Grafik Tasarım Nedir? Nasıl Yapılır?

5 Dakika Okuma Süresi

Dünyayı renklendiren grafik tasarım sanatını yakından tanımak ister misin? Edvido Blog’da grafik tasarımın sırlarını keşfedin.

Grafik Tasarım Nedir? Nasıl Yapılır?

Grafik Tasarım Nedir?

İnsanlar duygu ve düşüncelerini ifade etmek için pek çok yöntem kullanır. Grafik tasarımda, insanların görsel sanatların ve iletişimin gücünü birleştirerek, duygu ve düşüncelerini ifade etmek, iletmek için kullandığı araçlardan biridir. Başka bir şekilde ifade edecek olursak grafik tasarım, belirli fikir ya da mesajları görsel bir şekilde iletmektir. Grafik tasarım aynı zamanda bir süreçtir. Bu süreç, simge, resim, tipografi, renk ve boşluk gibi faktörlerin bir araya getirilerek, görsel mesajların oluşturulmasını kapsar. Ortaya çıkan ürünün kullanıcıya sunulmasıyla, grafik tasarım süreci tamamlanmış olur. Grafik tasarımın kullanımı; reklam, kitap kapağı, afiş, paket, kartvizit,logo, web tasarımı ve bunlar gibi daha pek çok alanı kapsar.

Grafik tasarımın amacına değinmeden önce, sizi Edvido ile tanıştırmak isteriz. Edvido, firmaları ajanslarla bir araya getiren bir dijitalleşme platformudur. Markanızın tanınırlığı, ambalaj ya da logo tasarımında profesyonel birgrafik tasarımfirmasından yararlanmak için, firmaları ajanslarla buluşturan Edvido yanınızda. Edvido ile markanızın ihtiyacı olan doğru ajansa ulaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ihtiyaçlarınızı içeren bir ilan yayınlamak. Onlarca farklı ajans içinden size uygun olanı seçerek markanızın tanıtımına katkı sağlayacaksınız.

grafik-tasarim-1

Grafik Tasarımın Amacı Nedir?

Grafik tasarımın temel amacı bir mesajı geliştirmek ya da iletmektir. Grafik sanatı aynı zamanda iletişimi kolaylaştırır. İyi uygulanmış bir grafik tasarımı, izleyicide duygusal tepki uyandırıp, onları harekete geçmeye teşvik edebilir. Örneğin iyi tasarlanmış bir gıda ambalajı, içindekinin daha çekici görünerek yenmesini hedefler.

grafik-tasarim-2

Grafik Tasarımın Temel İlkeleri Nelerdir?

Grafik tasarımı daha iyi anlamak için tasarımı oluşturan bir takım unsur ve ilkeler vardır. Görsel olarak çarpıcı ve etkileyici tasarımlar oluşturmak için birlikte ya da karşıt olarak kullanılan öğeler şunlardır: Renk, biçim, astar, uzay, boyut, şekil ve doku.

Bir grafik tasarımcısı tasarımı için etkili bir kompozisyon oluşturmasını sağlayan birtakım ilkelere de bağlı kalır. Bu ilkeler denge ve istikrar oluşturmak için önemlidir. Denge, zıtlık, vurgu, hareket, oran ve ritim, grafik tasarımcısının öncelikle anlaması gereken ilkelerdir.

grafik-tasarim-3

Grafik Tasarım Terimleri Nelerdir?

Belli başlı grafik tasarım terimlerine göz atalım:

Tipografi: Basılı kelimeleri tasarımı çekici hale getirecek şekilde dizayn etmektir.

Tipografik Hiyerarşi: Metnin hangi parçasının önemli olduğunun seçimidir. Örneğin, başlık vurgu alarak düzenlenmelidir.

Mizanpaj: Grafik öğelerinin düzenlenmesidir.

İllüstrasyon: Konuyu anlatan resimdir.

X Yüksekliği: Bir yazı tipindeki tüm küçük harflerin ortalama yüksekliğini anlatır.

Nokta Boyutu: Herhangi bir yazı tipinin en yüksekte yer alan üst kısmı ile en alt kısımda yer alan alt kısmı arasındaki toplam mesafedir.

Soğuk Renkler: Mavi, yeşil, açık mor ve bunların tonlamalarını içerir. Soğuk renkler rahatlatıcı bir etki yaratır.

Sıcak Renkler: Kırmızı, sarı, turuncu renkler ve tonlarıdır. Enerjik ve harekete geçiricidirler.

Palet: Bir marka ya da tasarım için seçilen renk şemasıdır.

Degrade: Kademeli renk geçişi anlamına gelir.

Opak: Tasarım öğesinin şeffaflık derecesidir.

Logo: Bir markanın, şirket adı kullanılmadan simge ile işaret edilmesidir.

Simge: Bir nesneyi veya eylemi temsil etmek için kullanılan görüntülerdir.

Eskiz: Bir ürünün ya da fikrin taslağıdır.

Beyaz Alan: Beyaz alan ya da negatif alan, tasarım üzerinde boş bırakılan alanı ifade eder.

Doku: Herhangi bir görüntünün yüzey özelliğidir.

Billboard: Üzerinde reklamların bulunduğu büyük panoya verilen addır.

grafik-tasarim-4

Grafik Tasarım Çeşitleri Nelerdir?

Grafik tasarımın belli beceri ve tasarım tekniklerini içeren çeşitleri vardır. Bunların hepsi de farklı uzmanlık alanları gerektirir. Kimi grafik tasarımcılar belli konular üzerinde uzmanlaşmayı seçerken, kimileri de birkaç grafik tasarım çeşidini bir arada yürütür. Grafik tasarım sektörü sürekli gelişse de temelde bilinmesi gereken grafik tasarım çeşitleri şunlardır:

  • Görsel Kimlik Grafik Tasarımı: Marka, bir firma ile hedef kitle arasındaki ilişkidir. Marka kimliği firmanın, kişiliğini, üslubunu ve özünü nasıl ilettiğidir. Görsel kimlik grafik tasarımı markanın bu saydığımız niteliklerini temsil eder. Görsel kimlik grafik tasarımı uzmanları markanın kişiliğini temsil eden; logo, tipografi, renk paleti gibi unsurları belirler. Görsel kimlik tasarımı en yaygın tasarım türlerinden biridir. Görsel kimlik grafik tasarımcıları, tüm görsel medyalara uygun tasarım öğeleri yaratabilmek için her türlü grafik tasarım hakkında genel bilgiye sahip olmalıdır.
  • Pazarlama ve Reklam Grafik Tasarımı: İyi bir pazarlama stratejisi, insanlarda o marka için ihtiyaç, istek ve farkındalık yaratır. Görsel içerik tüketiciler tarafından her zaman ilgi çekici bulunur. Böylece grafik tasarım kuruluşları bunu dikkate alarak daha etkili iletişim kurmaya çabalar. Pazarlama tasarımcıları, pazarlama stratejilerine yönelik varlıkları oluşturmak için şirket sahipleri, direktörler, yöneticiler veya pazarlama profesyonellerinin taleplerini dikkate alır. Pazarlama tasarımcıları basılı (araç kaplama) ya da dijital baskı üzerine uzmanlaşabilir. Pazarlama grafik tasarım örnekleri arasında: Kartpostal ve el ilanları, dergi-gazete reklamları, afiş-poster ve reklam panoları, araç kaplamaları, banner ve grafikler sayılabilir.
  • Kullanıcı Ara Yüzü Grafik Tasarımı (User Interface):UI tasarımı, arayüzlerin kullanımını kolaylaştırmak ve kullanıcı dostu bir deneyim sunmak için tasarlanma sürecini ifade eder. Kullanıcı arayüzü grafik tasarımı, kullanıcının görsel deneyimine düğmeler, menüler gibi ekrandaki grafik öğelerinin tasarımını içerir. Kullanıcı arayüzü tasarımcısı estetik çekiciliği, teknik işlevsellikle dengelemeyi hedefler. Ayrıca HTML, Javascript, CSS gibi programlama dili becerilerine hakim olmalıdırlar. Web sayfası tasarımı, tema tasarımı, oyun arayüzleri, kullanıcı arayüzü grafik tasarımına örnek olarak verilebilir.
  • Yayın Grafik Tasarımı: Geleneksel bir tasarım çeşididir. Kitap, gazete, dergi ve katalogları kapsasa da son zamanlarda dijital yayıncılıkta artış göstermektedir. Yayın grafik tasarımı uzmanları, tipografi,fotoğraf, grafik ve illüstrasyonları içeren sanat eserleriyle düzenlemeler oluşturmak için editörler ve yayıncılarla birlikte çalışır.
  • Ambalaj Grafik Tasarımı: Çoğu ürünün korunma, depolanma, pazara sunum ve satışı için ambalaj gerekir. Ambalaj tasarımı aynı zamanda tüketicinin beğenisine sunulduğundan ayrıca önem taşıyan bir pazarlama aracıdır.Ambalaj tasarımcılarıkonseptler oluşturur, modeller geliştirir ve bir ürün için baskıya hazır dosyalar oluşturur.
  • Hareketli Grafik Tasarımı: Son yılların yükselişe geçen grafik tasarım çeşididir. Hareketli grafik tasarımı, çevrimiçi medyada, televizyonda ve filmde kullanılananimasyon, ses, tipografi, görüntü, video ve diğer efektleri içerir. Hareketli grafikler tasarımın en yeni türlerinden biri olmakla birlikte, tüm dijital platformlar için önemli. Dizi başlıkları ve bitiş jeneriği, fragmanlar, animasyonlu logolar, reklamlar, GIF'ler, video oyunları hareketli grafik tasarım örnekleri olarak sayılabilir.
grafik-tasarim-5

İyi Bir Grafik Tasarımcı Nelere Dikkat Etmelidir?

İyi bir grafik tasarımcının tasarımın amacını göz önünde bulundurarak dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Marka kimliğinin ve müşterinin isteklerinin de göz önüne alınması bu süreçte önemlidir. Şimdi grafik tasarımcının dikkat etmesi gereken şeylere daha yakından bakalım:

  • Hedef Kitle: Tasarımın kime hitap ettiği, hangi kitleyi hedeflediği iyi analiz edilmeli.
  • Renk Teorisi: Renkler doğrudan insanların duygularına hitap eder. Bu durumda iyi bir renk paleti seçmek, estetik açıdan hoş görünen görseller yaratmak demektir.
  • İletişim Becerileri: Karşılıklı olarak iyi bir iletişim kurmak, müşterilerin ne istediğini anlamaya ve oluşabilecek problemlerin önüne geçmeye yarar.
  • Bilgisayar Destekli Yazılımlar: Grafik tasarım işi gelişmiş bir teknolojiden yararlanır. Karmaşık, iki ve üç boyutlu tasarımlar oluşturmak için bilgisayar destekli yazılımlara ihtiyaç vardır. Grafik tasarımında kullanılan yazılım programlarından bazıları: Adobe Photoshop, Adobe Illustratör, InDesign, Paintshop Pro, Dreamweaver ve Corel Graphics Suite'tir.
  • Bilgisayarlı Eskiz: Manuel olarak gerçekleştirilemeyecek eskizler, bilgisayarlı eskiz yazılımlarıyla gerçekleştirilebilir. Tasarımdaki değişiklikler bilgisayarlı eskiz sayesinde çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.
  • Yazı Tipi Tasarımı: Doğru yazı tipi ve yazı karakterini seçmek, hoş ve akılda kalıcı işler gerçekleştirmeyi sağlar.

Edvido'nun “Teklif Al” sayfasında markanızın hedef kitlesi, pazarlama stratejisi, bütçesi ve diğer ihtiyaçları doğrultusunda bilgi paylaşabilirsiniz. Böylece markanızın ihtiyaç duyduğu profesyonel bir grafik tasarım firmasıyla çalışma şansı elde edersiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al