Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?

4 Dakika Okuma Süresi

IOS ve Android platformları için mobil uygulama nasıl yapılır? Mobil uygulama geliştirme aşamaları nelerdir? Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?

Son yapılan araştırmalara göre, dünya çapında 3 milyardan fazla akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor ve bu sayı her gün daha da artıyor.

Kendi başınıza bir uygulama ya da bir websitesi oluşturmak birkaç yıl önce kulağa ulaşılması zor bir hayal gibi gelebilirdi ancak özel web geliştirme araçları ve siteleri sayesinde dileyen herkes kendi websitesini artık birkaç kolay adımda oluşturabiliyor. Bugün, bir mobil uygulama geliştirmek isteyen herkes de yine aynı imkan ve teknolojilere sahip. Basitleştirilen uygulama geliştirme araçları, özel uygulama geliştirme siteleri ve daha fazlası.

Giyilebilir teknoloji veya dünya çapında 1 milyardan fazla tablet kullanıcısı gibi diğer mobil cihazların kullanıcı sayısını hesaba kattığımızda ise profesyonel bir mobil uygulamanın değerinin katlanarak arttığını göz önünde bulundurarak söyleyebiliriz ki, bir mobil uygulama geliştirmeden önce hangi adımları takip edeceğinizi bilmek, oldukça önemli.

Ancak işletmeler, bütçelerini boşa harcamadan veya tüm gelir modellerini elden geçirmeden iş ihtiyaçlarına uygun bir uygulamayı nasıl geliştireceklerini nasıl öğrenebilirler?

En iyi yazılım geliştirme şirketlerinin, müşterileri (sizin gibi) için mobil uygulamalar oluştururken uyduğu birkaç önemli adım olduğu ortaya çıktı.

Geliştiriciler bu yönergeleri izleyerek bütçeleri genişletebilir, projeleri öngörülen zaman çizelgeleri içinde tutabilir ve bitmiş uygulamanın düzgün çalışmasını ve istenen hedefe ulaşmasını sağlayabilir.

Bu adımları geliştirmeciler kadar sizin de bilmeniz, şirketiniz için en iyi ortağı seçmenize, bütçenize uyan bir çözüm yaratmanıza ve uygulama geliştirme projenizin nasıl ilerlediğini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Bir projenin giriş ve çıkışlarını anladığınızda, kendinizi uzun vadede çok daha iyi bir başarıya hazırlarsınız.

Bu yüzden, aşağıda sizin için bir mobil uygulama geliştirmeden önce takip etmeniz ve bilmeniz gereken adımları derledik.

Bu 10 adımlı rehber, Android, iOS veya diğer uygulama mağazaları için çok basit ve sezgisel bir şekilde sıfırdan bir mobil uygulama oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Mobil Uygulama Nasıl Geliştirilir

Mobil uygulama geliştirme sürecinin ilk bakışta karmaşık gelebileceğini kabul edebiliriz.

Geliştirilecek olan uygulamanın marka kimliğini yansıtması, web ve mobil sitenizle eşleşmesi ve tüketicileri hem uygulamayı indirmeye hem de uygulama içinde kamaya teşvik etmesi gerekiyor.

Bu nedenle, nereden başlayacağınızı bilmemek göz korkutucu görünebilir.

İlk Adım: Mobil Uygulamanız İçin Bir Konsept Oluşturun

Bir uygulamanın nasıl geliştirileceğinin ilk adımı, uygulamanızın genel konseptini belirlemekle başlar. Kendinize hangi hedeflere ulaşmak istediğinizi ve mobil uygulamanın bunu yapmanıza nasıl yardımcı olacağını sorun. Çünkü Statista'ya göre 2020'de 218 milyar mobil uygulama indirildi ve bu sayı 2023’e kadar 258 milyara ulaşacak. Anlayabileceğimiz üzere, mobil uygulamalara yüksek bir talep var ve bu da bu pazarı oldukça rekabetçi kılıyor. Böylece, uygulama fikri, uygulamanızın arkasındaki konsept, işiniz için bir uygulama oluşturmaya karar verdiğinizde çok önemli hale geliyor.  Bu ilk adım, projenizin  vizyonunu oluşturacak ve iş hedeflerinize ulaşmak için gereken işlevsellikleri ve tasarımı şekillendirecektir.

İkinci Adım: Uygulamanızın Nasıl Para Kazanacağını Belirleyin

Bu adum size çok daha sonraki bir adım gibi görünebilir ancak bu adımda oluşturacağınız strateji, kullanıcı arayüzü tasarımını etkileyeceğinden, mobil uygulamanızın nasıl para kazanacağını oldukça erken düşünmeye başlamalısınız. Bir mobil uygulamadan para kazanmanın en yaygın yolları şunlardır:

  • Uygulama içi satın almalar ve yükseltmeler
  • Ücretli indirme
  • Üçüncü taraflardan uygulama içi reklamlar vb.

Üçüncü Adım: İhtiyacınız Olan Özellikleri ve İstediğiniz Özellikleri Birbirinden Ayırın

Birçok işletme, özellikle ilk sürümde, mobil uygulamalarına çok fazla özellik yerleştirmeye çalışmak gibi büyük bir hata yapar.

Bu yüzden, uygulamanızda olmasını istediğiniz özellikleri, önem sırasına göre ayırmak- ihtiyacınız olan ve istediğiniz özellikler olarak- daha iyi bir seçenek olacaktır. Uygulamanızın ilk sürümünde sadece gerekli özellikleri kullanın. İster inanın ister inanmayın, kullanıcı geri bildirimleri, müşterilerin daha sonra aradıkları diğer özellikleri size bildirecektir ve böylece ilerleyen aşamalarda uygulamanıza eklemek istediğiniz özelliklere karar verirken daha doğru bir süreç geçireceksiniz.

Dördüncü Adım: İletişim Stratejilerinizi Belirleyin

Uygulamanızın hedefine ve istenen özelliklere odaklandıktan sonra, bir kullanıcı deneyimi tasarımcısı - dijital stratejist veya bilgi mimarı gibi diğer uzmanların yardımıyla - bir  strateji oluşturacak ve uygulamanızın gerçekleştirmesini istediğiniz eylemi tamamlamak için kullanıcılar ile kuracağınız iletişim için bir yol çizecektir. Bu adımda, kullanıcı ile oluşturulacak dil, uygulama kimliği gibi kullanıcı odaklı stratejiler gerçekleştireceksiniz ve uygulamanızın kimliğini yaratacakınız.

Beşinci Adım: Kullanıcı Arayüzünü Tasarlayın

Uygulamanız için yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra, bir uygulama tasarımcısı, ilgi çekici ve marka kimliği ile örtüşen bir deneyim yaratmak için grafikler, renkler, tasarımlar ve daha fazlasını ekleyerek arayüzü tasarlayacaktır.

Başka bir deyişle, tasarımcı tasarımın görünüşünü ve verdiği hissi değerlendirebilmek için bir maket (ürünün orta veya yüksek kalitede görselleştirilmesi) oluşturacaktır.

Buna ek olarak, maketler tasarımın erişilebilirliğini ve görsel tutarlılığını değerlendirmede yardımcı olabilir ve tasarımcıların tasarımın görünümünü hem görünüm hem de işlevsellik açısından iyileştirmesine olanak tanır.

Altıncı Adım: Uygulamayı Test Ortamında Geliştirin

Mobil uygulamanızı tasarlandıktan sonra, işin daha zorlu kısmı yani uygulama geliştiricilerinin platformu kodlamaya başladığı süreç başlar. Yazılım geliştiricilerinin uygulamayı tüm geliştirme süreci boyunca test edilebilmesi için bunu bir test ortamında yapması gereklidir.

Buna ek olarak, uygulama geliştirme firmaları, bir uygulamanın müşterilerin etkileşimde bulunduğu bir uygulamanın hem ön yüzünü hem de ekip üyelerinin içeriği yönetmesine olanak tanıyan bir arka ucu geliştireceklerdir.

Unutmayın: Bir uygulama geliştirirken, yalnızca daha güvenli bir çalışma ortamına katkıda bulunmakla kalmayıp aynı zamanda ortak çalışanlarınızın ihtiyaç duyduklarında dosyalara uzaktan erişmelerini sağlayan bir parola yönetim aracıyla çalışmak, dosyalarınızı güvende tutmanız açısından oldukça önemlidir.

Yedinci Adım: Uygulamadaki Her Özelliği ve İşlevi Test Edin

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, her mobil uygulama, geliştirme süreci boyunca en az onlarca kez test edilmelidir.

Örneğin, özel bir kalite güvence uzmanı, uygulamanızdaki her bir özelliğin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayacak kapsamlı KG testleri yapabilir ve size uygulamanızdaki hataları gösterebilir.

Ayrıca, geliştiriciler, test ortamında bir hata yakalarlarsa, uygulama başlatılmadan önce düzeltebilir ve böylece piyasaya eksiksiz bir uygulama sürebilirsiniz.

Uygulama geliştiricilerinin, ürünlerinin kalitesinden emin olmak için kullandıkları piyasadaki en iyi uygulama test araçlarından bazıları şunlardır:

  • Lambda Testi
  • Testigma

Sekizinci Adım: Uygulamanızı Uygulama Mağazalarında İndirilebilir Hale Getirin

Mobil uygulamanızın ilk sürümünü tamamladıktan sonra, bir uygulama geliştirme ajansı, kullanıcıların uygulamayı indirip kullanmaya başlayabilmesi için uygulamayı ilgili uygulama mağazalarında kullanıma sunmanızda size yardımcı olabilir ve süreci sizin için daha etkin yönetebilir. Birden fazla platformu tercih etmeniz, uygulamanızın görünürlüğü arttırır. Tek bir platformu seçerseniz, hedef kitlenizi sınırlarsınız ve bu, uygulamanızın kullanıcılar arasında erişimini ve performansını sınırlar.

Dokuzuncu Adım: Mobil Uygulamanızı Hedef Kitlenize  Pazarlayın

Uygulama mağazalarının şirketlerin uygun kitleleri hedeflemeye yardımcı olabilecek fotoğraf, video ve içerik girmesine izin verdiğini biliyor muydunuz?

Güvenilir uygulama tasarım ve geliştirme firmaları, bu adımda size uygulamanızı hem uygulama mağazalarında hem de web siteleri veya sosyal medya kanalları gibi diğer platformlarda başarılı bir şekilde pazarlamanıza yardımcı olacaktır.

Bu adımın ve bu adımda oluşturacağınız pazarlama stratejilerinin oldukça önemli olduğunu söylemeliyiz. Çünkü verilere göre, kullanıcıların %61'i sahip oldukları uygulamlar haricinde yeni bir uygulama yüklemiyor. Bu yüzden, burada oluşturacağınız strateji hem görünürlük hem de gelir açısından sizin ve uygulamanız için büyük önem taşıyor. Kullanıcılara uygulamanızı indirmek için bir neden vermeli ve bunu onlara anlatmalısınız.

Onuncu Adım: Geri Bildirim ve Güncellemeler Yoluyla Uygulamayı Sürekli İyileştirin

Hatırlanması gereken bir diğer önemli şey, uygulama geliştirmenin hiçbir zaman sonlanmadığıdır. Kullanıcılar geri bildirim sağlayacak, müşteriler uygulama mağazalarında incelemeler bırakacak, hatalar meydana gelecek ve işletmeler zaman zaman yeni özellikler eklemek isteyecektir.

Tüm bu öğeler, uygulamanın yeni bir sürümünün - ister küçük bir düzeltme isterse büyük bir güncelleme olsun - geliştirilip mevcut kullanıcılara ve uygulama mağazalarına sunulması gerektiği anlamına gelir.

Mobil Uygulama Geliştirme Hakkında Merak Edilenler

Mobil Uygulama Geliştirmenin Maliyeti Ne Kadardır?

Bir uygulama geliştirmenin ne kadara mal olacağını belirlemek zor olabilir.

Sonuçta, fiyatlandırma, kaç özellik ve işlevselliğe ihtiyaç duyabileceğinizden, kullanıcıların mobil uygulamada hangi eylemleri gerçekleştirmesine izin verileceğinden ya da  bir uygulama geliştirme şirketinden ne kadar uzun vadeli destek istediğinize göre değişebilir.

Genel olarak işletmeler, çeşitli özelliklere sahip bir mobil uygulama için yaklaşık 200.000 ila 350.000 ABD Doları öder. Ancak bu fiyat etiketi sizi korkutmasın!

Son derece basit uygulama geliştirme projeleri, çok daha düşük fiyatlara geliştirilebilir. Bu arada, yenilikçi AR/VR özelliklerine veya güçlü e-ticaret mağazalarına sahip olanlar gibi son derece karmaşık mobil uygulamalar 500.000 ABD Doları veya daha üstü fiyatlara geliştirilebilir. (Maliyetlerinizi daha düzgün hesaplamanız ve bütçenizi daha iyi şekillendirmeniz için maliyet hesabı uluslararası para birimleri kullanılarak gösterilmiştir. Aynı hizmetleri türk lirası cinsinden daha ucuza ya da değişen kur yüzünden daha pahalıya alabilirsiniz.)

Bir Uygulama Oluşturmak Ne Kadar Sürer?

Bir mobil uygulama geliştirme projesinin maliyetini belirlemek zor olduğu gibi, bir zaman çizelgesi belirlemek de oldukça zor olabiliyor. Bunun nedeni ise, bir zaman çizelgesi oluşturmanın bir işletmenin kişiselleştirilmiş ihtiyaçlarına çok bağlı olmasından kaynaklıdır.

Bütçeleri nedir? Uygulamanın sahip olması için kaç özelliğe ihtiyaçları var? Hangi tür bir mobil uygulama istiyorlar?

Bu sorular, işletmelerin uygulama geliştirme sürecini etkileyen faktörlerden sadece birkaçı.

Uygulama geliştirme projelerinin rekabet etmesi en az 9 ila 12 ay sürer ve bir mobil uygulama ajansı ile anlaşıp sonrasında geliştirmeye yatırım yapan işletmelerin ortalama olarak aynı miktarda zaman ayırması gerekir.

Mobil uygulamalar nasıl para kazanıyor?

Uygulamalar, uygulama içi satın alma ile para kazanabildikleri gibi reklam, abonelik, oyunun premium sürümünü geliştirmek vb. gibi bir dizi model aracılığıyla para kazanır.

Mobil uygulama geliştirmek için hangi platformlar kullanılır?

Mobil geliştirme platformları, geliştiricilere, geliştiricilerin bir mobil uygulama oluşturmak için ihtiyaç duyduğu tüm araçlara sahip tek bir ortam sağlar. Çoğu platform, iOS veya Android uygulamaları oluşturmaya yöneliktir, ancak diğerleri platformlar arası uygulamalardır ve belirli yerel araçlarla bir ortam sağlar. Bir mobil uygulamaya ihtiyaç duyan işletmeler, geliştiricilerine mobil uygulamaları yazmak, yönetmek ve dağıtmak için bir platform sağlar. Bu süreç genellikle tamamen bir geliştirme veya IT departmanı içinde gerçekleşebileceği gibi küçük bir şirket genelinde veya bireysel olarak da gerçekleşebilir. Bu platformlar, oyunlardan e-ticaret uygulamalarına kadar her şeyi oluşturmak için kullanılabilir.

Mobil uygulama geliştirme platformları, entegre geliştirme ortamlarına (IDE) benzer özelliklere sahiptir ancak özellikle mobil uygulamalara yöneliktir. Birçok mobil uygulama geliştirme platformu, mobil uygulama testi, mobil uygulama optimizasyonu ve mobil uygulama hata ayıklama gibi  araçlara da sahiptir.

En İyi Mobil Uygulama Geliştirme Platformları

  • Visual Studio
  • Xcod
  • Android Studio
  • OutSystems
  • ServiceNow App Engine
  • firebase
  • BuildFire
  • Neptune DXP

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al