Marka Oluşturma Stratejileri: Logo Tasarımı, Renk Seçimi ve Görsel Kimlik

4 Dakika Okuma Süresi

Markanızın logosu için hangi renkleri seçmelisiniz? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Marka Oluşturma Stratejileri: Logo Tasarımı, Renk Seçimi ve Görsel Kimlik

Marka oluşturma, bir markanın kuruluş sürecinden itibaren izlediği yol haritasının ilk adımıdır. Bu süreçte çeşitli marka oluşturma stratejilerini izlemek son derece önemlidir. Ayrıca ürün veya hizmetin başarılı bir grafiğe sahip olmasının temelinde de marka oluşturma stratejileri yer almaktadır. Genel olarak marka oluşturma süreci ise pazarlama çalışmalarının ilk adımları arasında yer alır.

Günümüzde başarılı bir marka olmanın temel adımı markalaşma süreçlerini izlemekten geçer. Ayrıca ürün veya hizmet ne kadar kaliteli olsa da bu durum, sadık bir müşteri kitlesi edinmek için yeterli olmaz. Bu durum markanın, ürün ya da hizmetinin kendine ait güçlü bir kimliği olması son derece önemlidir. Böylece hedef kitle, ürünü ya da hizmeti kendince konumlandırarak değerlendirme yapabilir. Bir marka oluşturmak için göz önünde bulundurulması gereken temel kriterlerden biri de hedef kitlenin yaklaşımıdır.

Müşterinin veya hedef kitlenin oluşturulan marka hakkındaki düşüncesi genel olarak markayı betimler. Bu bağlamda ise marka oluşturma stratejisinin temelini kurgulamanın önemi karşımıza çıkar. Edvido olarak bu yazımızda sizler için marka oluşturma stratejileri, logo tasarımı ve kimlik gibi konulardan bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Marka Analizi ve Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Marka oluşturma stratejilerinin temelinde marka analizi ve hedef kitlenin belirlenmesi yer alır. İşletmeler için reklam kampanyalarının faydalı olup olmadığını hedef kitle sayesinde gözlemlemektedir. Bu süreçte doğru hedef kitleye ulaşılmadığında, ürün veya hizmetin satışlarında da ciddi aksamalar gözlemlenebilir. Doğru hedef kitle ile yüksek başarı elde edeceğini bilen firmalar, reklam bütçelerinin önemli bir kısmını pazar araştırmasına uyarlar.

Markalar için pazarlama süreçlerindeki en önemli kriter hedef kitlenin belirlenmesidir. Bu nedenle markalar, satış stratejileri oluşturmadan önce hedef kitlesini belirlemelidir. Analizler sonucu elde edilen hedef kitle ile yapılan reklam kampanyası büyük oranda başarılı olmaya olanak tanır. Ayrıca ürün veya hizmetin etkili bir şekilde pazarlanması için en doğru çalışmalardan biri hedef kitlenin doğru şekilde belirlenmesidir. Bunun temel nedeni ise her ürün ya da hizmetin aynı anda geniş bir hedef kitleye hitap edemeyeceğidir. Belirli bir hedef kitle kalite ve satışta büyük oranda fayda sunar ve hedef kitle analizi büyük öneme sahiptir.

marka_olusturma

Logo Tasarımı ve Marka İmzası

Logo tasarımı; bir markayı diğer markalardan özgün kılan görsel tasarım oluşturma süreci olarak ifade edilir. Genel olarak işletmeler ve markalar açısından özgün olmak hedef kitle ile bir araya gelme noktasında oldukça önemli görülen detaylardan biridir. Ayrıca hedef kitle alışkanlıklarının belirlenmesinde ve görsel dikkatin ön planda tutularak alışveriş tercihlerini etkilemesinde de önemli bir süreç olarak görülür. Bununla birlikte logo ve marka imzası sektör başarısı ile ilişkilidir.

Dünya çapında başarı yakalamış markaların adı geçtiğinde logoları hemen göz önüne gelir. Bu durum doğru yürütülmüş bir tasarım süreci ile doğru orantı içerisindedir. Bir markanın logosu ve kimliği, o markanın imzası olarak görülür. Bunun yanı sıra hedef kitlenin satın alma süreçlerinde hatırlanabilmek için markaların özgün ve kolay hatırlanabilir logolara sahip olması önemli bir kriterdir.

Renk Psikolojisi ve Markanın Renk Seçimi

Markanın renk seçimi, karşı tarafı harekete geçirmek ve akılda kalıcılığı artırmak açısından son derece önemlidir. Markalar, renk seçimi yaparken iki kriter üzerinde durur. Bu iki özellikten önce de kurumsal kimliği ve marka imajını nasıl yansıtmak istediklerine karar verirler. Genel olarak markaların renk seçim yaparken dikkate aldığı iki özellik ise aşağıdaki gibidir:

  1.  Doğru Rengin Hedef Kitleye Hitap Etmesi

Markaların hedef kitlelerine ve müşterilerine ulaşabilmelerini sağlayan en önemli etken pazarlama faaliyetleridir. Bu durumda ise işletmelerin kurumsal kimliklerinde kullandıkları renklerin uyumu ve kullanım biçimi, kullanıcılarda farklı duygu durumları yaratan bir etken haline gelmektedir. Kısacası marka stratejisi oluştururken doğru renk kullanımı, kullanıcılara doğru mesajın iletilmesine olanak tanır.

  1.  Doğru Rengin Markanızı Özgünleştirmesi

Genel olarak akılda kalıcı renkleri içeren markalar algılanması kolay olduğu için daha fazla tercih edilmektedir. Bu durumda marka kimliği oluştururken rengin ne kadar önemli bir etken olduğunu söylemek mümkündür. Bazı çalışmalarda markaların, köklü rakiplerden farklılaşmasını sağlayan temel etkenin farklı renkler seçmesi olduğu düşünülmektedir. Kısacası, doğru rengi seçmek markanızın öne çıkmasına olanak sağlayabilir.

Pazarlamada doğru renk kullanımı için en iyi uygulama, arka planda açık renkleri tercih ederek ürünü ya da metni koyu tonlarda vurgulamaktır. Bunun yanı sıra daha parlak renkleri tercih etmek ise müşterilerinizin duygularını daha enerjik hale getirir. Bu renkler ise daha iyi bir geri dönüş almanızı mümkün hale getirir.

Tipografi ve Yazı Stili

Bir markayı ifade eden hikayeler, markanın tasarımı ile bağdaşmadığında o marka rekabete geride başlamaktadır. Özellikle ülkemizde markayı oluşturmak için yatırımlar yapılırken, logo ve kurumsal kimlik tasarımlarına pek önem verilmez. Bu durum, marka için çeşitli ironiler oluşturur. Temel neden ise bir markanın akılda kalıcı olmasını sağlayan etkenin markanın tasarımı olmasıdır.

Markanızı oluştururken tasarım araçlarınızı oluşturmaya başlamadan önce tasarım yapınızın temellerini belirlemeniz önemli bir detaydır. Marka kimliğinizin yapı elementlerini oluşturacak temel kriterler ise tipografi ve yazı karakterleri olarak görülmektedir.

Tipografi, markalaşma materyalleriniz için seçtiğiniz yazı karakterinin etkili olması, biçimsel hatlarının marka içeriğine uygun olması ve kalıcı olmasını belirler. Ayrıca yapı taşlarının başında olduğu için iyi belirlenmesi de son derece önemlidir. Dört ana tipte tipografi mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Serifli
  2. Serifsiz
  3. Script
  4. Display

Doğru yazı tipini seçmek için tasarımınıza odaklanmalısınız. Hangi yazı tipinin iyi duracağının yanı sıra seçim sürecinde yazı karakterinizin tasarımınızın amacıyla uyumlu olmasına dikkat etmeniz önemli bir kriterdir.

marka_olusturma_2

Görsel Kimlik Kılavuzu Oluşturma

Görsel kimlik, markayı temsil etmeye ve farklılaştırmaya yönelik görsel ögeler bütünüdür. Hedef kitlenin ve müşterilerin bir markayı tanımasına yardımcı olan logo veya marka renkleri gibi bileşenleri içerir. Bu durum, her bir marka varlığını uyumlu bir estetikte buluşturarak marka bilinirliğini geliştirmek açısından oldukça önemlidir.

Marka kimliğinin temeli üzerine inşa edilen ve marka kimlik kılavuzunuzda ana hatları belirtilen görsel kimlik, görünür ortamlarda temel değerlerinize ve marka vaadinize etkin rol sunar. Ayrıca iletişim kurmaya yardımcı olması için tutarlı ve stratejik görseller kullanan etkin bir görsel kimlik ile marka hikayenizi anlatmanız son derece önemlidir. Genel olarak zaman içerisinde müşterilerin markanızla sürekli olarak karşılaşması, görsel materyaller ile tetiklenen duygusal tepkiler oluşmasına yardımcı olacaktır. Bunun sonucunda ise markanıza bağlı bir müşteri kitlesine sahip olmanız mümkün hale gelir. Kısacası marka oluşturma stratejilerinin temel adımları arasında önemli bir konuma sahip olan görsel kimlik, markanın özgün olmasını sağlar.

Edvido ekibi olarak bu yazımızda sizler için marka oluşturma stratejileri, logo tasarımı ve görsel kimlik gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Marka oluşturma stratejileri ve görsel kimlik gibi çok daha fazla bilgi ve içerik için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al