SEO Uyumlu Makale Nedir, Nasıl Yazılır?

4 Dakika Okuma Süresi

SEO uyumlu makale nedir ve SEO uyumlu makale nasıl yazılır? SEO uyumlu makale üretiminin detaylarını öğrenmek için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

SEO Uyumlu Makale Nedir, Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

Globalde SEO-friendly content olarak bilinen ve bizim de SEO uyumlu veya SEO dostu içerik olarak adlandırdığımız içerikler, arama motorlarında iyi bir sıralama elde edecek şekilde yazılmış içeriklerdir. 

Pazarlamacılardan bazıları, bunun anahtar kelimelerle doldurmak anlamına geldiğini düşünse de, aslında arama motorlarının üretilen içerikleri bulmasına, anlamasına ve ele almaya çalışılan konuyla ilişkilendirmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. 

Yazımızın ilerleyen kısmında da göreceğiniz üzere, içerikleri SEO dostu hale getirmek, yazılara, videolara ve diğer içerik türlerine anahtar kelimeler serpiştirmekten çok daha fazlasını gerektirir.  

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

  • Kapsamlı Bir Araştırma Yapın

Yazacağınız yazının konusunu belirledikten sonra yapmanız gereken ilk şey, her zaman için araştırmadır. Ancak, araştırmanızın kapsamı ve derinliği, içerik oluşturma sürecinin neresinde olduğunuza ve özel hedeflerinize göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte, SEO uyumlu bir içerik veya makale yazarken, konu ve anahtar kelime araştırması çok kritik önem arz etmektedir. Bu araştırma süreci, konunuzun hedef kitlenizde yankı uyandırıp uyandırmayacağını anlamanıza yardımcı olur. 

Daha önce ele almadığınız konuları ve anahtar kelimeleri detaylı bir şekilde incelemeniz gerekir. Hedef kitlenizin belirli bir konuyu arayacağını tespit ettiğinizde ilgili anahtar kelimeleri inceleyebilirsiniz. Bu şekilde, Google’ın ilk sayfalarındaki makalelerle rekabet edebilecek kadar güçlü olup olmadığınızı ve konuyla ilgili başka makalenizin olup olmadığını tespit edebilirsiniz. 

Eğer yeterli otoriteye sahip değilseniz, düşük hacimli anahtar kelimeleri makalenizde kullanarak gücünüzü artırabilirsiniz.

Hangi anahtar kelimelerle yolunuza devam edeceğinizi belirledikten sonra, kullanılan yapı, stil ve stratejileri belirlemek için Google’ın ilk sayfalarında en üst sıralarda kendine yer bulan içeriklere göz atabilirsiniz. Onların ne yaptığını analiz edip bu işi nasıl daha iyi yapabileceğinize kafa yorabilirsiniz. 

  • Mantıksal Bir Yapı Oluşturun

Oluşturacağınız içeriğin hangi parçalardan oluşacağına karar vermenize yardımcı olması için bir taslak oluşturun. Yazının yapısını parçalara ayırmaya yardımcı olmak ve olumlu bir okuyucu deneyimi sağlamak için başlıklar, ana anahtar kelimeler ve madde işaretleri eklemeyi unutmayın. 

Araştırma sürecinizde okuduğunuz blog yazıları ve makaleler size potansiyel yapı için fikir verebilir. Yapının ve başlıkların mantıklı olduğundan emin olmadan yazıya başlamayın. 

Google, olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlamak için takip etmesi kolay, net bir yapı aramaktadır. Kullanıcılar yazınızın yapısını kafa karıştırıcı bulursa veya gezinemezlerse ve sıçrarlarsa, Google bunu fark edecek ve insanları gönderinize yönlendirmeyecektir. Düşünmeniz ve dikkat etmeniz gereken çok önemli diğer bir konu da başlıklarınızdaki anahtar kelimelerdir. Bunları doğal bir şekilde dahil edebiliyorsanız bu harika; aksi taktirde dahil edemeseniz de çok fazla endişelenmenize gerek yok. 

Dikkate alınması gereken bir diğer husus ise blog uzunluğudur. İdeal uzunluk hakkında bir fikir edinmek için aynı terim için yüksek sıralamaya sahip makalelerin uzunluğundan faydalanabilirsiniz. 

  • Meta Başlığınızı Optimize Edin

Meta başlığı Google arama sayfasında görünen başlıktır. Bu başlıklar, Google’ın gönderinizi sıralarken dikkate aldığı faktörlerden biridir. Dolayısıyla, anahtar kelimenizi ekleyin ve en üste yakın bir yere yerleştirin. Yaklaşık 60 karakter uzunluğunda olmalıdır, aksi taktirde kesilir.

Meta başlığı kadar önemli olan bir diğer husus da meta açıklamalarıdır ancak bu bir sıralama faktörü değildir. Bu, başlığın altında görünen açıklamadır ve makalenizin bir özetidir. Google arama sonuçları sayfasında, arama yapanların içeriğinizin sorgularına veya sorularına yanıt verip vermediğini belirlemelerine yardımcı olur. İçerik parçası için hedef anahtar kelimeler ekleyerek meta etiketinizi optimize etmeniz çok önemlidir. 

Google, meta açıklamayı değiştirebilir, ancak meta açıklamanın sonuna bir hareket geçirici mesaj eklemek, arama yapanların tıklamasını teşvik edebilir ve zaman içinde sıralamanın iyileşmesine yardımcı olabilir.

  • Doğru Kelimeler Kullanarak İç Bağlantı Ekleyin

Web siteniz için yazdığınız makale veya blog hakkında başka içerik üreten web siteleri ve sosyal platformlar mutlaka olacaktır. Bu sitelerin bağlantılarını yazınızda kullanabilirsiniz fakat bağlantıların faydalı olduğundan ve yalnızca birkaç kelime uzunluğunda olduğundan emin olun. Bu tür bağlantılar, blog yazarlarının ve diğer web sitelerinin arama motoru sıralamalarını iyileştirmelerinde önemli rol oynar.

Bağlantıya eklediğiniz kelimeler çok önemlidir. Yazınıza koyacağınız bağlantı metni, bağlantı verdiğiniz sayfada tanıtılan anahtar kelimelerle eşleşiyorsa Google’ın gözünde daha güçlü bir konuma evrilecektir. 

  • Anahtar Kelimeler Ekleyin

En önemli maddelerden biri, Google’a ve diğer arama motorlarına ne hakkında yazdığınızı bildiğinizi kanıtlamak için anahtar kelimeleri etkili bir şekilde kullanmaktır. Anahtar kelimelerinizi ve diğer ilgili terimleri metin boyunca doğal ve zorlamasız bir şekilde düzenli olarak tekrarlanarak yapılır. 

Bu durumda yazdığınız makalenin okunabilirliği çok önemlidir. Hem web sitenizin trafiğini artırmak hem de okuyucularınızı bilgilendirmek için yazdığınız bloglarınızı bitirdikten sonra mantıklı olup olmadığını ve okumaktan keyif alıp almadığınızı görmek için metni tekrar gözden geçirin. 

  • Görselleştirin

Yazınıza görseller eklemek, mesajınızı iletmenize veya metninizi netleştirmenize yardımcı olabilir. Görseller, videolar ve diğer medya biçimleri içeriğinizin SEO’sunu ve kullanıcı dostu olmasını geliştirmeye yardımcı olur. 

Eklediğiniz görsellerin kullanımının ücretsiz olduğundan emin olmayı unutmayın. Gerektiğinde görsel satın alabilir veya Creative Commons Licensing gibi ücretsiz kaynaklar da bulabilirsiniz. 

Okuyucularınızın blogunuzda kaydırma yaparken hiçbir görsel bulamamasını istemezsiniz. Bu yüzden kaliteli görseller kullanarak bu bunaltıcı durumun önüne geçin. 

Metninize görseller eklerken, bunları optimize edin ve alt metin eklemeyi unutmayın. Bu, Google’ın görsel aramaları için görselleri sıralamasına ve sınırlı görüşe veya diğer engellere sahip kullanıcılara yardımcı olur. Ekran okuyucular, kullanıcıyı mevcut olan hakkında bilgilendirmek için alt metni okuyabilir ve kullanıcının eksiksiz bir deneyim yaşamasını sağlar. 

  • Sonuçlarınızı Takip Edin

İçeriğinizi web sitenizde yayınladıktan sonra doğal olarak performansını ölçmek ve takip etmek isteyeceksiniz. Hedeflediğiniz anahtar kelime sıralamasını izlemeye başlayın. Anahtar kelimelerin zaman içindeki sıralama performansını izlemek içi bir sıralama izleyici kullanabilirsiniz. Sıralama takip araçları size herhangi bir sorunu hızlı bir şekilde belirlemenize yardımcı olacak çok sayıda veri ve metrik sağlar. Takip ettiğiniz anahtar kelimeler için tüm rekabetçi sıralama ortamındaki değişiklikleri gerçek zamanlı olarak tespit edin.

Blogların pazarın ihtiyaçlarına göre sürekli olarak değişip güncel kalması çok önemlidir. Bu yüzden, kaç kişinin yazınızı okuduğunu, geri döndüğünü ve bağlantılara tıkladığını görmek için organik trafik takip eden araçlardan faydalanın.

SEO Uyumlu İçerik Üretmenin Faydaları Nelerdir? 

Günümüz teknolojisinin geldiği noktada internet kullanmayan insan sayısı yok denecek kadar azdır. İnternet kullanıcılarının zaman içinde artması durumu, arama motorlarının sayısını artırmış ve bu da web sitelerinin sayısında dramatik şekilde bir artışa neden olmuştur. Web sitelerinin sayısındaki artış sebebiyle, günümüz şirketleri alanındaki diğer şirketlerle rekabet edebilmek için web hizmetlerini geliştirmeye mahkum kalmışlardır. Bu durum da, bir markanın web sitesinin arama motorları tarafından tanınması için üretilen içeriklerin optimize edilmesi ihtiyacını doğurmuştur.

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve Google’da sıralanmasını engelleyebilecek sorunlardan kaçınmak için web sitelerin duyarlı olması gerekir. Web sitelerine gelen ziyaretçi sayısını artırmak için içeriğinizin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için üretilen içeriklerin SEO uyumlu olması kritik önem taşımaktadır. Aşağıda içeriklerinizi SEO dostu hale getirmenin en önemli faydalarını sizler için listeledik. 

1) Güvenilirliğinizi Artırmaya Yardımcı Olur

Arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alan siteler çoğu zaman arama motorları tarafından yüksek kaliteli ve güvenilir olarak değerlendirilir ve bu da şirketinizin güvenilirliğini artırır. Sitenizi geliştirmek ve sitenize içerik eklemek, hızlandırmak ve sitenizin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak anahtar kelimeleri araştırmak için zaman harcamak her zaman için şirketinizin yararına olacaktır. 

2) Hiçbir Maliyet Yaratmaz

SEO kullanmak, tıklama başına ödeme gibi diğer pazarlama stratejilerinin aksine, kendi başınıza hallettiğiniz taktirde size zamanınız dışında herhangi bir maliyet yaratmaz. Arama motorları, web sitenizi günde 24 saat tarayarak faydalı içerikler tanıtır ve organik olarak yeni müşteriler bulmanıza yardımcı olur. SEO dostu içeriklerinizden maksimum faydayı elde edebilmek için kendi alanınızdaki üst sıralarda yer alan sitelerin içeriklerini incelemeye biraz zaman ayırın ve onlarınkinden daha iyi içerikler yazmaya çalışın. Bu şekilde sitenizin trafiğini ve sayfanızın Google’da en üst sıralarda yer alabilme ihtimalini artırmış olursunuz.

3) Content Marketing’i Destekler 

Özgün içerik ve SEO birbirini tamamlayan konseptlerdir ve el ele hareket ederler. Ziyaretçiler için metin, fotoğraf ve video gibi faydalı içerikler üreterek sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte SEO, içerik pazarlama çabalarınıza da yardımcı olacaktır. İçeriğinizin yüksek kaliteli olduğundan ve sıralanmak istediğiniz anahtar kelimeler için optimize edildiğinden emin olun ve arama motorları tazelikten hoşlandığı için içeriğinizi düzenli olarak güncel tutun. Bu sayede daha fazla trafik elde edebilirsiniz. 

4) Ücretli Pazarlama Kampanyalarınızı Maksimize Eder

Ücretli ve ücretisiz pazarlama stratejileri (SEO ve PPC) birbirlerini son derece iyi tamamlar. Ücretli pazarlama stratejileri, web sitenizi ücretli arama sonuçlarının en üstüne çıkarırken SEO da aynı şeyi organik olarak yapar. Her iki sonucun da arama motoru sonuç sayfasının en üstünde görünmesi markanızın güvenilirliğini artırır ve sadece en üstte olmak için reklama para atmadığınızı gösterir. SEO'yu ücretli pazarlama stratejilerinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Örneğin, yüksek sıralamaya sahip bir sayfa PPC reklamcılığında kullanıldığında, özellikle de anahtar kelimenin tıklama başına maliyeti düşükse daha da iyi performans gösterebilir.

5) Rekabetçi Avantaj Sağlar

Rakiplerinizin neredeyse hepsi kesinlikle SEO’ya yatırım yapacaktır, bu yüzden siz de yapmalısınız. SEO’ya büyük yatırım yapanlar, arama motoru sonuçlarında rakiplerini genellikle geride bırakarak pazarda büyük pay sahibi olurlar. Google arama sonuçları sayfası, trafiğin %90’ından fazlasını alıyor. Rakiplerinizin orada olup sizin orada olmamanız sizi çok geriye atacaktır ve bunu göze alamazsınız. Bu yüzden, rakiplerinizi belirleyerek, güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirerek ve çevrimiçi itibarınızı oluşturup yöneterek işe başlayın. Ardından, sitenizin hızlı yüklendiğinden ve mobil uyumlu olduğundan, mümkün olan en iyi içeriği oluşturduğunuzdan ve en iyi kullanıcı deneyimini sağlamaya odaklandığından emin olun.  

6) Daha Fazla İnsana Ulaşmanıza Yardımcı Olur

Birçok pazarlama kampanyası belirli bir hedef kitleye odaklanırken SEO, bunun aksine herhangi bir zamanda niyeti olan herkesi çekmenize yardımcı olabilir. PPC veya sosyal reklamcılıkta olduğu gibi demografik bilgiler yerine anahtar kelimeleri hedeflerseniz, sizinle iş yapmakla ilgilenebilecek daha fazla potansiyel müşteriyi çekebilirsiniz.

Sıralamada yer almak istediğiniz anahtar kelimelerin bir listesini yapın. Daha sonra bu listeyi genişletmek için anahtar kelime araştırma araçlarını kullanın. Son olarak, rakiplerinizin kimler olduğunu, hangi anahtar kelimelerde sıralamaya girdiklerini ve nerelerde geri bağlantıları olduğunu belirleyerek listenizi daraltmak için rekabet araştırmasını kullanın ve ardından bu bilgileri daha iyi bir SEO stratejisi geliştirmek için kullanın.

7) Web Sitenizin Kullanılabilirliğini Artırır 

SEO, web sitenizi arama motoru dostu hale getirmekle ilgilenir ancak web sitenizi ziyaret ettiklerinde müşteri deneyimini de geliştirebilir. Yararlı ve yüksek kaliteli içerik oluşturmak, sitenizi daha hızlı ve daha duyarlı hale getirmek, geri bağlantılar eklemek ve her sayfayı iyileştirmek için çaba gösterirseniz, genellikle arama motoru optimizasyonu da yapılmış mükemmel bir web sitesi elde edersiniz. Her ikisi de arama motorlarının bir siteyi nasıl sıraladığına ilişkin faktörler olan sağlam bir site yapısı ve navigasyon, kullanılabilirliği artıran faktörlerdir. 

8) Ölçülebilir Sonuçlar Elde Edersiniz

SEO, sıralamalardaki, dönüşümlerdeki ve web sitesi trafiğindeki değişiklikleri izlemenize olanak tanır. Google Analytics gibi platformlar, son derece ayrıntılı bir seviyeye inmenize olanak tanıyan kapsamlı bir veri seti sunar. Örneğin, ziyaret ettikleri sayfalar, arama yapmak için kullandıkları anahtar kelimeler ve belirli eylemleri tamamlayıp tamamlamadıkları dahil olmak üzere her web sitesi kullanıcısının satın alma yolculuğunu görüntüleyebilirsiniz. Bu bilgiler SEO stratejinizi ayarlamanıza ve geliştirmenize yardımcı olabilir. 

9) Kullanıcı Etkileşim Oranlarını Artırır

İyi optimize edilmiş bir web sitesi yüksek kaliteli trafik çeker. Arama yapan kişinin amacına uygun faydalı içeriğe sahip bir siteniz varsa, muhtemelen daha fazla zaman harcayacaklardır, bu da daha fazla dönüşüm ve daha yüksek yatırım getirisi sağlayabilir. Bir web sitesinde daha fazla zaman geçiren müşteriler kendilerini markaya daha bağlı hissetme eğilimindedir, bu da müşteri savunuculuğuna ve uzun vadeli gelire yol açabilir. Sitenizi denetlemek için birçok çevrimiçi araçtan birini kullanın ve ardından kullanıcı etkileşimini artırmak için başlığınız ve meta etiketleriniz gibi şeyleri optimize edin. Ayrıca, web sitenizin güvenli ve mobil uyumlu olduğundan emin olun.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al