Web Tasarım Nedir ve Neden Önemlidir?

5 Dakika Okuma Süresi

Web sitesi kurma aşamaları nelerdir? Kaliteli web sitelerinin özellikleri nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Web Tasarım Nedir ve Neden Önemlidir?

Web tasarım, internet üzerindeki web sitelerinin estetik ve kullanıcı deneyimi açısından tasarlanmasını içeren bir süreçlerin bütününe verilen isimdir. Web tasarım süreçleri kullanıcı deneyimi, kullanıcı deneyimi tasarımı, frontend, backend gibi aşamalardan oluşur. Web tasarım nedir konusuna göz atmadan önce kısaca Edvido’yu tanımak ister misiniz? Edvido, ajanslar ve firmaları bir araya getiren dijitalleşme platformudur. Profesyonel birweb tasarım ajansıarıyorsanız Edvido’da kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca Edvido’da web tasarım projenizin detaylarınızı içeren bir ilan yayınlayarak onlarca ajanstan fiyat teklifi alabilirsiniz.

Web Tasarım Neden Önemlidir?

Web sitelerinin temel amacı, kullanıcıların kolayca gezinebilmesini ve istedikleri bilgilere veya hizmetlere hızlıca ulaşmalarını sağlamaktır. 2000’li yılların başında kartvizitlerin yerini almaya başlayan web siteleri, günümüzde bir firmanın hizmet veya ürünlerini tanıtmanın ötesinde, kendi başına firmaların ürünü haline gelebilmektedir. Dünya genelinde SaaS, fintech, biletleme, destek servisleri gibi web tabanlıözel yazılımlartek bir web sitesi üzerinden milyonlarca kullanıcıya hizmet verebiliyor. Günümüzde markalar için kurumsal web siteleri, internetteki potansiyel müşterilere ulaşmak için en önemli araçların başında geliyor. Ancak web sitesi olmayan markaların büyüme potansiyelini tam olarak kullanmadığını ifade edebiliriz.

Peki markalar için basit bir web sitesi kurmak potansiyel müşterilere ulaşmak için yeterli mi? Malesef yeterli değil. Bir web sitesi profesyonel birweb tasarım ajansıtarafından hazırlanmadıysa, yavaş çalışıyorsa, mobil uyumlu değilse veSEOoptimizasyonu yapılmadıysa tam anlamıyla performans göstermeyebilir. Kaliteli bir web sitesinin temel kriterleri arasında başlıca; site hızı, kullanım kolaylığı, mobil uyumluluk, SEO optimizasyonu yer alır. Web tasarım süreçlerini alanında uzmanlaşmışweb tasarım ajanslarıyla yönetmek, yüksek performanslı bir web sitesi oluşturmak için kritiktir.

web-tasarim-1

Web Sitesi Kurma Aşamaları

Bir web sitesi oluşturmak için bir dizi aşamaların planlaması ve uygulanması gerekir. Bu aşamaların planlanması ve başarılı sonuçlar vermesi için, web tasarım ajanslarına detaylı brief (kısa bilgi) sunmak önemlidir. İşte bu noktadaEdvidobüyük bir kolaylık sağlıyor. Teklif Al sayfasında markanız hakkında kolayca bilgi verebilir ve web sitenizde bulunmasını istediğiniz tüm özellikleri web tasarım ajansları ile kolayca paylaşabilirsiniz. Edvido’nun teknolojisi en doğru briefi hazırlamanız için her aşamada yanınızda oluyor. Yapmanız gereken sadece isteklerinizi net bir biçimde tanımlamak. Daha sonra onlarca ajanstan gelen teklifleri değerlendirerek, web tasarım sürecinizi başlatabilirsiniz. Peki bu süreçler neleri içeriyor? Birlikte daha yakından bakalım.

1. İhtiyaç Analizi (Planlama)

Edvido üzerinden ileteceğiniz brief, web tasarım ajansı tarafından incelenir ve markanızın ürün veya hizmetlerine en uygun sayfa yapısı taslağı planlanır. Bu yapıda, potansiyel müşterilerinizin markanıza hangi kanallardan ulaşacağı veya satın alma gerçekleştireceği gibi temel amaçlar belirlenir. Örneğin web sitenizde kullanıcıların form doldurmasını istiyorsanız ve topladığınız veriler üzerinden bir satış stratejisi kurguluyorsanız, ziyaretçilerin form dolduracağı bir web sitesi taslağı hazırlanır.

2. Web Tasarım

Görsel tasarıma başlanmadan önce ihtiyaç analizi aşamasında hazırlana web sitesi taslağına bakılır. Bu taslaktaki yönergelere uygun biçimde UX (User Experience) sürecine başlanır. Kısaca UX “kullanıcı deneyimi tasarımı” anlamına gelir. UX sürecinde kullanıcının web sitesini nasıl daha efektif kullanacağı, forma ne kadar kolay ulaşacağı gibi kullanıcı deneyimini kolaylaştıran tasarımlar hazırlanır. Daha sonra UI (User Interface) sürecine başlanır. Kısaca UI “kullanıcı arayüzü” anlamına gelir. Yani kullanıcının masaüstü, tablet ve mobil cihazlardan göreceği arayüz bu aşamada hazırlanır.UX/UIsüreçleri profesyoneltasarım ekipleritarafından Figma, Sketch veya Adobe XD gibi programlar kullanılarak hazırlanır. UI süreçlerinde markanın kurumsal kimliğine uygun renk paletleri, yazı tipi seçimi ve diğer tüm görsel süreçler hazırlanır.

3. SEO ve Web Sitesi İçeriği

Profesyonel web sitelerinin olmazsa olmaz süreçlerinden birisi de copywriting süreçleridir. Copywriting kısaca pazarlama metni olarak Türkçe’ye çevrilir. SEO uzmanları ve içerik yazarları tarafından bir takım çalışması olarak ortaya çıkan copywriting süreci, internet sitesinin rekabet gücünü artıran en önemli dinamiklerdendir.Profesyonel SEO uzmanlarıtarafından yapılan rakip araştırması ve anahtar kelime araştırmaları sonucunda bir SEO (Search Engine Optimization) briefi hazırlanır. Bu araştırmalardan elde edilen aranma hacmi en yüksek ve en uygun anahtar kelimeler içerik yazarları (copywriter) tarafından web sitesinin amacını ve hizmetlerini anlatan metinlere uygulanır.Copywritingmetinleri UI/UX ekibinin web tasarım sürecinde belirlediği alanlara uygun biçimde hazırlanır.

4. Web Geliştirme

Web tasarım süreci tamamlandıktan sonra kodlama süreçleri başlar. Bu süreçte web sitesinin kullanım ihtiyaçlarına uygun olan web programlama dilleri belirlenir. Tabi kullanılacak diller frontend (ön yüz) ve backend (arka yüz) için farklı olarak belirlenir. Örneğin birfrontendgeliştiricisi HTML, CSS, JS gibi ön yüz programlama dillerini kullanırken,backendgeliştiricisi NodeJS, .NET, PHP veya Python veya gibi programlama dillerini kullanabilir. Frontend ve backend tarafında birbiri ile uyumlu çalışan programlama dilleri tercih edilerek hız ve optimizasyon sorunları minimuma indirilebilir. Bununla birlikte backend tarafında tüm verilerin kaydedileceği veritabanı türü belirlenir. Yaygın olarak kullanılan veritabanları arasında MySQL, MsSQL, MongoDB veya Oracle gibi veritabanlarından biri seçilir. Tüm bu süreçler profesyonel web geliştirici ekipleri tarafından, müşteri istekleri doğrultusunda veya yazılım ekibinin tercihine göre seçilir. Web sitesinin tasarımı kodlara dönüştürüldükten sonra, copywriting metinleri UI/UX ekibi tarafından belirlenen alanlara yerleştirilir.

5. Test Süreçleri

Web sitesi, farklı tarayıcılarda ve cihazlarda test edilir.Yazılım ekibitarafından eğer varsa yazılım tarafındaki hatalar giderilir. Web tasarım ekibi ise kullanıcı deneyimi ve arayüz testlerini gerçekleştirir. Tüm bu testlerin sonunda SEO uzmanları; meta başlıklar, meta açıklamalar, meta etiketler, URL yapıları, site hızı gibi detayları kontrol ederek yayın öncesi kontrol süreçlerini tamamlar.

6. Yayınlama

Tüm testleri başarıyla geçen web sitesi artık internetteki tüm kullanıcıların erişimine açık halde yayınlanır. Yayın süreci sonrasında profesyoneldijital pazarlamaekipleri Google Analytics, Google Search Console, Yandex Metrica veya Bing Webmaster gibi trafik ve ziyaretçi verilerinin işlenmesi gibi süreçler için bağlantılar kurarlar. Bu süreç artık veri toplama, analiz ve dijital pazarlama süreçlerinin başladığı yerdir.

web-tasarim-2

Kaliteli Web Sitelerinin Özellikleri

Web sitelerinin kalitesini belirleyen onlarca metrik bulunur. Başlıca yazılım, tasarım, site hızı performansı, SEO optimizasyonudur. Bir web sitesinin kalitesini anlayabilmek için bu özellikleri gözden geçirmek gerekir:

Kullanıcı Dostu Arayüz

Bir web sitesinde kullanıcının aradığı bilgiye ne kadar kolay erişebildiği en önemli kalite değerlerindedir. Kaliteli web siteleri ziyaretçilere masaüstü, tablet ve mobil cihazlarda responsive tasarım ile kullanım kolaylığı sağlarlar. Bu deneyimin ziyaretçiler tarafından beğenilmesi, tekrar ziyaret etmelerine veya diğer sayfaları inceleyerek oturum süresini ve oturum sayısını artırmasına neden olabilir. Bu durum SEO açısından da olumlu bir geri dönüş sağlar.

Hız ve Performans

Bir web sitesinin kısa sürede açılıyor ve düzgün biçimde yükleniyor olması yüksek kalite değerleri arasındadır. Hızlı yüklenen ve kullanıcıyı bekletmeyen web siteleri, kullanıcıların daha fazla sayfayı kolayca ziyaret edebilmesine ve bilgiye kolay erişimine olanak tanıyor. Buna örnek olarakThink With Google’da yayınlanan bir makaleye göre “Mobil site hızında %0,1 oranında bir artış seyahat siteleri için dönüşüm oranını %10,1 artırıyor.” verisini paylaşabiliriz. Peki web sitesi hızı nasıl ölçülür? Başlıca hız testi araçlarıGoogle Pagespeed,GTMetrixvePingdom’dur. Bu araçlar ile ücretsiz web sitesi hız testi yapabilirsiniz.

SEO Performansı

SEO yani Search Engine Optimization, web sitelerinin arama motorlarında ne kadar görünür olacağını belirleyen optimizasyon stratejileri bütünüdür. İyi SEO optimizasyonuna sahip web siteleri Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarında kolayca üst sıralarda yer alırlar. Bununla birlikte hızla artan organik trafiğe sahip olurlar. Kalite değerlendirmesi açısından web sitelerinin SEO uyumluluğunu test etmek önemlidir. SEO optimizasyon testleri genellikle SEO uzmanları tarafından yapılır. Edvido’dakiSEO ajanslarından bu konuda profesyonel destek alabilir, incelemek istediğiniz web sitesinin SEO performansını öğrenebilirsiniz.

Marka Uyumu

Kaliteli web siteleri, markanın kurumsal kimliğine uygun hazırlanmış olmalıdır. Örneğin; markanın logosunda mavi ve yeşil kullanılıyorsa ve web sitesi kırmızı veya turuncu gibi markanın kurumsal kimliğinden uzak renklerle tasarlanmışsa, kalitesiz bir görünüme sahip olabilir. Ziyaretçiler açısından renklerin bütünlüğü ve göz yormacak renk paletlerinde hazırlanmış olması oldukça önemlidir. Bu durum web sitesinin ziyaret süresine doğrudan etki edebilir ve ziyaretçilerin hemen çıkma oranını artırabilir. Tasarım performansının yanı sıra kurumsal web siteleri markanın ürün ve hizmetlerini kolay anlaşılabilir biçimde anlatıyor olmalıdır.

Bu yazımızda web tasarım nedir, web sitesi nasıl tasarlanır ve kaliteli web sitesi nasıl anlaşılır konusuna değindik. Web sitesi kurma süreçlerinizle ilgili aklınıza takın tüm soruları Edvido’da yer alan kurumsalweb tasarım ajanslarıile paylaşabilir ve projeleriniz için kolayca fiyat teklifi alabilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al