Google Reklam Kalite Puanı Nasıl Yükseltilir?

4 Dakika Okuma Süresi

Google reklam kalite puanı nedir? Google reklam kalite puanınızı artırmak için neler yapmalısınız? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Google Reklam Kalite Puanı Nasıl Yükseltilir?

 

Markalar için reklam yayınlama sürecinde belirli stratejiler kullanılır. Bu stratejilerin yanı sıra Google reklam kalite puanı da reklamlarınızın görünürlüğünü ve sıralaması açısından son derece önemlidir. Google reklamlarında belirlediğiniz anahtar kelimelere, yüksek tıklama başı maliyetler ödüyorsanız kalite puanını nasıl yükselteceğinizi öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Kalite puanı, Google reklam sıralamalarında, sıralamanızı etkileyen temel etkenler arasında yer almaktadır. Reklamlarınızda kullandığınız anahtar kelimelerin kalite puanı yüksek olduğunda reklam sıralamalarında daha düşük maliyet ile daha üst sıralarda yer almanız mümkün hale gelir. Böylece rakiplerinizden daha az reklam harcaması yaparak onlardan bir adım öne geçebilirsiniz.

Google, kullanıcılarına arama yaptıkları terimler ile ilgili ve doğru reklamları göstermek ister. Bu sebeple anahtar kelimelerinizi her zaman kontrol eder ve belirli kriterlere bağlı olarak puan verir. Yüksek kalite puanına sahip kelimelerin yer aldığı reklamlar her zaman üst sıralarda gösterilir. Kalite puanının önemi nedeniyle Google reklam kalite puanının nasıl yükseltileceği de markaların merak ettiği konular arasında yer alır. Edvido olarak bu yazımızda sizlere Google reklam kalite puanını yükseltmek için bilmeniz gereken reklam stratejileri konusundan bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Kalite Puanı Nedir ve Neden Önemlidir?

Google reklam kalite puanı, Google’ın reklam kalitemizi belirlemek için, hedeflediğimiz anahtar kelimelere verdiği puanlama sitemidir. Bu puanlama 1 ile 10 arasında bir değere sahiptir. Google’ın bu tür bir değerlendirmede bulunmasının temel nedeni tüm kullanıcılara doğru bir reklam deneyimi sunmayı hedeflemesidir.

Google’da aynı anahtar kelime ile reklam yayınlayan birçok kişi bulunabilir. Bu durumda reklam sıralamasını belirlemede kalite puanı önemli bir role sahiptir. Düşük kalite puanına sahip anahtar kelimeler kullandığınızda reklamınıza yapılan bir tıklama için ödeyeceğiniz en yüksek tutarı ödeseniz dahi reklam sıralamalarında üst konumlarda olmanıza yardımcı olmaz ve reklamlarınız gösterim almayabilir.

Google reklam sıralaması eski zamanlarda “tıklama başı maliyet x tıklama oranı” ile hesaplanmaktaydı. 2005 yılından sonra Google kalite puanı etkenini ortaya çıkardı ve reklam sıralamasının formülünü de değiştirdi. Bu değişiklik sonrası ise reklam sıralaması hesaplaması: “Reklam sıralaması = tıklama başı maliyet x kalite puanı” şeklindedir.

Yayınlayacağınız reklamda yer alacak anahtar kelimeleriniz ise 3 farklı faktörde ele alınmaktadır. Bu faktörler, “ortalama”, “ortalamanın altında” ve “ortalamanın üstünde” faktörleri olarak sıralanabilir. Genel olarak anahtar kelimelerinizin kalite puanını her zaman ortalamanın üzerinde tutmanız gerekir. Ortalamanın altına düşen anahtar kelimeleriniz mevcut ise reklam gösterimleriniz azalır ve tıklama başı maliyetiniz daha da artar.

Anahtar Kelime Seçimi ve Düzenlemeleri

Google reklam kalite puanınızı artırmak için reklamlarınızda hedeflediğiniz anahtar kelimeleri önceden araştırmanız son derece önemlidir. Kullanıcıların en çok hangi terimleri kullanarak arama yaptıklarını bilmek bu bağlamda çeşitli avantajlar sağlayacaktır. Bu durumun temel nedeni ise Google’ın kullanıcı davranışlarına önem vermesidir. Ayrıca anahtar kelime araştırması yapmak için yararlanacağınız birçok ücretli ya da ücretsiz araç mevcuttur.

Anahtar kelime tercihlerinizi web sitenize trafik çekecek şekilde yapmanızı öneririz. Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri reklamlarınızda kullanmalısınız. Bu anahtar kelimeleri de anahtar kelime eşleme türlerinden size en uygun olan reklamınıza eklemenizi tavsiye ederiz. Böylece hedef kitlenize daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra negatif anahtar kelime çalışması da yapmalısınız. Negatif anahtar kelime çalışması sayesinde reklam gösteriminde istemediğiniz kelimeleri engellemeniz mümkündür. Kısacası reklamlarınızın gösterilmemesini istediğiniz tüm kelimeleri negatif anahtar kelime listesini eklemeniz gerekir. Bu sayede kalite puanınız yükselirken sizinle alakalı olmayan reklam trafiğinin de önüne geçebilir ve reklam performansınızı üst düzeye çıkarabilirsiniz.

google_reklam

Reklam Metni ve İçeriği Optimize Etme

Reklam metinlerinde yer alan açıklamalar, başlıklar ve görünen URL’ler tıklama oranınıza ve kalite puanınıza doğrudan etki eder. Bunun yanı sıra etkileyici reklam metinleri, kullanıcıların dikkatini çektiği için reklam tıklanma oranını olumlu yönde artırır.

Reklam metinlerinde, başlıklarda ve görünen URL’lerde anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir. Oluşturulan bu metinlerde kısa ve öz ifadeler kullanarak kitlenizi etkilemeye çalışmalısınız. Ayrıca metinlerde, sizi rakiplerinizden özgün kılan özelliklerinize ya da hizmetlerinize de yer vermelisiniz.

Reklam kampanyasında tek bir reklam metni kullanmak yerine birden fazla reklam metni kullanmak oldukça avantajlı bir seçenektir. Bu durumda birden fazla reklam metni kullanarak, hangi metnin daha iyi performans gösterdiğini de analiz edebilirsiniz. Genel olarak her reklam grubunda en az üç farklı reklam metni kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece çeşitlilik artar ve reklamlarınız daha da başarılı olur.

Hesap Yapılandırması ve Reklam Grupları

Google reklam kalite puanını yükseltmek için yapacağınız önemli işlemlerden bir diğeri ise reklam hesabını ve performans kriterlerini incelemektir. Reklam gruplarını ve performans kriterlerini inceledikten sonra gereken tüm alanlara gerekli optimizasyon çalışmalarının uygulanması gerekir. İyileştirdiğiniz reklam performansı ile kalite puanınız artar ve başarılı reklam sonuçları elde etmeniz mümkün hale gelir. Genel olarak reklam performansını iyileştirirken dikkat etmeniz gereken kriterler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Tüm reklam kampanyalarınızı gruplandırmak ve her birini ayrı olarak değerlendirmek

  • Gereksiz tıklamaların önünü almak adına anahtar kelime eşlemede sıralı eşleme ya da tam eşlemeyi kullanmak

  • Reklam gösterimlerinde olumsuz etki oluşturacak “indir, izle, bedava” gibi kelimeleri kullanmamak ve bu kelimeleri negatif kelimeler listesine eklemek

  • Anahtar kelimelerinizin kalite puanı “ortalamanın altında” ise reklamlarınızın genel yapısında bir düzenlemeye gitmek

  • Anahtar kelimelerinizi gruplayarak farklı reklam türlerinde kullanmak

  • Anahtar kelime analiz araçlarını kullanarak yeni anahtar kelimeler elde etmek

Anahtar kelimelerinizin kalite puanı “ortalamanın üzerinde” ise başarılı bir reklam kampanyası oluşturduğunuz söylemek mümkündür. Bu durumda tıklama başı maliyet de her zaman düşük olacaktır. Ayrıca web site ziyaretçilerinize iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak istiyorsanız açılış sayfanızda içeriklerinizin tamamının özgün olması oldukça önemlidir. Özgün olmayan içerikler web sitenize zarar verdiği gibi kullanıcılar açısından güvensiz bir izlenim edinmenize neden olabilir.

İlgili ve Yüksek Kaliteli İçerik Oluşturma

Google reklam kalite puanını yükseltmek açısından önemli kriterlerden bir diğeri, reklamlarınız için yüksek kaliteli içerikler oluşturmaktır. Reklam açılış sayfası mutlaka kullanıcıların arama yaptıkları anahtar kelimelerle bağlantılı olmalıdır. Benzer anahtar kelimeleri kendi aralarında gruplayarak ve uygun metinler oluşturarak URL’lere yönlendirmeniz daha etkili sonuçlar almanıza olanak tanır.

Reklam metinlerinin kalitesi, kullanıcılar açısından son derece önemlidir. Bu nedenle reklam metni konusunda Google’ın sunduğu en büyük avantaj, değişik varyasyonlar kullanarak aynı anda birkaç reklam metni hazırlayabilmenizdir. Böylece Google tarafından bu reklam metinlerinde en alakalı olanı gösterilir ve risk azaltılır. Kısaca etkili içerik kullanıcıyı kendisine çekmekle birlikte markalar için de iletişimi kolaylaştırır ve satışların artmasına olanak tanır.

Edvido ekibi olarak bu yazımızda sizler için Google reklam kalite puanını yükseltmenin yolları konusundan bahsetmeye çalıştık. Google reklam kalite puanını artırmak, etkili reklam stratejileri oluşturmak gibi çok daha fazla bilgi ve içerik için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al