Yaratıcı Marka Sloganı Oluşturma, Slogan Bulma | 100+ Başarılı Slogan Örneği

4 Dakika Okuma Süresi

Yaratıcı marka sloganı nasıl oluşturulur? Akılda kalıcı marka sloganı tasarımı yapılırken nelere dikkat edilir? Detaylı bilgi blog yazımızda.

Yaratıcı Marka Sloganı Oluşturma, Slogan Bulma | 100+ Başarılı Slogan Örneği

Marka Sloganı Nedir?

Marka sloganı, ürününüzü veya şirketinizi en iyi şekilde özetleyen kısa bir ifadedir. İyi tasarlanmış bir slogan, belirli duyguları ve fikirleri çağrıştırarak bunları anında ürününüzle veya markanızla ilişkilendirir. İyi sloganlar akılda kalıcıdır ve bir topluluğun kültürüne yerleşebilir.

Bir slogan genellikle 5 veya daha az kelimeden meydana gelir. Sloganınız, markanızın faydalarını veya faaliyetleriniz aracılığıyla iletmek istediğiniz mesajı yansıtmalıdır. En iyi sloganlar genellikle en iyi anlaşılanlarıdır. Sloganlarda genellikle metafor ve aliterasyon gibi teknikler kullanılır. Potansiyel müşterileriniz her gün yüzlerce pazarlama mesajıyla bombardımana tutulmaktadır, bu nedenle akılda kalıcı bir slogan kalabalığın arasından sıyrılma şansınızdır.

Slogan Tipleri

- İş Sloganları: Bu sloganlar faydalı bilgiler sağlar. Bir işletme sloganının amacı, markanızın değerlerini iletmektir. İster güven, ister kendini sevme, ister devrim olsun, bu değerleri bir sloganla iletmek işletmelerin müşterileriyle daha etkili bir şekilde bağlantı kurmasını sağlar.

- Açıklayıcı Sloganlar: Açıklayıcı bir slogan, şirketinizin ne sunduğunu ve neyi temsil ettiğini anlatan bir ifadedir. Müşteriler açıklayıcı sloganları görselleştirebilmelidir. Müşterilere net ve gerçekçi bir mesaj göndermek istiyorsanız açıklayıcı sloganlar kullanmanız gerekir. Açıklayıcı bir slogan oluştururken kesin, anlaşılır ve güçlü olmasına dikkat edin.

- İkna Edici Sloganlar: İkna edici bir slogan, potansiyel müşterileri ürününüzü veya hizmetinizi denemeye ikna eden güçlü bir mesajdır. Akılda kalıcı bir slogan oluşturmak istiyorsanız, markanın onlara neden ve nasıl fayda sağlayacağını açıklayın.

- Yaratıcı Sloganlar: Müşteriler yaratıcı sloganlara daha olumlu yanıt verirler. Bir standardı korumak isteyen şirketler, genellikle biraz alışılmadık olan yaratıcı sloganlar kullanırlar.

Alışılmadık ama etkili mesajları nedeniyle komedi sloganları da bu kategoriye girer. Bu sloganlar ilham vermeyi ve eğlendirmeyi amaçlar.

- Duygusal Sloganlar: Duygusal sloganlar kullanıcılarda duygusal bir tepki uyandırır. Bu sloganlar bir ürün veya hizmet satmaktan daha fazlasını yapar; duygusal bir tepki ortaya çıkarır. Genellikle kısadırlar, ancak marka için uygun duyguyu ortaya çıkardıklarından emin olmak için kapsamlı psikolojik araştırmalar gereklidir.

Yaratıcı Bir Marka Sloganı Nasıl Oluşturulur?

  • Sıfırdan Başlamak

Şirketinizin temellerinin bir özeti ile sıfırdan başlayın veya pazarlama stratejinizdeki bilgileri kullanın. Örneğin, hangi hizmetleri sağlıyorsunuz, kimlerle çalışıyorsunuz, rakiplerinizden farkınız nedir ve müşterilerinizin sizi nasıl algılamasını istiyorsunuz?

  • Logo

Halihazırda bir logonuz yoksa işe bir logo oluşturmalısınız. Etkili bir işletme tanıtımı için slogan ve logo birlikte çalışmalıdır. İdeal olarak, logo ve slogan üzerinde aynı anda çalışmalısınız ki tek bir bütün haline gelsinler ve birbirlerini sorunsuz bir şekilde tamamlasınlar.

  • Zaman

Bir marka sloganı oluşturmak, deneyimli profesyoneller için bile zor bir iştir. Yaratıcıların en azından birkaç slogan örneği oluşturup size sunmak için çok zamana ihtiyacı olacaktır.

Slogan hazırlamak, taslakların hazırlanması, şirketinizin ve rakiplerinizin ölçeğine, deneyimine ve özelliklerine, ayrıca faaliyet gösterdiğiniz pazara ve nişe bağlı olarak birkaç günden birkaç aya kadar sürebilir. Tüm bu faktörlere ve belirlediğiniz şartlara bağlı olarak, bir sloganın hazırlanması "aktif bir yaratıcı süreç” geçirmeyi ve çeşitli sosyal ve coğrafi örneklemlerle geniş ölçekli bir sosyolojik çalışmayı gerektirir.

Bunu akılda tutarak, durumu iyice değerlendirmeye çalışın ve şirketiniz için slogan seçenekleri geliştirmeye yeterli zaman ayırın. Aksi takdirde, sonuç beklenenin tam tersi olmasa bile istenen etkiyi yaratmama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca bu işi çok fazla uzatmak da iyi bir fikir değildir. Sloganı her zaman değiştirebileceğinizi unutmayın. Dolayısıyla, araştırma süreci çok uzun sürüyorsa, mükemmel sloganı aramaya devam etmek yerine bazen iyi bir sloganda durmak daha iyidir.

  • Basitlik

Bir marka sloganı ancak hedef kitleniz onu hemen tanırsa etkili olur. Potansiyel müşteriler üzerinde bir izlenim bırakmak için yalnızca birkaç saniyeniz vardır. Bazı sloganlar uzun, ve karmaşık olarak tasarlanır ve bu şekilde olduğunda insanlara çok hitap etmez. Mümkün olan en basit ve özlü dili kullanmaya çalışın. Slogan bir cümleden uzun olmamalıdır. Ayrıca, karmaşık kelimeler kullanmaktan kaçınmalısınız.

  • Samimiyet

Samimiyet esastır. Şirketinizin, sloganınızın vaat ettiği kalite düzeyini sunmaya hazır olduğundan emin misiniz? Değilse, yeniden düşünmelisiniz.

Ayrıca "en iyi" ve "bir numara" kelimelerinden de kaçınmalısınız. Her şeyden önce, bunlar her sokak köşesinde duyduğumuz yorgun, aşırı kullanılmış ifadelerdir. İkincisi, bu tür ifadeler doğru olsa bile, hemen gerçeklerle desteklenmeleri zordur.

mercedes

Mercedes Benz'in Logosu

Bu büyük olasılıkla kuralın tek istisnalarından biridir. Gördüğünüz gibi, yüksek kaliteli bir ürün veya hizmet fikrini aktarmak ile aşırı özgüvenli görünmek arasında bir denge kurmanız gerekiyor. Ancak, gerçek bir profesyonel bu görevi tamamlayabilir.

Çıkmazda olduğunuzu hissediyorsanız, işte size iyi bir ipucu: Bir slogan bulmaya çalıştığınız gerçeğini unutun. Bir marka mesajı yazdığınızı düşünün. Ürününüz konuşabilseydi kendisi hakkında ne söylerdi?

  • Hedef Kitle

Hedef kitlenizi nasıl tanımlarsınız? Yerel mi, ulusal mı, yoksa küresel mi? Yabancı pazarlarda çalışıyorsanız, markanızın sloganını yabancı bir dile çevirmenin anlamını önemli ölçüde değiştirebileceğini unutmayın. Bu nedenle, yeni sloganınızı önce en az birkaç uluslararası dile çevirmeyi deneyin. Ancak çeviriden memnun kaldıktan sonra sloganı güvenle kullanabilirsiniz.

  • Ritim

Ritmi ve kafiyesi olan bir slogan oluşturun. Hedef kitleniz böyle bir sloganı bir logoda okuyarak veya TV'de duyarak kolayca hatırlayacaktır.

Başarılı Marka Slogan Örnekleri

1) Apple

Apple’ın reklam ajansı TBWA tarafından yaratılan ve akıllara IBM’in “Think” sloganını getiren “Think Different” sloganı, 1997 yılında duyuruldu ve tüm zamanların en başarılı reklam kampanyaları arasında yerini aldı.

"Think Different" kampanyası başladığında Apple’ın kayda değer hiçbir yeni ürünü olmamasına rağmen slogan hemen etkisini hissettirdi ve insanların Apple ürünlerine sadece "oyuncak" gözüyle bakmasını değiştirdi.

Bu slogan hem minimalist hem de çok zarif ve etkileyici. Aslında Apple’ın kendi ürünlerinde de gördüğümüz özelliklerin tıpa tıp aynısı.

apple

2) Nike

“Just Do It.” tarihteki en tanınmış ve başarılı sloganlardan biridir. Küresel şöhretinin nedeni, her bireye benzersiz bir gerçekle hitap etmesidir. Bazıları için sınırlarını ve limitlerini zorlamak için bir motivasyon kaynağıdır. Diğerleri ise hayatlarındaki zorlukların üstesinden gelmek için motive olurlar.

Nihayetinde insanlar bu sloganı engelleri yıkma ve hayallerinin peşinden gitme çağrısı olarak yorumluyor. Bunlar asla modası geçmeyecek türden değerlerdir. 

“Just Do It.” kişinin hayatta ulaşmak istediği bireysellik ve kontrol ruhunu yakalıyor.

nike

3) BMW

BMW'nin 1970'lerde ortaya attığı “The Ultimate Driving Machine” sloganı, hem otomobil meraklıları hem de sahipleri arasında saygı uyandırıyor. Şirket, araçlarının performansına odaklanmıştı. Otomobiller bu cüretkâr iddianın en iyi kanıtıydı.

BMW, potansiyel otomobil alıcılarının markaya ilişkin algılarını değiştirecek bir sloganın nasıl yaratılacağını buldu.

bmw

4) L’Oreal

Günümüzde yüksek kaliteli makyaja oldukça fazla para harcayan kadınlar toplum tarafından yoğun eleştiriye maruz kalabiliyor.

“Because you’re worth it.” L’Oreal tarafından 1973 yılında ortaya atılan bir slogan ve kadınların yaklaşık %80’i tarafından olumlu karşılanıyor. L'Oreal, bu sloganla kadınları makyaj malzemesi satın alırken ve uygularken yanlış bir şey yapmadıklarına ikna etmenin basit bir yolunu buldu.

1973 yılında toplumsal bir devrim ve yeni bir feminizm ruhu tüm hızıyla devam ederken yazılan bu cümlenin ancak bir kadın tarafından yazılabileceğini siz de tahmin etmişsinizdir. Özünde, bu aslında feminist bir ifadedir.

loreal

5) McDonald’s

2003 yılında bir slogandan öte bir referans olarak başlayan şey, en keyifli fast food marka çizgilerinden biri haline geldi.

Herhangi bir bağlamda "I'm lovin' it" kelimelerini kullandığınızda aklınıza otomatik olarak McDonald's geliyor. Bu örnek, müşterilerinize markanız hakkında ne düşünmelerini istediğinizi anlatan bir sloganın nasıl oluşturulacağını öğretiyor.

mcdonalds

6) Coca-Cola - “Open Happiness”

cola

7) Youtube - “Broadcast Yourself

youtube

8)Adidas - “Impossible Is Nothing”

adidas

9) Budweiser - “King of Beers”

bud

10) Canon - “See Impossible”

canon

11) Nestle - “Good Food, Good Life”

nestle

12) IBM - “Think”

ibm

13) Mercedes-Benz - “The Best or Nothing”

mercedes2

14) PlayStation - “Play Has No Limits”

playstation

15) Electronic Arts - “Challenge Everything”

electronic arts

16) Netflix - “See What’s Next”

netflix

17) KFC - “It’s Finger Lickin’ Good”

kfc

18) Microsoft - “Empowering Us All”

microsoft

19) Gillette - “The Best A Man Can Get

gilette

20) Red Bull - “Red Bull Gives You Wiiings”

redbull

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al