Çok Yanlı (Çok Kanallı) Pazarlama Nedir?

4 Dakika Okuma Süresi

Çok kanallı pazarlama stratejileri nelerdir? Çok yanlı pazarlama stratejilerinin avantajları nelerdir? Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çok Yanlı (Çok Kanallı) Pazarlama Nedir?

 

Değişen ve gelişen teknoloji dünyasında, dijital dünya her geçen gün daha fazla hayatımızda yer kaplamaya başladı. Bu bağlamda, dijital pazarlama kanallarının da artmasıyla birlikte markalar içinde dijital pazarlama stratejileri geliştirirken çok yanlı pazarlama nedir sorusu doğdu. Bir kanal üzerinde bilinirlik, dijital pazarlamada en temel konuların başında gelmektedir. 

Çok yanlı pazarlama, çevrimiçi ve çevrimdışı uygulamalar dahil olmak üzere oluşturulmuş olan iletişim ve pazarlama stratejilerinin bir bütünü olarak tanımlanmaktadır. Bu pazarlama türünün amacı, platform bazlı olarak farklı pazarlama tekniklerinin kullanılarak potansiyel müşterinin bulunduğu yere göre birbirinin içerisinde entegre olabilecek çözümler üretmektir. Pazarlama ve iletişim ile ilgili faaliyetler platform bazında değil, müşteri deneyimi bazında müşteri odaklı olarak yapılmalıdır. Çok kanallı pazarlama birden fazla pazarlama kanalı kullanılarak birden fazla kişiyi hedeflemek olarak da tanımlanabilmektedir. Çok yanlı (çok kanallı) pazarlamanın temelinde birbirine entegre olan çözümler üretmek bulunmaktadır. 

Potansiyel müşteri kitlesinin nerede olduğunu belirlemek için kendiniz ve çevrenizde bulunan insanların tüketim alışkanlıklarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin TV kanalları, web siteleri, sosyal medya, sayısız cihaz ve ekran gibi potansiyel müşterilerinizin her gün kullandığı platformlar sizin de pazarlama kanallarını oluşturabilmektedir. Gelen e-postaları kontrol ederken denk gelinen bir fırsat reklamı sonucu ilgili web sitesi ziyaret edilebilir ve ürün satın alma kararı verilebilir.

Çok yanlı (çok kanallı) pazarlama uzmanları, firmaların hedef kitlesi dahilinde olan potansiyel müşterilerin kullandıkları kanalları tespit ederek bu kanallar üzerinden pazarlama faaliyetleri gerçekleştirebilir ve müşteri odaklı deneyim seçenekleri sunabilirler.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için çok yanlı pazarlama nedir, stratejileri nelerdir, avantajları nelerdir, uygulamaları nelerdir gibi konulardan bahsetmeye çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Çok Yanlı Pazarlama Nedir?

Çok yanlı (çok kanallı) pazarlama, firmalar ile müşterilerin arasındaki bağın oluşmasına ve güçlenmesine imkân sağlayan bir pazarlama faaliyeti türüdür. Bu bağı oluştururken, pek çok kanal kullanılarak potansiyel müşteri kitlesi ile etkileşime geçilir. Çok yanlı pazarlama nedir dediğimizde temel amaç, hedef kitleyi maksimum seviyede artıracak kullanıcı deneyimi sunmaktır.

Çevrimiçi ve çevrimdışı kanalları bir araya getiren çok yanlı pazarlama modelinde internetin de gelişimiyle birlikte rekabette artmıştır. Bu rekabet sonucu, müşteri memnuniyeti odaklı anlayışta daha önemli bir hale gelmeye başlamıştır.

Bu durumda, çok yanlı (çok kanallı) pazarlamanın da önemi artmıştır. Bunun nedeni müşteri memnuniyetinin arttığı oranda firmanın tercih edilme oranının da artmasından kaynaklanmaktadır. 

Sosyal medya platformlarının da ön plana çıkmasıyla birlikte müşterilerin firmalar üzerindeki gücü ve etkisi de artmıştır. Eğer müşteriler firmanın hizmetinden memnun kalmazsa yaşanılan durumu sosyal medya platformları üzerinden potansiyel müşterilere duyurmaktadır. Bu gibi durumların sosyal medya platformları üzerinden hızlı bir şekilde yayılması, firmalar açısından çok fazla olumsuz sonuca neden olabilmektedir. Ancak çok yanlı pazarlama modelinde her kanaldan aynı müşteri memnuniyeti sağlandığı için firma açısından olumlu sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Müşteri odaklı bu anlayışın temel amacı memnun kalan müşterinin tekrar aynı firmayı seçeceğini ve memnuniyetini dile getirecek olmasıdır. Bu bağlamda, yeni müşteriler kazanma şansı da artmaktadır.

Çok Kanallı Pazarlama Stratejileri

Çok yanlı (çok kanallı) pazarlama stratejilerinden bazıları aşağıdaki gibidir;

Müşterileri Tanımak
Başarılı bir çok kanallı pazarlama stratejisi oluşturmak için potansiyel müşterileri iyi tanımak gerekmektedir. Hedef kitlenin kim olduğu, hangi kanalları kullandıkları, beklentileri ve ilgi alanları iyi belirlenmelidir. 

Değişen ve gelişen teknoloji dünyasında potansiyel müşteriler ile ilgili bilgi alınabilecek ve müşterilerle etkileşime geçilebilecek kanallar sosyal medya platformlarıdır. Ancak sosyal medya çok geniş bir faaliyet alanıdır ve birden çok farklı kanal yapısına sahiptir. Hedef kitlenin bulunduğu doğru sosyal medya kanallarını kullanarak bir içerik ve strateji oluşturulmalıdır.

Müşterilerle Etkileşim İçin Doğru Kanalları Belirlemek
Sosyal medya platformları, etkileşimin hızlı bir şekilde sağlandığı, çok kanallı pazarlama stratejilerinin aktif olarak kullanıldığı alanlardır. Çok yanlı pazarlama temel olarak birden fazla kanalın birbirleriyle entegre olarak çalıştığı bir stratejidir. Diğer bir ifadeyle, sadece sosyal medya platformları başarı için yeterli değildir. Müşterilerin bulunduğu doğru kanalları tespit etmek önemlidir.

Dijital Pazarlama Araçlarının Entegrasyonunu İhtiyaçlara Göre Belirlemek
Dijital ortamlar üzerinden pazarlama teknoloji, giderek daha da karmaşık olmaya başlamıştır. Dijital kampanyaların takibinin sağlanacağı analiz araçları ve bu analizler doğrultusunda kampanya yönetimi sağlanacak otomasyon araçları, günümüzde oldukça önemlidir.

Çok kanallı pazarlama modelinde başarılı bir dijital pazarlama organizasyonunu için ihtiyaç duyulabilecek araçlar aşağıdaki gibidir;

●    Müşteri ilişkileri yönetimi yazılımı
●    Video / web konferans çözümleri
●    Pazarlama otomasyon platformu
●    İçerik yönetim sistemi
●    Baskı malzeme ve çözümleri
●    E-posta servis sağlayıcı
●    Analiz ve raporlama araç çözümleri

Web Sayfalarını Her Cihaza Uyumlu Yapmak
Müşteri kitleniz eğer farklı cihazlar üzerinden web sitenize ulaştığında tasarım bozukluğu, çalışmayan link, ekran boyutu uyumsuzluğu gibi sorunlarla karşılaşırsa kullanıcı deneyimi kalitesi düşecektir. Bu nedenle, web site yapısının her cihaza uyumlu olduğundan emin olmak oldukça önemlidir.

Çok Kanallı Pazarlama İçin Alternatifler Oluşturmak
Çok kanallı pazarlama stratejisi oluştururken en zor konulardan birisi de doğru zamanda, doğru yerde, doğru deneyimleri sunma operasyonudur. Arama motoru kampanyaları, e-posta yönetimleri, sosyal medya içerikleri ve daha fazlasını tek bir platform üzerinden yöneteceğiniz otomasyon yazılımı kullanmak, başarılı sonuçlar için önemlidir. Bunun yanı sıra daha hızlı sonuç almak için yapay zekâ entegrasyonu bulunan yazılımlar ile kullanıcı deneyimi analizi yaparak oluşturulan kampanyaların yönetim sürecini ya da oluşturulacak kampanyaların stratejileri daha verimli bir şekilde organize edilebilir.

cok_kanalli_pazarlama_3

Çok Yanlı Pazarlama Stratejilerinin Avantajları

●    Firmaların operasyon yapısını düzenlemek
●    Müşteri kaybetmemelerini sağlamak ve daha fazla satış yapmak konusunda yardımcı olmak
●    Müşteri memnuniyetini artırmak
●    Farklı kanallardan ulaşılan müşteriler arası kopukluğu önlemek
●    Müşterilerin istedikleri cihaz üzerinden firmaya ulaşmasını sağlamak
●    Müşteri deneyim tutarlılığını artırmak
●    Müşterileri daha iyi anlamayı sağlamak
●    Hangi kanal üzerinden hangi zamanda neler yapıldığı gibi pek çok bilgiyi elde etmek
●    Müşterileri alışverişe teşvik etmek

Çok Yanlı Pazarlama Yönetimi

Çevrimiçi ve çevrimdışı kanalları bir araya getiren çok yanlı (çok kanallı) pazarlama modelinde amaç, hedef kitleyi maksimum seviyede artırarak hedef kitleye belirli bir kullanıcı deneyimi sunabilmektir. Çok yanlı pazarlama nedir dediğimizde, pek çok kanal kullanılarak müşteriler için kullanıcı deneyimi oluşturulmasına dair operasyon yönetimi olarak özetleyebiliriz.

Çok Yanlı Pazarlama Uygulamaları

Çok yanlı (çok kanallı) pazarlama ile ilgili uygulamalar aşağıdaki gibidir;

  • Solve Park
  • Creatio
  • Related Digital

Çok yanlı pazarlama ile ilgili hizmet sunan uygulamalar ile ilgili ihtiyaçlarınız dahilinde profesyonel araştırmalar sonucu karar vermek, firmanın başarı yolculuğu için daha sağlıklı bir tercihtir.

Edvido olarak bu yazımızda sizler için çok yanlı pazarlama nedir, stratejileri nelerdir, avantajları nelerdir, uygulamaları nelerdir gibi konulardan bahsetmeye çalıştık. Çok yanlı (çok kanallı) pazarlama modeli ve benzeri gibi çok daha fazla içerik için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Sektörünüzde tecrübeli hedeflerinize uygun ajanslardan teklif alın.

En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al
icon
4.57/5
star iconstar iconstar iconstar iconstar icon
15000+ Müşteri Yorumu
Projeleriniz için size özel seçilmiş güvenilir ajanslardan teklif alın ve en iyisiyle çalışmaya başlayın
En Doğru Ajanslardan Ücretsiz Teklif Al