeyen bir satış sayfası da olabilir. Sadece düğme üzerindeki metin değiştirilebilir ama bu noktada dikkat edilmesi gereken unsur, yalnızca tek bir değişiklik yapılması gerektiğidir. Bu bağlamda, yapılan A/B testleri sonucunda elde edilen analiz ve istatistikler doğrultusunda dönüşüm oranı artırılabilir.

Kullanıcı Deneyimi (UX) Geliştirmesi ve Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)

Kullanıcı deneyimi (UX), web sitesinin kullanımını kolaylaştırmak ve bu durumu dönemsel olarak geliştirmeye yönelik adımlar atmaktır. Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) ise, web sitesinin almış olduğu her bir tıklamanın satış ya da olası satış gibi sonuç odaklı bir eylemi tamamlamış ziyaretçi sayısını arttırmak için tasarlanmış olan bir süreçtir. Bu nedenle Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO), trafiği artırmak için değil, mevcut trafiğin dönüşüm oranını nitelikli bir hale getirmek içindir.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için dönüşüm oranı optimizasyonu, neden önemli olduğu, diğer metrikler ile ilişkileri ve benzeri gibi konular hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştık. Dönüşüm oranı optimizasyonu ve benzeri gibi daha fazla içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al