ChatGPT Nedir? Ücretsiz Nasıl Kullanılır?

5 Dakika Okuma Süresi

ChatGPT nedir, nasıl ücretsiz kullanılır ve özellikleri hakkında detaylı rehber. Yapay zeka sohbet robotlarından maksimum fayda sağlayın.

ChatGPT Nedir? Ücretsiz Nasıl Kullanılır?

Yapay zeka hayatımızın her alanında giderek daha fazla yer almaya başladı. Sağlık, sosyal medya, arabalar, ekonomi, kısacası yapay zeka her yerde! İnsanların yapay zeka kullanımında en fazla yararlandıkları şeylerden biri ise sohbet robotları. Sohbet robotları, kullanıcılarla etkileşime giren ve onlara hizmet sağlayan yapay zeka tabanlı yazılımlardır. Open AI'ın geçtiğimiz yıllarda piyasaya sürdüğü ChatGPT'de bu yapay zeka sohbet robotlarından bir tanesi. Kullanıcılar ChatGPT nedir, ChatGPT nasıl kullanılır sorularının cevabını merak ediyor. Edvido olarak çok merak edilen ChatGPT nedir, ücretsiz nasıl kullanılır sorularının yanıtını sizler için hazırladık.

ChatGPT Nedir?

San Francisco merkezli yapay zeka araştırma laboratuarı Open AI, 2022 Kasım'ında ChatGPT'yi kullanıma soktu. ChatGPT, duyurulduğun andan itibaren dünya çapında insanların merakına konu oldu. ChatGPT nedir sorusunu en basit şekliyle; insan benzeri konuşma diyaloğu oluşturmak için doğal dil işlemeyi kullanan bir yapay zeka sohbet robotudur, şeklinde yanıtlayabiliriz. Ancak ChatGPT bundan çok daha fazlası. Üretken bir yapay zeka modeli olan ChatGPT dil modeli, sorulara yanıt verebilir. Bunun yanı sıra makaleler, sosyal medya gönderileri ve e-postalar da dahil olmak üzere çeşitli yazılı içerikler oluşturabilir.

 ChatGPT yüksek kapasiteli bir sohbet robotu olarak, kullanıcı sorularına yanıtlar oluşturmak amacıyla, büyük miktarda veriyi işlemek ve analiz etmek için makine öğrenimi algoritmalarını kullanır. Bu dil işleme programı, insan dilini konuşulurken ve yazılırken anlayabilir. Örneğin ChatGPT, iklim değişikliğinin nelere yol açtığı hakkında bir soruyu yanıtlamaktan, romantik bir şiir yazmaya kadar pek çok isteğe cevap verebilir. ChatGPT kullanıma girdiği an itibariyle, kendi alanında bir çığır açarak, insanların ilgisini ve hayal gücünü yakalamayı başardı.

ChatGPT'nin yapay zeka destekli etkileşimleri bir klavye üzerinde

ChatGPT Ücretsiz Nasıl Kullanılır?

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka aracı ChatGPT, ilk duyurulduğu tarihten bu yana pek çok değişikliğe uğradı. ChatGPT olarak ücretsiz bir sürümü mevcut olsa da, ChatGPT Plus ve ChatGPT Enterprise olarak bilinen ücretli sürümleri de bulunuyor.

ChatGPT'nin web sitesinde herkesin kullanımına açık ücretsiz bir ChatGPT sürümü (GPT-3.5) mevcut. Tek yapmanız gereken, oturum açmak için kayıt oluşturmak. Bundan sonra saniyeler içinde yapay zeka ile sohbet etmeye başlayabilirsiniz. ChatGPT'nin ayrıca Android ve Apple cihazlarda da kullanımı bulunuyor.

ChatGPT'nin ChatGPT-4 olarak bilinen daha gelişmiş bir sürümü de artık mevcut. Bu sürümün ise yalnızca ücretli aboneler tarafından kullanılabilir olduğunu belirtelim.

ChatGPT yapay zeka teknolojisinin canlı AI harfleri

ChatGPT Nasıl Çalışır?

Geniş bir metin veri kümesinden yararlanan Chat GPT, bu veri kümesini dil, dil bilgisi, kelimelerin ve cümlelerin yapısı ve anlamları hakkında bilgi edinmek için kullanır. Böylece kullanıcı sorgularının bağlamını ve amacını anlamasına ve buna uygun yanıtlar oluşturmasına olanak tanır.

ChatGPT ile çalışan bir kişinin bilgisayar ekranı

ChatGPT'nin Özellikleri

Bir yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT'nin temel özelliklerinden biri, kullanıcının girdisine dayalı olarak gerçek zamanlı ve insan gibi yanıtlarla cevap vermesidir. ChatGPT sorulara konuşma tonunda doğal cevaplar verebilir, hikayeler, denemeler ve şiirler üretebilir. Ayrıca Chat GPT yapabildikleri arasında şunlar da vardır:

  • Soruları cevaplayabilir,
  • Matematik denklemlerini çözebilir,
  • Diller arasında çeviri yapabilir,
  • Kodda hata ayıklama ve düzeltme yapabilir,
  • Bir hikâye/şiir yazabilir,
  • Nesneleri sınıflandırabilir,
  • Satranç, soru-cevap veya tahmin oyunları oynayabilir,
  • Özgeçmiş yazmak da dahil olmak üzere iş aramalarına yardımcı olabilir,
  • Karmaşık konuları daha basit bir şekilde açıklayabilir,
  • Video komut dosyaları yazar,
  • Ürün ve hizmetler için pazarlar araştırması yapabilir,

ChatGPT tüm bunları saniyeler içinde gerçekleştirebilir.

Bir robotun kalemle yazı yazarken tasvir edilmesi

ChatGPT ile Farklı Neler Yapılabilir?

ChatGPT basit soruları yanıtlamak ya da istekleri gerçekleştirmenin ötesinde, çok daha fazla bir yeteneğe sahip. ChatGPT ile yapabileceğiniz olağanüstü şeyler hakkında bilgi edinmeye ne dersiniz? Hadi ChatGPT ile yapabileceklerinize daha yakından bakalım:

  • ChatGPT ile Logo Yapın: ChatGPT metin oluşturmanın yanı sıra bilgisayar grafikleri oluşturmak için kod yazabiliyor. Ürün ya da hizmet sektöründeyseniz, ChatGPT'yi marka logosu oluşturmak amacıyla kullanabilirsiniz.
  • ChatGPT İle 3D Baskı Tasarımı Oluşturun: ChatGPT ile etkileyici bir görüntü kodlama sonucu elde etmek isterseniz, 3D tasarım oluşturmayı deneyebilirsiniz. 3D yazıcınızda çıktı alabileceğiniz tasarım kodlarını size sunabilir.
  • ChatGPT İle Müzik Yapın: ChatGPT, profesyonel bir kullanıcının elinde, şarkı bestesi yapabilir. Nasıl mı? Google'da "chatgpt music generator" araması yaptığınızda OpenAI web sitesi sizi modül kullanımına yönlendirecektir.
  • ChatGPT İle Kitap Yazın: ChatGPT, kurguya dayalı metinler üreterek, hikayeler yazmanızı sağlayabilir. Fakat unutmayın, bir kitabı yazıp dakikalar içerisinde PDF olarak iletmiyor. Sayfa sayfa alabilir ve birleştirerek bir kitap oluşturabilirsiniz.
Kişi ChatGPT AI sohbetini mobil cihazda kullanıyor

ChatGPT'nin Yararları Nelerdir?

Kullanıcılar yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin yapabildiklerini gördükçe daha fazla nerelerde yarar sağlayabileceğini araştırıyor. İşte ChaGPT'nin sağladığı yararlardan bazıları:

  • Yeterlilik sağlar: ChatGPT gibi yapay zeka destekli sohbet robotları rutin ve tekrarlanan görevleri yerine getirebilir. Böylece çalışanlara alan açılarak, daha karmaşık ve stratejik sorumluluklara odaklanmasına olanak tanır.
  • Tasarruf eder: Yapay zeka sohbet robotlarını kullanmak, çalışan maliyetlerini düşürebilir. Böylelikle yeni bir çalışanı işe almaktan ve eğitmekten daha uygun maliyet sağlayabilir.
  • Geliştirilmiş içerikler sunar: Yazarlar, dilbilgisi konularında ya da içerikle ilgili beyin fırtınası yapmak için ChatGPT'yi kullanabilirler. 
  • Eğitim ve öğretim: ChatGPT'den yararlanma alanınızı geniş tutun. Örneğin ChatGPT sanal bir öğretmen olarak hizmet etmenize yardımcı olabilir.
  • Zaman kazandırır: ChatGPT, saniyeler içinde oluşturduğu yanıtlarla, kullanıcıların bekleme sürelerini azaltır. Zaman kazanmalarını sağlar.
  • Sürekli erişim: Yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT, sürekli destek ve yardım sağlamak için günün her saati kullanımdadır.
  • Çok dilli destek sunar: ChatGPT birden fazla dilde iletişim kurabilir. Bu sayede küresel hedef kitleye sahip işletmelerin çevirilerinde yardımcı olur.
  • Kişiselleştirme: Yapay zeka sohbet robotları, önceki etkileşimlere dayalı olarak yanıtları kullanıcının tercihlerine ve davranışlarına göre uyarlayabilir.
  • Ölçeklenebilirlik: ChatGPT aynı anda birçok kullanıcıyı yönetebilir; bu da özellikle yüksek kullanıcı katılımına sahip uygulamalar için faydalıdır.
  • Doğal dil anlayışı: ChatGPT insan benzeri metinleri anlar ve üretir. Dolayısıyla içerik oluşturma, soruları yanıtlama, konuşmalara katılma ve açıklamalar yapma gibi görevler için kullanışlıdır.
  • Dijital erişilebilirlik: ChatGPT, kullanımı son derece kolay bir ara yüze sahiptir. Böylece metin tabanlı etkileşimler sağlayarak engelli bireylere yardımcı olabilir.
ChatGPT simgesinin üç farklı versiyonu

ChatGPT'nin Sınırları Nelerdir?

Yapay zeka sohbet robotu alanında bir çığır açmış olsa da ChatGPT'nin geliştirilmeye ihtiyaç duyan yanları da bulunuyor. Bu da yapay zeka sohbet robotunu bazı alanlarda sınırlıyor. Şimdi ChatGPT'nin sınırlarına göz atalım:

  • İnsan dilinin karmaşıklığı: ChatGPT, girdiye dayalı olarak kelimeler üretecek şekilde üretilmiştir. Bu nedenle insan dilinin karmaşıklığını anlayamıyor ve yüzeysel yanıtlar üretiyor.
  • Bilgi eksikliği: ChatGPT'nin eğitim verileri 2021 içeriğiyle bitiyor. Bu da sohbet robotunun, aldığı verilere göre yanlış bilgiler vermesine neden oluyor. Kullanıcının aldığı bilgileri ChatGPT'nin hala eğitildiğini düşünerek değerlendirmesi gerekiyor.
  • Yanıtlar doğal olmayabilir: ChatGPT bir sonraki kelimeyi tahmin ederek ya da gereksiz kelime kullanarak yanıt üretiyor. Bu da verdiği yanıtları çoğu zaman doğallıktan uzak, bir makine soğukluğunda olmasına neden oluyor.
  • Kaynak göstermez: ChatGPT, herhangi bir veri ya da istatistiğe ilişkin analiz sağlamaz. ChatGPT istatistikler sağlayabilir ancak bu istatistiklerin ne anlama geldiğiyle ilgili bir yorumda da bulunmaz.
  • Sorunun yanlış yerine odaklanabilir: ChatGPT'nin en büyük sınırlamalarından biri de sorunun yanlış yerine odaklanmasıdır. Örneğin, ChatGPT'ye ''Kedi nasıl bir evcil hayvan?'' diye bir soru yöneltildiğinde alınan yanıt, kedinin evcil hayvan olarak sahiplenilmesi değil, hayvanın boyutu olabilir. ChatGPT verdiği cevabı tek bir yanıtta birden fazla soruyu kapsayacak şekilde değiştiremez.
İş insanı ve ChatGPT robotunun dijital diyalogu

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

Yapılacak şeylerin sınırı hayal gücünüze bağlı olsa da ChatGPT ile dijital pazarlama, SEO ve yazılım konularında destek alabilmek mümkün. Gelin yapabileceklerinize daha yakından bakalım:

Dijital Pazarlama

  • Bir e-ticaret şirketi, ChatGPT'yi yeni ürün tanıtım yazıları oluşturmak için kullanabilir. ChatGPT, ürün özelliklerini ve faydalarını etkili bir şekilde vurgulayan ilgi çekici ve bilgilendirici içerikler oluşturabilir.
  • Bir SaaS şirketi, ChatGPT'yi müşteri hizmetleri sorgularını yanıtlamak için kullanabilir. ChatGPT, müşteri sorularını anlayabilir ve bilgilendirici ve yardımcı yanıtlar sağlayabilir.
  • Bir pazarlama ajansı, ChatGPT'yi sosyal medya kampanyaları oluşturmak için kullanabilir. ChatGPT, hedef kitleye uygun ve etkili kampanyalar oluşturmak için trendleri ve tüketici davranışlarını takip edebilir.

Yazılım

  • Bir yazılım şirketi, ChatGPT'yi yeni yazılım ürünleri geliştirmek için kullanabilir. ChatGPT, kullanıcı gereksinimlerini anlayabilir ve bunları karşılayan yazılımlar tasarlayabilir.
  • Bir oyun şirketi, ChatGPT'yi yeni oyunlar oluşturmak için kullanabilir. ChatGPT, ilgi çekici ve sürükleyici oyunlar oluşturmak için oyun tasarımı ve oyun mekaniği konusundaki bilgilerini kullanabilir.
  • Bir güvenlik şirketi, ChatGPT'yi kötü amaçlı yazılımları tespit etmek için kullanabilir. ChatGPT, kötü amaçlı yazılımların kodlarını analiz ederek bunları tespit edebilir ve engelleyebilir.

SEO

  • Web sitenizin mevcut içeriğini analiz etmek ve anahtar kelime optimizasyon fırsatlarını belirlemek.
  • Yeni içerik fikirleri üretmek ve bunları anahtar kelime araştırması ile desteklemek.
  • İçerik kalitenizi ve okunabilirliğini iyileştirmenize yardımcı olmak için geri bildirim sağlamak.
  • Bağlantı oluşturma fırsatları belirlemek ve hedefli bağlantı kurma kampanyaları yürütmek.
  • Teknik SEO faktörlerinizi optimize etmek ve web sitenizin performansını iyileştirmek.

ChatGPT ile dijital pazarlama, yazılım ve SEO'yu daha verimli ve etkili hale getirmek için güçlü bir araç olarak kullanabilirsiniz. Ancak, ChatGPT'nin bir uzmanının yerini dolduramayacağını unutmayın. Dil modelleri her geçen gün gelişiyor olsa da tecrübeli bir yazılımcı, SEO uzmanı veya sosyal medya yöneticisi kadar etkili sonuçlar alamayabilir. Edvido'da alanında tecrübeli binlerce ajansa ulaşmak çok kolay! Hemen ihtiyacınız olan çözümü paylaşın ve profesyonel ajanslardan dakikalar içerisinde fiyat teklifi almaya başlayın.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al