Photoshop Generative Fill: Yapay Zeka Doldurma Tekniği Nedir?

5 Dakika Okuma Süresi

Photoshop Generative Fill'in kullanım alanları ve örnekleri nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Photoshop Generative Fill: Yapay Zeka Doldurma Tekniği Nedir?

Yapay zeka, gündelik ve iş yaşamının birçok noktasında olduğu gibi yaratıcı sektörler genelinde de etkisini artırmaktadır. Midjourney ve DALL-E gibi yapay zeka çizim programları, sanat üretimi sürecini önemli ölçüde etkilemeye başlamıştır. Fotoğraf düzenleme, illüstrasyon ve grafik tasarım dendiğinde akla ilk gelen programlardan Adobe Photoshop’un geçtiğimiz baharda tanıttığı Generative Fill aracı da görsel sanatlarda yapay zeka etkisinin son ve en güçlü örneklerinden biridir. Üretken yapay zeka desteğiyle çalışan bir dolgu aracı olan Generative Fill, fotoğraflarınızda küçük eklemelerden arkaplan değişikliklerine üretim süreci için birçok farklı olanak sunar. Grafik tasarım, illüstrasyon ve fotoğraf çalışmalarınızın zaman ve enerji alan kısımlarını birkaç metin istemiyle yerine getirir ve yaratıcılığınız için yer açar. 

Photoshop Generative Fill Nedir?

Adobe’nin üretken yapay zeka sistemi Firefly ailesinin bir parçası olan Generative Fill, tasarımlarınızı yapay zeka desteğiyle zenginleştirmenizi sağlayan bir yapay zeka doldurma tekniğidir. Generative Fill, fotoğrafınızdaki renkleri, ışığı ve perspektifi analiz ettikten sonra seçeceğiniz boşlukları fotoğrafınızın stiliyle uyumlu şekilde otomatik olarak doldurur. 

Bunun yanında Generative Fill yalnızca tasarımınızdaki eksiklikleri tamamlamakla kalmaz, aynı zamanda istemediğiniz ögeleri çıkarmak veya yenilerini eklemeyi de mümkün kılar. Generative Fill aracı sayesinde fotoğrafta istediğiniz ögenin rengini değiştirebilir, fotoğrafınız için sıfırdan bir arkaplan tasarlayabilir ya da yarım bıraktığınız illüstrasyon çalışmanızı tamamlayabilirsiniz. 

Tasarımlarınıza eklediği her detay için Generative Fill yalnızca Adobe’nin veritabanına kayıtlı görsellerden faydalanır. Aynı zamanda Generative Fill ile oluşturduğunuz çalışmalarınız Adobe tarafından çalışmanın ismi, sanatçı ismi ve çalışmanın tarihi belli olacak şekilde etiketlenir ve orijinallikleri korunur.

photoshop-1

Photoshop Yapay Zeka Doldurma Tekniği Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Photoshop Generative Fill, tek bir tık ve basit metin istemleriyle tasarımlarınızda istenilen değişikliklere gitmenizi sağlar. Yaratıcılık, zaman yönetimi ve özgünlük gibi farklı çerçeveler düşünüldüğünde Generative Fill’i kullanmanın hem avantajları hem de dezavantajlarından bahsedilebilir. 

Avantajları

  1. Daha Hızlı ve Verimli Çalışma: Generative Fill’in sunduğu en büyük kolaylık, tasarımcıların zamandan kazanarak çalışmalarını zenginleştirmelerine olanak vermesidir. Generative Fill, bir arkaplanı tamamen değiştirmek ya da fotoğrafınıza yeni bir öge eklemek istediğinizde harcayacağınız süreyi önemli ölçüde kısaltır. Çalışmalarınızda tek bir rötuşa ayıracağınız zamanı kısaltarak yeni ve yaratıcı fikirler için alan açar.
  2. Daha Doğru Sonuçlar: Generative Fill, detaylarla uğraşırken yapabileceğiniz hataları en aza indirger. Fotoğrafınızda, orijinal stile uyumlu değişikliklere giderken yapay zeka teknolojisi sayesinde insan gözünden kaçabilecek pürüzlerin önüne geçer. Böylece daha doğru sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olur ve tasarım sürecini kolaylaştırır.
  3. Daha Az Manuel İşlem: Manuel işlemler size zaman kaybettirebilir, ya da küçük bir rötuş için gereğinden fazla enerji harcamanıza sebep olabilir. Generative Fill sizin için tasarım sürecinin zahmetli kısmını üstlenir. Böylece size yalnızca yaratıcılığınızı konuşturmak kalır.
  4. Kullanım Kolaylığı: Generative Fill, işin el becerisi gerektiren tarafını kendi üstlenerek yalnızca yaratıcılığınıza ihtiyaç duyacağınız kolay bir tasarım deneyimi sağlar. Fotoğrafınızda yapacağınız birkaç seçim ile basit bir metin istemi, kolayca istediğiniz sonuca ulaşmanızı sağlar. Profesyonel bir illüstratör, amatör bir grafik tasarımcı, ya da yalnızca sosyal medyaya yükleyeceği fotoğrafı düzenlemek isteyen biri olun, Generative Fill herkes için erişilebilir bir kullanım deneyimi sunar. Bu da sahip olduğunuz deneyimden çok yaratıcılığınıza güvenebileceğiniz bir yaratım sürecini mümkün kılar.
  5. Lisanslı ve Güvenilir Görsel Havuzu: Diğer üretken yapay zeka platformlarından farklı olarak Generative Fill internette bulunan her görseli tarayarak sizin için yeni sonuçlar yaratmaz. Bunun yerine, Adobe’nin telif hakkına sahip olduğu stok görseller, halka açık görseller ve diğer lisanslı ya da telif hakkı kapsamına girmeyen içeriklerden oluşan bir havuzdan yararlanır. Böylece Generative Fill yardımıyla oluşturacağınız tasarımlar, herhangi bir hak ihlalinin önüne geçer.

Aynı zamanda Adobe, kendi üretken yapay zeka araçlarıyla üretilen eserleri de Content Credentials sisteminde şifreler; böylelikle Generative Fill ile üretilen eserlerin isimleri ve yapıldıkları tarih kaydedilerek özgünlükleri saklı kalır. Bu, Adobe’nin sistemine kaydedilecek tasarımlarınızın da korunmasını sağlar.

Dezavantajları

  1. Daha Az “İnsan Eli”: Generative Fill daha önceden üretilmiş ve veritabanında saklanan içerikleri baz alarak yenilerini üretir. Dolayısıyla her ne kadar kaynak fotoğraf ve Generative Fill’e girilen metin istemleri tasarımcıya ait olsa çıkan iş Adobe sistemine kayıtlı binlerce işten ilhamla ortaya çıkar. Örneğin fotoğrafa eklenecek bir şapka görseli sanatçının elinden çıkmaz. Bunun yerine Generative Fill, veri tabanındaki tüm şapka görsellerini tarayarak bir sonuç oluşturur. Bu da sanatçıların ortaya çıkan sonuç üzerindeki kontrolünü kısıtlar. Yapay zeka ve sanatçı arasındaki bu işbölümü sonucu çıkmış olan eserler, tamamiyle otantik sonuçlar isteyen bir sanatçıyı rahatsız edebilir.
  2. Etik ve Hukuki Kaygılar: Sanat eserlerinde üretken yapay zeka ve insan işbirliği, eserin sahibine yönelik etik ve hukuki bazı tartışmalara sebep vermektedir. Her ne kadar Generative Fill ile üretilen eserler Adobe’nin Content Credentials uygulamasıyla korunsa da yapay zeka aracılığıyla üretilen sanat eserlerinin sahipliği üzerine etik tartışmalar henüz son bulmuş değil. Bu da bazı sanatçıların Generative Filli ticari amaçlarla kullanmasının önüne geçebilir.
  3. Detaylı Tasarımlarda Hata Payı: Generative Fill henüz bir yılını doldurmamış bir uygulama olarak halen gelişmektedir. Bu da kusursuz sonuçlar çıkarmasının önüne geçer. Kimi zaman gireceğiniz metin istemlerini hatasız şekilde yerine getiremeyebilir. Kimi kullanıcıların yorumlarına göre, Generative Fill’in özellikle insan figürleriyle çalışırken bozuk ve hatalı sonuçlar verdiğinden bahsedilebilir.
photoshop-2

Photoshop Generative Fill'in Kullanım Alanları ve Örnekleri

Generative Fill fotoğraflarda küçük düzenlemelerden illüstrasyonları zenginleştirecek çözümlere, hem amatör hem profesyoneller için çeşitli kullanım seçenekleri sunar.

Nesne Kaldırma ve Düzenleme: Nesne kaldırma ve düzenleme, Generative Fill’in en güçlü yönlerinden biridir. Neredeyse hatasız çalışan bu özellik, basitçe fotoğraflarınızdan istediğiniz ögeyi kaldırıp isterseniz yenisiyle değiştirmeyi sağlar. Fotoğrafınızdan bir kişiyi, hayvanı veya nesneyi çıkarmak istediğinizde istenilen ögeyi seçmeniz yeterlidir. Nesne kaldırma işlemi için Generative Fill ek olarak bir metin istemine ihtiyaç duymaz. Kaldırılan ögenin yerine fotoğrafın orijinal arkaplanını getirerek fotoğrafın doğal görüntüsünü korur.

Aynı zamanda fotoğrafınıza yeni bir nesne eklemek, ya da varolanı bir başkasıyla değiştirmek de mümkündür. Basitçe ne istediğinizi Generative Fill ekranına yazarak fotoğrafınıza yeni bir öge ekleyebilir, ya da varolan bir öge üzerinde renk değişimi gibi düzenlemeler yapabilirsiniz.

Grafik Tasarım: Generative Fill’in sunduğu tüm özellikler, grafik tasarım çalışmalarını geliştirmek için kullanılabilir. Tasarımınızda istediğiniz kompozisyonu oluşturacak ögeleri manuel işlemlerle uğraşmadan Generative Fill’e girmeniz mümkündür. Böylece Generative Fill, istediğiniz kompozisyonu sizin için dakikalar içinde oluşturur.

İllüstrasyon: Generative Fill, başladığınız bir illüstrasyonu birebir sizin stilinizle devam ettirebilir. Böylece tamamladığınız bir tasarımı genişletmek ya da yeni ögelerle devam ettirmeyi mümkün kılar. Generative Fill kullanarak illüstrasyonunuzun doğallığını bozmadan onu zenginleştirebilirsiniz.

Arka Plan Değiştirme: İster sıfırdan fotoğrafınıza bir zemin hazırlamak ister gösterişsiz bir arkaplanı zenginleştirmek için Generative Fill’i kullanabilirsiniz. Generative Fill fotoğraflarınızın arkaplanını sizin metin istemleriniz sonucunda saniyeler içinde değiştirir.

Resim Genişletme: Çektiğiniz bir fotoğrafı büyütmek ya da dikey formatta bir işinizi yatay formata taşımak istediğinizde de Generative Fill’i kullanabilirsiniz. Generative Fill eserin orijinaline zarar vermeden arkaplanı genişletir. 

İki (ve daha fazla) Farklı Resmi Birleştirme: Generative Fill birden fazla fotoğrafı tek bir çalışmada birleştirmek istediğinizde bunu hatasız şekilde gerçekleşir. Fotoğrafları tek bir arkaplanda bir araya getirir. 

photoshop-3

Photoshop Yapay Zeka Doldurma Tekniği Nasıl Kullanılır?

Photoshop’un yapay zeka doldurma aracı Generative Fill, yalnızca çevrimiçiyken kullanılabilir. Bu yüzden öncelikle internete bağlı olmanız gerekir.

Generative Fill fotoğraflarınızı dönüştürmek için basit metin istemlerine ihtiyaç duyar.

Photoshop Generative Fill ile fotoğraflarınızı doldurmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Öncelikle Adobe Photoshop uygulamasını açın ve düzenlemek istediğiniz fotoğrafı seçin.
  2. Bu noktada eğer fotoğrafınızdan bir ögeyi kaldırmak istiyorsanız kement (lasso) aracı ile ögeyi seçin. Araç çubuğunda Generative Fill’i seçtikten sonra metin kısmını boş bırakın.
  3. Arkaplanı tamamen değiştirmek istiyorsanız seçiminizi yaptıktan sonra Generative Fill’in metin kutusuna basit fakat açıklayıcı bir dille istediğiniz arkaplanı betimleyin. 
  4. Fotoğrafa yeni bir öge eklemek istiyorsanız ögenin ekleneceği yer üzerinde seçim yapın. Generative Fill’e istediğiniz değişikliği girin. Bu noktada metni “kırmızı bir şapka yap” gibi bir cümledense “kırmızı bir şapka” şeklinde girmeniz daha doğru sonuca ulaşmanızı sağlar. 
  5. Generate tuşuna basın.
  6. Karşınıza çıkan tasarımı değiştirmek isterseniz yeniden “Generate” tuşuna basın ve çıkan üç seçenek arasından seçim yapın. Generate tuşuna her bastığınızda üç seçenek de yenilenecektir.
  7. Generative Fill, tasarımınıza her bir yeni ögeyi farklı bir katman olarak ekler. Dilerseniz katmanlar üzerinde oynamaya giderek çalışmanızı tamamlayabilirsiniz.

Photoshop Generative Fill’i fotoğraflarınızı zenginleştirecek istediğiniz kadar seçenek yaratmak ve onları düzenlemek için de kullanabilirsiniz.

photoshop-4

Photoshop Generative Fill'in Geleceği

Yaratıcı endüstriler için merak uyandırıcı ve iş bitirici bir araç haline gelen üretken yapay zeka, bu yükselişe paralel olarak da her geçen gün kendini yenilemektedir. Bu, üretken yapay zeka teknolojisinin son örneklerinden olan Photoshop Generative Fill’in de gelişmeye devam edeceğini gösterir. Derin öğrenme ile çalışan Generative Fill kullanıldığı sürece öğrenir ve işleyişini iyileştirir. 

Adobe’nin geçtiğimiz günlerde duyurduğu üzere Generative Fill’in ticari kullanıma açılışı, aracın kullanım alanının genişlediğini gösterir. Halihazırda rakibi platformlardan telif hakkı sorunlarını önleyen, yasal ve güvenli veritabanı ile sıyrılan Generative Fill, bu haberin ardından bireysel ve kurumsal işletmeler için de ilk tercih olabilir. Böylelikle Generative Fill bireysel çalışmalarda olduğu kadar profesyonel ve sektörel üretimler üzerindeki etkisini de artıracak.

Dijital sanatçıların en çok kullandığı uygulamalardan biri olan Photoshop’un eklentisi oluşuyla kitlelere daha kolay ulaşabilen Generative Fill, gelecekte benzer hizmetler sunan diğer üretken yapay zekaları geride bırakabilir.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al