Hazır Web Sitesi Şablonları Kullanmak

4 Dakika Okuma Süresi

En iyi hazır web sitesi şablonunu nasıl bulursunuz? Web sitesi şablonlarını kullanmanın avantajları nelerdir? Detaylı bilgi için blogumuzu inceleyebilirsiniz.

Hazır Web Sitesi Şablonları Kullanmak

Web sitesi oluşturmak için araştırılması gereken pek çok faktör vardır. Bu faktörler hangi içerik yönetim sistemini (CMS) kullanacağınız, hazır bir şablon mu kullanacaksınız, kimlerle çalışacaksınız, web sitesi oluştururken en avantajlı yöntemler nelerdir şeklinde devam etmektedir. Hazır web sitesi şablonları kullanmak, son zamanlarda hem firmalar hem de kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Özel bir web sitesi oluştururken ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir site oluşturmak için HTML, CSS ve PHP kullanmalısınız. Fakat hazır web sitesi şablonları kullanırken, ihtiyaçlarınız doğrultusunda seçebileceğiniz önceden hazırlanmış olan binlerce hazır web sitesi şablonu bulabilirsiniz. Her bir hazır web sitesi şablonunun birbirinden farklı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu doğrultuda, siz ihtiyaçlarınız doğrultusunda dilediğiniz hazır web sitesi şablonunu seçebilirsiniz.

Bu içeriğimizde sizler için hazır web sitesi şablonları kullanmak, şablonların avantajları, en iyi hazır web sitesi şablonları nelerdir gibi konuları anlatmaya çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Hazır Web Sitesi Nedir?

Hazır web siteleri, daha önceden geliştirilmiş çeşitli web sitesi şablonlarını kullanarak hazırlanmış web siteleridir. Hazır web sitelerini kendi kişisel blogunuzu veya işletme hesabınızı kolay bir şekilde kurmak için kullanabilirsiniz. Hazır web sitesinin ne olduğundan bahsetmeden önce, hazır web sitesi kullanmadan kendi web sitenizi nasıl açarsınız bundan biraz bahsedelim.

Hazır web sitesi kullanmadan site kurmak

Hazır web sitesi kullanmadan kendi sitenizi açmak oldukça uzun bir süreç, odak ve uzmanlık gerektiren bir süreç olabilir. İlk önce, web sitenizi açarak ulaşmak istediğiniz hedef kitleyi ve içerikleri belirlemeniz, yani hedef belirmeniz gerekiyor. Daha sonra sıra web sitesi kurulumunun teknik detayları olan alan adı, sunucu ve Wix veya Wordpress gibi platform seçimini yapmaya geliyor. Bu noktadan sonra eğer hazır bir web sitesi kullanmadan web sitenizi kendiniz tsarlamak istiyorsanaız HTML, CSS ve JavaScript gibi temel yazılım dillerini bilmeniz gerek. Yazılıma ve web dizayna yabancı, uzman olmayan biri için bu süreç son derece vakit alıcı ve zorlayıcı olacaktır. Çünkü göz önüne almanız gereken birçok farklı adım ve test var. Örneğin web sitenizin SEO uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Web sitenizin responsive bir tasarıma sahip olması, yani farklı bilgisayar, tablet ve telefonlarda uyumlu bir görünüme sahip olması için testler yürütmek göz önüne almanız gereken adımlardan birisi.Tüm bu hedef belirleme, teknik tasarım ve kodlama ve test adımlarından sonra sitenizi sunucuya yükleyerek yayına alabilirsiniz. Elbette tecrübeli olmayan biri için web sitesi dizaynının çok zaman alıcı ve uğraş gerektiren bir süreç olacağına şüphe yok. Hazır web sitesi şablonları tam bu noktada devreye giriyor ve özellikle web tasarımın teknik adımlarını kolaylaştırıyor. Peki, hazır web sitesi tam olaark nedir?

Hazır web sitesi

Hazır web siteleri, daha önceden tasarlanmış web sitesi şablonlarıyla web sitenizi oluşturmanın gerektirdiği teknik tasarım ve kodlama adımlarını basitleştirir. Hazır web sitesi şablonları kullanarak gerek online ticaret işinize gerek kişisel web sitenize kolay ve hızlı, düşük maliyetli bir başlangıç yapabilirsiniz. Hazır web sitesi şablonlarının kolay kullanılabilir, kullanıcı dostu bir arayüze sahip olması ve belli ölçüde özelleştirilmeye imkan sağlaması da artılarındandır. Yani, hazır web siteleri kullanarak her zaman aklınızda olan projenizi hızlı, kolay ve düşük maliyetli bir şekilde hayata geçirebilirsiniz.       

Hazır Web Sitesi Şablonu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amaç ve Hedefler

Web sitenizi kurmaktaki amacınız, öncelikleriniz ve ulaşmak istediğiniz hedef hazır web sitesi şablonu seçerken dikkate almanız gereken ilk unsurdur. Bir kişisel blog, portfolyo veya e-ticaret web sitesinin tasarımsal olarak gereklilikleri ve temel şablonları farklı olacaktır.  

Tasarım ve Görseller

En basit ve temel adımsa seçeceğiniz şablonun görsel açıdan beklentilerinizle uyumlu olması ve web sitenizle iletmek istediğiniz görsel mesajı iletebilmesidir. Görsel tasarımını beğendiğiniz ve estetik bulduğunuz bir şablon seçmelisiniz. 

Responsive Tasarım

Responsive tasarım web sitenizin bilgisayar, table ve mobil görünümlerinin de uyumlu olmasıdır. Seçeceğiniz şablonun responsive tasarıma sahip olması kullanıcının web sitenize mobil üzerinden de rahat bir şekilde ulaşabilmesini ve daha profesyonel bir imaj sunmanızı sağlar. 

Kullanılabilirlik

Dikkate almanız gereken diğer bir unsursa web sitenizin kullanıcı dostu bir arayüze ve tasarıma sahip olmasıdır. Web sitenizin türüne ve amacına bağlı olmak üzere arama sekmesinin olması, kategorilerin blunması, sayfalar arasındaki geçişin kolaylığı gibi unsurlar kullanılabilirlik konusunda dikkat etmeniz gereken unsurlardır.

Özelleştirme Yetenekleri

Sitenizin aynı şablonu kullanan diğer sitelerle birebir aynı tasarıma sahip olması kesinlikle istemeyeceğiniz bir şeydir. Bu yüzden seçtiğiniz şablonun özelleştirme imkanlarını göz önüne almanız gerekir. Yazı tipini, site renklerini, ana sayfaları veya görünümü kişiselleştirebilmeniz hazır web sitesi şablonuyla da özgün bir tasarım oluşturmanıza imkan tanır.

Hız ve Performans

Kullanacağınız web şablonunun hızı sitenizin hızını, dolayısıyla kullanıcı deneyimini ve SEO’yu etkiler. Bu nedenle bir şablon seçerken hızını da göz önüne almanız gerekir.

SEO Uyumlu Olma

SEO online olarak arama motorlarında görünmenizin ve bir varlık kazanmanızın en kolay ve en iyi sonuçlar veren yönünü oluşturur. Bu nedenle seçtiğiniz şablonun SEO uyumlu, H1, H2 ve meta açıklama gibi SEO unsurlarına olanak sağlayan bir tasarım olmasına dikkat edin. 

Dokümantasyon ve Destek

Sitenizde yapacağınız değişiklikler için şablnun ayrıntılı bir dokümantasyona ve teknik destek imkanına sahip olması önemlidir.

Tarayıcı Uyumluluğu

Kullanacağınız web sitesi şablonunun Chrome, Safari, Firefox gibi farklı tarayıcılarda uyumlu bir görünüme ve arayüze sahip olmasına dikkat etmeniz gerekir. 

Güncellemeler ve Uyum

Kullanacağınız şablonun son web düzenlemelerine uyumlu olması ve düzenli olarak güncellenmesi önemlidir. Ayrıca web şablonunun kullanacağınız Wix, Wordpress gibi platformlara da uyumlu olduğunu kontrol etmeniz gerekir.

Hazır Web Sitesi Şablonlarının Avantajları Nelerdir?

Hazır web sitesi şablonları tamamen özelleştirebileceğiniz web sitesi türüdür. Şablon genellikle içeriğinizi site içerisinde en iyi nasıl düzenleyeceğiniz konusunda fikir verirken aynı zamanda önceden tasarlanmış olan pek çok web site tasarımının düzen varyasyonu oluşturmanıza da imkân sağlar. Hazır web sitesi şablonları hem SEO ve mobil uyumlu hem de optimize edilebilir özelliktedirler.

Hazır web sitesi şablonlarının avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Kurulum Kolaylığı

Hazır web sitesi şablonu oluşturulurken, geliştiriciler bu şablonun çeşitli işlevleri gerçekleştirmek için kullanılacağını ve her seviyede geliştirme deneyimi olan kişiler tarafından kullanılacağını ele alırlar. Bu nedenle, şablonlar genellikle tasarım oluştururken kolaylık ve esneklik sağlarken aynı zamanda pek çok seçenek ve özellikte bulundururlar. Özellikle site kurulumuna yeni başlayan biriyseniz ya da firmanızın web sitesi için hızlı bir aksiyon almak istiyorsanız sitenizin tüm içeriğini kolayca ekleyebileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz bir yapı sağlar.

  • Seçenek Fazlalığı

Her gün onlarca hazır web sitesi şablonu oluşturulmaktadır. Pek çok firmaya ait pek çok tasarım seçeneği bulunmaktadır. Bu bağlamda, kişisel tercihleriniz ya da firmanız doğrultusunda dilediğiniz hazır şablon seçeneklerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

  • Düşük Maliyet

Hazır web sitesi şablonlarının kurulumları hem kolay hem de uygun fiyatlıdır. İstenilen özellik ve bilgi doğrultusunda dilediğiniz hazır web sitesi şablonunu seçebilir ya da yeniden düzenleme yapabilirsiniz. Bu düzenlemeleri kendiniz yapabileceğiniz gibi profesyonel bir görünüm için web tasarım ajansı tercih edebilirsiniz.

  • Yerleşik İşlevsellik

Hazır web sitesi şablonları, genel olarak SEO özelliklerinden tüm teknik düzenlemelere kadar bir web sitesinin yönetiminin tüm alanlarında zaman, para ve zor süreçlerden tasarruf edilmesine imkân sağlar. Ayrıca hazır web sitesi şablonları pek çok özelliğe sahiptir.

  • Güncelleme Güvenliği

Hazır web sitesi şablonları, sıklıkla tema güncellemeleri ile web sitenizi çalışır durumda tutmanıza ve hataları en aza indirgemenize yardımcı olur. Yapılan güncellemeler genellikle tema sorunlarına neden olabildiği için bu gibi durumlarda tema geliştiricilerinden destek alabilmek bir hazır web sitesi şablonu kullanırken büyük avantaj ve fayda sağlamaktadır.

  • Hızlı ve Mobil Uyumlu Tasarım

Hazır web sitesi şablonları pek çok seçenek içinden dilediğiniz tasarımı kolaylıkla seçmenize imkân sağlarken hem hızlı bir şekilde web sitenizi hayata geçirmenize imkan sağlar hem de mobil cihaz versiyonları ile mobil cihaz uyumlu tasarımlarla zamandan ve maliyetten kâr elde edebilirsiniz.

  • Bakım Kolaylığı

Hazır web sitesi şablonlarının bakımı genel olarak web site sağlayıcılar tarafından sağlanmaktadır. Ek olarak yaşanabilecek herhangi bir sorun içinde canlı sohbetler, forumlar ya da doküman ile destek sağlanabilmektedir.

Hazır Web Sitesi Şablonu Kullanmak Kimler İçin Uygun?

Hazır web sitesi şablonları birçok farklı kişi, kuruluş, durum ve ihtiyaç için uygun olabilir. Hazır web sitesi şablonu kullanmaktan en çok faydalanabilecek kişi ve durumları sıralayabiliriz:

Küçük İşletmeler ve Girişimciler

Küçük işletmeler ve girişimciler için hazır web sitesi şablonları işlerine kolay ve hızlı bir başlangıç yapmak için ideal bir kaynak sunar. Hazır web sitesi şablonlarıyla küçük işletmenize ve başlangıç aşamanızdaki girişiminize bir web sitesi oluşturabilir ve ertelemeden başlayabilirsiniz.

Bireysel Bloglar ve Yazarlar

Hazır web sitesi şablonları kendilerine bir portfolyo oluşturmak isteyen yazarlar, freelance çalışanlar, fotoğrafçılar tarafından kullanabilir. Hazır web sitesi şablonlarıyla kolay bir şekilde kendi blogunuzu oluşturarak bir portfolyo haline getirebilirsiniz. Hazır web sitesi şablonu kullanarak teknik adımları kolayca atlayarak kişisel blogunuzu içerik açısından zenginleştirebilirsiniz.

Serbest Çalışanlar ve Danışmanlar

Danışmanlar, serbest çalışanlar veya kendi hizmetini sunan profesyoneller için kaliteli bir web sitesine sahip olmak hedef kitlesine daha etkin bir şekilde ulaşmanın ve daha fazla müşteriyle temasa geçmenin en etkin yoludur. Yine kişisel bloglarda olduğu gibi, hazır web sitesi şablonu kullanmak, web sitesi hazırlamanın teknik adımlarını daha hızlı ve kolay bir şekilde çözerek içeriklerinizi iletmenizi sağlar. Özellikle diyetisyenlik, hukuki danışmanlık, psikolojik destek gibi hizmet ve danışmanlık odaklı bir servis sunuyorsanız hazır web sitesi şablonları kullanarak müşterilerinizin size ulaşabilceği ve hizmetiniz hakkında bilgi alabilceği bir site hazırlamak büyük katkı sağlayacaktır. 

Etkinlik ve Organizasyonlar

Düğün, konferans, festival gibi kısa süreli ve hızlı etkinlikler için tanıtım ve haberleşme kanalı oluşturmak için hazır web sitesi şablonlarından faydalanabilirsiniz. 

Online Mağaza Sahipleri

Online mağazaların kullanabileceği birçok hazır e-itcaret şablonu bulunmaktadır. E-ticaret siteleri için özel oluşturulmuş hazır şablonları kullanarak ve özelleştirerek, online mağazanız için kolay kullanılabilen, şık bir site oluşturabilirsiniz.

Sanatçılar ve Yaratıcılar

Sanatçılar ve kreatif tasarımcılar eserlerini ve çalışmalarını sergilemek ve portfolyo oluşturmak için hazır şablonları kullanabilirler. Yaratıcı çalışmaların sergilenmesi için özel hazırlanmış web tasarım şablonlarını kullanarak portfolyonuzu yayınlayabilirsiniz. 

Düşük Bütçeli Projeler

Düşük bütçesi olan ve sıfırdan özelleştirilmiş web sitesi tasarımının masrafını karşılayamayan projeler için hazır web sitesi şablonları bir çözüm seçeneği sunar. Hazır web sitesi şablonlarıyla uygun fiyatlı, hızlı ve basit özelleştirmelerle özgün bir tasarıma ulaşmak mümkün.

Hızlı Çözümler

Eğer hızlı ve acil bir şekilde bir web sitesi tasarlamanız gerekiyorsa ve kolay bir çözüm arıyorsanız hazır web sitesi şablonları kullanmak oldukça mantıklı bir seçenektir.  

Temel İhtiyaçlar

Eğer sadece temel fonksiyonlara sahip, basit bir site tasarlamayı hedefliyorsanız hazır web sitesi şablonları oldukça iyi bir alternatif sunar. Hazır web sitesi şablonları bir internet sitesinde olması gereken tüm temel ihityacçları basit bir şekilde karşılayabilir.  

Hangi Hazır Web Sitesi Şablonu En İyisi?

Hazır web sitesi şablonu yapan firmalar arasından pek çok iyi şablon hazırlayan firma bulunmaktadır. Binlerce hazır web sitesi şablonu bulunmaktadır ve bu şablonlar farklı farklı web tasarım firmalarının geliştiricilerine aittir. Bu firmalardan bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Retro Yazılım
  • Coza Digital
  • Studio Nord
  • PlusBiz
  • 43 Design Studio
  • Most Idea Yazılım
  • AppwoX
  • Codeventure
  • Appcent

Daha fazla firma seçeneği, firmaların portfolyo bilgileri ve detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Hangi Platformda Hazır Web Sitesi Şablonları Kullanılabilir?

Kişisel olarak ya da firmanız ile ilgili web üzerinden yayınlamak istediğiniz tüm bilgilere ev sahipliği yapan web sitelerini bireysel olarak yapmak için kullanabileceğiniz hazır web sitesi platformları aşağıdaki gibidir;

  • Wix

Wix ile web sitesi oluştururken tasarım ya da kodlama yeteneklerine sahip olmanıza gerek yoktur. Bu nedenle, kendinize ait bir dijital alan oluşturmak için kullanabileceğiniz en popüler platformlardan birisi Wix’tir. 800’den fazla özelleştirilebilir şablona sahip olan Wix, özel alan adı kullanılabilirliği, yerleşik SEO araçları, VIP alanında bulunan 7/24 müşteri hizmeti ve öncelikli müşteri hizmeti ile bireysel olarak web sitesi yapmak isteyen kişiler için faydalıdır.

  • Zyro

Web sitesini sıfırdan oluşturmanıza gerek kalmadan yazılım ve tasarım temeli bulunan web sitesi yapmak için kullanılan Zyro; pazarlama entegrasyonu, blog araçları, analitik araçlar ve 7/24 müşteri desteği ile bireysel olarak web sitesi yapmak isteyen kişiler için faydalıdır.

  • WordPress

Oldukça ünlü web sitesi oluşturma platformlarından birisi olan WordPress web sitenizi ücretsiz bir şekilde yapmanıza imkân sağlarken özelleştirilebilen düzen, SEO araçları, ayrıntılı istatik imkanı ve mobil uyum gibi özellikleriyle bireysel olarak web sitesi yapmak isteyen kişiler için faydalıdır.

  • Hostgator

Web sitenizi oluşturmak için sadece 5 adımı izlemeniz gereken Hostgator platformu bireysel olarak web sitesi yapmak için oldukça pratik ve faydalıdır.

  • GoDaddy

Kolaylıkla ücretsiz bir şekilde web sitesi oluşturmanıza imkân sağlayan GoDaddy, şablon seçimi yaptıktan sonra içeriğinizi ekleyerek özelleştirmenize imkân sağlamaktadır. Ücretsiz web sitesi oluşturmanıza imkân sağlarken aynı zamanda 7/24 müşteri desteği ve pazarlama araçları gibi özellikleriyle bireysel olarak web sitesi yapmak isteyen kişiler için faydalıdır.

Hazır Web Sitesi Şablonları Nasıl Özelleştirilir?

Hazır web sitesi şablonu seçerken mutlaka ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ve tüm maliyetleri göz önünde bulundurmalısınız. Kullanım kolaylığı bulunan şablonları tercih ederek SEO dostu olmalarına da özen gösterin. Son olarak, satın alım sonrası teknik destek özelliklerini göz önünde bulundurun.

Hazır Web Sitesi Şablonları ile Web Tasarımında Hatalar Nelerdir?

Web tasarımında dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir;

  • Müşteri istek ve taleplerinin doğrultusunda sektör ile ilgili bilgiler elde edildikten sonra web sitesi tasarımı için gerekli materyaller tespit edilmelidir.
  • Renk uyumluluğu kullanıcının ilgisini çekecek doğrultuda, sektöre ve müşteriye uygun şekilde seçilmelidir.
  • Web tasarım sürecinde şablon hazırlama işlemi sonra yazı stili ve renkler oldukça önemlidir. Font ve renkler web sitesinin temel renklerinden ya da zıt renklerinden seçilmelidir.
  • Tüm şablon ve materyaller eklendikten sonra sıklıkla kullanılan web tarayıcılar ile test edilmeli ve uyumluluk saptanmalıdır.
  • Web tasarım sürecinde isteklerden daha önemli olan konu kurumsal kimliktir. Web tasarımının kurumsal kimliği yansıtması oldukça önemlidir.

Hazır Web Sitesi Şablonları için SEO Eklentileri ve Araçlar

Hazır web sitenisi şablonlarıyla kurduğunuz online sitenizi SEO açısından optimize etmek için çeşitli eklenti ve toollardan faydalanabilirsiniz. Kullanacağınız eklentiler ve araçlar web sitenizi hangi platform üzerinden kurduğunuz ve temel hedef ve önceliklerinize göre değişiklik gösterebilir. Sizin için hazır web sitesi şablonlarında en yaygın kullanılan SEO eklentilerini ve araçları listeledik.

Yoast SEO

Yoast SEO yaygın olarak kullanılan bir WordPress eklentisidir. Yoast SEO’yu kullanarak içeriklerin ana başlıklarını, yani H1’i, ve alt başlıkları, yani H2’leri, meta açıklamaları SEO uyumlu olarak düzenleme imkanı sunar. Ek olarak içeriklerinizi keywordler, anahtar kelimeler ve genel SEO uyumluluğu açısından analiz eder. Görsel bir arayüzü vardır ve yaygın olarak kullanılır. 

All in One SEO Pack

All in One Pack SEO da Yoast SEO gibi WordPress uyumlu bir eklentidir. All in One SEO Pack, meta açıklamaları düzenleme olanağı sunar ve Google Analytics ile entegrasyon sağlar. Siteniz için gereken temel SEO ayarlarınızı da All in One SEO Pack üzerinden tamamlayabilirsiniz.

Rank Math

Rank Math, Yoast SEO ve All in One SEO Pack’e kıyasla daha kapsamlı SEO özellikleri sunan bir WordPress eklentisidir. Rank Math’le birlikte sitenizin hızını kontrol etmekten içerik analizine ve anahtar kelime analizine kadar birçok gerekliliği karşılayabilirsiniz. 

SEMrush

SEMrush, verimli ve etkin SEO stratejileri oluşturmak için vazgeçilmez bir platformdur. SEMrush üzerinden anahtar kelime analizi, backlink analizi ve rekabet analizi yapabilirsiniz. Web sitenizin güncel sıralamasını ve SEO stratejilerinizi SEMrush üzerinden inceleyebilirsiniz. Hacmi yüksek anahtar kelime analiziyle SEO optimizasyon stratejilerinizi belirleyebilirsiniz. 

Ahrefs

Ahrefs web siteniz için rekabet analizi yapabileceğiniz bir platformdur. kendi web sitenizi SEO açısından değerlendirebilir ve rakiplerinizin SEO stratejilerini inceleyebilirsiniz. Ahrefs üzerinden de SEMrush gibi anahtar kelime ve backlink analizi yapabilirsiniz.

Google Search Console

Google Search Console, Google’un ücretsiz olarak sunduğu bir SEO aracıdır. Google Search Console üzerinden web sitenizin dizindeki sıralamasını görebilir ve performansı takip edebilirsiniz. 

Google Analytics

Google Analytics üzerinden SEO için gerekli olan temel analizlerini gerçekleştirebilirsiniz. Google Analytics üzerinden web sitenize gelen trafiği ve kullanıcının site içerisindeki davranışlarını inceleyebilirsiniz. 

Moz Pro

Moz Pro birçok SEO adımını bir arada sunan bir platformdur. Moz Pro üzerinden anahtar kelime analizi, rekabet analizi ve site içi SEO analizi yapabilirsiniz.

Ubersuggest

Ubersuggest, web sitenizde SEO için kullanabileceğiniz bir Chrome eklentisidir. SEO alanında bilinen bir isim olan Neil Patel tarafından satın alınıp geliştirilmiş bir platformdur. Ubersuggest üzerinden SEO için gerekli olan rekabet analizlerini, anahtar kelime analizlerini ve backlink analizlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Screaming Frog SEO Spider

Screaming Frog SEO Spider, Google bot örümceklerine benzer crawlerlar kullanarak web sitenizi inceleyen bir SEO aracıdır. Bu şekilde web sitenizin Google ölçeğiyle SEO uygunluğunu analiz etme imkanı tanır.

SERPstat

SERPstat, site içi SEO, site dışı backlink ve anahtar kelime analizi gibi temel SEO analizlerini gerçekleştirebileceğiniz bir platformdur.

KWfinder

KWfinder, anahtar kelime analizi için kullanabileceğiniz, kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan bir SEO platformudur. 

SpyFu

SpyFu, özellikle dijital pazarlamanın ve SEO’nun en önemli adımlarından biri olan rekabet analizinde önemli bir rol oynayan bir SEO aracıdır. Anahtar kelime, site ve backlink analizi sağlayan bir platformdur.

Web Sitesi Şablonları ve Tarayıcı Uyumluluğu

Web sitenizin Chrome, Safari, Firefox gibi farklı tarayıcılarla ve telefon, bilgisayar, tablet gibi farklı cihazlarla uyumlu bir görünüme sahip olması gerekir. Bunu sağlamak için seçeceğiniz web sitesi şablonunun farklı tarayıcılarla uyumluluğuna dikkat etmeniz gerekir. Sizin için web sitesi şablonlarının tarayıcı uyumluluğunu kontrol ederken dikkar etmeniz gereken maddeleri listeledik.

  • Responsive Tasarım: Responsive tasarım, web sitenizin tablet, bilgisayar, telefon gibi farklı cihazlarda uyumlu bir görünüm sunabilmesi ve kullanımının kolay olmasıdır. Responsive tasarıma sahip olması bir web sitesi şablonu için en ok dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. 
  • Çapraz Tarayıcı Uyumluluğu: Çapraz tarayıcı uyumluluğu, web sitenizin çeşitli tarayıcılarda uyumlu bir arayüze sahip olmasıdır. Bunu sağlamak için Safari, Google Chrome, Mozilla Firefox veya Internet Explorer gibi popüler tarayıcılarda web sitenizin görünümünü ve kullanıcı deneyimini test etmeniz gerekebilir. 
  • CSS ve HTML Uyumluluğu: Kullanacağınız web sitesi şablonunun standarta uygun olarak CSS ve HTML uyumlu olarak kodlanmış olması bir artıdır. Doğru bir şekilde kodlanmış web siteleri SEO açısından da tercih edilir.
  • Tarayıcı Testleri: İlgilendiğiniz web sitesi şablonlarını farklı tarayıcılarda test edebilirsiniz. Tarayıcı testleri görünüm ve ziyaretçi hareketi açısından şablonları kontrol edip karar vermenize imkan tanır.
  • JavaScript Uyumluluğu: JavaScript hazır web sitesi şablonları için sık olarak kullanılan bir yazılım dili. JavaScript kodları farklı tarayıcılarda farklı şekilde görünebiliyor. Bu nedenle, eğer kullanacağınız web sitesi şablonu JavaScript içeriyorsa farklı tarayıcılarda uyumlu görünüme sahip olduğuna emin olmalısınız.
  • Hız ve Performans: Tarayıcı uyumluluğun en temel ama kritik adımlarından biriyse hız ve performansı test etmektir. Kullanacağınız şablonun yazılımının sade ve temiz olması, gereksiz parçaların bulunmaması, sitede fazla karışık görsellerin olmaması web sitenizin hızını ve performansını olumlu etkiler.
  • Güncellemeler ve Destek: Tarayıcılar zaman içerisinde çeşitli güncellemelerle bazı değişiklikler gösterebilir. Seçeceğiniz web sitesi şablonunun tarayıcılarda oluşabilecek güncellemeleri desteklediğinden emin olun. 

Özelleştirilmiş Web Sitesi vs Hazır Şablon Web Sitesi

Günümüzde online bir varlığa sahip olmak var olan işinizi büyütmenin veya kendi işinizi kurmanın, kariyerinizi geliştirmenizin ilk ve en temel adımlarından birini oluşturuyor. Online bir kimlik oluşturmak ise kendinize ve işinize bağlı web sitesi oluşturmayı gerektiriyor. Peki, bir web sitesi kurmanın yolu nedir? Özelleştirilnmiş web siteleri mi kullanmalısınız yoksa hazır web sitesi şablonlarından mı faydalanmalısınız? Bu sorunun cevabı, web sitesi kurmak istemenizdeki amaca, kurmak istediğiniz web sitesinin türüne ve başka birçok farklı etkene göre değişiklik gösterebilir. Özelleştirilmiş web sitesi ve hazır web sitesi şablonlarını kıyaslarken göz önüne alabileceğiniz temel faktörleri bu tabloda listeledik.

 

Özelleştirilmiş Web Sitesi

Hazır Web Sitesi Şablonları

Hız ve Kolaylık

Özelleştirilmiş web sitelerini kurmak fazla vakit alır. Çünkü tasarım ve kodlama aşamalrını özel olarak yürütmeniz gerekir.

Hazır web sitesi şablonlarını kullanarak kolay ve hızlı bir şekilde web sitenizi kurabilirsiniz. hazır web sitesi şablonları tasarım ve yazılım süreçlerini basitleştirerek web sitenizi kolay bir şekilde yayınlayabilmenize olanak sağlar.

Maliyet

Özelleştirilmiş web sitelerini tasarlamak daha uzun bir süreç ve daha fazla uzmanlık gerektirir. Yazılımcılar, SEO uzmanları ve tasarımcılar gibi farklı alanlardan birçok kişi veya ekiple birlikte çalışmanızı gerektirir. Bu nedenle özelleştirilmiş web siteleri oldukça maliyetlidir.

Hazır web sitesi şablonlarını çok düşük bütçelerle de kullanabilirsiniz. Bu nedenle henüz başlangıç aşamasında olan girişimler, küçük işletmeler ve kişisel hesaplar için idealdir.

SEO Uyumluluğu

Özelleştirilmiş web sitelerinde SEO’yu etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. Ama SEO’dan beklediğiniz sonuçları alabilmek için özel bir SEO ajansıyla çalışmaktan faydalanabilirsiniz.

Hazır web sitesi şablonları genellikle SEO uyumlu olarak tasarlanır. Ana başlıklar, alt başlıklar, anahtar kelimeler ve meta açıklamalar gibi temel SEO ayarlarınızı hazır web sitesi şablonu üzerinden yapabilirsiniz.

Tarayıcı Uyumluluğu

Özelleştirilmiş web siteleri için tarayıcı uyumluluğunu kontrol etmeniz ve test etmeniz gerekir.

Çoğu hazır web sitesi şablonları farklı tarayıcılarla uyumlu olacak şekilde tasarlanır. Ancak şablonu seçmeden önce spesifik olarak tarayıcı uyumluluğuna dikkat etmenizde fayda vardır.

Site Kontrolü

Özelleştirilmiş web sitesini siz temelden tasarlayacağınız için tasarım ve bakım süreçlerinde tam kontrole ve sorumluluğa sahip olabilirsiniz. 

Hazır web sitesi şablonları üzerinde her ne kadar kişiselleştirme imkanınız olsa da tam kontrole sahip değilsiniz. Bu nedenle seçeceğiniz şablonun güncellemeleri entegre etmesine dikkat etmelisiniz.

Sürdürülebilirlik

Özelleştirilmiş web siteleri uzun sürecek projeler ve işletmeler için idealdir. Tasarım, yazılım, SEO ve güncellemeleri sağlam ve temel kurmak sürdürülebilirlik sağlar.

Hazır web sitesi şablonları, hızlı sonuç verir ve kullanımı kolaydır. Ama bazı işletmeler için yeterince sürdürülebilir olmayabilir. Kısa dönemli projeler, başlangıç aşamasındaki girişimler ve basit bir web sitesine ihtiyacı olan kişiler için ideal bir araçtır.

Kişiselleştirme

Özelleştirilmiş web sitelerini temelden oluşturduğunuz çok daha geniş bir kişiselleştirme imkanına sahip olabilirsiniz.

Hazır web sitesi şablonları da kişiselleştirme seçenekleri sunar. Ama elbette hazır şablonun üzerinde yapabileceğiniz değişiklikler kısıtlıdır.

 

Sonuç olarak, kişileştirilmiş web sitesi veya hazır web sitesi şablonu kullanmak sizin önceliklerinize bağlıdır. Eğer fazla bütçeniz yoksa, kısa dönemli bir proje için bir web sitesi oluşturmanız gerekiyorsa, basit bir şablonla kendi kişisel sitesinizi açmak istiyorsanız veya yeni bir girişimseniz hazır web sitesi şablonlarını kullanabilirsiniz. Eğer daha uzun süreli, yüksek bütçeli, özelleştirilmiş ve profesyonel bir siteye ihtiyacınız varsa özelleştirilmiş web sitesi tasarımlarını tercih edebilirsiniz.

Hazır Web Sitesi Türleri Nelerdir?

  1. İşletme ve Kurumsal Web Siteleri: İşletmeler, hazır web sitelerini kullanarak kolay bir şekilde kurumsal web sitelerini kurabilirler. Özellikle küçük işletmeler ve yeni girişimler için hazır web sitesi şablonları kurumsal web sitelerini açmanın kolay bir yoludur.  
  2. Kişisel Portfolyo Web Siteleri: Hazır web sitesi şablonlarıyla, kendi profesyonel alanınıza uygun bir portfolyo web sitesi oluşturabilirsiniz. Yaratıcılar, tasarımcılar, yazarlar ve benzer alanlardaki insanlar için portfolyo oluşturmak hazır web sitesi şablonlarının en ideal kullanımıdır. 
  3. E-ticaret Web Siteleri: E-ticaret web siteleri, online alışverişin gerçekleştiği web siteleridir. 
  4. Blog ve Haber Siteleri: Bloglar ve haber bültenleri hazır web sitesi şablonlarının en sık kullanıldığı web sitesi türlerindendir.
  5. Eğitim ve Eğitim Kurumları Web Siteleri: Eğitim kurumları ve web siteleri için hazır şablonlar kullanılabilir. Böylece eğitim kurumunun bilgilendirici, temel sayfası tasarım ve geliştirme sürecinde çok fazla zaman ve kaynak kaybedilmeden tamamlanır.
  6. Restoran ve Yiyecek İçecek Web Siteleri: Restoranlar ve kafeler web siteleri aracılığıyla rezervasyonlar, QR menüler ve görselleri yayınlayabilir. Hazır web sitesi şablonlarıyla kolay bir şekilde bu siteyi oluşturabilir. 
  7. Sağlık ve Tıp Web Siteleri: Sağlık ve tıp alanında hastaneler, klinikler, diyetisyenler, diş hekimleri ve estetik cerrahları gibi birçok alan hazır web sitelerini kullanarak kendi profesyonel sayfalarını oluşturabilirler.
  8. Etkinlik ve Konferans Web Siteleri: Özellikle dönemsel olarak düzenlenen etkinlikler ve konferanslar için hazır web siteleri kullanmak en ideal seçenektir.
  9. Sosyal Ağ ve Topluluk Web Siteleri: Sosyal ağlar ve topluluklar için oluşturulmuş hazır web sitesi şablonlarına ulaşmak mümkündür.
  10. Turizm ve Seyahat Web Siteleri: Turizm ve seyahat web siteleri, oteller ve turlar için hazır web sitesi şablonları kullanabilirsiniz.

Ücretli vs Ücretsiz Web Sitesi Şablonu Kullanmak

Ücretli ve ücretsiz web sitesi şablonu kullanmanın farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Kendi durumunuza ve önceliklerinize göre hangisini kullanacağınızı seçebilirsiniz. 

Ücretli web siteleri;

  • Daha fazla kişileştirme imkanı sunar
  • Daha iyi tasarlanmıştır ve daha profesyonel bir görünüm sağlar
  • Daha fazla teknik destek sağlar ve güncellemelere daha uyumludur
  • Daha fazla özellik sağlar, farklı tarayıcılarla daha uyumlu ve responsive bir tasarımda olması daha olasıdır
  • Bütçeniz kısıtlıysa maliyeti fazla olabilir
  • Web sitesi şablonunu kullanan başka sitelerin yanında özgün bir görünüm sağlamayabilir

Ücretsiz web siteleri;

  • Ücretsiz olduğu için kısıtlı bir bütçeye sahip olanlar için idealdir
  • Basit bir tasarıma sahip olduğu için bir web sitesi kurmanın temelini öğrenme olanağı sağlar
  • Hızlı bir başlangıç yaparak kendi web sitenizi oluşturma imkanı sunar
  • Destek konusunda yetersiz kalabilir
  • Profesyonel ve özgün bir tasarıma sahip olmayabilir
  • Özelleştirme imkanları kısıtlıdır

Mobil Uyumlu Web Sitesi Şablonu Kullanmanın Avantajları

Özellikle mobil iletişim araçlarının hayatımızda kapladığı yer düşünüldüğünde, mobil uyumlu web sitesi kullanmak günümüzde bir gereklilik halini almış durumda. Ayrıca mobil uyumlu web şablonları kullanmak birçok avantajı da beraberinde getiriyor:

  1. Geniş Kitle Erişimi: Mobil uyumlu bir web sitesi şablonu daha geniş bir kitleye ulaşmanıza imkan sağlar.
  2. Kullanıcı Deneyimi: Web sitenizin mobil uyumlu olması kullanıcı deneyiminde pozitif bir etki oluşturur ve sitenizin daha çok ziyaret edilmesini sağlar.
  3. Daha Hızlı Yükleme Süreleri: Mobil uyumlu web sayfaları daha hızlı bir şekilde açılır ve yükleme hızının yüksek olması kullanıcı deneyimini olumlu etkiler. 
  4. SEO Performansı: Mobil uyumlu web siteleri SEO açısından da daha tercih edilir seçeneklerdir. Mobil uyumluluk Google gibi arama motoru sıralamalarında daha yüksek bir optimizasyon sağlamanızı kolaylaştırır. 
  5. Daha İyi Dönüşüm Oranları: Mobil uyumluluk kullanıcı deneyimini olumlu etkiler ve bu olumlu deneyim kullancının ziyaretçiden alıcıya dönüşmesinin önünü açar.
  6. Daha Yüksek Sosyal Paylaşım: Mobil uyumlu bir site kullanıcının sitenizi, ürününüzü veya portfolyonuzu sosyal medya üzerinden daha kolay bir şekilde paylaşabilmesini sağlar.
  7. Marka Görünürlüğü: Mobil uyumlu bir web sitesiyle daha erişilebilir bir site haline gelirsiniz ve marka görünülürlüğünü arttırabilirsiniz. Bu organik bir PR kanalı oluşturur.
  8. Rekabet Üstünlüğü: Mobil uyumlu bir site olmak, sizi kullanıcı için daha ulaşılabilir ve tercih edilebilir bir site haline getirir ve rekabet üstünlüğü sağlar.
  9. Google AMP Entegrasyonu: Mobil uyumlu bir web sitesi kullanarak, Google AMP (accelerated mobile pages) entegrasyonu gerçekleştirebilirsiniz ve sitenizi hızlandırabilirsiniz.

Hazır Web Sitesi Şablonlarında Dikkat Edilmesi Gereken SEO Detayları

  1. URL Yapısı: Hazır web sitesi seçerken anahtar kelime içeren URL yapılarına sahip olduğundan emin olun.
  2. Başlık Etiketleri (Title Tags): Başlık etiketleri SEO açısından kritik bir rol oynar.
  3. Meta Açıklamalar (Meta Descriptions): Kullanacağınız hazır web sitesi şablonunun meta açıklamaları düzenlemeye imkan tanıması gerekir.
  4. Başlık Yapısı (Heading Structure): Başlıklar, H1 ve H2’ler SEO üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle kullanacağınız şablondaki başlık yapılarını kontrol etmeniz gerekir.
  5. Görsel Optimize Edilmesi: Görsel optimizasyon SEO’yu doğrudan etkiler. Bu nedenle seçeceğiniz hazır web sitesi şablonunun görsel optimizasyon sağlayacak yapıda düzenlendiğine dikkat edin.
  6. İçerik Kalitesi: İçerik, SEO’yu en çok etkileyen unsurlardan biridir. Bu nedenle seçeceğiniz şablonu kullanırken kaliteli, anahtar kelimeleri içeren içeriklere yer verdiğinizden emin olmalısınız.
  7. Mobil Uyum: Mobil uyumluluk sitenize ziyareti arttırır ve Google sıralamalarında üst sırada görünmesini etkiler. Kullanacağınız web sitesi şablonunun mobil uyumlu olması SEO’ya doğrudan katkı sağlayacaktır.
  8. Bağlantılar (Internal ve External Linking): Kullandığnız web şablonunu güvenilir external linklerle ve bağlantılı internal linklerle bağlamak SEO’yu optimize etmenize yardımcı olur. 
  9. Hız ve Performans: Kullanacağınız web sitesi şablonunun hız ve performans ayarlarını kontrol edin. Sitenin hızı ve performansı, siteye gelen ziyaretçinin site içerisinde kalmasını sağlayan ve SEO’yu güçlendiren  en önem etkenlerden birini oluşturuyor.
  10.  ​​SSL Sertifikası: Kullanacağınız web sitesi şablonunun HTTPS ve SSL sertifikası olması sitenizin güvenilir olduğunu işaret eder ve arama motoru örümceklerinin sitenizi öne çıkarmasını sağlar.
  11.  Site Haritası (Sitemap) ve Robots.txt Dosyası: Seçtiğiniz web sitesi şablonunun site haritasını çıkararak botlar tarafından nasıl sıralandığını inceleyebilirsiniz.
  12.  Sosyal Paylaşım Entegrasyonu: Web sitenizin sosyal medya paylaşım entegrasyonuna sahip olması daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlar, bu nedenle sosyal paylaşım entegrasyonu hazır web sitesi şablonu seçerken dikkate almanız gerekn unsurlardan biridir.

Hazır Şablonlarla Oluşturulan Web Sitelerinin Güvenliği: Önemli Noktalar

  1. Güvenilir Kaynaklardan Şablon Seçimi: Kullanacağınız şablonun güvenilir tasarımcılar ve yazılımcılar tarafından hazırlandığına emin olun. Böylece sitenizde kötü niyetli kodları alma riskini minimize edebilirsiniz.
  2. Güncellik ve Desteğin Varlığı: Seçeceğiniz web tasarım şablonunun güncelleme ve teknik destek sunduğundan emin olun.
  3. Şablonun Temizliği: Kullanacağınız web tasarım şablonunun temiz ve düzenli bir kodla yazılmış, anlaşılır bir tasarımla dizayn edilmiş olmasına dikkat edin.
  4. Şifreleme ve SSL Sertifikası: Güvenilirlik sertifikası ve şifreleme hem SEO ayarları için hem sitenizin imajı hem de ziyaretçiler için en önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.
  5. Veritabanı Güvenliği: Eğer kullanacağınız web sitesi şablonu bir veritabanı kullanıyorsa veritabanının güvenli olduğundan emin olun.
  6. Güçlü Şifre Politikası: Bir web sitesi şablonunun güçlü bir şifreleme politikasına sahip olması sitenizi daha güvenli bir hale getirmenize yardımcı olacak ve olası siber tehtitlere karşı koruma sağlayacaktır.
  7. İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Güncellemeleri: Eğer düzenli olarak içerik yükleyebilceğiniz bir web sitesi şablonu kullanıyorsanız, içeri yönetim sisteminin düzenli olarak güncellemeye ve güvenlik açıklarına alan bırakmamaya dikkat etmelisiniz.
  8. Güvenlik Eklentileri ve Araçları: Seçtiğiniz web sitesi şablonunu farklı güvenlik eklenti ve araçlarını kullanarak daha güçlü hale getirebilirsiniz. Bu nedenle seçtiğiniz web tasarım şablonunun bu eklenti ve araçları desteklediğini kontrol edebilirsiniz.
  9. Yedeklemeler: Kullanacağınız web sitesini düzenli olarak yedekleyerek olası bir beklenmeyen duruma karşı hazırlıklı olabilirisiniz. Bunun için seçtiğiniz web sitesi şablonlarının yedekleme ayarlarını ayrıca inceleyebilirsiniz. 

Bu yazımızda Edvido olarak sizler için hazır web sitesi şablonları, avantajları, şablon kullanabileceğiniz platformlar, öneri web yazılım şirketleri gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al