Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

4 Dakika Okuma Süresi

Dropshipping iş modeli nedir ve nasıl yapılır? Dropshipping yaparken stratejileriniz neler olmalıdır? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Dropshipping, stoksuz satış ya da stoksuz e-ticaret olarak adlandırılan, son birkaç yıldır oldukça popüler olan sektör trendlerindendir. Dropshipping, internet üzerinden stoksuz bir şekilde satış yapmanızı sağlayan e-ticaret modelidir. Bu model, müşterinin ürünü satıcıdan sipariş etmesinden sonra tedarikçi ya da üretici tarafından ürünün doğrudan satın alan müşteriye gönderilmesi durumudur. Bu satış sonucu elde edilen gelir satıcı ile tedarikçinin arasında paylaşılır.

Satıcı, tedarikçi ya da üretici ile müşteri arasında bir köprü olur ve ürünlerle direkt ilgilenme, stoklama, depolama ya da nakliye süreçleriyle uğraşmak zorunda kalmaz. Dropshipping diğer e-ticaret modellerine kıyasla daha kolay ve düşük risk içeren bir modeldir. Satışı gerçekleştirilen ürünlerin etrafında ilgi ve satış oluşturmak, dropshipping imkânı sunan tedarikçiler ile birlikte çalışmak yapmanız gereken temel görevlerdir. Daha sonrasında, süreç aşağıdaki gibi ilerlemektedir;

  • Satılacak ürünlerin listesi online mağazada belirlenir.
  • Ürünlerin sitede gösterimi için tedarikçiden XML entegrasyonu sağlanır.
  • Ürün fiyatları, açıklama ve görseller istenilen şekilde değiştirilerek kişiselleştirilebilir.
  • Satışları artırmak ve bu doğrultuda işinizi büyütmek için kendi pazarlama stratejilerinizi uygulayabilirsiniz.
  • Satış yapıldığında, ödemeyi siz alırsınız ve satış direkt olarak tedarikçiye yönlendirilir. Tedarikçi ise ürünü doğrudan müşteriye gönderir.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için dropshipping, avantajları, dezavantajları, stratejileri, tedarikçileri ve yapılan hatalar gibi pek çok konudan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Dropshipping Nedir?

Stoksuz e-ticaret modeli olan dropshipping, son derece popüler satış modellerindendir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından e-ticaret çalışmaları için gerekli maliyeti en az seviyeye indirerek ürün satmak için sıklıkla tercih edilen bir modeldir. E-ticaret yapmak için oldukça kolay ve az maliyetli olan bu yöntem, girişimcilerin e-ticareti deneyimlemek içinde kullandığı yöntemlerdendir.

Stok tutmadan gerçekleştirilen bu e-ticaret modeli, e-ticaret ekosistemi içerisinde de oldukça popüler olan bir modeldir. E-ticaret sitesi ya da sosyal medya platformlarından birinde satışa sunacağınız ürünleri seçtikten sonra seçtiğiniz ürünleri satan ve dropshipping yapan tedarikçileri bularak işe başlamalısınız. Tedarikçi ile müşteri arasında köprü görevi görülen bu modelde, ürünleri e-ticaret sitenizde ya da online pazaryerlerinde satışa çıkarın.  Bunu yapmak için tedarikçinizin sitesinden entegrasyon sağlamanız gerekmektedir. Fiziki olarak ürüne sahip olmadığınız için satış gerçekleştiği zaman ürün ile ilgili gerekli ödemeyi tedarikçiye yapmalısınız. Bu doğrultuda, tedarikçi ürünü direkt olarak müşteriye gönderecektir.

Dropshipping İş Modelinin Avantajları ve Dezavantajları

Dropshipping iş modelinin avantajları aşağıdaki gibidir;

  1. Düşük Maliyet

Ürünleri stoklamadan, depolamadan ya da yönetim maliyetleriyle ilgilenmeden sadece ürünü pazarlamanız gerekmektedir. Diğer tüm maliyetler tedarikçiye aittir.

  1. Yer Tasarrufu

Depolama işlemi yalnızca tedarikçi tarafından gerçekleştirilir. Ürünü stoklamadan satışını gerçekleştireceğiniz için bir depo temin etmeniz gerekmemektedir.

  1. Yer ve Zaman Fark Etmeden Çalışma Fırsatı

Belli bir konumda ya da saat içerisinde çalışmanıza gerek kalmadan internete erişiminizin olduğu her yerde çalışabilirsiniz.

  1. Ürün Çeşitliliği

Birden fazla sektörden birden fazla tedarikçi ile çalışarak, stok oluşturmak için büyük emek ve sermaye harcamadan geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olabilirsiniz.

  1. Verimli Bir Şekilde Büyüme

İşlemler genel olarak otomatik gerçekleştiği ve tedarikçiler dışarıdan olduğu için lojistik sorunları ile uğraşmadan ve az sayıda personel ile satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Otomatik İş Akışı

Satış yapmaya başladıktan sonra günlük işlerin çoğu otomatik olarak yürütülmektedir.

Dropshipping iş modelinin dezavantajları aşağıdaki gibidir;

  1. Düşük Marj

Dropshipping yapmanın kolaylığı sebebiyle sektör içerisinde genel olarak düşük fiyat ve düşük kâr marjı gerçekleşir.

  1. Yüksek Rekabet Oranı

Tüm işletmeler, e-ticaret girişimcileri ve dropshipping sektörü ile rekabet ettiğiniz için işinizi daha güçlü bir şekilde pazarlamanız gerekmektedir. Bu doğrultuda, iyi bir pazarlama stratejisi oluşturmak önemlidir.

  1. Kalite Kontrolü Eksikliği

Satıcı olarak ürünlerle fiziksel bir şekilde kontrol edemediğiniz için ürünün kalite standartlarından emin olmanız zordur.

  1. Müşteri Hizmetleri

Müşteri aldığı ürün ile ilgili sorun yaşadığında şikayetlerini dinleyerek çözüm üretmek sizin görevinizdir. İade ya da değişim işlemlerini siz yönetmelisiniz.

  1. Kısıtlı Ürün Kişiselleştirme İmkânı

Ürünler sizin tarafınızdan seçilmediği için ürünün nasıl göründüğü, nasıl yapıldığı ya da nasıl markalaştığına dair kontrol imkânınız bulunmamaktadır.

  1. Tedarikçi Şartları

Paketleme, nakliye ve envanter işlemleri tedarikçiye ait olduğu için yapılacak işin koşul ve hükümlerine tedarikçi tabi olur. Sipariş ekleri, iade, değişim, müşteri memnuniyeti ve benzeri gibi konularda kontrolünüz kısıtlı olur.

Başarılı Dropshipping Stratejileri

  • Kullanıcı dostu bir site oluşturmak
  • Ürünlerin düzenli ve güncel olması
  • Ürün detay ve görsellerini kişiselleştirmek
  • Müşterilere kolaylık sağlamak için kategori, koleksiyon, filtre gibi seçenekler oluşturmak
  • Hem kârınızı hem de satış oranınızı dengede tutacak kurallar belirlemek
  • Alternatif ödeme seçenekleri sunmak. Tüm ödeme altyapıları güvenilir olmalıdır.
  • Dürüst olmak
  • Pazarlama stratejileri belirlemek
  • Marka kimliği geliştirmek
  • Blog oluşturarak satış yapılan alanlar ile ilgili faydalı içerikler oluşturmak
  • SEO gibi yöntemleri kullanmak
  • Dijital pazarlama kanallarını kullanmak
  • Sosyal medyada aktif olmak
  • Güncel kampanyalar oluşturmak
  • Hedef kitlenizi belirlemek
dropshipping-2

Dropshipping İçin En İyi Ürünler ve Tedarikçiler

Dropshipping ile satışı en iyi şekilde gerçekleşen ürünler giyim, aksesuar, kişisel bakım, sağlık ürünleri, yoga ürünleri, egzersiz ve spor ürünleri, teknolojik ürünler ve benzeri şeklindedir.

İyi bir strateji ve iyi tedarikçiler ile satış yapmak çok daha kolaydır. Dropshipping için en iyi tedarikçiler ise aşağıdaki gibidir;

  • Trendyol
  • Wix
  • N11
  • Amazon
  • Hepsiburada
  • Gittigidiyor
  • Çiçeksepeti
  • Aliexpress

Kendinize bir niş alan belirleyerek bu doğrultuda araştırmalarınızı yaptıktan sonra satışa başlayabilirsiniz. En iyi ürün ve tedarikçi seçiminin yanı sıra dropshipping modelinde doğru platform seçimi ve müşteri memnuniyeti son derece önemli faktörlerdir.

Dropshipping Yapılırken Sıkça Yapılan Hatalar

  • Yasalara Uymamak ve Vergi Sorumluluklarını Gerçekleştirmemek

Başlangıç olarak işletmenizin tüm yasal prosedürlere uygun olduğunu tescil ettirmelisiniz. İşletmenizin adı, lisansı, vergi kimlik numarası için ilgili kuruluşlara başvurulmalıdır.

  • Araştırma Yapmadan ve Strateji Belirlemeden İşe Başlamak

Dropshipping yapmadan önce ne yapacağınızı ya da nasıl yapacağınızı tam olarak anlamanız ve planlamanız oldukça önemlidir.

  • İşletmenin Olası Giderlerini Göz Ardı Etmek

Bedava olarak gerçekleştireceğiniz bir iş modeli olmadığını fark etmeniz oldukça önemlidir. Düşük maliyetle gerçekleştirilen bu iş modeli her ne kadar diğer iş modelleriyle kıyaslanmayan bir maliyete sahipse de olası giderler göz ardı edilmemelidir.

  • Yanlış Ürün ve Tedarikçi Seçimi

Yüksek kaliteye sahip ve talep gören ürünler seçmek dropshipping iş modelinde varlığınızı korumanız için oldukça önemlidir. Hedeflediğiniz geliri elde etmek ve markanızın devamlılığını sağlamak için ürün ve tedarikçi seçimine dikkat etmeniz ve özen göstermeniz oldukça önemlidir. Örneğin ürünün kalitesi, tedarikçinin hızlı teslimat yapması ve paketlemeye özen göstermesi gibi kriterler sizin ve markanızın e-ticaret ekosisteminde varlığını korumasını sağlar.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için dropshipping nedir, nasıl yapılır, avantajları, dezavantajları, en iyi ürün ve tedarikçi seçimi, en iyi platformlar gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Dropshipping ve çok daha fazla içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al