Kurumsal İşletmelerde Sosyal Medya Yönetimi

4 Dakika Okuma Süresi

Kurumsal işletmelerde sosyal medya yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler. Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Kurumsal İşletmelerde Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal Medya Yönetimi Nedir ve Neleri İçerir?

Sosyal medya yönetimi, içerik oluşturma, oluşturulan içeriklerin yayınını planlama, strateji geliştirme, kullanıcılarla etkileşim kurma, erişimi artırma ve bir şirketin sosyal medya hesaplarının performansını izleme sürecidir. İşletmelerin müşterileriyle bağlantı kurmasına ve içerik yayınlamasına olanak sağlar.

Sosyal medya yönetimiyle uğraşan kişilere de sosyal medya yöneticisi denir ve bu kişiler aşağıdaki görevleri gerçekleştirmekle sorumludur.

  • Markanın sosyal medya stratejisini oluşturmak ve özelleştirmek
  • Hedef kitleyi belirlemek ve hedef kitlenin tercihlerini, ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarını araştırmak
  • Markayı tanıtmak için hangi sosyal medya ağlarının kullanılacağına karar vermek
  • Yayın takvimi oluşturmak
  • Sosyal medya platformları aracılığıyla potansiyel müşteriler ve halihazırdaki müşterilerle etkileşim kurmak
  • Sosyal medya erişimini artırmak
  • Sosyal medya hesaplarının performansını izlemek ve değerlendirmek

Yazımızın devamında, sosyal medya yönetiminin önemine, kurumsal işletmelerin niçin sosyal medya yönetimine ihtiyaç duyduğuna ve kurumsal sosyal medya yönetiminin nasıl yapıldığıyla alakalı gerekli bilgileri size aktarıyor olacağız.

Kurumsal İşletmeler İçin Sosyal Medya Yönetimi Niçin Önemlidir?

Sosyal medya artık dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarından biridir çünkü tüm dünyadaki milyonlarca müşteriye ulaşmak için harika bir yoldur. Yapılan araştırma ve istatistiklere göre 2023 yılına kadar dünya çapında üç buçuk milyar sosyal medya kullancısı olacak. Bu durumda, sosyal medyayı kullanmayan şirketler birçok fırsattan mahrum kalıyor olacaklardır. Sosyal medya pazarlamasının tüm faydalarından yararlanmak için doğru bir sosyal medya yönetimi gereklidir.  

Birçok kişi sosyal medya yönetiminin sadece Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformları için içerik oluşturma, analiz etme ve zamanlama süreci olduğuna inanıyor. Ancak bu süreç bundan çok daha karmaşıktır. Bunlar dışında, erişiminizi ve görünürlüğünüzü artırmak için yeni yollar aramayı da içerir. Modern iş senaryosunda sosyal yönetimin neden gerekli hale geldiğini öğrenelim.

Sosyal medya stratejisi geliştirmeki sosyal medya yönetiminin en önemli bileşenlerinden biridir. Tüm kampanyalarınızın pazarlama hedeflerinize ulaşmasını sağlamanıza yardımcı olur. Doğru sosyal medya yönetimi ile hangi hangi kanalları kullanacağınıza, ne sıklıkla içerik yayınlayacağınıza ve ne tür içeriklerin işletmeniz için faydalı olacağına karar verebilirsiniz. Özetle, cazip bir pazarlama stratejisi geliştirmenize yardımcı olur.

Sosyal medya yönetimi, hedef kitlenizin ilgisini çekmek, onlara olumlu deneyimler yaşatmak ve onları geri dönmeye ikna etmek amacıyla yüksek kaliteli içerik üretmek için detaylı bir plan oluşturmanıza olanak tanır. Büyük kuruluşların ortalama %86'sının bir içerik stratejisi yöneticisi vardır. Fakat şirketinizin sosyal medya yönetimini, kaliteli içerik ve diğer sosyal kampanya stratejileri oluşturabilecek bir dijital pazarlama firmasına da yaptırmayı tercih edebilirsiniz.

Sosyal medya yönetimi müşteri ilişkilerini geliştirmede de kritik bir rol oynar. İnsanlarla düzenli olarak etkileşime girdiğinizde, yalnızca onların ilgi alanlarını öğrenmekle kalmazsınız, aynı zamanda onlarla güçlü bir ilişki ve güven geliştirirsiniz. Bu da sonuçta işinizin büyümesine yardımcı olur. İnsanların %90'ının sosyal medyada takip ettikleri markalardan alışveriş yaptığını unutmayın.

Yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medyada bir markayla olumlu bir deneyim yaşayan müşterilerin yaklaşık %70'i markayı arkadaşlarına ve ailelerine tavsiye ediyor. Bu, markanızı sosyal medya platformlarında ne kadar çok kişi takip ederse, farkındalık ve güvenin o kadar artacağı anlamına gelir ve doğal olarak satışlarınız artar.

Sosyal medya, pazarlama kampanyanız için kesin ölçümler elde etmek ve başarısını ölçmek için mükemmel bir araçtır. Saygın bir sosyal medya yönetim şirketiyle çalışmak, ne aradıkları, nereden alışveriş yaptıkları, arkadaşlarının kim olduğu ve hatta ne yedikleri dahil olmak üzere hedef kitleniz hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmenizi sağlar. Sosyal medyada potansiyel müşterinizle ilgili her ayrıntıyı bulabilirsiniz ve sosyal medya yöneticiniz bu bilgileri daha yüksek hedefli stratejiler geliştirmek için kullanabilir.

Bunlar sosyal medya yönetiminin avantajlarından yalnızca birkaçıdır. Doğru sosyal medya pazarlamacısı veya ekibiyle çalışmak, marka bilinirliğinde, gelen trafikte, dönüşüm oranlarında ve nihayetinde gelirde önemli bir artış sağlayacaktır. İçeriğinizi müşterilerinizin ihtiyaçlarına odaklayın ve hedeflediğiniz stratejilerin zaman içinde başarılı olmasını sağlamak için belirli eğilimleri anladığınızdan emin olun.

Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Şirketler için sosyal medya yönetiminin nasıl yapılacağını sizler için 8 adımda anlattık:

1) Markanızı Anlayın

Marka dediğimiz kavram, işletmenizin misyonunu, temel değerlerini, logosunu, adını ve müşteri deneyimini içeren kimliğidir. Şirketinizin tam olarak neyi temsil ettiğini ve halkın şirketinizi nasıl algıladığını anlamak, başarılı bir sosyal medya yönetimi için oldukça kritik önem arz etmektedir.

2) Hedef Kitlenizi Belirleyin

Şirketinizin müşterilerinize sunduğu ürün ve hizmetlerle kime ulaşmaya çalıştığını bilmenin yolu hedef kitlenizi tanımaktan geçer. Sosyal medya içeriği oluştururken de hedef kitlenizin kimlerden oluştuğunu atlamadan onların paylaşımlarınızla ilişki kurmasını ve etkileşime geçmesini sağlayın.

Sosyal medya içerik yönetimi söz konusu olduğunda, hedef kitle her zaman markanın hizmetlerini tasarladığı kişiler olmak zorunda değildir. İçeriğinizle ilgilenen sosyal medya kullanıcılarını da içerebilir. Bu kişilere ve amaçladığınız hedef kitleye ulaşmak, şirketinizin sosyal medya yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmasına yardımcı olabilir.

Hedef kitlenizi belirlerken yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim gibi sosyoekonomik verilerden yararlanabilirsiniz.

Hedef kitleyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için “Hedef Kitle Nedir, Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

3) Hedef Belirleyin

İşletmeniz için hedefler belirlemek, sosyal medya hesaplarınızı nasıl yöneteceğiniz konusunda sizi yönlendirir ve başarınız için bir ölçüt sağlar. Bu hedefler, bütçenizi takip etmenize yardımcı olabilir ve sizi sorumlu tutabilir. Daha iyi hedefler belirlemek için şu adımları takip edebilirsiniz.

  • İlerlemenizi metriklerle takip edin.
  • Görevinizi tamamlamak için gerekli kaynaklara sahip olduğunuzdan emin olun.
  • Sizin ve şirketinizin ulaşabileceği bir hedef belirleyin.
  • Hedefe ulaşılması gereken bir son belirleyin.

4) Birden Fazla Platformda Varlık Gösterin

Birden fazla platformda varlık göstermek, erişim alanınızı genişletmenizde önemli pay sahibidir. Instagram, Facebook, LinkedIn ve Youtube en popüler ticari sosyal medya platformları arasındadır. Bu platformlarda içerik yayınlamak, içeriğinizi çeşitlendirmenize ve mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.

5) Hedef Kitlenizle Etkileşim Halinde Kalın

Sosyal medyada hedef kitlenizle etkileşim kurmak, müşteri ilişkilerinizi geliştirmede en kritik rollerden birini oynar. Bunu yapan işletmeler daha iyi bir müşteri deneyimi sağlayabilirler ve bu sayede gelirlerini de artırabilir. Sosyal medya kitlenizle etkileşim kurmanın yolları arasında şunlar yer alır:

  • Müşterilerin sorularına yanıt vermek
  • Geri bildirim almak için onları sorgulamak
  • Oynamaları için oyunlar yapmak
  • Yarışmalar düzenlemek
  • Özel indirimler ve promosyonlar sunmak

6) Kaliteli İçerikler Oluşturun

Hedef kitlenizi bilgilendiren ve eğlendiren yaratıcı içeriklerin ilgilerini çekme olasılığı çok yüksektir. Her platforma özel içerik oluşturmayı planlayın; örneğin, bir video en iyi YouTube ve Facebook'ta performans gösterirken; fotoğraflar, en iyi Instagram'da işe yarayabilir. Üyeleri içerik oluşturmanın her yönünden sorumlu kılmak, kaliteli içerik sağlamanın bir yoludur. Aşağıdaki rolleri atayabilirsiniz:

  • İçerik Yöneticisi

İçerik stratejileri oluşturur ve yayınlar.

  • İçerik Yaratıcısı

Şirket için video, metin ve diğer içerikleri üretir.

  • İçerik Editörü

İçeriği doğruluk, tasarım ve kalite açısından inceler.

7) Reklam Stratejileri Geliştirin

Bir reklam stratejisi oluşturmak, daha fazla sosyal medya kullanıcısına ulaşmaya, kitlenin ilgisini çekmeye ve daha yüksek bir yatırım getirisi sağlamaya yardımcı olabilir. Birçok sosyal medya platformu, reklam oluşturma ve izleme özellikleri içerir ve bu da şirket için reklam geliştirmeyi kolaylaştırır.

8) Sosyal Medya Metriklerini Analiz Edin.

Sosyal medya metriklerini analiz etmek, sosyal medya çalışmalarınızın başarısını belirlemede önemli bir adımdır. Aşağıdaki metrikleri göz önünde bulundurun:

  • Etkileşim

İçeriğinizin sosyal medya kullanıcılarından aldığı etkileşim sayısı

  • Gösterimler

Sosyal medya kullanıcılarının içeriğinizi zaman tünellerinde, akışlarında veya sayfalarında kaç kez gördüğü

  • Dönüşümler

Bir kişinin içeriğinize tıkladıktan sonra kaç kez satın alma işlemi gerçekleştirdiği

  • Yanıt oranı

Sosyal medya ekibinin sosyal medya kullanıcılarından gelen mesajları yanıtlaması için geçen süre

Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi İçin Bazı İpuçları

Bir markanın sosyal medya hesaplarının olmasının temel amacı, mümkün olduğunca çok kişinin ilgisini çekmek ve daha yüksek bir yatırım getirisi elde etmektir. İşte sosyal medya hesaplarınızı en etkili şekilde kullanmanıza yardımcı olacak ve dijital pazarlama stratejilerinizi geliştirecek bazı ipuçları:

  • Planlama Araçlarını Kullanın

Planlama araçları, içeriğinizi düzenlemenize ve strateji oluşturmanıza yardımcı olur. Bu araçlar, içeriğin yayınlanması için belirli zamanlar planlamanıza, içerik yönetiminde zamandan tasarruf etmenize ve her hesabın diğerleriyle tutarlı olmasını sağlamanıza olanak tanır.

  • Tutarlılık Sağlayın

Her sosyal medya hesabı aynı bilgileri paylaşmalı ve aynı değer ve ilkelere bağlı kalmalıdır. Tutarlılık, markanın korunmasına ve tüketici güvenine yardımcı olur.

  • Trendleri Takip Edin

Sosyal medyada neyin popüler olduğunu anlayın ve trendlere katılın. Bu, memler, meydan okuma videoları ve hashtagler oluşturmayı içerebilir.

  • İçeriğinizi Geri Dönüştürün

İçerik hala geçerliyse, gönderilerin yeniden kullanılması kabul edilebilir. Bu, sosyal medya içerik oluşturucuları üzerindeki baskının bir kısmını hafifletebilir ve içeriğe kitlenizi etkilemek veya kitlenizin yeni üyeleri tarafından görülmek için ikinci bir şans sağlayabilir.

  • Günlük Paylaşımlar Yapın

Sosyal medyayı kullanmaya ve hedef kitlenizle düzenli olarak etkileşim kurmaya çalışın. Tutarlı bir içerik akışı, sosyal medya kullanıcılarının eğlenmesini ve ilgisini çekmesini sağlar.

  • Hikayenizi Anlatın

Şirket hikayelerini paylaşmak, hedef kitlenizin ilgisini çekecek ilişkilendirilebilir içeriklerin oluşturulmasına yardımcı olabilir.

  • Tartışmalara Yanıt Verin

İnsanlar, sosyal sorumluluk sahibi işletmelere değer verir. Bu nedenle, konuşmalara katılmak ve amaçlara destek vermek, bir marka oluşturmaya ve kitleyle değerli bir duygusal ilişki kurmaya yardımcı olur.

Kurumsal Sosyal Medya Yönetiminin Şirketler İçin Maliyeti Nedir?

Şirketinizin büyüklüğü, gelecekteki harcamalarınız üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Eğer bir startup işletmek istiyorsanız, işinizin en kritik yönlerini göz önünde bulundurmalısınız. Dolayısıyla, ağlarınızın düzgün çalışmasını sağlamak için, bir sosyal medya yöneticisi de dahil olmak üzere ekip üyelerinizin maaşına bütçe ayırmalısınız. Ayrıca sosyal medya performansınızı takip etmek için çeşitli araçlara da ödeme yapmanız gerekecektir. Yazılım, sosyal ağları izlemek ve kullanıcı katılımını, zamanlamayı ve içerik oluşturmayı analiz etmek için gereklidir.

Maaşlar ve araçların yanı sıra, ilgi çekici içerik oluşturmak için paraya ihtiyacınız olacak. Hareketli grafikler, video, grafik tasarım, metin yazarlığı ve diğer hizmetler için ödeme yapmanız gerekecektir. İçeriğinizi Instagram ve Facebook gibi platformlarda tanıtmak için bu ağlara yönelik reklamlar oluşturmalı ve bunların yayınlanması için bir ücret ödemelisiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al