Influencer Nedir Nasıl Olunur? 5 Adımda Influencer Olma

4 Dakika Okuma Süresi

Influencer Nedir Nasıl Olunur? 5 Adımda Influencer Olma

Influencer Nedir Nasıl Olunur? 5 Adımda Influencer Olma

Influencer Nedir?

Kitlesinin büyüklüğü veya kendi ikna kabiliyeti sayesinde başkalarının davranışlarını etkileme gücüne sahip olan kişiler “influencer” olarak bilinir. Bir influencer'ın kitlesinin toplam büyüklüğü (toplam erişim) ya da daha küçük bir grup içindeki konumu ve itibarı, etki yaratabilmesinin iki yoludur.

Influencer pazarlamasıyla ilgilenen şirketler influencer'larla ilgilenmektedir. Bir zamanlar yaygın olan ünlü destekçiliği, influencer pazarlamasının ortaya çıkmasına neden oldu. Bir marka genellikle influencer'ın markanın ürünlerinden bahsetmesi ya da ürünlerini tanıtması karşılığında influencer'a ödeme yapar.

Sağlık ve fitness sektöründe influencer pazarlaması özellikle yaygındır ve Instagram popüler bir platformdur. Öte yandan influencer pazarlaması, influencer'lar tarafından markadan bahsedilmesini artırmak için tasarlanmış bir pazarlama stratejisidir.

Influencer Ne Yapar?

Sosyal medyadaki influencer'lar, belirli bir konudaki bilgi ve uzmanlıklarıyla ün kazanmış kişilerdir. Tercih ettikleri sosyal medya kanallarında bu konu hakkında düzenli paylaşımlar yaparlar ve görüşlerine dikkat eden, hevesli, ilgili insanlardan oluşan geniş takipçi kitleleri oluştururlar. Markalar sosyal medya fenomenlerini severler çünkü trendler yaratabilir ve takipçilerini tanıttıkları ürünleri satın almaya teşvik edebilirler. Influencer marketing nedir? içeriğne ulaşabilirsiniz.

Takipçi Sayılarına Göre Influencer Türleri

-Nano Influencer (1K-10K Takipçi)

Nano influencer'ların sosyal medyada 1.000 ila 10.000 arasında takipçisi vardır. Genellikle mükemmel etkileşim oranlarına ve geniş, aktif bir sosyal medya takipçi kitlesine sahiptirler. Nano influencer'lar genellikle sevdikleri şirketlerin ve ürünlerin ateşli savunucularıdır ve hayranları onların samimi tavsiyelerine ve yorumlarına değer verir. Takipçileriyle bağlarını güçlendirmek ve onlarla yakın bir ilişki kurmak için onlarla etkileşime girmeye zaman ayırırlar.

-Mikro Influencer (10K-100K Takipçi)

Mikro influencer'ların takipçi sayıları 10.000 ile 100.000 arasında değişmektedir. Mikro influencer'lar genellikle etkileşimli bir kitleye sahiptir ve oldukça büyük bir takipçi kitlesine sahip olmalarına rağmen takipçileri tarafından hala ilişkilendirilebilir olarak görülürler. Influencer'lar bu seviyede belirli bir alana odaklanma eğilimindedir. Ayrıca, sıklıkla hedeflenmiş bir kitleye ve yüksek etkileşim oranlarına sahiptirler. Bu da markalar ve bu influencer'lar tarafından özel sponsorlukların oluşturulmasını kolaylaştırır.

-Makro Influencer (100K-1M Takipçi)

Makro influencer'lar 100.000 ile 1 milyon arasında takipçiye sahiptir ve mikro influencer'lara kıyasla daha geniş bir kitleye hitap etme eğilimindedir. Makro influencer'lar genellikle internet üzerinden tanınan ünlülerdir ve sosyal medya yıldızları, blog yazarları, vlogger'lar veya podcast yayıncıları olabilirler. Makro influencer'lar yalnızca geniş bir kitleye sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda bu kitleyi takipçi sayılarını artırırken aylarca veya yıllarca süren ilişkileri besleyerek geliştirmiş olmaları da muhtemeldir. Büyük takipçi sayıları nedeniyle, muhtemelen nispeten düşük bir etkileşim oranına sahip olacaklardır.

-Mega Influencer (1M+ Takipçi)

Mega influencer'lar ve ünlüler 1 milyondan fazla takipçiye sahiptir. Kendileri de genellikle ünlü olduklarından, onlara ulaşabilmek için sağlıklı bir pazarlama bütçesine sahip olmanız gerekir. Mega influencer'ların ilgi gösterdiği kitlelerin çok geniş olacağını anlamak önemlidir.

Ürettikleri İçeriklere Göre Influencer Türleri

  • Gaming

Oyun influencer'ları genellikle Twitch ve YouTube gibi platformlarda oyunlarını canlı yayınlayarak kendi oyunlarını geliştirmek veya oyun hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen milyonlarca takipçiyi kendilerine çekerler. Genellikle video oyunlarını ve oyunla ilgili ürün ve markaları tanıtsalar da, oyun influencer'ları o kadar hedeflenmiş bir alanı temsil eder ki, araç, giyim, ayakkabı, atıştırmalık ve içecek markalarının bir oyun influencer ortaklığı ile harika sonuçlar alması muhtemeldir.

  • Spor ve Fitness

Spor ve fitness influencer'ları hayranları için sıklıkla bir ilham kaynağıdır. Sıklıkla spor markalarını, sağlık ve zindelik sektörüyle ilgili yiyecek ve içecek markalarını, belirli beslenme ve egzersiz programlarını ve diğer ürünleri desteklemektedirler.

  • “Blogger/Vlogger”lar

En yaygın iki influencer türü blog yazarları ve vlogger'lardır. Bloglarında veya YouTube kanallarında geniş bir takipçi kitlesine sahip olmaları nedeniyle bu kişiler genellikle makro ve mega influencer'lardır. Blog yazarları ve vloggerlar, izleyicilerinin ilgisini çeken ve onları alanlarında uzman olarak öne çıkaran yüksek kaliteli içerikler oluştururlar. YouTube kanallarını veya bloglarını takip eden kitlenin yanı sıra, diğer sosyal medya platformlarında da oldukça büyük bir takipçi kitlesine sahip olmaları muhtemeldir.

Blog yazarları ve vlogger'lar SEO'yu da yanlarına alarak yüksek kaliteli geri bağlantılar ve sponsorlu blog gönderileri ve videolardan makul miktarda yönlendirme trafiği elde edebilirler. Bu influencer'lar marka bilinirliğini artırmanıza, web sitesi trafiğini artırmanıza ve satışları artırmanıza yardımcı olabilir.

  • Fotoğrafçılık

Mega ve mikro influencer kategorilerindeki fotoğrafçılık influencer'larına, fotoğraf makinelerini, lenslerini ve diğer aksesuarlarını tanıtmaları için büyük fotoğraf makinesi şirketleri tarafından sık sık başvurulur. Bu influencer'lar mevcut en iyi içerik oluşturucuları arasındadır.

  • Gezi ve Seyahat

Seyahat influencer'ları çok fazla FOMO'dan daha fazlasını sağlar. Birçok seyahat influencer'ı seyahat ipuçları, püf noktaları ve püf noktalarının yanı sıra seyahatle ilgili markalar hakkında incelemeler ve restoranlar da dahil olmak üzere önerilen güzergahlar sunmaktadır. Seyahat, tıpkı oyun ve fitness gibi, donanım, ziyaret edilecek yerler, nasıl yapılır gibi çeşitli kategorilere ayrılabilir.

  • Güzellik

Güzellik influencer'ları tüketicilerin yaklaşık %43'ü tarafından takip ediliyor. Bu influencer'lar güzellik ipuçları, ürün incelemeleri, nasıl yapılır ve daha fazlasını paylaşarak güzellik markanız için farkındalığı ve satışları kolayca artırabilir. Bu tür influencer'lar, makyaj yapmaktan hoşlanan her cinsiyetten sıradan insanlardan profesyonel makyaj sanatçılarına kadar çeşitlilik gösterebilir.

  • Moda

Moda influencer'ları giyim, mücevher, ayakkabı, saat ve diğer aksesuarlar dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesini tanıtmaktadır. Genellikle ürün incelemeleri, ürün tanıtımı, moda markalarıyla doğrudan işbirliği, alışveriş sonrası gezi "haul" videoları ve stil tavsiyeleri sunarlar.

  • Ebeveynlik

Ebeveynlik influencer'ları yeni ebeveynlere tavsiyelerde bulunur, ürünleri inceler ve ebeveyn olarak kendi deneyimlerini, hem başarılarını hem de başarısızlıklarını paylaşır. Ebeveynlik influencer'ları çok çeşitli sektörlerdeki ürünleri tanıtabilir.

Nasıl Influencer Olunur?

  1. Alanınızı Belirleyin

Bir influencer olma yolunda atılacak ilk adım, uzmanlık alanınızı belirlemektir. Araştırma yapmak, keşfetmek ve kapsamlı bir anlayış kazanmak için bulunduğunuz yere doğal bir yakınlığınızın olması avantajlı olacaktır. Bu, mükemmel içerik oluşturmanızda size yardımcı olacaktır. Ayrıca, seçtiğiniz alanda belli bir uzmanlık düzeyine sahip olmanız kendinizi bir influencer olarak kabul ettirmenize yardımcı olacaktır.

Aşağıda göz önünde bulundurabileceğiniz en popüler alanlardan bazıları listelenmiştir:

  • Güzellik
  • Seyahat
  • Ebeveynlik
  • Yemek
  • Moda
  • Fitness
  • Finans
  • Oyun
  • Ev Dekorasyonu
  • Girişimcilik
  • Aşk ve İlişkiler
  • Saç Bakımı
  • Aile ve Ev
  1. Platformunuzu Belirleyin

En önemli adımlardan biri, kendinizi bir influencer olarak yansıtacağınız bir sosyal medya platformu seçmektir. Platformlarınızı seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurun:

  • Sosyal medyadaki varlığınızı en fazla iki platformla sınırlayın.
  • İçerik türüne (video, fotoğraf, podcast veya yazılı) hakimiyetinizi göz önünde bulundurun.
  • Hedef kitlenizin yoğunlaştığı platforma dikkat edin.

Örneğin, modaya ilgiliyseniz ve bu alanda bir influencer olmak istiyorsanız Instagram sizin için çok mantıklı olacaktır çünkü bu platforma yüklenen kombin reels’ları çok fazla etkileşim almaktadır.

  1. Alanınızda Profesyonelleşin

Bir influencer olarak, kitlenize yardımcı olabilmek için alanınızdaki en son trendleri takip etmeniz çok önemlidir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan bilgi edinmeniz gerekecektir:

  • Kitaplar
  • Podcastler
  • Online kurslar
  • Niş uzmanlarla ağ oluşturma
  • Influencer etkinliklerine katılın
  • YouTuber’lar ve blog yazarları ile bağlantı kurma
  1. Kişisel Markanızı Belirleyin

Markanız öncelikle izleyicilerinizin deneyimlerinizi, becerilerinizi ve kişiliğinizi nasıl algıladıklarıyla ilgilidir. Bunlar takipçilerinize yarattığınız görseller veya konuşmanız aracılığıyla iletilir. Kişisel marka öncelikle kendinizi rakiplerinizden nasıl ayırdığınızla ilgilidir.

  1. Kişisel Marka Kimliğinizi Optimize Edin

Bir influencer olmak için sosyal medya profilinizi aşağıdaki şekillerde optimize etmelisiniz:

  • Zaten bir profiliniz varsa, ilgili özelliklere erişmek için bir işletme hesabına yükseltin.
  • Ziyaretçilerinize hikayenizin bir özetini ve diğer tüm ilgili bilgileri vermek için ilgi çekici bir biyografi oluşturun.
  • Markanızın kimliğinin önemli bileşenleri olan bir profil fotoğrafı ve bir kapak fotoğrafı eklemeyi unutmayın.
  1. Markalarla İşbirliğine Hazır Olduğunuzu İletin

Kendinizi bir influencer olarak kabul ettirdikten sonra, markalarla işbirliği yapmak istediğinizi belirtmeniz gerekir. Bu amaçla, profilinizde bundan bahsedebilir veya potansiyel müşterileri çekmek için iletişim bilgilerinizi verebilirsiniz. Alternatif olarak, sosyal yardımınızı yapabilir ve ilgili markalarla bağlantı kurabilirsiniz. Ayrıca, influencer'ları markayla buluşturan influencer platformlarından da yararlanabilirsiniz. Bu şekilde, markalarla ağ kurabilir ve kendinizi bir influencer olarak yansıtabilirsiniz. 

Markalarla Nasıl İşbirliği Yapılır?

İşbirliği için bir markaya yaklaşırken atmanız gereken bazı adımlar şunlardır:

  • Nişinizde işbirliği yapmak istediğiniz markaların bir listesini yapın.
  • Listenin boyutunu küçültün ve kişisel markanızla eşleşmeyen markaları filtreleyin.
  • Her markanın influencer pazarlamasından sorumlu yöneticisini bulun ve iletişim bilgilerini alın.
  • E-postanızla markalara teklif götürün.
  1. Hedef Kitlenizi Tanıyın

Sosyal medyada içerik yayınlarken, içeriği hedef kitlenizin ihtiyaçlarına göre uyarlamanız gerekir. Sonuç olarak, kitlenizi anlamak, onları cezbedecek güçlü bir içerik stratejisi geliştirmek için çok önemlidir. Başlarken, ilgi alanları ve demografik özellikleri hakkında bilgi edinmek için mevcut takipçi tabanınızı inceleyin. Ardından, tüm gönderileriniz arasından en fazla etkileşime sahip olanı seçin. Bu tema etrafında daha fazla içerik oluşturulmalıdır.

  1. İçerik Stratejisi Oluşturun

Hedef kitlenizin keyif alacağı bir içerik stratejisi seçin. İçeriğinizi daha ilgi çekici hale getirebilir ve bu şekilde daha fazla kişiyi çekebilirsiniz. Daha kişisel bir dokunuş için, bazı influencer'lar kişisel yaşamlarıyla ilgili içeriklerin yanı sıra kendi alanlarıyla ilgili paylaşımlar da yaparlar. Diğerleri ise kendi uzmanlık alanlarına sıkı sıkıya bağlıdır.

Takipçilerinizi güncel tutmak için yeni konuları araştırmalı ve değişen trendlere ayak uydurmalısınız. Hedef kitlenizin soru ve sorunlarına odaklanarak bunları ele alan içerikler oluşturun. Daha fazla kişiyi çekmek için eğlenceli, eğitici ve ilham verici içerikler arayın. İçeriğinizi türünün tek örneği haline getirerek kalabalığın arasından sıyrılın. Ayrıca, markanızı insanileştiren mücadele ve korkuların üstesinden gelme hikayelerinizi marka farkındalığı yaratacak şekilde anlatabilirsiniz. 

  1. Takipçilerinizle İlişkinizi Sürdürün

Düzenli paylaşımlar kitlenizde güven oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Gönderilerinizin her zaman görseller ve ayrıntılarla dolu olması gerekmez. Ancak, tutarlı bir içerik akışı onlar üzerindeki etkinizi artıracaktır. Alternatif olarak, takipçi satın almaktan, bot kullanmaktan veya etkileşim kapsülleri kullanmaktan kaçının çünkü bu faaliyetler büyümenizi sınırlar ve yapay zekaya dayalı en yeni sosyal algoritmalar tarafından tespit edilebilir. Son olarak, şüpheli ürünleri veya uzmanlık alanınızla ilgisi olmayan ürünleri tanıtmaktan kaçının. Bu şekilde, takipçileriniz arasında kazandığınız güveni koruyabilirsiniz.

  1. Topluluğunuzu Büyütün

Takipçi sayınızı artırmanın yanı sıra, yatırım getirinize odaklanın ve kitlelerinizle etkileşim kurun. Önemli olan, yorumlar, sorular, yanıtlar veya anketler kullanarak kitlenizi sohbete dahil etmektir.

Bu geleneksel fikirlere ek olarak şunları da yapabilirsiniz:

  • "Bana bir şey sor" etkinliği düzenleyin.

Bir influencer olarak, kitlenizin ilgisini çekmenize ve onlardan kişisel veya profesyonel yaşamınızla ilgili sorular sormalarını istemenize olanak tanıyan "Bana bir şey sorun" oturumlarından yararlanabilirsiniz. Sonuç olarak, kitlenizle duygusal bir bağ kurabilirsiniz. Ayrıca alanınızdaki otoritenizi de kurabilirsiniz.

  • Bir “çekiliş” yapın.

Bu iki yöntem sayesinde daha fazla kişiye ulaşacak ve yeni takipçiler kazanacaksınız. Ayrıca işbirliği yaptığınız diğer influencer'ları da etkili bir şekilde tanıtabilirsiniz.

Çekiliş, takipçilerinizi gönderinizi beğendikleri, paylaştıkları ve yorum yaptıkları için ödüllendirmenizdir. Takipçilerinizin duyuruda arkadaşlarını etiketlemelerine de izin verebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al