Dijital Reklamcılıkta Hedefleme ve Analitik: Reklam Performansını İyileştirme Yolları

4 Dakika Okuma Süresi

ROI analizi nedir? Dijital reklamcılıkta kullanılan analitik araçları ve metrikleri nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dijital Reklamcılıkta Hedefleme ve Analitik: Reklam Performansını İyileştirme Yolları

Dijital reklamcılık son dönemlerde markalar tarafından kullanılan en yaygın reklam türlerinin başında gelmektedir. Özellikle dijital pazarlamanın gelişmesiyle birlikte dijital reklamlar önemini daha artırmıştır. Dijital reklam ile ilgilenenler açısından dijital reklam performansı konusu en fazla merak edilen konuların başında gelmektedir.

Genel olarak dijital reklamcılıkta reklam performansını iyileştirmenin birçok seçeneği vardır. Dijital reklamlar açısından en önemli nokta reklam kalite puanıdır. Sürekli olarak ilkeleri ihlal eden veya düşük kaliteli reklamlar yayınlarsanız sistem reklam hesabınızı veya diğer ilişkili varlıklarınızı düşük kaliteli olarak ilişkilendirebilir. Bu durum ise varlıklardan oluşturulan reklamların rekabet gücünü olumsuz etkiler. Aksi bir durumda reklam daha maliyetli olabilir ve alacağınız sonuçları olumsuz olarak etkileyebilir.

Reklam performansını en üst seviyeye çıkarmak adına reklam hesabınız ve diğer ilişkili varlıkları düzenli olarak kontrol etmenizi öneririz. Ayrıca dijital reklamcılıkta hedefleme ve analitik son derece önemli bir konuma sahiptir. Edvido ekibi olarak bu yazımızda sizler için dijital reklamcılıkta reklam performansını artırmanın ve iyileştirmenin yolları gibi konulardan bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Hedef Kitle Analizi ve Segmentasyon

Dijital reklamlarda hedef kitle analizi; yaş, cinsiyet, dil, konum, ilgi alanları gibi ölçümler yapılarak tüketicilere dair bilgiler edinmeyi kapsar. Geleneksel yöntemlerle zahmetli bir şekilde ulaşılan bu bilgilere, analiz yöntemleri ve yazılımlar sayesinde, internet ve sosyal medya kullanıcılarının dijital hareketlerini takip ederek hızlı ve verimli bir şekilde ulaşmak mümkündür. Bu durum ise hedef kitle analizini kolay hale getirir.

Dijital pazarlama kampanyaları çeşitlilik özelliği ile geleneksel reklam kampanyalarından farklıdır. Yayına girdikleri süreden itibaren yarattıkları etki gözlemlenir. Bunun sonucunda veriler, beklenen sonucu yaratmayacağını gösteriyorsa mesaj, hedef kitle ya da platform değiştirilir. Bu konuda hızlı ve doğru karar vermek için de hedef kitle analizi kampanyadan önce tamamlanmalıdır.

dijital_reklamcilik

Veri Tabanlı Hedefleme ve Kişiselleştirme

Veri tabanlı hedefleme, bir kurumun mevcut ve potansiyel müşterilerine ilişkin bilgi kümelerinin oluşturulması ve analizi ertesinde elde edilen anlamlı bilgi temelinde karşılıklı etkileşime dayalı iletişim esaslı pazarlama faaliyetinde bulunulması olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak veri tabanlı hedefleme, bütünleşmiş bir süreci içeren ve bir dizi adımdan oluşan bir program olarak ifade edilmektedir. Bu sürecin adımları ise aşağıdaki gibidir:

  1. Müşterileri saptamak
  2. Müşterilere ilişkin hangi bilgilerin gerekli olduğuna karar vermek
  3. Bilginin elde edilmesine yönelik kaynakları belirlemek
  4. Toplanan tüm gerekli bilgiyi elektronik ortamda bir veri tabanında tutmak
  5. Cevabı aranan konuların formüle etmek
  6. Tutulan verinin analizi ve analiz neticesinde modelleme yapmak
  7. Geliştirilen model ile hedefleri belirlemek ve uyumlu pazarlama stratejisi oluşturmak
  8. Oluşturulan pazarlama stratejisi kapsamında veri tabanında yer alan müşteriler ile doğrudan iletişim kurmak
  9. Müşteriden alınan geri dönüş analizi yapmak
  10. Gerektiği durumlarda 1-9 arası adımları tekrarlamak

A/B Testleri ve Kampanya Optimizasyonu

A/B testi (bölme testi veya kova testi), hangi verilerin daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için bir web sayfasının veya uygulamanın iki sürümünü birbiriyle karşılaştırma sürecidir. Bununla birlikte A/B testi, bir sayfanın iki veya daha fazla versiyonunun çeşitli kullanıcılara gösterildiği bir deneydir. Bu deneyde hangi varyasyonun belirli bir dönüşüm hedefi için daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için çeşitli analizler uygulanması tercih edilir.

Bir varyasyonu güncel bir deneyimle doğrudan karşılaştıran bir A/B testi, web sitenizdeki veya uygulamanızdaki değişiklikler hakkında odaklanmış sorular sormanıza olanak tanır. Bununla birlikte bu değişikliğin etkisiyle ilgili verileri toplamanıza da yardımcı olur. Ayrıca değişikliklerin metrikleriniz üzerindeki etkisini ölçerek, her değişikliğin olumlu sonuçlar verdiğinden emin olmanızı da mümkün kılar. Bununla birlikte A/B testleri ve optimizasyon süreci ile düzenli olarak reklamlarınızı güncellemeniz hangi reklam metinlerinin hedef kitlenizi harekete geçirdiğini analiz etmenize de yardımcı olur.

Dönüşüm İzleme ve ROI Analizi

Dönüşüm izleme ile ilgili bilinen en yaygın yanlışlardan biri yalnızca alışverişle sonlanan dönüşümleri takip ettiğinin düşünülmesidir. Genel anlamda dönüşüm; sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin davranışlarının tümüdür. E-posta listenizi üye olmaları, belirli bir sayfada fazla zaman geçirmeleri ve iletişim sayfanızı ziyaret etmeleri kadar pek çok davranışı kapsar.

Dijital reklamcılıkta dönüşüm izlemek için ilk olarak anlamlı tüm davranışları belirlemeniz gerekir. Dönüşümleri izlemenin avantajları ise aşağıdaki gibidir:

  • Neyin işe yaradığını ya da yaramadığını öğrenmenize olanak tanır.

  • Dijital reklam kampanyalarınızı optimize eder ve performansı artırır.

  • Tasarruf etmek ve yatırım getirinizi (ROI) geliştirmek için etkilidir.

ROI (Yatırım Geri Dönüşü), dönüşüm izleme ve ölçümleme süreçlerinde oldukça önemlidir. ROI ölçümlemeleri, ticaretin her alanında önemli verilere ulaşmanıza olanak tanır. Bununla birlikte yatırımlarınızın başarılı olması ve devamlılığını sağlaması açısından, ROI analizi yapmanız gerekir. ROI analizi ile nereden, ne kadar kâr ettiğinizi öğrenmeniz mümkündür.

ROI ölçümlemesi sayesinde, size kazanç sağlayan kampanyalarınızla verimsiz kampanyalarınızı birbirinden ayırmanız son derece basittir. Bu sayede verimsiz kampanyalardaki yatırımınızı geri çekebilir ve kâr ettiğiniz kampanyaya yatırabilirsiniz. Bu durumda da kazancınızı artırabilirsiniz. Bunun yanı sıra ROI analizi ve ölçümlemesi ile öngörülebilen ögeler aşağıdaki gibidir:

  • Sermaye ve bütçe kullanımı

  • Üretim

  • Satış kanalı

  • Reklam türü ve pazarlama Stratejisi

dijital_reklamcilik_2

Reklam Analitiği Araçları ve Metrikler

Dijital reklamcılık çalışmalarının verimliliğini artırmak için reklam analitikleri üzerinden performans analizi yapmak son derece önemlidir. Bununla birlikte bu durum, projenin başarıya ulaşması konusunda önemli rol oynar. Dijital pazarlama metriklerini analiz ederek doğru yorumlamak kampanyanın ilerleyişi için en kritik adımdır. Bu metriklerden sıkça karşılaştığımız CPC, CPM, CTR, CPV ve CRR’nin önemi de merak edilmektedir.

CPC (Tıklama Başına Maliyet- Cost Per Click)

Dijital reklamların tıklama başına ödenmesi gereken tutardır. Bu yöntem ile bir kişinin birden fazla tıklama yapması önlenir. Bu sayede reklam maliyetinizi azaltabilirsiniz. Reklam vermek isteyenler için en tercih edilen ödeme yöntemi de CPC’dir.

CPM (1000 Gösterim Başına Maliyet- Cost Per Mille)

Ürününüz için reklamını yaptığınız içeriğin 1000 defa gösterilmesi sonucunda ödenen maliyettir.

CTR (Tıklama Oranı- Conversion Through Rate)

Yayınladığınız bir reklamı görenlerin bu reklama tıklayan kullanıcılara olan oranı olarak ifade edilir.

CPV (İzlenme Başına Maliyet- Cost Per View)

İzlenme başına maliyet anlamına gelir. Yalnızca video içeren reklamlar için kullanılır.

CRR (Müşteri Tutma Oranı – Customer Retention Rate)

Hedef kitle veya müşterinin ürününüze bağlılığını gösteren dijital pazarlama metriği olarak ifade edilmektedir. Pazarlama stratejinizi belirlemenizde önemli rol oynar. Yeni müşteri kazanmanızın yanı sıra ürününüzü tanıyan eski müşterileri de içeriğinizde uzun süre tutarak sadık müşteri etkisi bırakmanıza olanak tanır.

Edvido ekibi olarak bu yazımızda sizler için dijital reklamcılıkta reklam performansını artırmanın ve iyileştirmenin yolları gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Dijital reklamcılıkta reklam performansını iyileştirmenin yolları hakkında çok daha fazla bilgi ve içerik için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al