Kolaylıkla WordPress Site Nasıl Kurulur? (2024 Güncel Rehber)

4 Dakika Okuma Süresi

Basit Wordpress temaları ile kolayca site kurma yöntemlerini incelemek ve detaylı bilgi edinmek için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Kolaylıkla WordPress Site Nasıl Kurulur? (2024 Güncel Rehber)

WordPress Nedir?

WordPress, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS). Web sitesi ve blog oluşturmak isteyen ve herhangi bir kodlama deneyimi olmayan kişiler arasında popüler bir internet sitesi kurma aracıdır. WordPress’i bu kadar popüler kılan en önemli özelliklerinden biri ise yazılımının kullanıcılara herhangi bir maliyetinin olmamasıdır. WordPress’i herkes ücretsiz olarak kurabilir, kullanabilir ve değiştirebilir.

WordPress.org ve WordPress.com Arasındaki Fark Nedir?

İnsanlar genellikle .org ve .com'un aynı WordPress olduğuna inanırlar.

WordPress.org, sitenizi WordPress'te barındırdığınız zamandır; bu, web tasarımında tam bir değişiklik ve özelleştirme özgürlüğüne sahip olduğunuz anlamına gelir. Bu seçenek genellikle WordPress'in nasıl çalıştığına aşina iseniz önerilir.

Öte yandan, WordPress.com, WordPress.com'un hosting de dahil olmak üzere web sitenizin tüm adımlarıyla ilgilendiği seçenektir. Bu seçenekte, web tasarımınızda daha az özgürlüğe sahip olursunuz ancak, kullanımının daha basit ve kolay olması yönünden yeni başlayanlar için önerilir.

WordPress Ne İçin Kullanılır?

Başlangıçta, WordPress esas olarak blog oluşturmak için kullanılıyordu. Fakat günümüze dek sürekli değişen ve güncellenen WordPress, yazılımını geliştirdi ve böylece artık istediğiniz herhangi bir web sitesini oluşturabileceğiniz bir araç haline geldi. Bugün, WordPress üzerinden hobi veya yaşam tarzı blogları, profesyonel portföyler, e-ticaret mağazaları, mobil uygulamalar ve üyelik siteleri oluşturabilirsiniz.

WordPress Site Nasıl Kurulur?

İster e-ticarete yeni başlayan küçük bir işletme olun, ister çevrimiçi varlığınızı genişletmek isteyen köklü bir şirket olun, profesyonel bir web sitesi görünürlüğünüzü arttırmak için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, bir web sitesi oluşturmanın birçok yolu vardır ancak WordPress, çok yönlülüğü ve kişiselleştirme yetenekleri nedeniyle kullanıcılar arasında en popüler seçeneklerden biridir. Bu rehberde de yalnızca dokuz basit adımda bir WordPress web sitesini nasıl oluşturacağınızı göstereceğiz.

  • Bir WordPress planı seçin
  • Domain ve Hosting ayarlarınızı yapın
  • WordPress’i yükleyin
  • Temanızı seçin
  • Eklentileri yükleyin
  • Yönetim sayfalarını tamamlayın
  • Web sitenize yüklemek istediğiniz içerikleri ekleyin
  • Web sitenizi özelleştirin
  • Web sitenizi yayınlayın

1. Bir WordPress Planı Seçin

İlk olarak web sitenizi oluşturmaya başlamak için bir WordPress planı seçmeniz gerekecek. WordPress, kullanıcılarına bir ücretsiz plan seçeneği sunmasına karşın domain ve hostingi, eklentileri, temaları ve WordPress sitenizle ilgili diğer her şeyi satı alma opsiyonlu sunmaktadır. Buna ek olarak, WordPress’in kullanıcılarına sunduğu ayrıca 4 farklı plan seçeneği bulunmakta ve bu planlar arasındaki temel farklar, aylık ücret, site özelleştirme türleri ve pazarlama araçlarına erişimdir. Sizin bu beş plan arasından bir seçim yapmanız gerekecektir.

2. Domain ve Hosting Ayarlarınızı Yapın

Seçeceğiniz domain, sitenizin içeriği ile doğrudan ilgili olmalı ve kullanıcıların asla unutamayacakları kadar kolay hatırlayacağı bir isim olmalıdır. Bu adımda bazı anahtar kelime araştırması yapmak da domain belirlemede size yardımcı olabilir. 

Unutmayın: iyi bir domaine sahip bir websitesi sitenizin görünürlüğü için her zaman çok önemlidir. Ayrıca, belirli bir isme takılmanız halinde, örneğin; domain. com alındı mı? .net veya .co gibi alternatif seçenekleri değerlendirin. 

Bir sonraki adımınız ise sitenizi idare edecek güvenilir bir hosting bulmaktır. Burada karşınıza birden fazla  hosting seçeneği çıkacaktır:

Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting, en temel hosting türlerinden biridir. Bu, bir veya daha fazla oda arkadaşıyla bir ev kiralamak gibidir. Bu hosting türünün seçilmesi durumunda, aynı hostingi kullanan paylaşımcı sayısı birkaç bine kadar çıkabilir. Bu bağlamda, paylaşımlı hosting satın aldığınızda, işletmenizin etki alanı, sunucuda ve sizinle aynı barındırmayı paylaşan tüm web sitelerinde barındırılacaktır.

Paylaşımlı hostingin en önemli avantajı maliyettir. Aynı hosting hizmeti binlerce kişiye sunulduğundan, sunucunun maliyeti bölünür ve böylece hizmet sağlayıcılar çok daha uygun fiyatlar sunabilir. Ayrıca, basit ve kolay bir kullanım sunan paylaşımlı hosting, bu yönüyle yeni başlayanlar için de ideal konumda.

Buna karşın, paylaşımlı hosting birçok iyi seçenek sunsa da kimi durumlarda bu kullanıcı çokluğu yüzünden yavaş hız veya kesinti gibi sorunlar çıkartabilir.

VPS Hosting

Paylaşımlı hosting, oda arkadaşlarınızla bir daire kiralamak ise VPS hosting de bir apartmanda bir daire kiralamak gibidir.

VPS hosting, güvenilirlik, daha iyi ve eşit kaynak tahsisi, esneklik ve kullanabileceğiniz kaynak sayısını artırma yeteneği gibi birçok avantajı nedeniyle, paylaşılan hostinge göre daha fazla tercih edilir.

Bununla birlikte, hosting sağlayıcısına bağlı olarak VPS hosting, paylaşımlı hostingten* çok daha pahalı olabilir.

Dedicated Hosting

Dedicated hosting, genellikle birden fazla web sitesine sahip büyük ölçekli şirketler tarafından seçilir. Bu hosting türünde, özel bir sunucunuz vardır  ve bu sunucunun sunduğu tüm  avantajlardan yararlanırsınız. Bu da demektir ki, hosting sağlayıcıları tek bir sunucusunu veya içeriğinizin boyutuna göre sunucularını tamamen sizin kullanımınıza sunmaktadır. Ancak bir şirket aracılığıyla sunucuya sahip olmanın doğrudan sunucu satın almaktan daha avantajlı yanı şu şekilde belirtilebilir: Böylesi bir durumda o hosting şirketinin tüm teknik desteğini de almış olursunuz.

Dedicated hosting hizmetinde o sunucu tamamen size aittir. Bu şu anlama gelmektedir: Sunucu üzerine dilediğiniz program ve yazılımları yükleyebilirsiniz. Böyle bir durumda işlem yapma esnekliğinin tamamına hâkim olmuş olacaksınız. Bununla birlikte hatırlatmakta fayda var: Dedicated hosting hizmeti genellikle yüksek trafik alan büyük internet siteleri için tavsiye edilen bir sunucu kiralama hizmetidir.

Buna ek olarak, bu sunucu hizmetinin en önemli avantajı, kullanıcılara yüksek güvenlik sunmasıdır. Ancak elbette ki bu yüksek güvenlik ve tek bir sunucunun sadece tek bir site tarafından kullanılmasının yüksek maliyeti olacağı da gözden kaçırılmamalıdır.

Bu yüzden, eğer yeni başlayan bir kullanıcıysanız, dedicated hosting size göre değildir. Ayrıca, tüm bilgilerinizi tek bir sunucuya depoladığınızı düşünürsek sunucunuzdaki küçük bir güvenlik çökmesi, tüm web siteniz ve bilgileriniz dahil olmak üzere tüm sunucuya zarar verebilir.

Bu üç temel barındırma türünün dışında, bulut barındırma ve self-servis barındırma dahil olmak üzere başka hosting türleri de vardır.

Bir ipucu: eğer yeni işiniz için sıfırdan bir web sitesi oluşturuyorsanız, paylaşımlı barındırmayı tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

3. WordPress’i Yükleyin

Domain ve hosting ayarlarınızı yaptıktan sonra sıra, WordPress'i kurmaya ya da başka bir deyişle domain ve hosting bağlantılarınızı Wordpress’e bağlamaya geldi. 

Bunu yapmak için ilk olarak, kullanıcı kontrol panelinize ve daha sonra karşınıza çıkacak  soldaki dikey menüden "Web Siteleri"ne gidin ve ardından "Web Sitelerini Yönet"i tıklayın. Buradan oluşturmak istediğiniz siteyi bulun, “Yönet”e ve ardından “WordPress Yükle”ye tıklayın.

Bu işlemin birkaç dakika sürebileceğini ve adımların hosting sağlayıcısına göre değişebileceğini unutmayın. Bu adımda anlattığım sıra DreamHost adlı hosting sağlayıcısının kullanılması durumunda gerçekleşecek adımlardır. Farklı sağlayıcıların kullanılması durumunda süreç farklı işleyebilir.

4. Sitenizin Temasına Karar Verin

Yukarıdaki adımları eksiksiz tamamladıktan sonra, WordPress siteniz için bir tasarım temasına karar vermeniz gerekir. Ücretsiz binlerce tema örneği bulunduğu gibi fiyatları yüzlerce doları bulan farklı tema türleri de mevcuttur. Bu adımda, seçtiğiniz temanın hem sitenizin konusu hem de yayınlamayı planladığınız düzen ve içerik ile paralel olmasına özen gösterin. Bu, sitenize bütünlük ve kullanıcılar için de tutarlılık katacaktır.

Buna ek olarak, WordPress üzerinden de siteniz için ücretsiz temalar alabilirsiniz. Ancak, bu temalar genellikle çok daha fazla çalışma gerektirirler, bu nedenle uzun vadede genellikle iyi tasarlanmış bir premium temaya yatırım yapmak sizin ve siteniz için daha akıllıca olacaktır.

5. WordPress Eklentilerini Yükleyin

WordPress Eklentiler, bir WordPress web sitesine belirli özellikler veya hizmetler ekleyen PHP komut dosyası dilinde yazılmış bir programdır. WordPress eklentileri, ziyaretçileriniz için değerli özellikler ve araçların yanı sıra WordPress sitenize büyük ölçüde özelleştirme ve esneklik sağlar.

İlk etapta, birçok eklenti ile başlamanıza gerek olmayacaktır fakat ilerleyen süreçlerde WordPress'i ne kadar uzun süre kullanırsanız, bu eklentilerin sitenize ne kadar çok fayda sağladığını göreceksiniz. WordPress  yönetici kontrol panelinden bu eklentilere ulaşabilir ve ihtiyacınıza göre olanları seçebilirsiniz.

6. Yönetim Sayfalarınızı Tamamlayın

Bu adım, sitenizin menü ayarlarını içerir. Örneğin, iletişim, hakkında, kategoriler, müşteri hizmetleri gibi sayfaları bu adımda ayarlamalısınız. Sitenize içerik eklemeye odaklanmadan önce bunları aradan çıkarmanız faydalı olacaktır. Sonuçta, bunları sitenize şimdi eklemek daha sonra, diğer tüm daha heyecan verici şeyleri yayınlamayı bitirdikten sonra eklemekten daha kolay! Bu sayfalar ayrıca hem sizi hem de site ziyaretçilerinizi korur ve de sitenizi ziyaret eden kullanıcılara daha iyi bir hizmet sunar.

7. WordPress Sitenizi Yayınlayın

Önemli yönetim sayfalarını yayınladıktan sonra sıra sitenize içerik eklemeye geldi. Konunuz ne olursa olsun, okuyucularınız için bol miktarda kaliteli içerik eklediğinizden emin olmalısınız. Ayrıca, sayfalarınızı görsel olarak zengin hale getirin ve düzenli olarak yeni içerik eklemeye devam etmeyi bir öncelik haline getirin. Örneğin, blog yazıyorsanız, her gönderiye en az bir resim ekleyin. Bu, okuyucularınıza sosyal medyada paylaşacakları bir şey vermekle kalmaz, aynı zamanda içeriğinizi daha çekici hale getirir. İster günlük, ister haftalık, ister aylık içerik eklemeye karar verin, bir içerik takvimi oluşturmak doğru yolda kalmanıza yardımcı olacaktır.

8. Sitenizin Reklamını Yapmayı Unutmayın

Yeni sitenizin reklamını yapmak iki yönlü bir adım gerektirir. 

İlk olarak, SEO (arama motoru optimizasyonu): Sayfalarınızın başlık, açıklama ve gövde metninde alakalı anahtar kelimelere sahip olduğundan emin olun. İkinci olarak, sitenizi mümkün olan her şekilde tanıtmak için zaman ayırın. Örneğin, kullanıcılara ücretsiz seçenekler sunun, sitenizi daha geniş kitlelere tanıtmak için sosyal medya sitelerini ve forumları kullanın ve kullanıcılarınıza e-posta ile düzenli bültenler gönderin. Ayrıca, sosyal bağlantılarınızı oluşturmak ve  sitenizi popüler hale getirmek için bloglarda, forumlarda ve topluluklarda misafir olarak yazı yazmayı ve yorum yapmayı da düşünebilirsiniz.

9. Sitenizi Yedekleyin

İçeriğiniz en değerli varlığınızdır, bu nedenle sitenizi yedeklediğinizden emin olun! Blogunuz için bu, bir çökme durumunda içeriğinizi yedeklemek anlamına gelir, böylece baştan başlamak zorunda kalmazsınız. Gönderileri, eklentileri ve bağlı kuruluş bağlantılarını yedeklemezseniz, ayağa kalkmanız biraz zaman alabilir. Sitenizi düzenli olarak yedeklemek için zamanınız yoksa, hosting sağlayıcıları alternatif yedekleme imkanları sunmaktadır, onlara göz atabilirsiniz. 

Neden WordPress’i Seçmelisiniz?

WordPress ilk olarak blog ve ilgili yayıncılık için bir platform olarak tasarlanmış olsa da, şimdi tüm internet sitelerinin üçte birinin temel aldığı bir platformdur. Bu, WordPress'in web sitesi sahipleri için sahip olduğu çok sayıda avantaj sayesindedir, örneğin:

Esneklik ve Uyarlanabilirlik

WordPress'te küçük işletmelerden e-ticaret mağazalarına kadar neredeyse her şeyi yapabilirsiniz. Ne yapmayı seçerseniz seçin, WordPress buna uyarlanabilir.

Kullanıcı Dostu

Herhangi bir teknik uzmanlığınız olmasa bile, bir WordPress sitesi birkaç dakika içinde hazır ve çalışır durumda olabilir. Tek ihtiyacınız olan bir domain ve hosting.

Temalar ve Eklentiler

WordPress temaları, sitenizin görünümü ve işlevleri konusunda size çok çeşitli seçenekler sunarken, alışveriş sepetleri, iletişim formları, galeriler ve daha fazlası gibi web sitenizin belirli ihtiyaçlarını karşılayan eklentiler de sunar.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al