Mobil Uygulama Güvenliği: Veri Gizliliğini Koruma Yöntemleri

4 Dakika Okuma Süresi

Mobil uygulama güvenliği nedir? Mobil uygulama güvenliğinin aşamaları nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mobil Uygulama Güvenliği: Veri Gizliliğini Koruma Yöntemleri

 

Mobil uygulama güvenliği özellikle bir markanın uygulamasının ve web hizmetlerinin güvenliğini kapsar. Bunun yanı sıra bu güvenlik sistem, siber saldırıları tespit eder ve önler. Bu sayede markanızın web sitesini de güvenli hale getirebilirsiniz.

Markanızın web sitesi gibi mobil uygulamanız da müşterileriniz için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bu uygulamalar müşterilerinizin, ürününüz veya hizmetinizle etkileşime girdiği alandır. Bu nedenle mobil uygulama güvenliği son derece önemlidir. Genel olarak siber saldırılar söz konusu ise mobil uygulamalarınız aynı zamanda en zayıf halkalardan bir olarak görülür. Ayrıca mobil uygulamalar, yazılım açıkları nedeni ile siber suçluların dış saldırılar için en çok tercih ettiği mecradır. Bu noktada ise mobil uygulama güvenliğinde veri gizliliğini koruma konusu son derece merak edilmektedir. Edvido olarak bu yazımızda sizler için mobil uygulama güvenliği için veri gizliliğini koruma yöntemlerin arasında olan veri şifreleme, kullanıcı izinleri, güncelleme ve yama yönetimi gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Veri Şifreleme

Markanızın mobil uygulamasındaki verileri güvende tutmak için veri şifreleme yöntemi bir zorunluluk olarak görülmektedir. Şifreleme, temel verileri farklı bir formata dönüştürmenin bir yöntemidir. Bu sebeple onu okumak veya çalmak çok daha zor hatta imkânsız hale gelmektedir. Genel olarak mobilde veri şifreleme için iki çözüm vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Yazılım tabanlı şifreleme

 Şifreleme anahtarlarını üretmek ve doğrulamak için özel yazılımların kullanılmasıdır. Bu yöntem ise Google tarafından tercih edilir. Ayrıca daha yaygın ve evrensel olarak kabul edilen bir seçenektir.

  1. Donanım tabanlı şifreleme

Şifreleme anahtarlarını üreten ve doğrulayan bir donanım parçası olan şifreleme motorunun kullanılması anlamına gelir. Bu durum, Apple tarafından tercih edilen bir yöntem olarak görülür. Ayrıca bu seçenek yazılım tabanlı şifrelemeden daha maliyetlidir.

Veri güvenliği şifrelemesi, bireysel kullanıcılar ve büyük markalar tarafından, bir tarayıcı ile bir sunucu arasında gönderilen kullanıcı bilgilerini korumak için yaygın olarak tercih edilir. Bu bilgiler, ödeme bilgilerinden kişisel bilgilere kadar her detayı kapsar niteliktedir. Şifreleme algoritması veya şifre olarak da bilinen veri şifreleme yazılımı, yalnızca büyük miktarda bilgi işlem gücüyle çözülebilecek bir şifreleme şeması geliştirmek için tercih edilir. Şifreleme algoritmaları, verileri şifreli metne dönüştürmek için kullanılır. Şifrelenmiş veriler rastgele görünecek olsa dahi şifre çözme anahtarı ile tekrar düz metne dönüştürülmeleri mümkündür.

mobil_uygulama_guvenligi

Kullanıcı İzinleri ve İzleme

Mobil uygulamalarda yetkilendirme adımları son derece önemlidir. Yetkilendirme için uygulamanın kullanıcı izni alması gerekir. Kullanıcı izinleri ile hangi uygulamanın telefonunuzdaki kamera, konum, mikrofon ve fotoğraf galerisi gibi diğer nesnelere erişimini sağlarsınız. Kısacası hangi ekranlara erişim ya da hangi ekranlarda düzenleme kısıtlama yapılmasını belirlersiniz. Bu nedenle kullanıcı izni verirken dikkat etmeniz gerekir.

API Güvenliği

API, Uygulama Programlama Arabirimi anlamına gelir. Arabirim, iki uygulama arasındaki hizmet sözleşmesi olarak da ifade edilir. Bu sözleşme, iki uygulamanın isteklerini ve yanıtlarını kullanarak birbiriyle nasıl iletişim kuracağını tanımlar. İlişkili API belgeleri ise geliştiricilerin bu istek ve yanıtları nasıl yapılandırması gerektiğine dair bilgiler sunar.

Markalar, API kullanımı ile uygun erişim izinlerini ayarlamaya dikkat etmek son derece önemlidir. Doğrudan kullanıcı erişimi için tasarlanmamış olan API genellikle uygulama ortamındaki tüm verilere erişim imkânı tanır. Erişim daha sonra çeşitli isteklerde bulunan kullanıcılar için belirli izinler vermek amacıyla kontrol edilmektedir. Daha sonra ise istekler API çağrılarına dönüştürülür ve API bu izinleri devralır. Bunun yanı sıra bu durum, bir saldırgan kimlik doğrulama sürecini atlar. API sayesinde uygulamalara doğrudan erişim mümkündür. API, sınırsız erişime sahip olduğu için siber suçlular tüm verilere erişim sağlar. Bu durum, gerçekleşebilecek en kötü senaryo olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra API mimarisi genellikle istemci ve sunucu bakımından önemlidir. İsteği gönderen uygulamaya istemci, yanıtı gönderen uygulamaya ise sunucu adı verilir.

API entegrasyonları, istemciler ile sunucular arasındaki verileri otomatik olarak güncelleme avantajı sunar. Ayrıca bu yazılım bileşeni, telefonunuzun görüntü galerisindeki verilerin buluta otomatik olarak senkronize edilmesi veya başka bir saat dilimine seyahat ettiğinizde dizüstü bilgisayarınızın tarih ve saatinin otomatik olarak senkronize edilmesi, API entegrasyonlarına örnektir. Ayrıca birçok sistem işlevini etkili bir şekilde otomatikleştirmek için bunlar tercih edilmelidir.

Oturum Yönetimi ve Kimlik Doğrulama

Uygulamalar üzerinde bulunan kimlik doğrulama adımlarının doğru şekilde uygulanması mobil uygulama güvenliği açısından son derece önemlidir. Kimlik doğrulama genellikle kullanıcı adı ve parola ile uygulanabilmektedir. Bu noktada yapılacak olan bir saldırı ile bu verilere erişim sağlamak mümkün olabilir. Ayrıca yapılacak bir siber saldırı ile dört haneli bir şifre ele geçirilebilmektedir. Bu durumun oluşmaması için iki faktörlü kimlik doğrulaması yapılması, parola içerisinde özel karakter olması gibi önlemler alınması önerilir.

Kimlik ve Erişim Yönetimi, Bilgi Teknolojileri (BT) ağındaki doğru kullanıcıların, doğru kaynaklara doğru sebepler ile erişim sağlamasını sağlar. Bunun yanı sıra kimlik ve erişim yönetimi, saldırıların gelişmesi sonucu her geçen gün daha karmaşık hale gelen siber ortamda doğru kaynak erişimine imkân tanır. Bununla birlikte BT güvenliği açısından verimli bir ağ yapısı oluşturur.

mobil_uygulama_guvenligi_2

Güncelleme ve Yama Yönetimi

Bir mobil uygulama için güncelleme gerektiği durumlar söz konusudur. Bunun nedeni de geliştiricilerin başka bir fikir ortaya çıkarmaları değil uygulamayı daha güvenli hale getirme çözümü sunmalarıdır. Düzenli olarak mobil uygulama güncellemelerini yapmak hem veri gizliliğini korumanıza hem de diğer güvenlik önlemlerini sağlamanıza olanak tanır.

Güvenlik yamaları, boşluklara dikkat eden ve mevcut hataları ortadan kaldıran küçük kodlar olarak ifade edilmektedir. Genel itibari ile bu yamalar, uygulama güncellemeleriyle birlikte gelir. Bu sebeple geliştiriciler için düzenli olarak bu güncellemeleri sağlamak ve uygulamanın yamalı olmasını sağlamak son derece kritik bir yöntem olarak görülür. Her ne kadar basit görünmese de olası korsan saldırılarına karşı daha savunmasız hale gelen çok sayıda yamalı olmayan uygulama mevcuttur. Bu nedenle çeşitli güvenlik güncellemeleri ve güvenlik yamaları her uygulama için büyük öneme sahiptir.  Bu noktada yama yönetiminin birçok avantajı vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Kuruluş içerisinde üretkenliğin artmasını sağlar. Yama yönetimi ile üretkenlikten ödün verileceği yaygın bir bakış açısıdır. Güncel yamalarla iyi yönetilen yazılımlar daha iyi çalışır.
  2. Cihaz yaşam döngüsü yönetim ve onarım maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca markalar yüksek oranda iş gücünü desteklemek üzere hızla dönüşüm sağlamak için BT yeteneklerini artırarak maliyetli donanım gönderilerini tercih eder.
  3. Yama yönetimi, yasaları, yönetmelikleri ve uyumluluk standartlarını yerine getirmeye yardımcı olur. Pek çok işletmenin veri korumasına ilişkin yerel veya federal yönetmelikleri karşılaması son derece önemlidir.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için veri gizliliği için mobil uygulama güvenliğinin önemi ve kullanıcı deneyimini olumlu etkileyecek temel etkenler gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Yazılım mimarisi, yazılım firmaları ve çok bu gibi çok daha fazla bilgi ve içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al