Kurumsal ve Profesyonel Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? (2024 Rehber)

4 Dakika Okuma Süresi

Kurumsal ve profesyonel logo tasarımı nasıl yapılır öğrenmek ve logo tasarımının püf noktalarını görmek için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kurumsal ve Profesyonel Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? (2024 Rehber)

Logo Nedir?

Logo, bir işletmeyi tanımlayan metin ve resimlerden oluşan bir semboldür. İyi bir logo, bir şirketin neler yaptığını ve markanın nelere daha çok değer verdiğini açıkça gösterir. Kısacası logo tasarımı, şirketler için mükemmel bir görsel markası yaratmaktan ibarettir.

Logo Ne İşe Yarar?

Logolar göze hoş gelen şekiller olmanın dışında birçok özelliğe sahiptir. 

Rakip markalara karşı markanızın öne çıkmasını sağlar. Bir logonun belki de en temel görevi, şirketinize sizi diğer şirketlerden ayıran eşsiz bir işaret bırakmasıdır.

Özellikle işletmeniz rekabetçiyse logo ayrı bir önem arz etmektedir. Markanız için logo tasarımı yapmadan önce rekabet halinde olduğunuz şirketlerin ne tarz logolara sahip olduğunu araştırırsanız daha efektif bir logo çalışmasında bulunmuş olursunuz.

Logo işletmenizle ilgili önemli bilgileri tanımlar. İyi bir logo, işletmenizin çizgilerini belirlemenin yanı sıra müşterilerinize şirketiniz hakkında bazı önemli bilgiler sağlar: hizmet verdiğiniz sektör, sağladığınız hizmetler, hedef kitleniz ve marka değerleriniz…

Örneğin, bir şirket teknoloji alanında faaliyet gösterdiğini göstermek için logosunda kod görüntülerine yer verebilir veya çevre hassasiyetine sahip olduklarını göstermek için logolarında yeşile çok yer verebilirler. 

Ayrıca logonun marka bilinirliğini arttırmak gibi güzel bir özelliği vardır. Oluşturduğu güçlü görsel çağrışımlar, müşterilerin markaları kolay bir şekilde akılda tutmalarına yardımcı olur. İki ayakkabı devinin, Nike ve Adidas’ın, logosunu aklında canlandıramayacak birisinin olduğunu düşünmüyorum.

Bir Logoyu Oluşturan Şeyler Nelerdir?

Tipografi, logo tasarımında yer alan metindir. Burada genellikle işletme adı tercih edilir. Markaya ait tek bir harften oluşabildiği gibi marka adının tamamını da barındırabilir. 

Görsellik, çoğu markanın logo tasarımında tercih edilen diğer bir unsurdur. Görsellik oluşturmak için resim, geometrik şekil ya da herkes tarafından sık kullanılan işaretler tercih edilir. 

Renkler, logoyu logo yapan etmenlerin başında gelir. Birden fazla renk kullanılacaksa uyumlu ve birbirini tamamlayıcı renklerin kullanılması önemlidir. Bazı markalar da logo tasarımında tercihini siyah ve beyazdan yana kullanmaktadır. 

Logo tasarımına başlamadan önce logonun hangi bağlamda kullanılacağına karar vermek, daha başarılı logoların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu bağlamı belirleyebilmek için iki soruyu kendinize sorabilirsiniz: ne zaman, nerede?

Nerede kullanacağınız sorusunun birçok cevabı olabilir. Örneğin bazı markalar daha çok çevrimiçi hizmet sağlamaktadır ve online a daha fazla etki bırakabilecekleri bir logoya sahip olmak onlar için daha karlı olacaktır. Ya da müşterisine somut bir ürün sunan markaları düşünürsek, onların da gerçek hayatta müşterilerin görünce hoşuna gidecek bir logoya sahip olması gerekir.

Tipografi Neden Önemlidir?

Logo tasarımı söz konusu olduğunda tipografi önemlidir. Logonuz basılı ürünlerde veya dijitalde iyi görünen ve okunması kolay olan bir yazı tip içerirse daha akılda kalıcı olacaktır. Helvetica Neue Ultra Light gibi daha rahat bir yazı tipi seçebilirsiniz.

Logo Tasarım Süreci

Tasarım süreci, tasarımın karmaşıklığına bağlı olarak birkaç saat ile birkaç hafta arasında sürebilir. Bu sürenin uzunluğu; şirket bütçesi, müşterilerin ihtiyaçları, ekipteki kişi sayısı gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Tasarıma başlamadan önce şirketinizin kimliğini ve kitlenizin kimler olduğunu kafanızda tamamen oturtmanızda fayda var. Çünkü logo tasarımındaki ana hedef, bir markanın karakteristik özelliklerini ve yaptığı işi en iyi şekilde temsil eden bir tasarımı ortaya çıkarmaktır. Bu tasarım; kolay akılda tutulabilir ve ayırt edilebilir olmanın dışında web sayfası, kartvizit gibi birçok bağlamda kullanılmaya uygun bir yapıya sahip olmalıdır.

Basit bir logo tasarlayın. Güçlü bir logo karmaşık değildir aksine basitliği sayesinde insanların aklında kolay bir şekilde kalabilir. Tasarım ne kadar karmaşıklaşır ve soyutlaşırsa insanların anlaması ve hatırlaması o kadar zorlaşacaktır. Ayrıca bir görüntüye ne kadar çok bilgi sığdırmaya çalışırsanız genellikle o ölçüde daha az etkili olur.

Logo Tasarımı Nasıl Yapılır?

Önce hikayenizi oluşturun. Günümüzdeki pazarlamacıların araştırmaları bize müşterilerin şirketlerin hikayeleri ile duygusal bir bağ oluşturduğunu söylüyor. Logonuzun sadece markanızın verdiği hizmeti yansıtmak yerine renklerinde, fontunda ya da şeklinde şirketinizin hikayesini barındırması daha etkili olacaktır. 

Hikayenizi oluşturdunuz, sıra bu hikâyeyi somutlaştırmaya geldi. Bunun için de şirketinizin yaptığı işi tanımlayan kelimeler arasında beyin fırtınası yapın. Bu kelimelerden en az on tane seçin çünkü bu kelimeler birbirini tamamlayıcı görev üstlenir ve logo tasarımınıza katkı sunar. 

Şimdi sıra o kelimeleri yansıtan şekil denemeleri yapmaya başlayın. Bu noktada küre, yıldız gibi basit ve popüler şekillerden kaçınmakta fayda var. Bunlar çabuk unutulur ve daha iyi bir logonun oluşmasına katkısı az olur. Ne kadar yaratıcı olursanız en nihayetinde o kadar akılda kalıcı, müşteriler tarafından benimsenmiş bir logoya sahip olursunuz. Bu şekillere hedef pazarınızdaki renkleri eklerseniz daha iyi bir tasarım ortaya çıkmış olur. 

Ortaya çıkan denemeler arasından en iyi üç şekli seçin, bunlar arkadaşlarınıza ve sizin potansiyel müşterilerinize gösterin. Onlardan geri dönüşler alın ve olumsuz yorumları kişisel olarak algılamayın. Bu eleştiriler sadece logonuzu daha iyi hale getirecektir. 

Artık birinci adımda oluşturduğunuz hikâyeyi kâğıda tam olarak dökme vakti. En iyi olduğunu düşündüğünüz taslak şeklini iyileştirin. Seçmediğiniz diğer taslaklarda güzel bir özellik varsa onu da en iyi olarak belirlediğiniz logo taslağına ekleyin.

Şimdi daha teknik çalışmanın ve kâğıt çiziminizi dijital bir formata dönüştürmenin zamanı geldi. Bu tasarımı dijital bir formata dönüştürmek için kullanabileceğiniz çok sayıda platform bulunmaktadır. Ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bazı platformlar şunlardır.

  • Appy Pie's Logo Maker
  • Logo Crisp
  • Looka
  • DesignMantic
  • GraphicSprings

Yukarıdaki uygulamalar, taslak logonuzu dijital formata koymanızda yardımcı olacaktır ancak sizin bir şirket olduğunuzu ve sıradan işler yapmadığınızı düşünürsek biraz teknik yönlendirme almak sizin için daha doğru olur. Doğru yapılmadığında en çok probleme sebep olacak şeylerden birisi düzendir. Tüm metin ve şekillerin aralığının iyi ayarlanmış ve logonun çevresi ile hizalı olduğundan emin olun. Ayrıca, logonuz simetrik bir şekle sahip olmak zorunda değildir fakat yatay ve dikey hizaları iyi yapılmalıdır. 

Logonun renklerini çoğu arka plana uyacak şekilde seçerseniz logonuz çeşitli arka planlarla paylaşıldığı zaman ortaya güzel bir görüntü çıkar. Ayrıca logonunuzun farklı varyasyonlara sahip olması da tişörtler, not defterleri gibi farklı ürünler üzerinde kullanımını kolaylaştırır.

Logomuzun tasarımının çizim ve görsellik tarafını tamamladık. Şimdi ise bu görselliği metinle buluşturma zamanı. İlk olarak şirketinizin yazılı adını düşünün. Özellikle logoda görselliğe hiç yer vermediyseniz şirketinizin adının yazımının nasıl olması gerektiğine daha çok kafa yormanız gerekiyor.

Sırasıyla klasik ve modern olarak bilinen serif veya sans serif olan yazı tiplerinden birini seçebilirsiniz. Ayrıca her yerde gördüğümüz, çok kullanılan Times New Roman, Lucida El Yazısı ve Comic Sans gibi yazı fontlarını tercih etmemek akılda kalıcılığı arttıracaktır. 

Logolar, şirketinizi birden fazla platformda temsil etmek içindir: basılı olarak, web sitenizde, sosyal medya hesabınızda, iş yaptığınız her internet sayfasında.

Ücretsiz Olarak Logo Tasarımı Yapabileceğiniz Uygulamalar Nelerdir?

Canva

Farklı alanlarda sosyal medya görselleri oluşturmak için sıkça kullanılan Canva, kendi logosunu inşa etmek isteyenler için de iyi bir tercih olarak görünüyor. En güzel olan şey de bütün bunları yaparken hiçbir tasarım bilgisine sahip olmaya ihtiyacınızın olmaması. Kolay bir çalışma şekline sahip olan Canva, uygulamaya adapte olmanızı pozitif etkiliyor. Tasarımı bitirdiğinizde yüksek çözünürlüklü logonuzu farklı farklı kalite seçenekleri ile ücret ödemeden indirebilirsiniz.

Ucraft

Ucraft’ın logo oluşturma alanında, karşınıza çıkan farklı komutlar arasından seçim yaparak logonuzu kolaylıkla yaratabilirsiniz. Bu platformun en cazip yanı logonuzu tasarladıktan sonra istediğiniz kalitede ve birçok yerde rahatlıkla kullanabileceğiniz PNG formatında ücretsiz olarak indirebilme fırsatıdır.

Logojoy

Göze çarpan bir logo tasarımı yapmak istiyorsanız başka bir seçenek de Logojoy. Markanızı eşsiz gösterecek bir logo oluşturmanız için uygulamada bulunan birbirinden güzel kalıplar arasından istediğinizi kullanabilirsiniz. Logoda yer almasını istediğiniz marka adını yazdığınızda size beş çeşit tasarım sunar. Bunlar arasından gözünüze güzel geleni seçebilirsiniz.

OnlineLogoMaker

Online Logo Maker uygulaması üzerinden logonuza eklemeler yaparak istediğiniz şekilde kişiselleştirebilirsiniz. Kendi fotoğrafını ekleme özelliğinin olması bu uygulamayı diğer uygulamalardan ayıran noktalardan birisi. Tasarladığınız logoyu yüksek çözünürlükte indirmek isterseniz ücretli sürümü kullanmanız gerekiyor. Bu bir dezavantaj olarak görülebilir.

Logo Tasarımcısı Ne Demek?

Logo tasarımcısı, görsel olarak güzel ve anlam ifade eden görseller ve tipografiyi bir arada tutarak bir şirketi veya ürünü temsil etmek için kullanılan logoyu yaratır. Bu işi yapan kişiler; freelance, bir firmada ya da reklam ajanslarında çalışabilirler.

Logo Tasarımcısının Sorumlulukları Nelerdir?

Logo tasarımcısı; markaları ve onların sağladıkları ürün ya da hizmetleri temsil eden marka yaratırlar. Logo tasarımcısının ne yaptığını şu maddeler altında toplayabiliriz.

  • Markanın beklentilerini göz önünde bulundurarak, şirket kimliğine uygun logo tasarlamak,
  • Markalaşma ve kimlik kazanma projelerini idare etmek,
  • Tasarımdan sorumlu kişi ile projenin her aşamasında koordinasyon içerisinde olmak,
  • Müşteri ve hedef kitlenin özelliklerini önemseyen logo tasarımı fikirleri sunmak

Logo Tasarımcısında Olması Gereken Özellikler

Logo tasarımcısından yaratıcı, akılda kalıcı çizimler yapması beklenir. Bu ana özelliğin dışında iyi bir tasarımcıda bulunması gereken bazı özellikler şunlardır.

  • Photoshop ve Illustrator gibi tasarım programlarına hakimiyet,
  • Tasarımlarda trendi takip etmek,
  • Güncel olan bilgisayar programlarıyla çalışmak,
  • İş önceliğini ve teslim tarihini iyi belirlemek
  • Çok yönlü düşünebilmek

Hangi Logo Boyutu Kullanılmalı?

Logodaki en önemli konulardan bir tanesi logonun nasıl göründüğüdür. Logo net olmalı ve kesinlikle piksel içermemelidir. Logonuza bir internet sitesinde ya da sosyal medya hesabında yer verecekseniz 1024 * 1024 pikselde PNG formatında kullanabilirsiniz. Web sitelerin çoğu logonuzu kendiliğinden doğru boyuta koyar ancak logonuz en başından olması gereken boyuttaysa sizin için daha iyi. Logonuzun boyutlarını ölçeklendirirken, logoda pikselleşmelerin başladığını fark edeceksiniz. ‘My Brand New Logo’ en çok kullanılan platformlar için doğru logo boyutları oluşturmanıza yardımcı olur.

Logo boyutu: Bir logo piksel cinsinden hesaplanan bir boyuta sahiptir. 1280 × 720 boyutunda bir logo, 1280 piksel genişliğinde 720 piksel yüksekliğinde anlamına gelir.

PNG logosu: Genellikle düşük bir dosya boyutundadır. Bu nedenle web sitelerinde kullanıma birebirdir. Sosyal medya hesaplarının profil fotoğrafları ve kapaklarında sıkça yer alır.

SVG logosu: Diğerler logo dosyaların aksine piksel cinsinden ölçülmez. Bir vektör logosu olarak geçer ve sonsuz ölçeklendirilebilmesi açısından eşsizdir. Vektör dosyaları logolar için çok iyi bir seçenektir çünkü bir logo küçük büyük her yerde kullanılır. Bu noktada SVG dosyaları logonuzun istediğiniz boyutta çıktı alınabilmesini sağlar.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al