Mobil Pazarlama: Stratejiler ve Uygulamalar

4 Dakika Okuma Süresi

Mobil pazarlama stratejileri nedir? Mobil pazarlamanın amaçları nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mobil Pazarlama: Stratejiler ve Uygulamalar

 

Mobil pazarlama, mobil cihaz kullanıcılarına odaklanan bir pazarlama stratejisi olarak karşımıza çıkar. Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte mobil pazarlama çok büyük bir önem kazanmıştır. Mobil pazarlama mobil cihazlarda görünen her türlü tanıtım mesajın pazarlama faaliyeti olarak kullanılmasıdır. Bu pazarlama stratejisi, pazarlamacıların mobil cihazlarda hedef kitlelerine ulaşmalarına yardımcı olan farklı stratejilerden oluşur.

Mobil pazarlama, farklı konumlardaki kullanıcılara ulaşmanızı mümkün kılar. Esasen mobil pazarlama, insanlarla online platformlar üzerinde buluşmayı ve onlara mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunmayı hedefler. Bu pazarlama, işletmenizi mobil cihaz kullanıcılarına hitap edecek şekilde pazarlama sanatı olarak ifade edilir. Bu nedenle mobil pazarlama stratejileri ve örnekleri merak edilmektedir. Edvido olarak bu yazımızda, mobil pazarlama hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Mobil Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

Dünya üzerinde mobil erişimi olan kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle sizin de mobil pazarlama ile uyumlu hale gelmeniz son derece önemli bir adımdır. Bunun yanı sıra mobil pazarlamanın neden önemli olduğu da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Mobil pazarlamanın önemine dair detaylar şu şekildedir:

Erişilebilir olması

İnsanlar artık birçok işi telefon ile halletmektedir. Bu nedenle erişilebilirdir ve her zaman her yerde ulaşılabilirdir. Birden fazla pazarlama kanalı mevcuttur. Mobil pazarlamada tüketicilere ulaşmak için kullanabileceğiniz birden çok farklı kanal ve strateji mevcuttur.

Lokasyona göre mobil pazarlama

Mobil pazarlama, konuma göre hedeflenebilmektedir. Bu durum kullanıcıyla daha alakalı, konuma özel reklamların gönderilmesi anlamına gelmektedir.

Uygun maliyetli

Geleneksel pazarlama teknikleri ile karşılaştırıldığında, mobil pazarlama önemli ölçüde daha uygun bütçelidir.

Performans odaklı olması

Mobil pazarlama alanında tecrübesi olanlar, reklamlarının tam olarak kaç kez görüntülendiğini, kaç kişinin tıkladığını (tıklama oranı) ve diğer birçok veriyi görebilmektedir. Tüm bunlar, kitlenin mobil pazarlama kampanyalarına ne kadar iyi yanıt verdiğini gösterdiği için son derece önemlidir.

Başarılı Mobil Pazarlama Stratejileri: İpuçları ve Uygulamalar

Mobil pazarlama sürecinde dikkat etmeniz gereken ve göz önünde bulundurmanızın yararlı olacağı adımlar bulunmaktadır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

Özgün olmak

Mobil cihazların küçük ekranları bulunmaktadır. Bu durum söz konusu ise kelimelerin idareli kullanılması gerektiği anlamına gelmektedir. Dağınık ve kalabalık reklamlar, kullanıcıları çekmez. Mobil söz konusu olduğunda, reklamları özgün ve sade tutmak çok daha faydalı olacaktır.

Lokal optimizasyon

Mobil cihazlarda kullanıcılar genelde lokasyon bazlı aramalarda bulunurlar. Araştırmalara göre mobil cihazlarda yapılan aramaların üçte birini lokal aramalar oluşturur. Kullanıcılar günlük ihtiyaçlarını giderebilmek için sıklıkla mobil cihazlarından arama yaparlar. Örneğin; en yakın eczane nerede? Yakınlarda restoranlar neler? gibi sorgular lokasyon bazlı aramalara örnek gösterilebilir. Markaların kullanıcıların aramalarıyla uyumlu olması mobil pazarlama için oldukça önemlidir.

Hedef kitlenizi değerlendirin

Mobil pazarlamada hedef kitle, kullandığınız mobil reklamların türünü etkileyen bir kriterdir. Bu durumda hedef kitlenizi temel alan ürünlerinin yer aldığı reklamlardan yararlanmayı deneyin.

Farklı stratejilere şans verin

Mobil pazarlamada başarılı sonuçlar elde edebilmek için farklı stratejiler uygulamak önemlidir. Farklı stratejileri uygulamak hedef kitlenize ulaşmada markanız için en etkili stratejiyi bulmanızı sağlar.

Sonuçlarınızı kıyaslayın

Uyguladığınız stratejilerin sonuçlarını değerlendirmek son derece önemlidir. Sonuçların raporlanması, bir önceki ay ve dönem ile karşılaştırılması uyguladığınız stratejinin çalışıp çalışmadığının en net göstergesini ifade eder.

mobil-pazarlama-2

Mobil Pazarlama Başarı Hikayeleri: En İyi Örnekler ve Sonuçlar

Mobil pazarlama alanında birçok başarı hikayesi örneği mevcuttur. Bunlar temel olarak aşağıdaki gibidir:

The North Face

Dünyanın önde gelen giyim tedarikçilerinden biri olan The North Face, daha fazla müşteriyi mağazalarına yönlendirmek için GEO-Eskrim adlı bir mobil taktik kullanmıştır. Programa kaydolmak için müşteriler cep telefonu numaralarını vererek mobil GPS özelliklerini etkinleştirmektedir. Daha sonra ise bir dükkândan belirli bir mesafeye geldiklerinde, içeri girmesini hatırlatan bir kısa mesaj alırlar.

Müşterinin bulunduğu yere göre The North Face, kısa mesajı bölgenin hava durumuna göre uyarlayabilmektedir. Bununla birlikte belirli promosyonlarla birlikte belirli müşterileri hedeflemek de mümkündür.

Starbucks

Starbucks müşterilerine ödeme kolaylığı sunan Starbucks Card mobil ödeme hizmetini sunmuştur. Starbucks Card ile mobil ödeme programından mobil ödemeleri kabul etmektir. Tüketiciler, uygulamayı telefonlarına indirebilir ve mobil karta para yüklerler. Daha sonra ise bir alışveriş yaptıklarında barista ekrandaki barkodu tarar ve ücret hesaptan düşer. İlk tanıtımından sadece üç ay sonra uygulama 3 milyondan fazla kullanıcı kazandı.

Mobil Pazarlamanın Amaçları Nelerdir?

Mobil pazarlama ile popülarite kazanmak isteyenlerin temel amaçları aşağıdaki gibidir:

  • Hedef kitlede marka bilinirliğini artırma
  • Müşterileri elde tutma
  • Satış sonrası müşteri hizmetleri sağlama
  • Devam eden promosyonlarla ilgili akıllı telefon kullanıcılarını bilgilendirme
  • Mobil uygulamalarda anlık bildirimler ile gerçek zamanlı güncellemeleri paylaşma
  • Geri bildirim toplama
  • Dinamik içerik ile kişiselleştirme yapma
  • Konum tabanlı hizmetler ve teklifler sunması.
  • Hedef kitleye ürün ya da hizmet satışı yapma
  • Kaybetmenin eşiğinde olan müşterileri geri kazanma

Mobil Pazarlamanın Geleceği Nedir?

Mobil pazarlamaya tümüyle odaklanmak istediğiniz süreçte, keşfedebileceğiniz daha birçok çözüm ve yol bulunmaktadır. Teknolojinin mobil alanında yükselişi her gün yeni fırsatlar ve stratejiler ortaya çıkartmaktadır. Özellikle yapa zeka uygulamalarının hayatımıza girmesiyle beraber mobil alanda bu alan yapılan yatırımların artması beklenmektedir.

Mobil pazarlamanın avantajlarından yararlanabilmek için bilmeniz gereken bazı durumlar söz konusudur. Bunlardan birisi ise öncelikli olarak web sitenizin mobil cihaz uyumlu olması gerektiğidir. Ayrıca SMS ve anında bildirim özellikleri de son derece önemlidir. Çevrimiçi davranış ve çevrimdışı alışveriş verilerine sahip olması son derece önemli bir kriterdir. Mobil pazarlama için aynı zamanda deneyimleri kişiye özel hale getirmeli ve tercih bilgilerini takip ederek kullanmalısınız. Bu noktada mobil pazarlama yatırımınızın yararını görmek için sonuçlarınızı rakamlarla öğrenmeniz ve yatırım getirisini göstermeniz genellikle talep edilen bir durumdur.

Günümüz dijital süreçlerinde müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz, her kanal ve mobil cihazlar da dahil her cihazda markanızla etkileşim kurmayı hedeflemektedir. Bu noktada ise pazarlamacılar, onların tercihlerine ayak uydurmalıdır. Genel olarak ise kanallar arası pazarlama, farklı kanallara sorunsuzca geçiş yapmanızı sağlar ve müşterilerinizle etkileşim kurabileceğiniz daha fazla görünürlük ile temas noktası oluşturmanıza yardımcı olur. Kısacası, mobil pazarlama alanında da hedef kitlenize göre şekillenmeli ve buna göre stratejiler belirlemelisiniz.

Edvido olarak bu yazımızda, mobil pazarlaması hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al