Yazılım Testleri: Doğru Yöntemler ve Önemli Adımlar

4 Dakika Okuma Süresi

Yazılım testi türleri nelerdir? Yazılım testi için kullanılabilecek araçlar nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yazılım Testleri: Doğru Yöntemler ve Önemli Adımlar

 

Etkili ve kusursuz yazılımlar, planlanan bütçe ile zamanında bitirilip dağıtılabilen, gereksinimler ile beklentileri karşılayabilen ve sürdürülebilir özelliklere sahip olurlar. Her yazılım mutlaka test edilmelidir. Bu nedenle de yazılım testleri son derece önemlidir. Kalite, kişilere göre oldukça değişebilen bir durum olsa da müşterilere ve tasarımda hedeflenen kriterlere bağlı olarak farklılıklar görülebilir. Kişinin kalite hakkında bireysel eğilimleri veya tercihleri söz konusu olduğunda kaliteyi ortaya koyan nesnel yöntemler tarafsız değerlendirmeleri kapsamaktadır.

Yazılım testleri, bir sistemi manuel veya otomatik olarak değerlendirerek, belirlenmiş gereksinimlerin karşıladığının doğrulanması olarak ele alınır. Ayrıca yazılım testleri, beklentiler ve gözlenen sonuçlar arasındaki farkların belirlenmesi sürecini de ifade eder. Kısacası bir yazılımın sonsuz sayıdaki çalışma alanından, sınırlı sayıda ve uygun şekilde seçilmiş testler ile beklenen davranışlarını karşılamaya yönelik analizi olarak ele alınır. Bu durumda ise yazılım testleri için doğru yöntemler ve kullanılan adımlar merak edilmektedir. Edvido olarak bu yazımızda sizler için yazılım testleri nedir, neden önemlidir, yazılım testleri için yöntemler ve önemli adımlar gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Test Planlaması ve Stratejisi

Yazılım ve proje ile ilgilenen kişiler; proje çalışmaları ile hedeflenen süre içerisinde hata ve eksiklikleri giderir. Bu kişiler belirli stratejiler doğrultusunda istenen işlemleri yerine getirebilen bir yazılım geliştirilmesini mümkün hale getirir. Bunun yanı sıra proje yapım sürecinde gerçekleştirilen her faaliyet bu hedefe ulaşım sürecinde mümkün hale gelir.

Yazılım projesindeki hataların giderilmesi ve eksiksiz şekilde çalışabilmesi proje sonunda gerçekleştirilen test sonuçlarına göre değişiklik gösterir. Bu yazılım testleri, yazılım projesinin eksiksiz oluğunu göstermenin temel hedefi olarak bilinir. Ayrıca yazılım testleri projenin belirlenen süre ve bütçe içerisinde kalmasını sağlar. Bu sebeple proje içerisinde yazılım testlerinin belirli periyotlar içinde yapılması proje planlaması açısından önemlidir.

Yazılım projelerinde en üst seviyede fayda sağlanması doğru uygulanmış test stratejileri sayesinde gerçekleşir. Test stratejisi, yazılım projeleri içinde olabilecek sorunları gidermek amacıyla oluşturulan kontrollerdir. Bu durumda test stratejilerinin belirlenmesi ilk adım olarak görülür. Tüm test işlemlerinin planlanması ise bu strateji kapsamında gelişir.  Test stratejileri belirlenirken, proje içinde kullanılan test araçları da her test aşaması düşünülerek tanımlanmaktadır. Genel olarak bu aşamalar; başlama, durdurma, yeniden başlama gibi özellikleri içerir.

Test Türleri ve Yaklaşımları

Yazılım testi türleri ve yaklaşımları detayları ile aşağıdaki gibidir:

  1. Birim Testi (Unit Testing)

En küçük yazılım tasarımını ele alır. Bununla birlikte bireysel bir birimi veya birbiriyle ilişkili birimler grubunu test eder.

  1. Entegrasyon Testi

Ünite tarafından test edilmiş bileşenleri alarak tasarım tarafından dikte edilen bir program yapısını oluşturmayı hedefler. Entegrasyon testi, bir grup bileşenin çıktı üretmek için birleştirildiği bir test olarak da ifade edilir. Entegrasyon testi ikiye ayrılır. Bunlar; kara kutu testi ve beyaz kutu testi olarak ele alınır. Kara kutu testi çıktı nedir konusuna odaklanırken beyaz kutu testi ise çıktı nasıl elde edildi konusuna odaklanır.

  1. Regresyon Testi

Her eklenen modül yazılımda değişikliklere sebep olur. Bu tür testler yazılıma eklenen yeni modüllerin veya var olan modüllerin güncellenmesi sonrası ortaya çıkacak olan hataları gidermek için önemlidir.

  1. Smoke Testing (Duman Testi)

Bu test, yazılımın daha ileri testler için hazır olduğundan emin olmak için uygulanır.

  1. Alfa Testi

Bu bir validasyon testi çeşididir. Ürün müşterilere sunulmadan önce yapılan bir kabul testi gibi düşünmek mümkündür. Genel olarak kalite güvencesi (Quality Assurance) kişiler tarafından yapılır.

  1. Beta Testi

Beta testi, yazılımın son kullanıcısının yazılımı bir veya daha fazla müşteride test etmesi sonucu elde edilir. Bu beta sürümü, sınırlı sayıda kullanıcı için gerçek zamanlı ortamda test amacıyla yayınlanır.

  1. Sistem Testi

Sistem testinde ortaya çıkan ürün, farklı işletim sistemlerinde test edilir. Bu süreçte kara kutu (black box) test tekniği uygulanır.

  1. Performans Testi

Yazılımın çalışma süreci performansını bütünleşmiş bir sistem bağlamında test etmektedir. Programın hızını ve etkinliğini test etmek için oldukça etkilidir.

Test Senaryoları ve Test Case'ler

Test case’ler gereksinimlere göre hazırlanan olaylar veya aksiyonlar ile bunlar sonucu oluşması beklenen sonuçların belirtildiği belgeler olarak ifade edilir. Ayrıca test case’ler yazılımın temellerini oluşturan gereksinimler ve dizayndaki problemlerin, eksikliklerinin de ortaya çıkarılmasına olanak tanır. Bununla birlikte yazılım testi plan dahilinde sistematik şekilde geliştirilmelidir.

Test Case’ler ihtiyaca göre farklılıklar gösterse de temel bir test case gövdesi veriler karşısında beklenen ve gerçekleşen çıktıları kapsar. Hata bildirimleri ise test case numarası ve adımı belirtilerek yapılır.

Otomatik Testler ve Araçları

Otomatik test, yazılım testlerinin gidişatını kontrol etmek için özel yazılım araçlarını kullanan bir test modelidir. Bu test, sonra gerçek test sonuçlarını tahmin edilen veya beklenen sonuçlarla karşılaştıran bir yöntemdir. Tüm bunlar otomatik olarak test mühendisinin müdahalesi olmadan da yapılır. Bunun yanı sıra kullanılan bazı test araçları genel olarak aşağıdaki gibidir:

  1. Selenium

Başarılı ve kabul görmüş bir açık kaynak koduna sahip üründür. Tekrarlayan testler için tercih edilebilir. Özellikle browser temelli uygulamalar için etkilidir.

  1. LoadRunner

Tüm zincirin performans ve zorlanma testleri için tercih edilen bir araçtır. Genelde mobil uygulamalar için kullanılır.

  1. EggPlant

UI temelli mobil testler yapılmasına olanak tanır.

  1. JMeter

Web uygulamaları için kullanılır. Açık kaynak kodludur.

  1. Android Monkey

Resmi android maymunu olarak ifade edilir.  Yazılımın arabiriminin rastgele testine olanak tanır.

Hata İzleme ve Raporlama

Yazılım testlerinde hata izleme ve raporlama sürecinde yapılacak test türlerine göre bulduğumuz hataları bildirmemiz son derece önemlidir. Bununla birlikte yapılan teste göre doğrulama sürecinde beklenen sonuç ile gerçekleşen sonuç arasındaki uyumsuzlukları belli bir süre boyunca izlemek ve geliştiricilere iletmek gerekir. Hatalar düzeltildikten ve testler tamamlandıktan sonra ise bir test raporu ile sonuçları diğer ortaklara açık ve anlaşılır olacak şekilde iletmelisiniz.

Genel olarak test uzmanlarının en temel görevlerinden biri de test edilen yazılımın hatalarını raporlamaktır. Raporlama yöntemi ve dili test uzmanının tercihi ve departmandaki işleyişle ilişkili görülür. Ayrıca yazılımcı ile test uzmanı arasındaki iletişim kanalı şirketin seçtiği bir araç ile gerçekleştiriliyor olabilir. Tercihe göre belirli prosedürlerle raporlama yapılması beklenebilir. Bu sebeple raporlama işlemi için bir Word ya da bir Excel sayfası bile kullanımı mümkündür. Kısacası hata inceleme ve raporlama yazılım testlerinde son aşama olarak kabul edilir ve bu süreçte artık yazılım tüm detayları ile ele alınmış ve tamamlanmış kabul edilir.

Edvido ekibi olarak bu yazımızda sizler için yazılım testleri nedir, neden önemlidir, yazılım testleri için yöntemler ve önemli adımlar gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Yazılım testleri, önemi, yazılım testleri için yöntemler gibi çok daha fazla bilgi ve içerik için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al