E-ticaret Pazarlama Stratejileri: Nasıl Daha Fazla Satış Yapılır?

4 Dakika Okuma Süresi

E-ticaret pazarlama nedir? E-ticaret pazarlama ipuçları nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

E-ticaret Pazarlama Stratejileri: Nasıl Daha Fazla Satış Yapılır?

 

E-ticaret pazarlama stratejileri, e-ticaret yapan veya e-ticarete yönelen firmaların satışlarını artırmasını yardımcı olan en önemli pazarlama stratejilerinin başında gelir. Bu nedenle birçok firma e-ticaret pazarlama stratejileri hakkında bilgi edinmek istemektedir. Böylece bu bilgilerden öğrendiklerini hızlı aksiyonlar alarak hayata geçirmektedirler. E-ticarette satışlarınızı arttıracak birçok yöntem bulunmaktadır. Edvido olarak bu yazımızda, e-ticaret pazarlama stratejileri hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

E-ticaret Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?

E-ticaret pazarlama; ürün ve hizmetlerini, sanal ortamdaki online pazarda, gerçek müşterilerine pazarlayan kişi ve kurumların, reklam ve tanıtım faaliyetleri olarak ifade edilmektedir. E-ticaret pazarlama konusunda, dijital pazarlama uzmanları ile reklam ve danışmanlık firmaları yönlendirici olur. Bunun yanı sıra e-ticaret pazarlamasında; şirketin konumu, sunduğu hizmet ya da arz ettiği ürünün özellikleri, hedeflediği müşteri kitlesi ve çalışma koşulları da son derece önemlidir.

Sanal ortamda ürün ve hizmetlerini pazarlamayı hedefleyen firma için, sanal pazar, neredeyse sınırları olmayan büyük bir pazar olarak görülür. Geleneksel pazarlamada sıklıkla kullanılan, “pazar payı” durumu e-ticarette biraz daha ölçülemez ve karmaşık görülebilir. Yerel bir kuruluş için oluşturulacak bir e-ticaret sitesinin, dünya üzerinde yapılacak birçok arama motoru aramasında görülebileceği düşünüldüğünde ise pazarın ne kadar büyük olduğunu anlamak mümkündür.

E-ticaret Pazarlama Stratejileri: İpuçları ve Uygulamalar

E-ticaret pazarlama stratejilerinin verimli olarak hayata geçirilebilmesi için e-ticaret sitesinin içerik bakımından SEO uyumlu şekilde yapılandırılması gerekir. Sunulan ürün ve hizmet, SEO kurallarına uygun, özgün olmalı ve detaylı bir şekilde aktarılmalıdır. Ayrıca müşterinin internet sayfasında gezinti süresinin artırılması da son derece önemlidir. Arama motorlarında yapılan arama sonucu, hedef kelime ile siteye yönlendirilen ziyaretçi, kısa bir süre içerisinde aradığını bulamadığında sayfadan çıkar ve bu durum arama motorlarının algoritmalarına göre sitenizin konumlandırılmasını olumsuz etkiler.

Kısacası e-ticaret sitesi içerisinde, müşteri aradığı ürünü kolaylıkla bulmalı, doğru ve yeterli bilgiye ulaşmalıdır. Ayrıca e-ticaret sitesi kullanıcıları ya da ürün satın almış olanlar tarafından yapılan gerçek müşteri yorumları, müşteriye güven duyulmasını sağlar. Bununla birlikte sayfada yer alan ürün ve hizmetlere ait görsellerin, uygun konumda ve boyutta olması, ürüne ait gerçek görsellerin kullanılması ve görsellerin ürün detaylarını göstermesi önemli bir kriterdir.

SEO ve E-ticaret Pazarlama: Anahtar Kelime Optimizasyonu ve Site Düzenleme

SEO, insanların aradığı yüksek kaliteli ve alakalı içeriğin arama motorları tarafından başarılı bir şekilde bulunmasını ve dizine eklenmesini sağlamak için son derece önemlidir. Bununla birlikte SEO, insanlar markanız hakkında henüz bir bilgiye sahip olmasa bile ürünlerinizin ve web sitenizin bulmasını yardımcı olur.

İşletmeler kulaktan kulağa iletişim ile yalnızca belirli bir süreye kadar başarılı olabilir. Bunun yanı sıra müşterilerinizin yönlendirdiği kişiler işletmenizi bulamazsa, rakipleriniz ile rekabete giremezsiniz. Bu noktada ise SEO, mevcut ve potansiyel müşterilerinizin sizi bulmasını mümkün olduğunca kolaylaştırmaya olanak tanır. Bu noktada ise doğru anahtar kelime kullanımı ve site için SEO düzenlemelerinin etkili bir şekilde planlanması son derece önemlidir.

e-ticaret-pazarlama-3

Sosyal Medya ve E-ticaret Pazarlama: Reklamlar, İçerik ve İş birlikleri

E-ticarette satışlarınızı arttıracak birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerin başında sosyal medya pazarlaması gelir.  E-ticarette sosyal medya pazarlaması son derece önemlidir. Günümüzde her gün milyonlarca kişi sosyal medya platformlarından paylaşım yapar. Sosyal medya kullanıcı sayısı günden güne artışını göstermektedir.

İnsanların en çok zaman geçirdiği platformlar üzerinden yayınlayacağınız reklam ve kampanyalar ile sizler de birçok kişi tarafından marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz. Böylece insanların markanızı tanımasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte sosyal medya platformlarında vereceğiniz ürün ve kampanya reklamları gibi reklam türleriyle de daha fazla ürün satışı yapma olanağına sahip olursunuz.

E-ticarette satışları arttırmak istiyorsanız size uygun olan Facebook, Instagram, Linkedln, Pinterest gibi sosyal medya platformlarında bir hesap oluşturmanız gerekir. Bu hesapları aktif bir şekilde kullanarak da hedef kitleniz ile etkileşimde kalabilirsiniz.

E-posta Pazarlama ve E-ticaret: Liste Yönetimi ve Kampanya Tasarımı

E-posta pazarlama; uygulamaya, potansiyel satışlara, e-posta listesinin kalitesine ve birçok farklı unsura bağlı olarak değişir. Bu nedenle maksimum dönüşüm oranı elde etmek için e-posta kampanyalarınızı özenle optimize etmeniz son derece önemlidir. Ayrıca e-posta pazarlama süreçlerinden etkili kampanya tasarımı kullanımı da son derece önemlidir. Bunun nedeni ise akıcı sade ve göz yormayan tasarımların e-posta pazarlamasında önemli bir konuma sahip olmasıdır.

İçerik Pazarlama ve E-ticaret: Ürün Tanıtımları, İncelemeler ve İçerik Kalitesi

E-ticaret pazarlama stratejilerinden birisi de içerik pazarlamasıdır. Genel olarak bu pazarlama alanında ürün tanıtımları ve blog içerik kalitesinin SEO uyumluluğu son derece önemlidir. Ürün açıklama yazısı, e-ticaret sitelerinde satışı yapılan ürünler hakkında bilgilendiren içeriklerdir. Ürün açıklama yazıları, ürününün özelliklerini detaylı bir şekilde hedef kitleye aktarmanızı sağlar. Ürünün hedef kitlesi analiz edilerek; ürünle ilgili pek çok sitede yer almayan bilgiler bu kitleye uygun bir dille sunulur. Ayrıca ziyaretçinizin bir müşteriye dönüşme olasılığı da artar. Bunun yanı sıra blog yazıları da hazırlamak istediğiniz içerik fikirlerini sunabileceğiniz bir ortam yaratma açısından büyük öneme sahiptir. Üstelik yapılan pek çok çalışma, kurumsal blog sitelerinin hedef kitle sadakatini artırdığını ve marka ile müşteri iletişimini olumlu yönde etkilediğini ortaya çıkarır niteliktedir.

Mobil Pazarlama ve E-ticaret: Uygunluk ve Kullanıcı Deneyimi   

Mobil pazarlama, mobil ekosistemde farklı yerlerdeki kullanıcılara ulaşmanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra mobil pazarlama, insanlarla online platformlar üzerinde buluşmayı ve onlara mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca bu pazarlama yöntemi, işletmenizi mobil cihaz kullanıcılarına hitap edecek şekilde pazarlama sanatıdır.  Bununla birlikte mobil uyumlu web siteleri de minimalist bir anlayışla hazırlanmalıdır.

Kısacası bir mobil kullanıcının ihtiyaç duyacağı bilgiler, en sade hali ile sunulmalıdır. E-ticaret için mobil pazarlama yapacaksanız bu maddeye dikkat etmeniz son derece önemlidir. Alışverişin başlayacağı ve sonlanacağı yer web siteniz olacağı için tasarımı ve içeriği çok iyi hazırlamanız da dikkat edilmesi gereken bir başka kriterdir.

Ürün Fiyatlandırması ve E-ticaret Pazarlama: Fiyat Stratejileri ve İndirimler

E-ticaret pazarlama stratejilerinden en önemlisi de ürün fiyatlandırma ve indirim stratejileridir. Ürün fiyatlandırması yapmadan önce ilk yapmanız gerekenlerden biri pazarınızı iyi analiz etmektir. Pazarın mevcut durumuna hâkim olmanız önemli olduğu gibi kısa, orta ve uzun vadede de pazarın nasıl şekilleneceği konusunda bilgi sahibi olmalısınız.

Rakiplerin ürünleri nasıl konumlandırdığı ve fiyatlandırdığı bilgilerinin yanı sıra hedef kitlenizin ürüne nasıl yaklaştığını da bilmeniz gerekir. Bununla birlikte hedef kitlenizin alım gücü, alışveriş alışkanlıkları, kullandıkları platformlar da ürün fiyatlandırmanızı etkiler. Kısacası ürün fiyatlandırması yapmadan önce pazarınızı bilmeli ve hedef kitleniz için ne tür kampanyalar uygulayabileceğinizi araştırmanız gerekir.

e-ticaret-pazarlama-4

​​E-ticarette Başarılı Olmanıza Yardımcı Olacak Adımlar!

E-ticaret alanında işinizi büyütmek için uygulamanız gereken bazı adımlar söz konusudur. Konu hakkında kapsamlı bilgi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

1) İş Modelinizi Belirlemeniz Gerekir

E-ticaretin birbirinden farklı türleri bulunmaktadır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • B2B (İşletmeden İşletmeye)
  • B2C (İşletmeden Tüketiciye)
  • C2C (Tüketiciden Tüketiciye)
  • C2B (Tüketiciden İşletmeye)
  • B2E (İşletmeden Çalışanına)
  • B2G (İşletmeden Devlete)
  • G2B (Devletten İşletmeye)
  • G2G (Devletten Devlete)
  • G2C (Devletten Vatandaşa)
  • C2G (Vatandaştan Devlete)

Bu türlerden sizin için uygun olanı seçmek ve buna göre analizler yapmanız işinizi büyütmek açısından son derece önemlidir.

2) Etkili Bir Marka İsmi Bulmanız Gerekir

Marka adınız, iş kimliğinizi yansıtan en temel değerdir. Bu nedenle işinizi anlatan etkili bir marka adı son derece önemlidir. Marka adı bulmak için bilmeniz gereken detaylar şu şekildedir:

  • Kategorinizi ve sizin iş ruhunuzu yansıtacak bir isim olması gerekir.
  • Kolay telaffuz edilmeli ve yazımı da kolay olmalıdır.
  • Akılda kalıcılığına dikkat etmeniz gerekir.
  • Dünya genelinde kabul edilebilir bir isim olması son derece önemlidir.
  • Anlamının veya sizin yüklediğiniz anlamın doğru olması gerekir.
  • Toplumsal açıdan kötü çağırımlar oluşturmamasına özen göstermelisiniz.

3) Alan Adı ve Kullanıcı Adı Almanız Gerekir

Bir marka oluşturuyorsanız öncelikli olarak alan adı size ait olmalıdır. Daha sonra hedef kitlemizin bulunduğu platformlarda yerinizi almanız mümkündür. Alan adı aldıktan sonra sosyal medya platformlarında hesap açmanız gerekir. Popüler platformlar arasında yer alan; Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, Linkedln ve Pinterest’te mutlaka işletmenize ait hesap açmanızı tavsiye ederiz.

4) Logo ve Kurumsal Kimlik Oluşturmanız Gerekir

Logo ve kurumsal kimlik markanın en önemli değerlerinden birisidir. Markanızın logo yapısının nasıl olması konusunda bir fikriniz yok ise rakiplerinizi incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca logonuzu bir firmaya yaptırmak yerine kendiniz hazırlamak isterseniz izlemeniz bilmeniz gereken bazı detaylar aşağıdaki gibidir:

  • Adobe Illustrator ve Canva gibi profesyonel araçlar kullanabilirsiniz.
  • Tasarım sürecinde renk seçimleriniz uyumlu olmalıdır. Özellikle bu renklerin markayı temsil edeceğini unutmayın.
  • Logo tasarımında renk sayısı üçü geçmemelidir böylece daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
  • Logoda marka isminin okunaklı olması çok önemlidir. Bununla birlikte logoda slogan kullanmamalı ve tasarımı sade tutmalısınız.

5) E-Ticaret Altyapısı Seçmeniz Gerekir

E-ticaret altyapısı, internet sitenizin satış yapabilmesi için gerekli yazılım olarak tanımlanabilir. Bu altyapıların birbirinden farklı avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Kendiniz bir altyapı oluşturmak isterseniz: bazı yazılımları ücretsiz bir şekilde kurulabilirsiniz. Bunun yanı sıra yalnızca hosting alarak da kurulum yapmak mümkündür. Bu konuda ihtiyacınız olan tek şey teknik bilgidir. Bu nedenle paket yazılımlar çok daha avantajlıdır. Bu yazılımlar ise genel olarak aşağıdaki gibidir:

Kendiniz kurmak isterseniz altyapı paketleri şunlardır:

  • WooCommerce
  • Shopify
  • Opencart
  • Ticimax
  • Faprika
  • Eltiya

Hazır paket yazılımları tercih etmek isterseniz de aşağıdaki seçenekleri incelemelisiniz:

  • Ideasoft 
  • İkas
  • T-Soft

E-ticaret altyapınızı online mağazanız olarak görebilirsiniz. Bu nedenle tutacağınız bu mağazanın iç özellikleri son derece önemlidir. Yukarıda bulunan paketleri incelerken dikkat etmeniz gereken bazı kriterler aşağıdaki gibidir:

  • Site Hızı Performansı
  • Güvenlik Önlemleri
  • Entegrasyonlar
  • Müşteri Memnuniyet Oranı ve Müşteri Sayısı
  • Kullanıcı Deneyimi ile Site Görünümü ve Kullanımı
  • Mobil Uyumluluk
  • Fiyat
  • Paket Özellikleri
  • İletişim ve Destek Bölümü

6) Kargo Firmaları ile Anlaşmanız Gerekir

Kargo şirketi seçiminde yine rakiplerinizi ve pazarınızı iyi analiz etmeniz son derece önemlidir. Bununla birlikte kargo şirketlerinin şikâyet oranlarına bakmanız da etkili olacaktır. Türkiye geneli kargo firmaları aşağıdaki gibidir:

  • Yurtiçi Kargo
  • PTT Kargo
  • UPS Kargo
  • Aras Kargo
  • MNG Kargo
  • Sürat Kargo

Yurtdışına gönderim yapan kargo firmaları ise aşağıdaki gibidir:

  • DHL.
  • FEDEX.
  • TNT.
  • UPS.
  • Aras Kargo
  • MNG Kargo
  • Yurtiçi Kargo
  • Sürat Kargo

7) Sanal Pos Firması ile Anlaşmanız Gerekir

Kargo firması seçiminde olduğu gibi seçmiş olduğunuz e-ticaret altyapısı ile entegre olan bir sanal POS firması seçmeniz son derece önemlidir. Bununla birlikte Türkiye’de en çok tercih edilen sanal pos firmaları aşağıdaki gibidir:

  • iPara
  • İyzico
  • Moka
  • Ödeal
  • Param
  • Paratika
  • PayBull
  • Payu
  • Paynet
  • PayTR
  • Paytrek
  • Shopier

E-ticaret altyapınızla entegre olan bir firma ile anlaşmanız önemlidir. Her firmayı arayarak komisyon oranlarını ve geri ödeme şartlarını öğrenmenizi tavsiye ederiz. Anlaşmanız doğrultusunda altyapınızda kredi kartı ve banka kartı ile ödeme almanız mümkündür. Bununla birlikte e-ticaret altyapı ayarlarınızdan “Kapıda Ödeme ve Havale ile Ödeme” gibi seçenekleri de aktif hale getirebilirsiniz. Böylece müşterilerinize birçok alternatif sunabilirsiniz.

Edvido olarak bu yazımızda, e-ticaret pazarlama stratejileri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al