Mobil Oyun Geliştirmek İçin Bilmeniz Gereken Her şey

4 Dakika Okuma Süresi

IOS ve Android platformları için mobil oyun nasıl yapılır öğrenmek ve mobil oyun geliştirme aşamalarını görmek için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mobil Oyun Geliştirmek İçin Bilmeniz Gereken Her şey

 

Mobil oyunlar, akıllı telefon kullanıcılarının çoğunun kullandığı ve vakit geçirdiği eğlenceli aktivitelerden biri haline geldi zaman içinde. Öyle ki,  yıllar içinde akıllı telefonların yaygınlaşıp pazara hakim olmasıyla beraber akıllı telefon kullanıcıları da önemli ölçüde arttı ve Admob’a göre akıllı telefon kullanıcılarının %62'si, telefonlarını satın aldıktan sonraki ilk hafta içinde telefonlarına bir mobil oyun yükledi. Bu, mobil oyunların kullanıcılar arasında ne denli popüler olduğunu anlamamız için tek başına yeterli bile. Bunun yanı sıra , bugün,  teknolojik gelişmelerin oyun trendini geleneksel oyunlardan daha yeni boyutlara taşıdığını söylemek sanırım yanlış olmaz. Örneğin, en son açıklanan Statista raporuna göre, dünya çapında 3,24 milyar insan mobil oyun oynamakta ve bu sayının önümüzdeki yıllarda katlanarak artması bekleniyor. Bu, işletmeler için birçok yeni alan yarattığı gibi aynı zamanda birçok alanın da önünü açtı.

Bununla birlikte, bir oyun geliştirme konseptini gerçeğe dönüştürmek oldukça karmaşık olabilir. Bu yüzden, bir mobil oyun inşa etmek için mobil oyun geliştirme sürecini iyi bilmelisiniz. Bu yüzden, sizin için mobil oyun geliştirme sürecinde size rehberlik etmesi açısından bu süreçleri 12 aşamada incelediğimiz bu yazıyı kaleme aldık!

Başarılı Bir Mobil Oyun Geliştirmek için Takip Etmeniz Gereken Adımlar

1) Yaratıcı Bir Oyun Fikri Bulun

Neredeyse her büyük şey bir fikirle başlar.

Benzersiz bir fikir, herhangi bir mobil oyunun temelidir. Son derece yaratıcı veya yenilikçi bir fikre ihtiyacınız yok. Bunun yerine, basit ama kullanıma hazır bir fikirle başlayabilir ve onu mükemmel bir fikir haline getirebilirsiniz. Bununla birlikte, yepyeni bir fikre sahip olabileceğiniz gibi başarılı bir oyundan da ilham alabilirsiniz. Bu, kullanıcılarınıza daha uygun bir deneyim sunmanın olağanüstü bir yolunu bulmanıza yardımcı olur. Örneğin, Candy Crush, eşleştirme oyun türünün sadece gelişmiş bir versiyonudur. Oyuncunun, bir sonraki levele geçmek için aynı renkli fasulyeleri eşleştirmesi gerektiği konsepti üzerine kurulan Candy Crush, çeşitli karakterler, hikayeler, zorluklar, varyasyonlar, animasyonlar ekleyerek zaten varolan fikri geliştirip sektördeki diğer rakiplerinin önüne geçti ve bu, onu dünyada milyarlarca insan tarafından oynanan bir oyun haline getirdi.

2) İlgi Çekici Bir Hikaye Oluşturun

Oyun hikayeleri, mobil oyun geliştirme sürecinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Kullanıcılarınıza, oyununuzun özellikleri ve amacı hakkında bilgi vermek için onlara aşamaların, karakterlerin ve ödüllerin eksiksiz bir açıklamasını içeren hikayeyi anlatmanız oldukça önemlidir.

Bunun yanısıra, konseptin kullanımı, mobil oyun geliştirmede de önemlidir. Hikayenizi hedef kitlenizi oyununuza çekebilecek ve oyununuz için faydalar elde edecek şekilde oluşturun. Ne de olsa, insanlara izlediklerinin kurgu değil gerçek olduğunu hissettiren, onlara karaktere bağlı olduklarını hissettiren hikayenin kendisidir ve sizin de tam olarak bunu başarmanız gerekiyor.

Buna karşın, bulmaca gibi oyunlar geliştirmek için, istenmeyen hikaye öğelerine gerek olmadığı için hikayeler oluşturmanıza gerek yoktur.

3) Sağlam Bir Oyun Planı Kurun

Bir oyun geliştirme projesi için oyun planının dikkatli bir şekilde oluşturulması oldukça önemli bir adımdır. Bu, fikirlerinizi daha etkili bir şekilde iletmenize ve uygulamanıza yardımcı olur. Standart bir oyun planı şunları içerir:

  • Grafik veya sanat
  • Pazarlama
  • Oyunun geliştirilmesi ve teknik detayları

Planladığınız tüm stratejik unsurlarla etkin bir şekilde çalışabilmeniz için dinamik bir oyun geliştirme yöntemi düşünmenizi öneririz. Çünkü planınızın bir öğesinde yapılan herhangi bir değişiklik, diğer öğeleri de değiştirebilir.

4) Maliyet Hesabı Yapın

Mobil oyun geliştirme için tahmini bir bütçeye karar verirken bazı faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu faktörler, mobil oyununuzu yüksek yatırım getirisi olan pazara hazır bir ürün olarak sunmanıza yardımcı olur. Bu faktörler arasında ise;

  • Mobil İşletim Sistemi
  • Geliştirme öncesi maliyetler
  • Geliştirme sonrası maliyetler yer alır

Geliştirme Öncesi Maliyetler

İyi yapılandırılmış bir mobil oyun geliştirme süreci oluşturmak için geliştiriciler, tüm oyun ayrıntılarını içeren bir Oyun Tasarım Belgesi'nde (GDD) bir taktik oluşturur. Bu, tüm projenin temeli olacağı için oldukça önemli bir adımdır.

Oyun tasarım belgesi oluşturma süreci zaman ve çaba gerektirir, bu da geliştirme öncesi maliyetlere neden olur. Bu maliyetleri, çalışma saati başına maliyet gibi unsurlara bağlı olarak ölçebilirsiniz.

Platform

Seçtiğiniz platform, oyunun erişim ve gelirinin yanı sıra oyun geliştirme maliyetini de büyük ölçüde etkiler. Android, IOS’tan daha maliyetlidir. Ancak, mobil platformlar arasında Android uygulama geliştirmenin daha popüler olduğunu da unutmamak gerekir. Ayrıca, İOS’u seçmeniz halinde, Apple gadget'larının yönetim ve ödeme sistemlerinin Android’e kıyasla daha pahalı olduğunu göreceksiniz. Buna karşın, tek platformlu bir mobil oyun geliştirmenin maliyeti de birden fazla platforma göre daha düşük olacaktır. Ancak tek bir platform seçerseniz diğer platformlardan gelir elde edemezsiniz. Bu nedenle, en iyi seçenek, her platformun avantajlarından yararlanmak için platformlar arası uygulama geliştirmeyi seçmektir.

Tasarım

Bir mobil oyun tasarlamak çok katmanlı bir prosedür izler. Bu aşamada hedef kullanıcıları, oyun seviyelerini, oyun ortamını ve oynanışı planlayabilirsiniz. Uygun bir tasarım planlamadan oyun uygulaması birçok hata verebilir.. Bu nedenle, oyununuzun tasarım aşamasında oldukça dikkatli olmalısınız.

Bu tasarım ve geliştirme döngüsünde yer alan birçok uzman; UI/UX tasarımcıları, mimari ve oyun sanatçılarıdır. Bu profesyoneller kapasitelerine ve deneyimlerine göre ücret alırlar.

Mobil Oyun Testi

Test süreci, mobil oyun geliştirme  süreci gibi oldukça önemlidir. 

Bu nedenle oyununuzun sorunsuz çalıştığından ve iyi bir kullanıcı deneyimi sağladığından emin olmalısınız. Bu yüzden, bu adımda oyun geliştiricilerine test hizmeti sunan şirketler için bir bütçe ayırmanız gerekmektedir.

5) Mobil Oyununuzu Geliştireceğiniz Platforma Karar Verin

İlk olarak karar vermeniz gereken şey, bir Android oyunu mu, bir iOS oyunu mu yoksa bir Windows oyunu mu yapacağınız olmalıdır.

Bu soru gerçek bir ikilemdir. Burada değerlendirmeniz gereken en önemli faktör, akıllı telefon kullanıcılarının %50'den fazlasının Android tabanlı akıllı telefonlar kullanıyor olması ama iOS kullanıcılarının sayısının da pazarda önemli bir paya sahip olduğunu hatırlamak olacaktır. Hangi platforma karar vereceğiniz tamamen bütçenize bağlıdır. İki platformdan yalnızca birini seçebileceğiniz gibi bütçenize ve hedef ketlenize bağlı olarak her ikisinde de mobil oyununuzu geliştirmeyi tercih edebilirsiniz.

Bununla birlikte unutmamanız gereken şey, tek bir platform seçmek, oyununuzu sınırlı bir pazar için piyasaya sürmenize neden olur. Eğer, oyununuzun erişim alanını geliştirmek istiyorsanız, mobil oyununuzu birden fazla platformda geliştirmeyi seçmelisiniz.

Bu ikilem, potansiyel kitlenizin pazarını araştırarak kolayca çözülebilir. Potansiyel kullanıcılarınızın  çoğu Android kullanıcısıysa Android oyun geliştirmeyi, kullanıcılarınızın çoğu iOS kullanıcısıysa iOS oyun geliştirmeyi tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda, yeterli bir bütçeniz varsa, mobil oyununuzu birden fazla  platformda geliştirmeyi de tercih edebilirsiniz.

Ancak unutmayın: Tek bir platformu seçerseniz, hedef kitlenizi sınırlarsınız ve bu, oyununuzun kullanıcılar arasında erişimini ve performansını sınırlar.

6) Bir Mobil Oyun Motoru Seçin

Backend Teknolojisi ve oyun geliştirme motoru, oyununuzun geliştirileceği yerdir. Bu nedenle, doğru platformu seçmek çok önemli bir adımdır. Avantajları ve özellikleri oyununuz için faydalı olabilecek bir platform seçmek, oyununuz için oldukça faydalı olacaktır

Aralarından seçim yapabileceğiniz onlarca platform bulunmakta. Örneğin, oyununuzun 3D grafikleri için Unity 3D’yi, sanatsal ortamlar için CryEngine’ı, basit dili için Corona SDK, sürükle ve bırak özelliği için BuildBox’ı tercih edebilirsiniz.

Aynı şekilde, oyun geliştirme için seçebileceğiniz C++, C#, Node.js, Python, Etc. gibi çeşitli arka uç diller vardır.

7) Bir Oyun Tasarım Belgesi Oluşturun

Oyununuzun tüm konseptini tasarladıktan sonra oyun tasarım belgelerine doğru ilerleyin. Bir oyun tasarlamak için tasarım belgesini geliştirmek gereklidir.

Bu canlı ve ayrıntılı belge; teknolojiler, öğeler, tasarım, deneyim, mimari vb. dahil olmak üzere oyunla ilgili tüm ayrıntıları size verir. Belge, uygulamanıza eklemek istediğiniz her şeyi kaydeder ve uygulamanın geliştirme ve başlatma için bir çubuk kodu izlemesini sağlar. Böylece, geliştirdiğiniz mobil oyununuzu daha iyi analiz edebilir ve planladığınız adımların durumunu takip edebilirsiniz.

8) Mobil Oyununuzun Yapısını Tasarlayın

Çekici bir oyun altyapısı, satışlarınızı artırmanıza yardımcı olur. Kullanıcılar, yalnızca benzersiz ve dikkat çekici grafikler ve sahneler içeriyorsa oyununuzu oynamak isteyecektir. Mimariyi tasarlarken çevre, karakterler, nesneler, doku vb. unsurları eklemeyi unutmamalısınız.

Bu adım, oyununuzun nihai görünümüne karar verir. Oyununuzun görsellerini iyileştirmek için 2D veya 3D tasarıma gidebilirsiniz. Şimdiden belirtelim; bu adım çok sayıda kodlama ve tasarım içerir.

9) Bir Prototip Yapın

Bu aşamada ise, hedeflediğiniz oyun platformu için oynanabilir bir prototip oluşturmanız gerekir. Oluşturacağınız bu prototip, oyunun can alıcı ve temel mekaniklerini içermelidir. Prototip oluşturmak zaman alıcı olsa da, oyununuzu piyasaya sürmeden önce hatalarınızı bulmak ve düzeltmek için önemli bir adımdır. 

10) Mobil Oyununuzu Tasarlayın ve Geliştirin

Prototip onaylandıktan sonra oyun tasarım çalışması başlar. Artık oyununuzun en küçük detayları dahil tamamlanmalıdır. Bu aşamada geleneksel oyun deneyiminizi dönüştürecek, mobil oyununuzu daha ilgi çekici hale getirmek için yaratıcılığınızı sergilemeniz gerekmektedir.

Her şey tamamlandıktan sonra mobil oyununuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz. İstediğiniz kalitede bir uygulama tabanı oluşturmak için tüm özellikleri, işlevleri, teknolojileri ve deneyimleri değerlendirmelisiniz 

11) Mobil Oyun Testi

Firmanızı piyasada temsil edecek oyunu gerekli testlere sokmadan piyasaya sürmeniz oldukça riskli olacaktır.. Bu nedenle, oyununuzun hatasız veya gecikmesiz mükemmel bir sürümde olduğundan emin olmalısınız. Mükemmel uygulamayı yapmayı amaçlamanız, mükemmel uygulamayı yapma yolunda ilk adımınız olacaktır. Bu aşamadaki bir mobil oyun testi, beta sürümünü çeşitli cihazlarda başlatıp oynayarak yapılır. Bu size çeşitli hataları gösterecektir; böylelikle meydana gelen hataları çözebilir ve oyununuzun olası en iyi versiyonunu geliştirebilirsiniz.

12) Para Kazanma Stratejinizi Seçin

Bu aşamada, geliştirdiğiniz mobil oyununuzdan nasıl gelir elde edeceğinizi ve bu geliri nasıl yöneteceğinizi seçmelisiniz. Belirleyeceğiniz bu strateji, oyununuzun sürekliliği için oldukça önemli olacaktır.

Oyununuzdan Para Kazanmanın 4 Yolu

1) Uygulama içi satın alma

Uygulama içi satın alma, bir oyun aracılığıyla para kazanmanın en temel yoludur. Ciltler, sahneler, karakterler vb. ek özellikleri satabilir ve bu sayede para kazanabilirsiniz.

2) Reklamlar

Mobil oyununuzdan para kazanmanın en iyi yolu reklamlardan geçer. Oyuna reklam ekleyebilir, reklamın tamamını izleyen oyunculara ödül verebilir ve bundan para kazanabilirsiniz. Tabii reklamların oyuncuların oyun deneyimine zarar vermemesine de dikkat etmelisiniz.  

3) Ücretli Mobil Oyunlar

Ücretli bir uygulama geliştirmek de para kazanmanın yollarından biri. Böylelikle oyuncular oyununuzu indirmek için size bir miktar para öder. Buna karşın, uygulama mağazalarındaki mobil oyunların %90'ından fazlasının ücretsiz indirildiğini unutmamalısınız; piyasada binlerce ücretsiz oyun bulunduğundan, ücretli bir oyun başlatmak sizin tercih edilebilirliğinizi düşürebilir. Bu nedenle ,piyasaya ücretli bir oyun sürmek  istiyorsanız son kalite bir oyun yapmanız gerekir.

4) Premium Sürüm Oyunlar

Kullanıcıların oyunu indirip belirli bir süre veya seviyeye kadar oynamasına izin verebilirsiniz. Bu oyunculara oyununuzu deneyimleme fırsatı verir ve oyununuzu oynamaya devam etmek istiyorlarsa oyunun premium sürümünü satın almaları gerektiğini belirtebilir ve böylece mobil oyununuzdan gelir elde edebilirsiniz.

Mobil oyununuzu geliştirdiniz, oyunu test ettiniz, para kazanma stratejinizi belirlediniz ve sıra şimdi oyuna başlamakta!

Ancak oyunu başlatmak basit bir iş değil. Oyununuz, ilgili uygulama mağazalarının standartlarına uygun olmalıdır. İlgili uygulama mağazasının inceleme ekibi oyunu inceleyecek ve memnun kalırlarsa, kullanıcıların indirmesi için oyununuzu uygulama mağazasında yayınlayacaklardır.

Destek ve Bakım

Mobil oyununuzu piyasaya sürmeniz ve başlatmanız işinizin bittiği anlamına gelmez. Çünkü kullanıcıları oyun öncesi, sonrası ve sırasında desteklemeniz ve oyununuza sürekli bakım yapmanız gerekmektedir. Bu oyununuzun sürdürülebilmesi için önemli bir aşamadır. Bunula birlikte, güncellemeler, yeni modlar, seviyeler ve özellikler ekleyerek uygulamanızı ilginç kılmalısınız.

Aynı şekilde haftalık veya aylık etkinlikler veya promosyonlar ile de oyuncuları etkileşimde tutabilirsiniz.

Mobil Oyun Geliştirme Hakkında Merak Edilenler

1) Mobil Oyun Türleri Nelerdir?

Aksiyon, atari salonu, bulmaca, kumarhane, kart, yarış, spor ve çok daha fazlasını içeren bir dizi mobil oyun türü vardır.

2) Mobil Oyun Geliştirme İçin Kullanılan Platformlar Nelerdir?

Unity, Unreal Engine, CryEngine, Godot, Cocos2D, vb. gibi 2D ve 3D mobil oyunlar geliştirmek için mobil oyun geliştiricileri tarafından kullanılan farklı türde araçlar ve platformlar vardır.

3) Mobil Oyunlar Nasıl Para Kazanıyor?

Mobil oyunlar, uygulama içi satın alma ile para kazanabildikleri gibi reklam, abonelik, oyunun premium sürümünü geliştirmek vb. gibi bir dizi model aracılığıyla para kazanır.

4) Mobil Oyun Geliştirmenin Maliyeti Nedir?

Bir mobil oyun geliştirmenin maliyeti, oyun türleri, tasarımın karmaşıklığı, işlevler, oyun platformları, geliştiricilerin ülkesi vb. gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu yüzden, kesin bir maliyet hesabı yapmak henüz geliştirme aşamasına geçmeden evvel söylemek, mümkün olmayacaktır. Bununla birlikte, sektördeki diğer mobil oyunların bütçe ve maliyetlerine internetten ulaşabilir ve bu sayede bir fikir kazanabilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al