Ağızdan Ağıza Pazarlama Nedir? Örnekleri Nelerdir?

4 Dakika Okuma Süresi

Ağızdan ağıza pazarlama örnekleri nelerdir? Ağızdan ağıza pazarlamada başarılı olmak için yapılması gerekenler. Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Ağızdan Ağıza Pazarlama Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

Ağızdan ağıza pazarlama, temelde bir kişi, bir marka ya da bir ürünü kullanan ya da deneyimleyen kişinin ailesine, arkadaşlarına ve sosyal çevresine tavsiye etmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde bir kullanıcının o ürünü ailesine, arkadaşlarına ya da sosyal çevresine tavsiye etmesi markaların dönüşüm oranları için oldukça etkili ve önemli bir faktördür.

Firmaların hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmak ve satışları artırmak amacıyla kullanılan pek çok pazarlama stratejisi bulunmaktadır. Ticari faaliyetlerde bulunan firmaların kullandığı pazarlama stratejilerinden biri olan ağızdan ağıza pazarlama stratejisi ise firmaların sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir. Özellikle son dönemlerde en çok kullanılan pazarlama stratejileri arasında yer alan ağızdan ağıza pazarlama stratejisi, markaların reklam ve pazarlama maliyetlerinin de azalmasına katkı sunan bir yöntemdir. Bu nedenle, dünya genelinde henüz yeni gelişen bu pazarlama stratejisine firmaların verdiği önem ve değer her gün daha da artış göstermektedir.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için ağızdan ağıza pazarlama nedir, stratejileri, önemi, örnekleri, yapılması gerekenler gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Ağızdan Ağıza Pazarlama Nedir?

Bir kişinin bir marka, ürün ya da işletmeyi ailesine, arkadaşlarına ya da sosyal çevresine tavsiye etmesi sonucu gerçekleşen ağızdan ağıza pazarlama, temel olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Ağızdan ağıza pazarlamanın türlerinden biri organik olarak gerçekleştirilirken diğeri reklam destekli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Ağızdan ağıza pazarlama türlerinden olan organik pazarlama ile reklam destekli pazarlama türlerinin birbirleriyle oldukça fazla ortak özelliği bulunmaktadır. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ağızdan ağıza pazarlamada reklam kampanyası organik pazarlamanın verilerini artırırken, tam tersi olarak organik olarak gerçekleştirilen ağızdan ağıza pazarlama reklam kampanyası verilerini de artırabilir. Yani, iyi bir organik ağızdan ağıza pazarlama stratejisi, reklam kampanyalarının da olumlu bir şekilde etkilenmesini sağlar.

Organik ağızdan ağıza pazarlama türünde bir kişi, sevdiği bir ürününü ailesine, arkadaşlarına, sosyal çevresine ya da günümüz fenomenlik kavramı altında takipçilerine anlatır ve diğer kişilerin de ürünü tanımasını ve faydalanmasını sağlar. Genel olarak güven ilişkisine dayalı olan ağızdan ağıza pazarlama stratejisinde potansiyel hedef kitle de firmaya daha fazla güven duymaya başlar.

Reklam kampanyalarıyla gerçekleştirilen ağızdan ağıza pazarlama türünde ise ağızdan ağıza pazarlamayı geliştirmek ve potansiyel müşteri kitlesine ulaşmak için belirli bir stratejik plan doğrultusunda pazarlama kampanyaları gerçekleştirilir.

Ağızdan ağıza pazarlama stratejisini başarılı bir şekilde kullanmak için sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Müşterilerin firma, ürün ya da marka ile ilgili yaptığı yorumlara karşılık vermek, görüş paylaşmak ve özgün içerik paylaşımlarıyla sosyal medyayı aktif kullanmak ağızdan ağıza pazarlama için olmazsa olmazlardandır. Bunun yanı sıra, sosyal medya platformlarından firmayı takip eden kişiler ile iletişimde olmak, takipçi olan kitlenin de müşteri olmasına destek olur. Sonuç olarak sosyal medya platformları üzerinden firmayı takip eden ve müşteri olan kişiler, firmayı başka kişilere öneri olarak sundukça organik olarak ağızdan ağıza pazarlama faaliyetleri de gerçekleştirilmiş olur.

Ağızdan Ağıza Pazarlama Stratejileri

Bir ürün ile ilgili olumsuz deneyimlerin paylaşıldığı ağızdan ağıza pazarlama türü negatif ağızdan ağıza pazarlama olarak adlandırılırken, olumlu deneyimlerin paylaşıldığı ağızdan ağıza pazarlama türü ise negatif ağızdan ağıza pazarlama olarak adlandırılır. Bu davranış türleri firmaların satış oranları için oldukça önemlidir.

Ağızdan ağıza pazarlama pek çok farklı yöntem ve strateji ile gerçekleştirilmektedir. Günümüzde sıklıkla alışveriş siteleri ve sosyal medya platformlarında karşılaştığımız ağızdan ağıza pazarlama, müşterilerin yorumlarının görüldüğü bu platformların haricinde aşağıdaki yöntemlerle de yapılmaktadır.

  • Müşterilerin kendi aralarında paylaşımda bulunmaları
  • Müşteriyle marka arasında gerçekleşen paylaşımlar
  • Markalar arası gerçekleştirilen paylaşımlar
  • Marka çalışanları ile müşteri arasında yapılan paylaşımlar
  • Sivil Toplum Kuruluşlarının hedef kitlesini etkileyen paylaşımlar
  • Influencer’ların hedef kitlesini etkileyen paylaşımlar

Ağızdan ağıza pazarlama stratejileri için yapılabilecekler ise aşağıdaki gibidir;

  1. Sosyal medya platformlarında paylaşılan gönderi ve hikâye paylaşımları hedef kitleyi harekete geçirecek şekilde kurgulanmalıdır.
  2. Anket, soru - cevap ve benzeri gibi teşvik edici cümleler ile içerik oluşturulabilir.
  3. Sosyal medya platformlarında paylaşılan görsellere olumlu olan kullanıcı yorum ve mesajları eklenebilir.
  4. Müşteri sadakatini artıracak faaliyetler gerçekleştirilebilir.
  5. Müşterilere değer verilmeli ve hissettirilmelidir.

Firmayı takip eden kişiler bu gibi faaliyetlerden olumlu bir şekilde etkilenecektir.

agizdan_agiza_pazarlama

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Önemi

Ağızdan ağıza pazarlama, ticari faaliyetler gerçekleştiren her firma için oldukça önemli bir pazarlama modelidir. Bu pazarlama modelinde firmaların ürün ya da hizmetlerini tanıtan kişiler firmaların müşterisi olan kişilerdir. Genel olarak bu pazarlama stratejisinde müşteriler bilgi ve deneyimlerini karşılarında bulunan potansiyel müşteri kitlesine kendi isteğiyle aktarmaktadır.

Firmaya olan güveni artırarak satış oranlarının artmasını sağlayan ağızdan ağıza pazarlama stratejisi, çalışmaların da daha şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, ağızdan ağıza pazarlama stratejileri her firma için oldukça önemlidir.

Ağızdan Ağıza Pazarlama Örnekleri

  1. Danone

Danone markasıyla ilgili bir gıda mühendisi tarafından gönderilen e-postalar, birden fazla kişinin e-posta hesabına ulaşmış ve Danone markasının olumsuz özelliklerinden bahsetmeye başlamıştır.

İlk zamanlar bu tür e-postalar firma tarafından ciddiye alınmamıştır ancak bir süre sonra herkesin bu e-postaları konuştuğu anlaşılınca firma bu konu ile ilgili önlem almaya başladı. Kamuoyunun tanıdığı ve güvendiği isimlerden biri olan Ayşe Özgün, Danone reklamlarında oynatılarak reaktif bir halkla ilişkiler kampanyası yapıldı. Bu sayede Danone ile ilgili olumsuzluklar unutulmaya başlandı.

  1. Double Tree

Rezervasyon olmasına rağmen otel odalarını başka kişilere satan Double Tree, odasının başkalarına verilmesine sinirlenen iki müşteri tarafından olumsuz ağızdan ağıza pazarama etkisinde kalmıştır. Otelin lobisinde otele dair “Sizinki Çok Kötü Bir Otel” isimli hazırladıkları sunumu e-posta ile pek çok kişiye gönderdiler. Bu e-posta milyonlarca kişiye ulaştırılınca Double Tree Otel özür diledi, fakat yine de ciddi bir zarara uğradı.

Bu gibi ağızdan ağıza pazarlama eylemleri internette çok hızlı bir şekilde yayılarak firmaların pazarlama dünyalarını da etkilemektedir.

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Başarılı Olması İçin Yapılması Gerekenler

Ağızdan ağıza pazarlama iyi bir iş yaparak tavsiye edilmeyi beklemekten çok daha fazlasını kapsamaktadır. Örneğin;

  • Nielsen, müşterilerin %92’sinin arkadaş ve ailelerinden aldıkları önerilere reklamlardan daha çok inandığını söylemektedir.
  • Aile ve arkadaşların dışında, insanların %88’i diğer müşteriler tarafından yapılan yorum ve incelemelere daha çok güvenmektedir.
  • Müşterilerin %74’ü satın alma kararı verirken ağızdan ağıza iletişimi ana etken olarak kabul etmektedir.
  • Firmaların sadece %33’ü aktif bir şekilde müşteri incelemesi yapmaktadır.
  • Firmalar ağızdan ağıza pazarlama faaliyetleri için ayrı bir zaman ayırarak kurgulamalıdır.
  • Firmalar ağızdan ağıza pazarlama için belirli bir kaynak yaratmalıdır.
  • Firmalar, yanlış bilgilerin yayılmasını önlemeli, müşterilerine değer verdiğini göstermeli ve müşterileriyle etkileşim halinde olmalıdır.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için ağızdan ağıza pazarlama nedir, stratejileri, önemi, örnekleri, yapılması gerekenler gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Ağızdan ağıza pazarlama ve benzeri gibi pazarlama modellerine dair çok daha fazla içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz!

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al