Başarılı Bir Konkur Sunumu Nasıl Olmalı?

4 Dakika Okuma Süresi

İyi bir konkur sunumu nasıl yapılır? Konkur sunumu yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Başarılı Bir Konkur Sunumu Nasıl Olmalı?

 

Konkur, reklam vermek isteyen firmaların bir duyuru yaparak reklam ajansı aradıklarına dair bilgi verdiği ve başvuracak reklam ajansı adaylar içerisinden bir seçim yapmak için her bir reklam ajansının çalışma hazırlamasını istediği süreçtir. Konkur sunum sürecine katılmak isteyen reklam ajansları arama motoru pazarlama, sosyal medya pazarlama, içerik pazarlama, arama motoru optimizasyonu gibi dijital pazarlama alanında hizmetler içeren reklam stratejileri hazırlayarak konkur sunum sürecine dahil olmalıdır.

Danışmanlık ve hizmet almak isteyen firmaların seçimi dahilinde yapılan duyuru sonucu tek bir hizmet ya da birden fazla hizmet için firmalar ajanslara duyuru yapabilir. Konkur duyurusunda alınmak istenen hizmet profesyonel bir şekilde iletilirse ajanslar katılıp katılmayacağına ve ne tür hizmetler verebileceğine karar verir.

Konkur sunumu sonrası süreçte konkuru düzenleyen firma, reklam ajansı adaylar arasından bir seçim yaparak konkur sürecini tamamlar.

Eğer bir firma konkur yapmak istiyorsa firmanın hangi reklam hizmetini almak istediğini ve beklentilerini duyurması gerekmektedir. Konkur yapmanın temeli firmanın almak istediği hizmetleri profesyonel bir şekilde belirtmesidir. Ancak bu sayede reklam ajansları başarılı bir konkur sunumu gerçekleştirebilir.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için konkur sunumu nedir ve başarılı bir konkur sunumu için gerekli maddelerden bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Konkuru İyi Anlamak

Konkurun temeli hem konkuru duyuracak firmanın hem de hizmeti verecek reklam ajansının iyi anlamasından geçer. Eğer firma konkuru iyi anlar, doğru brief vererek profesyonel bir konkur duyurusu oluşturursa reklam ajansları da konkur sürecine girip girmemek konusunda tercih yapabilirler. Firmalar konkur için profesyonel jüri seçer, reklam ajanslarına sorulacak soruları detaylı belirler ve sunumları tarafsız ve profesyonel bir şekilde değerlendirirse ancak sağlıklı bir şekilde firma seçiminde bulunabilir.

Aynı şekilde konkura katılacak reklam ajansı konkuru iyi anlamalıdır. Konkur yapacak firmanın beklentilerini iyi anlamalı, istenilen konu dahilinde çalışmalar yapmalı, bu doğrultuda stratejiler belirlemeli ve kendisini iyi tanıtmalıdır. İyi anlaşılan konkur sayesinde reklam ajansı daha planlı, stratejik ve etkili bir şekilde konkur sunum süreci geçirebilir. Başarılı bir konkur sunumu oluşturmak, firmayı kazanmanın temelidir.

Hedef Kitlenizi İyi Belirleyin

Firmalar konkur sunumu yapmasını istediği reklam ajanslarını seçmek için öncelikle ne istediklerini ve stratejilerini iyi belirlemelidir. Doğru bir şekilde taleplerini belirten firmalar, hedef kitlesi dahilinde bulunan reklam ajanslarına kolay bir şekilde ulaşma imkânı bulur. Hedef kitlenizi doğru bir şekilde belirlemek için aşağıdaki etkenlere dikkat etmeniz önemlidir.

  • Akıcı ve akılda kalıcı cümlelerle isteklerinizi belirtin.
  • Firma konumunu, amaç ve hedeflerini, reklam ajanslarından neler beklediğinizi belirtin.
  • Reklam ajansı seçiminde önemli kriterleri ajanslara bildirin.
  • Konkur jürisi ile ilgili reklam ajanslarına bilgi verin.
  • Konkur metninde istek ve taleplerin doğru ve anlaşılabilir olup olmadığını inceleyin.

Reklam ajansları için konkur süreçlerine katılmadan önce temel bilmeleri gereken konu kesinlikle hedef kitlelerini belirlemeleridir. Örneğin bir reklam ajansı olarak ne tür hizmetler verdiğiniz, hangi hizmetleri isteyen firmalara hangi şekilde strateji belirleyerek hizmet sağlayabileceğiniz ve hangi konkur süreçlerine katılabileceğiniz gibi konuları belirlemek doğru konkur süreçlerine dahil olmanıza imkân sağlar.

basarılı_konkur_sunumu

Araştırmanızı Yapın

Firmalar konkur çalışması istemeden önce ne istedikleri, beklentileri ve talepleri hakkında ön araştırma yapmalı, hedef kitlelerini ve amaçlarını belirlemeli daha sonrasında konkur süreci için reklam ajanslarına duyuru yapmalıdır. Ayrıca kendi istek ve amaçları doğrultusunda araştırma yapan firmalar daha profesyonel ve sağlıklı bir şekilde konkur süreci ile ilgili reklam ajanslarına duyuru çıkabilirler.

Konkur sürecine katılarak konkur sunumu hazırlayacak reklam ajansları ise firmaların isteklerini, beklentilerini ve taleplerini iyice anlamalı, firmanın amaçlarını araştırmaları ve bu araştırmalar doğrultusunda konkur sunum için hazırlıklar yapmalıdır. Araştırmalar doğrultusunda net hedefler belirleyerek stratejiler oluşturmak, profesyonel bir konkur sunum için oldukça etkilidir. Firma ile ilgili araştırmada bulunan reklam ajansları başarılı bir konkur sunum süreci geçireceklerdir.

Sunumunuzu Planlayın

Konkur sürecine katılacağınız firma ile ilgili konkuru iyi anlayıp, hedef kitlenizi belirleyip, araştırmanızı da yaptıktan sonra konkur sunumunuzu planlamanız gerekmektedir.

Belirli stratejilere sahip, istenilen talepleri karşılayan ve belli plana sahip konkur sunumu ile çok daha başarılı bir konkur süreci geçirilmektedir. Eğer reklam ajansı, konkur sürecini başlatan firmanın isteklerini biliyor ve bu istekleri karşılayacağından eminse çok daha başarılı bir şekilde konkur sunum sürecini geçme şansına sahiptir.

Ancak plansız ve strateji oluşturulmadan ilerlenen sunumlarda reklam ajansları hem jüri karşısında beklentiyi karşılayamazlar hem de firmaların asıl istekleri konusunda firmaları tatmin edemedikleri için başarısız bir konkur sunum süreci geçirirler.

Etkileyici Bir Başlangıç Yapın

Dikkat sürelerinin kısa olduğu konkur sunumlarında beklenilen ve talep edileni kısa, öz ve yalın ifadelerle belirtmek oldukça önemlidir. Bu nedenle, konkur sürecini başlatan firmanın ilgisini çekmek için reklam ajansı olarak konkur sunumuna etkileyici bir şekilde başlamak çok önemlidir. İlk cümlelerde asıl isteneni çarpıcı bir şekilde sunmak, firmanın dikkatini çekmek için oldukça önemlidir.

Sunumun ilerleyen dakikalarında bu etkileyici başlangıçtan sapmadan, yalın, sade, kısa ve öz ifadelerle asıl isteneni, talep edileni ve konkur duyurusunda geçenleri stratejik bir şekilde anlatmak gerekmektedir.

Görsel Öğeler Ekleyin

Konkur sunuma görsel öğeler eklemek, yani konkur sunumu görsel öğelerle desteklemek başarılı bir konkur sunum sürecinin en önemli faktörlerindendir.

Konkur sunum esnasında kullanılan konu ile ilgili ve etkili görselleri sunuma eklemek ve firma ile paylaşmak, jürinin reklam ajansıyla ilgili görüşlerinin pekişmesine imkân sağlar. Bu sayede, daha başarılı bir konkur sunum süreci gerçekleştirebilirsiniz.

Net ve Anlaşılır Bir Şekilde Konuşun

Konkur sunum sürecinde etkileyici bir başlangıç yapıldıktan sonra sunum boyunca net, kısa, öz, istenileni belirten ve anlaşılır cümlelerle sunum yapılmalıdır.

Kendinden emin bir reklam ajansının istek ve talepleri hakkında bilinçli olan bir firmayla çalışması iki taraf içinde oldukça başarılı bir süreç olmasına imkân sağlar.

Konkur sunum sürecinde net ve anlaşılır bir şekilde konuşmak jürininde reklam ajansıyla ilgili daha sağlıklı karar almasını sağlar.

Sıkı ve Etkili Bir Sonuç Çıkarın

Konkuru iyi anlayıp, hedef kitleyi belirleyip, araştırma yaptıktan sonra sunumu planlayıp, planlanan sunum doğrultusunda etkili bir başlangıç yapılmalıdır. Görsel öğeler ekleyerek net ve anlaşılır bir şekilde konkur sunumu yapılmalıdır. Strateji belirlenen ve planlanan sunum doğrultusunda sunum sonucu sağlam, talepler konusunda firmayı tatmin edecek ve etkili sonuç çıkartmak gerekmektedir.

Belirlenen etkili sonuç, konkur sunum sürecinde jürinin reklam ajansıyla ilgili olumlu düşünceler edinmesini sağlar. Firmanın daha önceden belirlediği soruları jüri sorduğunda kararlı ve emin sonuçlar ile sorulara cevap veren reklam ajansları konkur sunum sürecini başarılı bir şekilde tamamlama şansı yakalar.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için konkur sunumu nedir, konkur süreci, başarılı konkur süreci ve konkur sunumu için neler gereklidir gibi konular hakkında bilgi vermeye çalıştık. Konkur sunum, başarılı konkur sunum süreci ve benzeri gibi çok daha fazla içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al