Sorumluluk ve Pazarlama: Nasıl Etkileşimli Olunur

4 Dakika Okuma Süresi

Pazarlama stratejilerinde sosyal sorumluluk, marka itibarını artırmak için çok önemlidir. Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Sorumluluk ve Pazarlama: Nasıl Etkileşimli Olunur

Sosyal sorumluluk projeleri, şirketinizin belli konulardaki duyarlılığını gösteren ve marka imajınızı da tüketicilerin gözünde olumlu yönde etkileyen projelerdir. Bu nedenle pazarlamada sosyal sorumluluk projeleri son derece önemlidir. Farklı projelerde yer almak ya da yeni projeler başlatarak, tüketicilerin önem verdiği sosyal konularda öncü olmak, markanıza olumlu etkiler getirir. Ayrıca yaptığınız bu çalışmaları pazarlama çalışmalarınızda da kullanarak, sosyal duyarlılığınızı hedef kitlenize ulaştırmanız mümkündür.

Sosyal sorumluluk kavramını önemseyen ve bu konuda proje geliştiren işletmeler hem kısa hem de uzun vadede ciddi kazanımlar elde ederler. Bu noktada ise sosyal sorumluluk nedir, sosyal sorumluluk projeleri neden önemlidir ve pazarlamada sosyal markanıza neler kazandırır konuları merak edilmektedir. Edvido olarak bu yazımızda, pazarlamada sosyal sorumluluk projeleri neden önemlidir konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Pazarlamada Sosyal Sorumluluk Neden Önemlidir?

E-ticaretin giderek daha fazla değer kazandığı ve yaygınlaştığı günümüz piyasasında pazardaki yerinizi konumlandırmanız açısından sosyal sorumluluk önemlidir. Bunun yanı sıra duruşunuzu belirlemeniz ve farklılaşabilmeniz açısından da kurumsal sosyal sorumluluk son derece önemli bir konuma sahiptir.

Çok fazla rakibinizin olduğu pazarlama sektöründe, şirketinizi ya da markanızı konumlandırmanız pazardaki yerinizi önemli ölçüde etkiler. Kurum kültürüne uygun, misyonunuzu destekleyen ve vizyonunuzu ortaya koyan bir sosyal sorumluluk projesi görünürlüğünüzün artmasına olanak tanır.

Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, şirketinize uyan bir sosyal sorumluluk projesine destek verebilirsiniz. Ayrıca projeyi finanse etmeniz de mümkündür. Bununla birlikte yeni bir sosyal kampanya başlatmak yerine, mevcut bir kampanyaya destek olmanız daha kolay reklam yapmanıza ve konumlandığınız yeri göstermenize olanak tanır. Bu noktada bir mecra bulamazsanız, üretiminize uygun bir proje başlatabilir ve öncü tavrınızla da dikkat çekebilirsiniz.

Sosyal Sorumluluk Projelerinin Pazarlama Stratejileri

Sosyal sorumluluk projelerinin pazarlama stratejilerini bilmek sizin için oldukça önemlidir. Bu noktada bilinmesi gereken stratejiler aşağıdaki gibidir:

  1. Öncelikle size uygun bir amaç belirlemelisiniz

Öncelikli olarak şirketinizin vizyonuna ve kültürüne uyum gösteren ya da şirket olarak değer verdiğiniz konular üzerine bir amaç belirlemeniz son derece önemlidir. Daha sonrasında da bu konuyla ilgili mevcut olan sosyal sorumluluk projelerini araştırmanız mümkündür. Böylelikle zaten yürütülmekte olan bu projelere şirket olarak katılım sağlamanız muhtemeldir.

Mevcut kampanyalara destek vermeniz, kampanyanın kapsamını büyütebileceği gibi sizin duruşunuzu da ortaya koyar. Ayrıca mevcut sosyal sorumluluk projeleri bulunmuyorsa sizin ve şirketiniz için önemli olan bu konuyla ilgili siz de yeni bir kampanya başlatabilir ve öncü olabilirsiniz. Başkalarının değinmediği konular üzerine bu kampanyaları başlatmanız, tüketiciler açısından farkındalık yaratmanıza da olanak tanır.

  1. Sorumluluklarınızı göz önünde bulundurmalısınız

Bir sosyal sorumluluk projesi desteklediğinizde, şirket olarak da bazı sorumluluklarınız olacaktır. Bunu halka duyurduğunuzda, verdiğiniz sözlerin arkasında durmanız son derece önemlidir. Aksi bir durum söz konusu olduğunda marka imajınız ciddi şekilde zarar görebileceği gibi yasal sorunlar da yaşamanız mümkündür. Bu süreçte özellikle dikkat etmeniz gereken unsurlar şu şekildedir:

  1. Yasal sorumluluklar

Desteklediğiniz projelerin herhangi bir yasal sorumluluğu olup olmadığını araştırmalısınız. E-ticaret siteniz üzerinde satış yaptıktan sonra gelirlerinizin bir kısmını bu projelere ayırdığınızda, yapılan bağış ve katkı paylarının kayıtlarının tutulması gerekir.

  1. Ahlaki sorumluluklar

Ahlaki açıdan da katıldığınız projelerin, halkı kışkırtmaması ve ayrımcılık yapmaması gerekir. Ahlaki açıdan sorunlu olan projeler marka imajınızı olumsuz etkileyebilecek projelerdir.

  1. Süreklilik

Sosyal sorumluluk projeleri uzun vadeli kampanyalardır. Bu nedenle bir kampanyaya yardımcı olmayı kabul ettiğinizde bunu uzun süreli yapmanız son derece önemlidir. Kısa vadeli yatırımlar yapmak ise bu projelerin mantığına aykırıdır. Ayrıca şirketinizi fırsatçılıkla suçlayabilecek yorumlara da sebep olabilir. Pazarlama çalışmalarında kullanılsa da bu projelerin asıl amacı belli bir amaca hizmet etmektir. Bu nedenle süreklilik önemli bir etkendir.

  1. Desteklediğiniz projeleri pazarlama stratejinize uyarlayın

Dijital pazarlama stratejiniz üzerinde desteklediğiniz projeleri dahil etmeniz gerekir. Farklı kanallar üzerinden bu yaptığınız çalışmaları duyurarak başlamanız mümkündür. Ayrıca düzenli olarak yaptığınız çalışmaları, pazarlama takviminize ekleyerek, belli dönemlerde bu projelerle ilgili paylaşımlar yapabilirsiniz. Böylece başarılarınızı ve kampanyanın ne durumda olduğunu tüketicilere de hatırlatabilirsiniz.

sorumluluk-ve-pazarlama-2

Sosyal Sorumluluk ve Pazarlama Uygulamalarının Değerlendirilmesi: Başarı Ölçütleri ve Metrikler

Pazarlamada sosyal sorumluluk projelerinin metriklerini bilmek son derece önemlidir. Bu noktada sosyal sorumluluk projesi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler merak edilmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Sosyal sorumluluk projelerinde, projenin içeriği ve işleyişinin yanı sıra verilen sözlerin tutulması da gerekir.
  • Kampanyanızın yasal bir prosedürü olup olmadığını iyi araştırmalısınız. Ayrıca yasalara uygun olarak ilerlemek de son derece önemlidir.
  • Finansal olarak destekçisi olduğunuz projeler için satışlarınızdan pay vereceğinizi duyurduysanız buna uymanız gerekir.
  • Kurumsal sosyal sorumluluk projesi için belirlediğiniz takvime uymanız gerekir. Bununla birlikte projenizi her zaman bir adım ileri taşımalısınız.

Sosyal Sorumluluk Projeleri ile İlgili Sık Sorulan Sorular Nelerdir?

Sosyal sorumluluk projeleri pazarlama alanında birçok avantaj sunan projelerdir. Bu nedenle bu konu ile ilgili birçok konu merak edilmektedir. Genel olarak sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili sık sorulan sorular aşağıdaki gibidir:

1.      Sosyal sorumluluk projesi nedir?

Sosyal sorumluluk projesi, kamu, özel sektör ya da sivil toplumun belli bir amaç için toplanarak yaptıkları destek amaçlı projeler olarak ifade edilir. Bu projelerde kişiler ya da kurumlar kendi çıkarlarının yanı sıra özel bir amaç için geniş kitlelere ulaşmayı hedefler. Bunun sonucunda ise belli bir konu hakkında farkındalık yaratarak destek toplamak ön plana çıkar.

2.      Şirketler ne tür sosyal sorumluluk projeleri yapabilirler?

Şirketlerin katılım sağlayabileceği birçok farklı sosyal sorumluluk projesi vardır. Bu projelerin genel kapsamlarından bazıları şu şekildedir:

  • Çevreyi koruma ve geri dönüşüm kampanyası
  • Sağlık alanında kampanyalar
  • Kar amacı gütmeyen yardım kuruluşlarına destek olmak amacı ile düzenlenen kampanyalar
  • İşçi ve çalışanların haklarını koruyan kampanyalar
  • Hayvan hakları ve korunmasıyla ilgili düzenlenen kampanyalar
  • Eğitim amaçlı düzenlenen kampanyalar

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Neden Önemlidir?

Kurumsal sosyal sorumluluk, bir işletmenin topluma karşı etik ve sorumlu davranması ve bu alanda çeşitli projeler üretmesi olarak tanımlanabilir. Bu tanım ise işletmenin sürdürülebilirlik hedeflerine bağlı olarak doğayı ve çevreyi korumaya yönelik faaliyetlerinden kültür ve sanatsal faaliyetlere kadar uzanan geniş bir alanı kapsamaktadır. Kurumları değerli kılan ve rakiplerinden ayıran yalnızca sundukları ürün ya da hizmetin kaliteli olması değildir. Topluma kazandırdıkları değerler de kurumsal başarının en önemli kriteridir.

Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında işletmeler, işyerinde geri dönüşüm ve yenilenebilir enerjileri kullanarak çevresel sorumluluklarını takip edebilirler. Ayrıca yardım fonu destekleme, eğitim çalışmaları düzenleme gibi toplumsal sorumlulukları da kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri içinde düzenlerler Tüm bu faaliyetler yasal zorunluluk değildir. Bununla birlikte kurumların kendi inisiyatifleri doğrultusunda gönüllü olarak uyguladıkları projelerdir.

Edvido olarak bu yazımızda, pazarlamada sosyal sorumluluk projeleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al