App Store Optimization (ASO) Nedir? Nasıl Uygulanır?

4 Dakika Okuma Süresi

App Store Optimization için anahtar kelime araştırması nasıl yapılır? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

App Store Optimization (ASO) Nedir? Nasıl Uygulanır?

 

Son yıllarda mobil kullanımın artması ile mobil uygulamalarda artış ve çeşitlilik göstermeye başlamıştır. Rekabet ortamın içerisinde öne çıkmak için çalışan mobil uygulamalar, yeni teknolojiler doğrultusunda yenilik ve optimizasyon ihtiyacındadır.

App Store Optimization da bu yenilik ve optimizasyonlardan birisidir. ASO olarak bilinen App Store Optimization, mobil uygulamaların Google Play Store ya da Apple App Store gibi alanlarda daha üst sıralarda yer almasına ve görünürlük elde etmesine imkân sağlar. Bu bağlamda, App Store Optimization dönüşümleri artırmak için yapılan bir optimizasyon işlemidir.

App Store Optimization (ASO), bir uygulama mağazasındaki mobil uygulamanın arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer almak için yapılan bir çalışmadır. Bu bağlamda, bir uygulama mağazasının girişini çeşitli öğelerle optimize etmektedir. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmalarının mobil uygulamalar için olan versiyonu olarak da anılmaktadır. Anahtar kelime optimizasyonları kullanılarak uygulamalarda daha üst sıralarda yer almanın yolları aranır. Bu nedenle optimizasyon araçları ve stratejiler mobil uygulamalarda oldukça önemli unsurlardır.

App Store Optimization (ASO), uygulama mağazalarındaki arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanın yanı sıra tıklama oranlarına da odaklanmalıdırlar. Bunun sebebi, insanları mobil uygulamayı keşfettiğinde uygulamaya tıklamaya teşvik etmektir. Tıklama oranlarını artırmak için aşağıdaki adımları uygulamak önemlidir.

  • Uygulama adı optimizasyonu
  • Uygulama simgesi optimizasyonu
  • Uygulama ekran görüntüleri kullanımı
  • Uygulama derecelendirme

Hem Google Play Store hem de App Store, mobil uygulama ve oyunları bazı belli metriklere göre sıralar. Bu metriklerden bazıları ortaktır ancak bazı faktörler de farklılık göstermektedir. Mobil uygulama sayılarının da artmasıyla hem Google hem de Apple uygulama seçerken daha dikkatli davranmaya başlamışlardır.

Apple App Store ve Google Play Store sıralama faktörleri aşağıdaki gibidir;

  • Uygulamanın ismi
  • Kategori seçimi
  • Uygulama açıklaması
  • Resim ve video kullanımı
  • Uygulama simgesi
  • Uygulama yorumları
  • Uygulamanın değerlendirmeleri
  • Uygulama güncelleme
  • Uygulamanın hızı
  • İndirme sayısı
  • Uygulamanın URL’si
  • Uygulama altyazısı
  • Anahtar kelime alanı
  • Uygulama içi satın alımlar
  • Kısa açıklamalar
  • Uzun açıklamalar
  • İncelemeler
  • Etkileşim

Edvido olarak bu yazımızda sizler için App Store Optimization (ASO) ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

App Store Optimization (ASO) Nedir ve Neden Önemlidir?

Mobil uygulama kullanıcıları, uygulamaları direkt olarak arayarak ya da uygulama mağazasında ilgili olan anahtar kelimeleri kullanarak aratmaktadır. Anahtar kelime yoluyla aranan uygulamaların oranı ortalama olarak IOS için %63 ve Android için ise %58’dir. Bu bağlamda analitik veriler doğrultusunda somut bir şekilde optimizasyonlar uygulamaların yüklenme sayılarını da geleceklerini de etkileyen en önemli etkendir. Uygulamalar uzun ömürlü olmak için geniş kitlelere ulaşmalı, hedef kitlesi tarafından iyi bir şekilde değerlendirilmeli, uygulama içi yenilik ve optimizasyonlarda bulunmalıdır.

Yani, optimizasyon çalışmaları uygulama yükleme sayısını artırırken uygulama yükleme sayısı ise dönüşümleri artıracaktır. Eğer bir uygulama App Store Optimization (ASO) gerçekleştirmiyor ise bir süre sonra uygulama yok olmaya ve görünmemeye başlayacaktır. App Store Optimization (ASO) stratejileri belirlenerek App Store üzerinden uygulamanın görünürlüğünü sağlanabilir. Ek olarak, çeşitli testlerle kullanıcı deneyimi de geliştirilebilir.

Apple App Store ve Google Play Store uygulamalarında 5 milyonu aşkın uygulama vardır. Bu nedenle herhangi bir mobil uygulamanın ön plana çıkabilmesi için oldukça zorlu bir rekabet söz konusudur. App Store Optimization (ASO) yapmanın temel amacı, indirme ve sadık kullanıcı sayısını artırmaktır. İndirme sayısını artırmak için gerekli olan ilk adım ise uygulamanın doğru kullanıcılar tarafından keşfedilmesini sağlamaktır.

Bu bağlamda dikkat etmeniz gerek püf noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Sıralamaları takip etmek
  • Görünürlüğü artırmak
  • Öne çıkmak
  • Yüksek kalite
  • İlgili kullanıcılar (hedef kitle) tarafından keşfedilmeyi sağlamak
  • Uygulama indirmelerini sürdürülebilir hale getirmek
  • Uygulama indirmelerini artırmak
  • Kullanıcı edinme maliyetlerini azaltmak
  • Uygulama gelir ve dönüşüm oranını artırmak
  • Uygulamanın küresel bir kitleye ulaşmasını sağlamak

Anahtar Kelime Araştırması ve App Store Optimization (ASO)‘da Kullanımı

Rakip analiz sürecinde ilk olarak anahtar kelime araştırması yapılmalıdır. Anahtar kelime araştırması için App Store Optimization (ASO) ‘in sunduğu pek çok ASO aracı vardır. Apple Search Ads, Google Keyword Planner ve benzeri gibi pek çok aracı uygulama stratejisini geliştirmek için kullanmak önemlidir.

Son yıllarda uygulamalar arası rekabetin artmasıyla beraber küçük detayların dahi görünür olmalarının önemli bir hale gelmesine sebep oldu. Bu sebeple, uygulamaların başlık ve tanıtım metinlerinde anahtar kelime kullanıcı oldukça önemlidir. Eğer uygulamanın hedef kitlesine görünür olmasını sağlamak istiyorsanız anahtar kelime kullanımı ihmal edilmemelidir.

İlk olarak yapmanız gereken, uygulamanızı tanımlayan anahtar kelimeler üzerinden araştırma yapmaktır. Anahtar kelime analizine uygulamayı birebir tanımlayan anahtar kelimeleri belirleyerek başlamalısınız. Daha sonra, temel anahtar kelimeler ek olacak şekilde uygulamanızın kimlik kazanmasını sağlayacak uzun kuyruklu anahtar kelimeler eklemeniz gerekmektedir. Son olarak, rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri incelemeyi ihmal etmemelisiniz.Arama hacmi yüksek anahtar kelimler, karar sürecinde doğru ilerlemenize destek olacaktır. Seçilen anahtar kelimeler hem hacmi hem de uygulama ile alaka düzeyi olarak yüksek olmalıdır. Eğer anahtar kelimeleriniz bu iki unsuru kapsıyorsa optimizasyon işleminiz başarılı olacaktır. Ek olarak, anahtar kelimelerinizin varyasyonlarını da kullanarak uygulamanın metinsel öğeleri düzenlenebilir.

Anahtar kelime kullanımında dikkat etmeniz gereken bazı detaylar aşağıdaki gibidir;

  • Uygulamayı en iyi tanıtan anahtar kelimeyi başlık kısmına dahil etmek. Ancak bunu yaparken karakter sınırı aşılmamalıdır.
  • Metin içerisinde anahtar kelimelerin tekrarlanmaması ve fazla yoğun olmaması gerekmektedir.
  • Belirlenen temel anahtar kelimelerin, uzun kuyruklu anahtar kelime versiyonları da kullanıma dahil edilmelidir.
app-store-optimization-2

Uygulama Açıklaması Nasıl Optimize Edilir?

Uygulama yükleme sayısının artırılması, olumlu yorum sayısının artırılması, uygulama isminin doğru seçilmesi ve benzeri gibi uygulamaya başarı kazandıran çalışmalara ek olarak, bir mobil uygulama için optimizasyon yaparken uygulama açıklamasının bulunduğu alanda uygulama veri tabanının kriterlerine uyum sağlamalıdır.

Uygulama açıklaması, ilgili olan anahtar kelimeleri içermeli, uygulamanın özellikleri ve uygulamanın avantajları hakkında hedef kitleye kapsamlı bir bakış açısı sunmalıdır. Uygulama mağazasında bulunan algoritma sıklıkla gelişim göstermektedir. Bu nedenle, alaka düzeyi yüksek ve doğru açıklamalar kullanarak, anahtar kelimeleri de düzenli gözden geçirerek uygulamanızı optimize etmeniz gerekir. Detaylı yapılan bir araştırmayla, ayrıntılara dikkat ederek uygulama içi anahtar kelime alanını etkili bir şekilde kullanarak uygulama görünürlüğü, kalitesi ve başarısı ön plana çıkabilir.

Görsel Unsurların Rolü ve İpuçları

Görsel unsurları kullanmak ve App Store Optimization (ASO) çalışmalarında görsel unsurlara da yer vermek uygulamaların görünürlük ve etkileşim oranlarını artıracak dikkat çeken bir yöntemdir. Görsel unsurları kullanmak uygulamanın dikkat çekmesine, daha kolay anlaşılmasına ve profesyonel görünmesine olanak sağlar. Ayrıca görsel unsurlar uygulamanın daha orijinal ve kaliteli görünmesine de olanak sağlamaktadır.

ASO'da Değerlendirme ve Yorumların Önemi ve Yönetimi

App Store Optimization’da hedef kitlenin uygulama için değerlendirmeleri ve yorumları oldukça önemlidir. Kullanıcılar tarafından gelen bu geri bildirimler, optimizasyon çalışmalarının aşamalarının şekillenmesine ve strateji planları kurulmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, uygulamada gerçekleştirilen optimizasyon çalışmalarıyla da kullanıcıları uygulamayı değerlendirmeye ve uygulamaya yorum yapmaya teşvik etmek önemli unsurlardır.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için App Store Optimization (ASO) ile ilgili bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazla içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al