CTA (Call To Action) Nedir?

4 Dakika Okuma Süresi

Güçlü ve etkili bir call to action nasıl yaratılır? Farklı CTA türleri. Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

CTA (Call To Action) Nedir?

 

Pazarlama uzmanları ya da firma sahipleri web site kurduğu zaman, hedef kitleyi ilgili içeriğe tıklamak zorunda gibi hissettirecek ikna edici ve etkili bir yöntem olarak call to action (CTA), yani Türkçe’de “eylem çağrısı” olarak adlandırılan yöntemi kullanmaktadırlar. Güçlü stratejiler ile oluşturulan call to action, hedef kitleyi harekete geçmeye, yani satın alma, abone olma gibi eylemlere teşvik eder.

Etkili bir call to action tasarlamak ve yazmak zor ve önemlidir. Bir CTA ile öne çıkmak faydalı iken aynı zamanda çok fazla satış odaklı ya da aşırıya kaçan ifadeler kullanmamak gerekmektedir. Bunun yanı sıra, potansiyel müşterileri devamlı tekrar eden ifadeleri kullanmadan satın alma ya da hesap oluşturma gibi eylemlere teşvik etmek oldukça önemlidir.

Call to action, web sitesinde bulunan bir aracın anlık olarak potansiyel müşteriyi teşvik etmesi ve harekete geçmesini sağlamak amaçlı kullanılan bir pazarlama stratejisidir. Temel olarak bakıldığında birkaç kelimeden oluşan bir mesajdır ancak web site içerisinde çeşitli alanlarda farklı tasarımlar ile kullanıcılara gösterilmektedir. Web sitelerin blog, ürün açıklaması ya da kategori gibi bölümlerinde bulunan site içi metinler, cümleler ya da görsel mesajlar ile web site içerisinde dikkat çeken CTA butonları kullanılabilir.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için call to action nedir, nasıl oluşturulur, türleri nelerdir, stratejileri nelerdir ve benzeri gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

CTA Nedir?

Call to action (CTA), potansiyel müşteri kitlesi olan hedef kitlenin web sitede, açılış sayfasında, reklamlarda ya da e-postada hedeflenen eylemi gerçekleştirmesi için kullanılan bir ifade türüdür. Genel olarak tıklanabilen metin ya da resimlerde kullanılan bu butonlar, kişiyi eyleme çağıran butonlardır. Bunun yanı sıra hiçbir bağlantı içermeyen metinlerden de oluşabilen call to action, iyi bir şekilde belirlenirse geri dönüş oranı, satış, potansiyel müşteri kazanımı, trafik ve benzeri gibi faktörleri yüksek oranda etkilemektedir.

Call to action, pazarlama iletişimi süreci içinde önemli bir etkendir. Mevcut ya da potansiyel müşterilere satın alma amacıyla ulaşmak için planlanan tüm eylemleri kapsayan pazarlama iletişimi, CTA’dan faydalanmaktadır.

Call to action mesajlar, bir web sitenin belli bir kitle edinmesinde oldukça etkilidir. Bu nedenle, ilgili konu ile ilgili gerekli olan tüm eylemler için potansiyel kitleyi teşvik etmek gerekmektedir. Call to action mesajları kullanılarak çeşitli bildirimler yapmak, o an web sitedeki bir kullanıcının dahi satın alma eylemi gerçekleştirmesini sağlayabilmektedir. Bu nedenle CTA’lar özellikle e-ticaret sitelerinde önemli bir role sahiptir. İndirimde olan ürünün sınırlı stoğa sahip olduğu, indirimin son günü olduğu ve benzeri gibi potansiyel müşteriyi satın almaya teşvik edecek bu kısa cümleler, e-ticaret sitelerinde sıklıkla kullanılan eylem çağrılarıdır.

Etkili Bir CTA Nasıl Oluşturulur?

Etkili bir pazarlama stratejisi için call to action oluşturmak, doğru yer ve zamanda doğru kelimelerle doğru kalıpları kullanmak oldukça önemlidir. Etkili bir call to action oluşturulurken aşağıda bilgilerden faydalanılabilir;

  1. Çağrısı İçeren Kelimeler Kullanmak

Güçlü ve etkili bir call to action yaratmak için web site ziyaretçilerinin yapması istenen eylem net bir şekilde belirtilmelidir. Kurulan cümlenin etkili olması için net bir şekilde eyleme yönlendirmesi gerekmektedir. Örneğin, “Hemen Satın Al” ya da “Şimdi Sepete Ekle” gibi eylem çağrıları sıklıkla kullanılmaktadır.

  1. Müşterilere Sağladığı Değerden Bahsetmek

Kullanılacak olan call to action metninin içerisinde ürün ya da hizmetin müşteriye katacağı değerden bahsetmek tıklama oranını artırmak için oldukça önemlidir. Örneğin “Hemen Deneyin” ya da “Şimdi Ücretsiz Deneyin” gibi eylem çağrıları önemlidir.

  1. İlgili Tasarıma Dikkat Etmek

Sadece cümlelerin önemli olmadığı CTA’da kullanılacak cümlenin bulunacağı tasarımda hedef kitlenin eyleme geçmesinde önemli bir role sahiptir. Bir call to action butonu tasarlarken aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir;

  • CTA butonunu ön plana çıkarmak amacıyla çevresinde bulunan alanda sade bir tasarım kullanmak

  • CTA butonunun renginin sayfanın tamamıyla kontrast yaratması

  • CTA butonunun net bir şekilde görünmesini sağlamak

  • CTA butonunun tasarımını mobil cihazlar için de optimize etmek

  1. Call To Action Butonunu Test Etmek

Etkili bir call to action butonu tasarlamak, yalnızca butonu web sitesine eklemek değildir. Call to action butonunun tıklama oranlarını sürekli kontrol etmek, gerekli değişiklikleri yapmak ve sonuçları analiz etmek oldukça önemlidir. Kullanılan eylemi test ederek gerekli anlarda değişiklikler yapmak CTA’da önemli bir rol oynar.

call_to_action

Farklı CTA Türleri

  1. Sert Yönlendirme (Hard Call To Action)

Sert yönlendirme olarak adlandırılan call to action türü, potansiyel müşterilerin direkt olarak net bir eylemi gerçekleştirmeleri için kullanılan eylem çağrısıdır. Sıklıkla kullanılan “Hemen Satın Al” ya da “Üye Ol” gibi kısa eylem cümleleri hedef kitlenin belli bir işlemi gerçekleştirmesi amacıyla kullanıcıları teşvik eden ve yönlendiren bir call to action türüdür. Hard CTA, direkt olarak eyleme yönlendirdiği için kafa karışıklığı yaşanmadan kullanıcının istenilen aksiyonu vermesini sağlar.

  1. Yumuşak Yönlendirme (Soft Call To Action)

Call to action türlerinden yumuşak yönlendirme, potansiyel müşteri kitlesinin net bir eylemi gerçekleştirmesini istemez. Net bir eylem yerine daha genel bir çağrıda bulunan bu call to action türünde “Keşfedin” ya da “Daha Fazla Bilgi Alın” gibi eylem cümleleri kullanılır. Yani, tamamlanması gereken bir eylem yerine sadece konu ile ilgili bilgi alınmasını vurgular.

CTA Yerleştirme Stratejileri

  • Dijital pazarlama faaliyetlerinin gerçekleşeceği sosyal medya platformlarına karar vermek, pazarlama faaliyetleri ve call to action için önemli bir faktördür. Genel olarak farklı sosyal medya platformlarına uygun farklı call to action metinleri kullanılarak hedef kitle harekete geçirilir.

  • Call to action metni belirlenirken potansiyel hedef kitle göz önünde bulundurulmalıdır. Firmaların kullandığı paylaşım dili ve tasarımlar hedef kitlelere göre farklılıklar göstermektedir.

  • Potansiyel hedef kitle analiz edildikten sonra call to action metinlerinde kullanılacak eylem ve dile karar verilmelidir. İlgili hedef kitlenin hangi eyleme tepki göstereceğini tespit etmek oldukça önemlidir.

  • Sosyal medya paylaşımları içerisinde firmalar ilgili call to action metinleri kullanmalıdır.

  • İlgili ürün, hizmet ya da kampanya ile ilgili bilgi verirken aynı zamanda call to action metinlerde kullanılmalıdır.

  • Dijital reklam kampanyalarında call to action metinleri kullanıldıktan sonra ilgili metinler incelenmeli ve test edilmelidir.

CTA A/B Testleri

Temel olarak bir call to action, potansiyel hedef kitlenin dikkatini çekerek bir eyleme yönlendirmek için kullanılmaktadır. İlgili firma ile ilgili özel olarak bir call to action hazırlamak, daha etkili sonuçlar elde etmeyi sağlar. Bu bağlamda, aşağıda belirtilen call to action cümleleri ile kampanyalar oluşturarak A/B testleri yapılmalı ve analizler sonucu etkili call to action metni ile kampanyalara devam edilmelidir. Örnek call to action metinleri aşağıdaki gibidir;

  • Hemen Satın Al!

  • Fırsatları Keşfet!

  • İndirimleri Kaçırma!

  • Hemen Üye Ol!

  • Daha Fazla Bilgi Al!

  • Bize Ulaşın!

Edvido olarak bu yazımızda sizler için call to action nedir, nasıl oluşturulur, türleri nelerdir, stratejileri nelerdir ve benzeri gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Call to action ve benzeri gibi çok daha fazla içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al