Mobil Uygulama Nedir? Nasıl Yapılır?

5 Dakika Okuma Süresi

Mobil uygulamalar nasıl çalışır? Mobil uygulamanın avantajları nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mobil Uygulama Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte mobil cihazlar da günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasında yerini aldı. Bugün mobil cihazlar, bankacılık işlemlerinden, alış verişe, oyundan, sosyal medyaya kadar pek çok alanda kullanılıyor. Mobil cihazların bu kadar geniş bir kullanımı olması aslında teknolojinin mobil hale gelmesiyle gerçekleşti. Böylece bilgisayara gerek kalmadan internete erişimi sağlayan mobil uygulamalar devreye girdi.

Mobil uygulama nedir?Mobil uygulama, masaüstü ya da dizüstü bilgisayara gerek duymadan, akıllı telefon ya da tablet gibi küçük cihazlarda kullanım sağlayan yazılım uygulamalarına verilen addır. Bugün geldiğimiz noktada pek çok uygulama, mobil cihazlar aracılığıyla gerçekleşiyor. Mobil uygulamalar, hızlı ve kolay kullanımlarıyla kullanıcıların öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.

mobil-uygulama-1

Mobil Uygulamalar Nasıl Çalışır?

Mobil uygulamalar, mobil işletim sistemlerinde (IOS, Android) çalışacak şekilde tasarlanırlar. Mobil uygulama bir cihaza indirildiğinde ilk olarak kurulum aşaması gerçekleşir. Kurulumu gerçekleşen uygulama cihazın hafızasında saklanır ve cihazın işletim sistemi sayesinde çalışmaya başlar. Kullanıcı mobil uygulamayı açtığında uygulama, cihazın işletim sistemleri ve diğer yazılım bileşenleriyle iletişim kurar. Uygulama böylece cihazın donanımlarına ve internet bağlantısına erişim sağlayarak tüm fonksiyonlarını çalıştırabilir. Ancak bazı uygulamaların konum, kamera gibi temel erişim istekleri kullanıcı tarafından onaylanmazsa, uygulamalar tam fonksiyon ile çalışamayabilir.

mobil-uygulama-2

Mobil Uygulama Kategorileri Nelerdir?

Mobil uygulamaların teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıktığını belirttik. Teknolojinin hayatın her alanında gösterdiği gelişmelerle bağlantılı olarak mobil uygulama kategorileri de artış göstermekte. Bu nedenle mobil uygulamaların kategorilerini, kullanım amaçları belirliyor. Başlıca mobil uygulama kategorilerinin neler olduğuna daha yakından bakalım. Böylece kendi mobil uygulama kategorinizi belirlemek için daha net bir fikre sahip olacaksınız.

  • Yaşam Tarzı Mobil Uygulamaları: Günlük yaşamın koşuşturmacası içinde, kişisel ihtiyaçlarımızı destekleyen ya da geliştiren uygulamalar, giderek daha fazla talep görmekte. Fitness, flört, seyahat, yemek, müzik gibi uygulamalar, yaşam tarzı mobil uygulamaları arasında sayılmaktadır. Bu tip mobil uygulamalar her an kullanıcının elinin altında yer alır. Bu nedenle ulaşım kolaylığı sağlarlar. Yeni bir şarkı, bir destinasyon ya da restoranı bulmak için yaşam tarzı mobil uygulamalarına ihtiyaç duyulur. Spotify, Tripadvisor, Über gibi uygulamalar, yaşam tarzı mobil uygulamaları arasında yer alır. Eğer sizde bir yaşam tarzı mobil uygulaması geliştirmek isterseniz, ilk yapmanız gereken, kullanıcının onsuz yapamadığı bir özellik belirlemek olmalıdır.
  • Sosyal Medya Mobil Uygulamaları: Sosyal medyanın günlük hayatımız içinde kapladığı yer her geçen gün artıyor. İnsanlar hiç olmadığı kadar günlük yaşamıyla ilgili paylaşım yapıyor. Bu durumda sosyal medya uygulamaları da en çok kullanılan mobil uygulamaların başında geliyor. Hatta bu kategoriye girmeyen uygulamalar bile, sosyal medya paylaşım özelliğinden yararlanmak isteyebilir. Bu nedenle herhangi bir uygulamaya da sosyal paylaşım özelliği eklemeyi düşünebilirsiniz. En popüler sosyal medya uygulamaları arasında: Facebook,Instagram, X ve Pinterest gibi uygulamalar bulunuyor.
  • Yardımcı Mobil Uygulamalar: Yeni bir cihaz aldığımızda önceden yüklü olarak kullanıma sunulan pek çok kullanım özelliği, aslında yardımcı mobil uygulama kategorisine girmektedir. Örneğin; hesap makinesi, el feneri, hatırlatıcı ve hava durumu özellikleri bu kategoride yer alır. Yardımcı mobil uygulamalarını daha sık ve kısa süre için kullanma ihtiyacı duyulur.
  • Oyunlar ve Eğlence Mobil Uygulamaları: Oyun ve eğlence kategorisi neredeyse teknolojinin ilk zamanlarından beri hayatın içinde. Kullanıcıların en çok zaman geçirdiği ve sık sık kullandığı bu uygulamalar arasındaki rekabet çok yoğundur. Oyun ve eğlence mobil uygulamaları geliştiricilerinin en çok dikkat ettiği şey, kullanıcıyı bağımlı kılmaktır. Dünyadaki en popüler mobil oyun uygulamalarından bazıları şöyle: Candy Crash Saga, Subway Surfers, PUBG Mobile, Clash of Clans, Pokemon GO, Call of Duty Mobile, League of Legends: Wild Rift, Mobile Legends, Pokemon Unite, vb.
  • Verimlilik Mobil Uygulamaları: Verimlilik uygulamaları, mobil uygulamalar arasında en az rağbet görenlerden gibi görünse de pek çok kullanıcının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Kimi zaman sıkıcı bir görevi daha eğlenceli kılmak kimi zaman da zamandan tasarruf etmek, bu uygulamalarla daha kolay hale gelir. Google da Apple da kullanıcılar için çeşitli verimlilik uygulamaları sunmaktadır. Dokümanlar, cüzdan ya da ödeme uygulamaları, drive, not defteri gibi uygulamalar başlıca verimlilik uygulamaları arasındadır.
  • Haber-Bilgi Kaynağı Mobil Uygulamaları: Bilgiye her an ulaşmak için, haber ve bilgi kaynağı uygulamaları çok yaygın bir şekilde kullanılmakta. Haber-bilgi kaynağı mobil uygulamaları, kullanıcıların önem önceliğine göre çalışır. BuzzFeed, Google Haber ve Hava Durumu, Flipboard, Reddit gibi uygulamalar, haber-bilgi kaynağı uygulamaları arasında yer alır.
mobil-uygulama-3

Mobil Uygulamanın Avantajları Nelerdir?

Mobil uygulamalar kullanıcılarına pek çok avantaj sağlar:

  • Kolaylık: Mobil uygulamalar kolaylıkla indirilip, kurulur. Mobil uygulamaların bu özelliği kullanıcıların istedikleri şeye her an ulaşabilmelerini sağlar.
  • Kişiselleştirme: Mobil uygulamaların bir avantajı da kişiye özel kullanım sağlamasıdır. Böylece kişiye özel bir kullanım ve deneyim sunarlar.
  • Çevrimdışı Erişim: Çoğu mobil uygulama çevrimdışı kullanım özelliği sağlar. Kullanıcı internet erişimi olmadığı zaman da uygulamadan yararlanabilir.
  • Anlık Bildirimler: Mobil uygulamaların anlık bildirim iletme özelliği, kullanıcıya bilgiye güncel olarak erişim özelliği sunar.
mobil-uygulama-4

Mobil Uygulamanın Dezavantajları Nelerdir?

Mobil uygulamalar sağladıkları avantajlar nedeniyle sıkça tercih edilse de bir takım dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlar kısaca şöyledir:

  • Sınırlı Uyumluluk: Mobil uygulamalar yalnızca belirli işletim sistemleriyle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle her cihazla uyumlu olmayabilir.
  • Güvenlik Sorunu: Mobil uygulamaların, cihazdaki hassas bilgilere ulaşabilme olasılığı vardır. Bu nedenle bir masaüstü cihaz kadar güvenlik sağlamayabilir.
  • Sınırlı Güncelleme Kapasitesi: Bazı mobil uygulamaların güncelleme kapasiteleri sınırlıdır. Bu durumda sürekli yeni sürümüyle güncellemesi gerekir.
mobil-uygulama-5

Mobil Uygulama Oluşturmak İçin Nedenler

Günümüz koşullarında mobil uygulamalar iş yapma şeklinde önemli bir unsur haline geldi. Bir markanın görünürlüğünü sağlamak ya da müşterilerin markaya erişiminin kolaylaşması, mobil uygulamalarla çok daha kolay hale geldi. İşte mobil uygulama oluşturmak için belli başlı nedenler:

  • Markanın görünürlüğünün ve itibarının artmasını sağlar.
  • Müşterilere özellikler sağlamak için kullanılabilmektedir.
  • İşveren ve çalışanın işle ilgili ihtiyaçlarına göre uyarlanmış etkileşimler sunmak için kullanım sağlar.
  • Mobil uygulamalar akıllı telefonun kullanıldığı her yerde erişim imkanı verir.
  • Kullanıcılar için etkileşimin hızını ve kalitesini arttırır.
  • Etkili bir uygulamayla, gelecekte de müşteri geliştirme potansiyeli korunmuş olur.
  • Mobil uygulamayla etkin bir pazarlama stratejisi oluşturmak mümkündür.
mobil-uygulama-6

Mobil Uygulama Nasıl Geliştirilir?

1. Uygulama Fikrini Belirleme: Uygulama geliştirmenin ilk aşaması, uygulamanın neyi sunmayı amaçladığıdır. Yani uygulamanın hedefi nedir? Pazarı inceleyip uygun bir konsept belirleyerek başlayın. Bir model oluşturarak uygulama tasarımı planlayın. Uygulama tasarımı hem UI (simgeler, renkler, arka plan, yazı tipleri,logolar, vb. grafik ögeleri) hem de UX'i (gezinme, hızlı yükleme, işlevler, tıklama sayısı, yanıt verme yeteneği, bekleme ve yanıt süreleri) birleştirir.

UI, kullanıcı ara yüzü tasarımıdır. Kullanıcı ara yüzü, kullanıcıların uygulamanızla nasıl etkileşimde bulunacağını belirleyen, bir dizi dokunmatik ekran grafik öğesidir. Bunlardan bazıları gezinme menüleri, simgeler, kısa yollar, renkler ve yazı tipleridir.

UX, kullanıcı deneyimini ifade eder. Kullanıcı deneyimi, yükleme süresi, uygulama yapısının derinliği, içerik uzunluğu, bir hedefe ulaşmak veya verilen içeriği bulmak için yapılan yolculukların süresini içerir. Unutulmamalıdır ki her uygulamanın geliştirilme süreci ve geliştirme aşamaları farklıdır.

2. İhtiyaç Doğrultusunda Yerel Uygulama veya PWA Kullanma

Mobil uygulama geliştirmede kullanılan iki ana uygulama geliştirme yaklaşımı bulunmaktadır. Bunlar: Yerel ve PWA (Progresif Web Apps)'dır.

Yerel Uygulama: Belirli türde bir cihaz ve işletim sisteminde çalışmak üzere geliştirilmiş bir yazılım uygulamasıdır. Belirli bir platform için tasarlandığından, cihazın yazılım ve donanım kaynaklarını kullanma olanağına sahiptir. Yerel uygulamaların performansları daha iyidir. Temelde iki tür mobil işletim sistemi vardır: Apple'ın IOS'u ve Google'ın Android'i.

PWA: Progresif Web Uygulaması, kullanıcılara yerel uygulamaya benzer bir deneyim sunmayı hedefler. Ancak farklı olarak, normalweb sayfalarıylamobil uygulamaların bir karışımıdırlar. Webview terimiyle bilinen uygulamalar da PWA kategorisine girer.

Her iki uygulamanın da birbirlerine göre farklılıkları bulunur. PWA uygulaması, yerel uygulamaya göre 3 kat daha fazla ziyaretçi alır.

3. İşletmeye En Uygun Yöntemi Seçme

Mobil uygulama geliştirme, akıllı telefon ya da tablet gibi cihazlarda uyumlu yazılım geliştirme sürecidir. Uygulama geliştirme uzmanlık gerektiren bir süreçtir. Kendi deneyimleriniz yazılım geliştirmeyi karşılamıyorsa, bir uzman desteği almanız gerekmektedir.

4. Uygulama Güvenliğini Planlama

Uygulamanın güvenliği şirketinizin itibarı için son derece önemlidir. Siber suçlulara karşı alınacak önlemlerle, uygulamanın güvenliğini arttırın. Ön belleğin ya da API iletişiminin şifrelenmesini sağlayın. Güçlü kimlik doğrulama kullanıldığından emin olun. Mobil cihazlara özel güvenlik tedbirlerinden yararlanın. Gerçekleşebilecek ihlallere karşı, sürekli test uygulaması kullanın.

5. Kodlama

Kodlamada öne çıkan birkaç bileşen vardır. Öncelikle kodun hem ön ucu hem arka ucu bulunur. Ön uç geliştirme, uygulamanın yüzünü ifade eder. Uygulama yüzü son kullanıcının gördüğü şeydir. Arka uç ise, uygulamanın nasıl çalışacağını belirleyen "perde arkası" koduyla ilgilidir.

6.Test Süreci

Tüm geliştirme süreci boyunca QA (Kalite Güvencesi) gerçekleştirmek son derece önemlidir. Böylece olası tüm hataların önüne geçilebilir. Test süreci şunları kapsar:

  • Ön uç ve arka uç işlevselliği,
  • Cihaz uyumluluğu,
  • Uygulama entegrasyonu,
  • Uygulama türü,
  • Kurulum ve depolama,
  • Güvenlik optimizasyonu.

7. Kullanıcı Geri Bildirimlerini Toplayıp Uygulama

Test sürecinden sonra uygulama bir test grubunun kullanımına sunulmalıdır. Test grubunun geri bildirimleri, uygulamanın nihai kullanıcıya verilmeden önce, beklentilere ne ölçüde cevap verdiğinin anlaşılmasını sağlar. Böylece gerekli güncellemeler ve ayarlamalar gerçekleştirilmiş olur. Ayrıca kullanıcı geri bildirimleri uygulama yayında olduğu sürece toplanmaya devam eder. Toplanan bu veriler yazılım,tasarımveyadijital pazarlamatarafında güncellemeler için devamlı kullanılır

8. Uygulama Mağazasına Sunmak

Mobil uygulama geliştirmenin son aşaması, uygulamanın mağazada yer almasıdır. Uygulama mağazalarının kendilerine gönderilen uygulamalar için farklı gereksinimleri vardır. Uygulama geliştiricileri uygulamalarını sadece Google Play Store ya da Apple App Store'da yayınlamayı tercih edebilir. Ancak tek platforma odaklanmak nispeten uygulamanın daha dar bir kullanıcı kitlesine sunulması anlamına gelir. Platformlar arası bir uygulama geliştirmek, iyi bir görünürlük ve daha fazla kullanıcı potansiyeli demektir.

Birmobil uygulama geliştirmehayaliniz varsa ve bunun için doğru ekibi arıyorsanız Edvido’daki onlarcamobil yazılım şirketiile şimdi görüşmeye başlayabilirsiniz. “Teklif Al” sayfamızdaki aşamaları takip ederek, hayalinizdeki uygulama için fiyat teklifleri alabilir, ajansların portföyünde yer alan çalışmaları inceleyebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al