Influencer Pazarlama: Nasıl Başarılı Olunur?

4 Dakika Okuma Süresi

Influencer pazarlama nedir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Influencer Pazarlama: Nasıl Başarılı Olunur?

Influencer; kendi alanında uzman olarak görülen veya kitlelere çeşitli özellikleriyle hitap eden yüksek takipçi sayısına sahip kişilerdir. Son dönemde oldukça popülerleşen sosyal medya platformları sayesinde influencer pazarlama da gelişmiştir. Bu noktada ise “Influencer pazarlama nedir?” konusu merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Geçmiş senelerde influencer olmak sadece televizyon ünlüleri için geçerliydi. Bunun yanı sıra sosyal medyanın günümüzde çeşitli kitlelere ulaşması ile belirli bir konuda düzenli içerik üreterek herkes influencer olabilmektedir. Bu noktada ise influencer pazarlama nedir ve neden önemlidir gibi konular önem kazanır. Bu nedenle ise influencer pazarlama alanında bilinmesi gereken birçok konu mevcuttur. Edvido olarak bu yazımızda, influencer pazarlama nedir, neden önemlidir, örnekleri ve stratejileri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Influencer Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

Genel olarak influencer pazarlama, marka bilinirliğinizi artırmak, daha fazla potansiyel müşteri edinmek ve dijital pazarlamadan sağladığınız gelirin yükselmesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca bu pazarlama türünün dönüşüm oranı son derece yüksektir. Bunun yanı sıra influencer pazarlama, hedef kitleye en yakın olabileceğiniz pazarlama türüdür.

Doğru influencer ile çalışmak hedef kitle ile doğrudan etkileşim kurmak anlamına gelir. Sizin adınıza ürün ve hizmetleriniz için gerçek bir pazar yeri oluşturmuş olan influencerlar ile potansiyel hedef kitlenizi direkt olarak sizinle ilgilenen ve sizin ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgi alma ihtiyacı bir kitleye dönüştürmeniz mümkün olur.

influencer-2

Başarılı Influencer Pazarlama Stratejileri: İpuçları ve Uygulamalar

Başarılı bir influencer pazarlama stratejisi için bilmeniz gereken bazı kriterler söz konusudur. Bu kriterler ise temel olarak aşağıdaki gibidir:

Temel Performans Göstergelerini (KPI) belirlemek

Influencer pazarlama projesi yürütmenizin amacını belirlemek için temel performans göstergelerinizi bilmeniz gerekir. Bunlar şu şekildedir:

  • Marka bilinirliğini artırma
  • Yeni kitlelere ulaşma
  • Satışları artırma

 Hedef Kitlenize En Uygun Mecra ve Yöntemi Belirleme

  • YouTube videoları
  • Canlı yayınlar
  • Sosyal medya paylaşımları
  • Podcast’ler
  • Blog, kitap ve makale yazıları

Kurumunuza Uygun Influencerları Belirleme

Influencerlar ile ilerleyeceğiniz projelerin marka bilinirliğinize olumlu katkıda bulunabilmesi için seçeceğiniz influencerın bilgisi, deneyimleri, fikirleri, kendini ifade etme şekli ve yaşam stili ile kurum kimliğiniz uyumlu olmalıdır. Ayrıca sosyal medyada etkin olması ve takipçi sayısı da önemli etkenlerdendir.

Kısacası influencerın kurumsal olarak size sağlamasını istediğiniz faydalar şu şekildedir:

  • Güven oluşturma
  • Erişim alanınızı genişletme
  • Yatırım getirisini artırma

Size bu faydaları sağlayacağından emin olduğunuz influencer ile yürüteceğiniz projelerin markanızı ve hedef kitlenizi olumlu etkileyeceği muhtemeldir.

Özgün, dikkat çekici ve inandırıcı içeriklerden vazgeçmeme

Bir influencerın ürettiği içerik ne kadar kıvamlı ve lezzetli ise takipçilerin alacağı tat o kadar fazla olur. Bu noktada ise influencerın güven oluşturması ve dikkat çekmesi oldukça önemlidir.

Uzun vadeli plan

Influencer pazarlamasının, çarpıcı bir fikir ve geniş çaplı reklam kampanyasıyla büyük ve geçici bir etki yaratmak olmadığını bilmek gerekir. Bununla birlikte Business Influencer projeleri, kurumsal güven ve sadakat oluşturmak üzere yürütülen uzun vadeli projelerdir.

Influencer Pazarlama Başarı Hikayeleri: En İyi Örnekler ve Sonuçlar

Birçok influencer pazarlama örneği vardır. Bunlardan en temel olanları ise aşağıdaki gibidir:

  • Mercedes Benz

Marka – influencer uyumunun en başarılı örneklerinden biri Mercedes’in kampanyalarından biridir. Bununla birlikte Mercedes, kampanyası için bilindik bir influencer yerine dört ayaklı bir influencer tercih edilmiştir. Mercedes, piyasaya yeni tanıtılacak arabası için Instagram fenomeni bir köpek olan Loki ve sahibi ile çalışmaya karar vermiştir. Bu araba, Instagram fenomeni Loki ve sahibine, karlı dağlarda sürmeleri için Mercedes tarafından tahsis edilmiştir. Loki’nin sahibi arabayı sürerken karların arasında onu takip eden Loki’nin dağ macerası, 3D kameralar ve sanal gerçeklik teknolojileri ile videoya alınmıştır.

Altını çizerek belirttiğim gibi influencer seçiminde doğru insanı ya da doğru hayvanı bulmak, bu kampanyaların başarısı için son derece kritiktir. Örneğin, bu kampanya sonunda Mercedes yalnızca Instagram üzerinden 173 milyon izlenim, 2,3 milyon etkileşim kazanmıştır.

  • Daniel Wellington

Daniel Wellington saat markası birkaç tane influencer ile değil, yüzlerce influencer ile çalışmayı tercih etmiştir. Daniel Wellington, influencerlara paylaşımlarında kullanmaları için isme özel %15 indirim kodları sunmuştur. Bu sayede influencer ve takipçisi için kişiselleştirilmiş bir indirim düzenlenmiştir. Kısacası influencerlar, saatleri kendi tarzlarıyla birleştirerek paylaştığı postlar ile bu indirim kodlarını da paylaşmışlardı.

Daniel Wellington, bu kampanya ile 150,000 dolarlık şirket değerini 5 yıldan kısa bir sürede 200 milyon dolara yükseltmiştir.

Influencer Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?

Influencer pazarlamanın temel avantajları genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Markayı sosyal medyada ve dijital platformlarda tanıtmak için eşsiz bir pazarlama türüdür.
  • Marka hakkında canlı olarak görüş bildiren bir kişi ile tanıtım yapma avantajı sunar.
  • Markanın ürünlerini detaylı şekilde tanıtabilmek mümkündür.
  • Influencerlar, markanın ürün kalitesi ve güvenilirliği hakkında sosyal medya kitlesini ikna edebilir.
  • Marka ürün ve hizmet detayları hakkında bilgileri hedef kitleye aktarabilir.
  • YouTube gibi öne çıkan platformlarda reklam vermenize olanak tanır.
  • Tüm sosyal medya ağlarında markanın kampanyasını duyurma şansı artar.
  • Marka için potansiyel müşteri kitlesi oluşturmak daha pratik hale gelir.
  • Müşteri kitlesini marka ürünlerine çekerek satış oranlarını yükseltme olanağı fazladır.

Bu gibi işlevleri olan influencer pazarlama ile dijital platformlardaki başarı da pazarlama hedeflerine yansıtılmaktadır.

Influencer Pazarlama Trendleri Nelerdir?

  • En Popüler Sosyal Medya Platformlarını Kullanma

Geniş bir kitleye sahip olmak ve müşteri potansiyelini artırmak için en popüler olan sosyal medya platformlarında influencer tarafından tanıtım son derece önemlidir.

  • Kolay İzlenen Video Paylaşımı

Instagram gibi platformlarda kısa süren ama oldukça dikkat çeken video içeriklerin paylaşımı son derece popülerdir. Özellikle Instagram üzerinden çokça takip edilen ve Instagram keşfet videolarında önde olan influencerlar ile bu trend kapsamında tanıtım yapılabilir.

  • Farkındalık Mesajlarını Öne Çıkarma

Markanın farkındalık kampanyaları, yaptığı yardımlar ve geri dönüşüm özelliği de influencer aracılığı ile internet kullanıcılarına gösterilir. Bu noktada markanın kendine ait olan hedef kitlesine ulaşma süreci hızlanır. Ayrıca hedeflere ulaşma süreci de hızlandırılmış olur. Bu kapsamda ise hikâye anlatma, topluluk hissini uyandırma, insan odaklı iletişim kurma gibi yöntemler takip edilir.

  • Hikâyeleri İnsanlar ile Yönlendirme

Influencer pazarlama trendinde bir ürün veya marka, bir insan karakterine yansıtılmaktadır. Bir kremin cilt tipine uygun insanlara hitap etmesi ve dış tasarımı şık görünümü influencer tarafından tanıtılır. Bu kapsamda potansiyel müşteri kitlesi ile daha kısa sürede buluşmak mümkün hale gelir. Böylece marka kısa süre içerisinde daha başarılı bir geri dönüş alabilir.

Edvido olarak bu yazımızda, influencer pazarlaması hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan İstanbul Influencer Marketing Hizmeti Ajansları adlı sayfamızı inceleyebilir ve iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al